Χαλαρό πρωινό Κυριακής και να ξυπνάς σ’ ένα σπίτι που μοσχοβολάει κανέλα
και μέλι! Ένα υπέροχο ξύπνημα με ένα πιάτο φανταστικές τηγανίτες να μας περιμένουν, λαχταριστές και αρωματικές! Φτιάχνουμε
και το αγαπημένο μας καφεδάκι – εμείς, οι μεγάλοι, γιατί οι μικροί δε θα
σκεφτούν τίποτα άλλο!- και η Κυριακή μας, έτσι απλά, θα γίνει ξεχωριστή.
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, τηγανίτες, για μικρά και μεγάλα παιδιά, όμως διπλή δόση, γιατί εξαφανίζονται. Κι ας αφήσουμε να μας πλημμυρίσει μια γλυκιά νοσταλγία, ας ξυπνήσουν μνήμες, ήχοι, αρώματα της παιδικής μας ηλικίας.
Δεν θα κουραστούμε καθόλου, γιατί είναι πανεύκολες, σαν παιχνίδι. Θα έχουμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο ροδοψημένες τηγανίτες, απαλές, με φρουτένια γεύση και άρωμα μπανάνας.
Αν δεν μας αρέσουν οι μπανάνες, μπορούμε να τρίψουμε μήλα ή ακόμα να τις ετοιμάσουμε σκέτες και να τις γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα εποχής.
Καλή Κυριακή!
Για τις τηγανίτες
1 πρέζα αλάτι
125ml φρέσκο γάλα πλήρες
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
2 μέτριες πολύ ώριμες μπανάνες, λιωμένες
1 κουταλάκι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
Μέλι
Κανέλα τριμμένη
Φρέσκα φρούτα εποχής
Μέσα σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το γάλα ή την κρέμα, τη ζάχαρη και το αυγό και τα χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη, έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις λιωμένες μπανάνες, το αλάτι, τη βανίλια και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα ελάχιστο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε στο τηγάνι ¼ του φλιτζανιού από το μείγμα – αν θέλουμε και περισσότερο - και αφήνουμε τις τηγανίτες να ψηθούν για δύο περίπου και να ροδίσουν.
Τις γυρίζουμε κι από τη άλλη πλευρά με μια σπάτουλα. Σε κάθε νέα τηγανιά προσθέτουμε λίγο λάδι.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές με μέλι, κανέλα και τριμμένα καρύδια.
(Η βασική ιδέα από την εξαιρετική chef Αργυρώ Μπαρμαρίγου. Η συνταγή δημοσιεύεται με αλλαγές).
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, τηγανίτες, για μικρά και μεγάλα παιδιά, όμως διπλή δόση, γιατί εξαφανίζονται. Κι ας αφήσουμε να μας πλημμυρίσει μια γλυκιά νοσταλγία, ας ξυπνήσουν μνήμες, ήχοι, αρώματα της παιδικής μας ηλικίας.
Δεν θα κουραστούμε καθόλου, γιατί είναι πανεύκολες, σαν παιχνίδι. Θα έχουμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο ροδοψημένες τηγανίτες, απαλές, με φρουτένια γεύση και άρωμα μπανάνας.
Αν δεν μας αρέσουν οι μπανάνες, μπορούμε να τρίψουμε μήλα ή ακόμα να τις ετοιμάσουμε σκέτες και να τις γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα εποχής.
Καλή Κυριακή!
Τα Υλικά
Για τις τηγανίτες
1 φλιτζάνι / 125γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι baking powder1 πρέζα αλάτι
125ml φρέσκο γάλα πλήρες
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
2 μέτριες πολύ ώριμες μπανάνες, λιωμένες
1 κουταλάκι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
Για το σερβίρισμα
½ φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδιαΜέλι
Κανέλα τριμμένη
Φρέσκα φρούτα εποχής
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder μέσα σε ένα μπολ.
Μέσα σε ένα πιάτο λιώνουμε τις ώριμες μπανάνες πολύ καλά, πατώντας τες με ένα πιρούνι. Μέσα σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το γάλα ή την κρέμα, τη ζάχαρη και το αυγό και τα χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη, έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις λιωμένες μπανάνες, το αλάτι, τη βανίλια και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα ελάχιστο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε στο τηγάνι ¼ του φλιτζανιού από το μείγμα – αν θέλουμε και περισσότερο - και αφήνουμε τις τηγανίτες να ψηθούν για δύο περίπου και να ροδίσουν.
Τις γυρίζουμε κι από τη άλλη πλευρά με μια σπάτουλα. Σε κάθε νέα τηγανιά προσθέτουμε λίγο λάδι.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές με μέλι, κανέλα και τριμμένα καρύδια.
(Η βασική ιδέα από την εξαιρετική chef Αργυρώ Μπαρμαρίγου. Η συνταγή δημοσιεύεται με αλλαγές).
Καλημέρα Ελένη μου τέλειες οι τηγανίτες σου και για πρωινό είναι ότι πρέπει πεντανόστιμες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά φιλιά!!!!
Καλημέρα, Ροδάνθη μου και σ' ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΠώς να σου στείλω μερικές να δοκιμάσεις; Πολύ θα το ήθελα.
Φιλάκια και καλή Κυριακή.
Καλημέρα Ελένη, λες να ονειρεύτηκα την ανάρτηση σου;; Ξύπνησα με διάθεση για κάτι άλλο για το πρωινό μας. Αυτοσχεδίασα με μήλο και τώρα μετά από αυτό το ωραίο πρωινό πίνω τον καφέ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμάσω και τη δική σου εκδοχή μια άλλη μέρα.
Καλημέρα, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΕίδες που πόσο έχουμε ανάγκη τις μικρές αλλαγές και μάλιστα τις νόστιμες; Αλλάζουν τη διάθεσή μας. Κι εγώ έχω δοκιμάσει με μήλο, γίνονται νόστιμες και αρωματικές αλλά δεν είναι τόσο απαλές, όσο με μπανάνα. Το μήλο το καταλαβαίνεις, ενώ η μπανάνα λιώνει και ομογενοποιείται τέλεια με τα άλλα υλικά.
Εύχομαι μια υπέροχη Κυριακή.
Τούτο το γλυκό κυριακάτικο πρωϊνό,που ακόμα παίρνω τον καφέ μου έξω στη βεράντα,προσπαθώντας να ΄ακούσω΄ και να διακρίνω φθινοπωρινούς ήχους και εικόνες,με αποπλάνησε η αναπάντεχη ιδέα της πρωϊνής πρότασής σου!!Οι ξεροτηγανισμένες τηγανίτες που μελωμένες,καρυδένιες,αρωματισμένες και μυρωδάτες ήρθαν να ομορφύνουν την τεμπελιά της Κυριακής!Της μέρας που επιτρέπεται να προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα γλυκό κανάκεμα με τις αφράτες αυτές πιτούλες και την φρουτένια συνοδεία!Ελένη μου ,καλή Κυριακή..φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μικρές και νόστιμες απολαύσεις πρέπει να κανακεύουμε τους εαυτούς μας, Φωτεινή μου, έστω και μια φορά την εβδομάδα. Το αξίζουμε! Κι όταν ο καιρός το ευνοεί και μένουμε περισσότερο στο σπίτι, να το επαναλαμβάνουμε τακτικά και να κάνουμε κάθε πρωινό της ζωής μας να μοιάζει Κυριακάτικο!
ΔιαγραφήΦιλάκια και καλή εβδομάδα από αύριο.
Το νοστιμότερο και το πιο "γρήγορο" γλυκό για τις Kυριακές μας, μάς χάρισες σήμερα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις λατρεύω με ό,τι κι αν περιέχουν.
Η δική σου πρόταση, κορυφή!
Σε φιλώ
Z.
Τα γρήγορα αυτά γλυκάκια έχουν μια ξεχωριστή νοστιμιά. Ορφαίνουν και γλυκαίνουν τις στιγμές που είμαστε στο σπίτι με αυτόύς που αγαπάμε.
ΔιαγραφήΚι εγώ τα λατρεύω, Ζαμπία μου, όσο απλά κι αν είναι, γιατί εκφράζουν φροντίδα και αγάπη.
Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου.
Πολλά πολλά φιλάκια.
Όπως τα λες ακριβώς Ελένη, τι καλύτερο για ένα Κυριακάτικο πρωϊνό από γλυκιές και μοσχοβολιστές τηγανίτες! Καλή Κυριακή και σ'εσένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήλθες, Ελεάννα!
ΔιαγραφήΤόσα απλά μπορεί να γίνει ένα πρωινό μας ξεχωριστό, με ένα απλό γλυκάκι! Να μας χαρίσει τη γεύση του και να σκορπίσει γύρω μας αρώματα. μεγαλείο!
Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο.
Ελενάκι κάτι τέτοιες προτάσεις κάνουν το πρωινό μας ξεχωριστό και απολαυστικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμη ιδέα!!!!
Φιλιά πολλά!
Καλησπέρα,Έλενά μου, και σ' ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΚαλό θα ήταν να μπορούσαμε να κάνουμε όλες τις στιγμές μας ξεχωριστές, με μικρά αλλά όμορφα πράγματα και να μην καταναλωνόμαστε με άλλα ανάξια λόγου. Τότε οι μέρες μας θα είχαν αξία.
Φιλάκια πολλά.
Ελενάκι νομίζω πως είναι απο τις καλύτερες προτάσεις για πρωινό!Αρώματα και γεύσεις αγαπημένα, τι καλύτερο να ζητήσει κανείς απο αυτή τη καταπληκτική λιχουδιά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ελενάκι, δε λέμε ότι η (καλή) αρχή είναι το ήμισυ του παντός;
ΔιαγραφήΚαι η Κυριακή, ως μέρα ξεχωριστή, χρειάζεται μια νόστιμη και αρωματική αρχή!
Φιλάκια, καλό σου βράδυ.
Υπέροχες πραγματικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Villy μου, να είσαι καλά.
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.
Πολύ ωραίες οι τηγανίτες και γρήγορες! Ειδικά για πρωινό Κυριακής είναι τέλειες! Μακάρι να είχα χρόνο να τις έφτιαχνα και τις καθημερινές (αν και δύσκολο έτσι όπως τρέχω πανικόβλητη όλη τη βδομάδα). Μπράβο Ελένη που γέμισες αρώματα την blogόσφαιρα! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Sundayspoon.
ΔιαγραφήΑχ αυτός ο χρόνος που τρέχει κι εμείς δεν ξέρουμε πώς να τον καθυστερήσουμε.
Ποτέ δεν μας φτάνει η μέρα αλλά τι να κάνουμε! Όποτε μπορούμε, του ξεφεύγουμε.
Φιλιά, καλό σου βράδυ.
Τι ωραία που θα ήταν Ελένη μου να ξυπνήσω με τόσο ωραίες μυρωδιές και να έχω τη χαρά να ξεκινήσω την Κυριακή μου με ένα τόσο νόστιμο πρωινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς θα γίνει να πείσω τον σύζυγο να μου τις φτιάξει (χωρίς όμως να τις κάψει);;
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα εύχομαι!
Καλή μου, Ερμιόνη σε καταλαβαίνω απόλυτα.
ΔιαγραφήΕσύ κανακεύεις όλους τους άλλους αλλά κανένας εσένα και μένεις με το παράπονο. Επειδή όμως καταλαβαίνω ότι ο σύζυγός είναι πρόθυμος και σε βοηθάει, σκέψου πόσα άλλα κάνει, εκτός από τηγανίτες! Πιστεύω ότι θα σκεφθείς πολλά.
Πολλά πολλά φιλάκια και καλό σου βράδυ.
Να έρθω να ξυπνήσω Κυριακή πρωί στο δικό σου σπίτι καλή μου Ελένη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εξηγούμαι...θέλω να ξυπνήσω απο την μυρωδιά που κάτι θα ψήνεται...και δεν θα είμαι εγώ το ενεργό μέλος στην "παραγωγή" του!!!
Σε παρακαλώωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω δεν ζητάω πολλά :-))
Πολλά φιλιά.
Πολύ ευχαρίστως, καλή μου Πηνελόπη, να ξυπνήσεις Κυριακή στο σπίτι μου κι εγώ να σου φτιάξω τηγανίτες και ό τι άλλο θέλεις. Το υπόσχομαι και το λέω με κάθε ειλικρίνεια!
ΔιαγραφήΜόνο που θα πρέπει να περιμένεις να επιστρέψω στην Ελλάδα!
Φιλάκια, καλό σου βράδυ.
Τα απλά και τα νόστιμα είναι τα αγαπημένα μου!! Το δικό σου γλυκάκι είναι και μοσχομυριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια πρόταση για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου..!
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα..:)
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, Μαρία μου, για τα απλά και τα νόστιμα.
ΔιαγραφήΚι όταν γίνονται σε μέρες ξεκούρασης, έχουν μεγαλύτερη αξία και τα απολαμβάνουμε περισσότερο.
Δοκίμασε, αν θέλεις, αυτές τις απλές τηγανίτες.
Φιλάκια και καλή εβδομάδα.
Αχ, Ελένη μου ήθελα να τις φτιάξω σήμερα το απόγευμα και να σου γράψω εντυπώσεις αλλά είναι περίεργο πως τσουλάει η μέρα μας φορές φορές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην σημείωσα πάντως.
Είναι ιδανική και για το σχολείο.
Φιλάκια πολλά.
Καλημέρα, Στέλλα μου!
ΔιαγραφήΔεν πειράζει, μια άλλη μέρα, με την πρώτη ευκαιρία. Τώρα που χειμωνιάζει, τρώγονται πολύ ευχάριστα για πρωινό. Όταν περιέχουν και φρούτα, είναι καλές και κρύες.
Να είσαι καλά.
Φιλάκια