Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Γλυκό Κουταλιού Κεράσι - Cherry Preserves

Γλυκό κουταλιού Κεράσι: το λαμπερό κόκκινο χρώμα του καλοκαιριού φυλακισμένο μέσα σε ερμητικά κλειστά βάζα. Μπορούμε να περιμένουμε υπομονετικά  να φωτίσουμε το γκρίζο του χειμώνα;
Αν όχι, ας ετοιμάσουμε περισσότερο από αυτό το ρουμπινένιο γλυκάκι κι ας απολαύσουμε από τώρα την εξαιρετική γεύση του  πάνω σε κρέμα βανίλιας ή Ρυζόγαλο, Παγωτό με Μαστίχα, στραγγιστό γιαούρτι, Cheese Cake, τάρτες και άλλα πολλά γλυκά! Ό τι αγαπά η ψυχή μας!


Τα Υλικά

2 κιλά κεράσια, γερά και ώριμα
2 κιλά ζάχαρη ή 1800γραμ.
1 λοβός βανίλιας ή 2 φυλλαράκια αρμπαρόριζας
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
½ φλιτζάνι νερό (προαιρετικά) 
1  ζευγάρι γάντια για την αφαίρεση των κουκουτσιών, γιατί το κεράσι βάφει

Οδηγίες

Επιλέγουμε τα κεράσια για γλυκό κουταλιού πολύ προσεκτικά, διότι πρέπει να είναι τραγανά και όχι πολύ ώριμα.






Πλένουμε πολύ καλά τα κεράσια και τα στραγγίζουμε.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια και προσεκτικά τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Συγκεντρώνουμε και το χυμό που βγαίνει από τα κεράσια.













Βάζουμε τα κεράσια σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα, εναλλάξ με στρώσεις  ζάχαρης. Προσθέτουμε και το χυμό που έχουμε συγκεντρώσει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη για δύο ώρες, για να υγροποιηθεί η ζάχαρη.




Βάζουμε το γλυκό να βράσει πάνω σε δυνατή φωτιά, αφαιρώντας σταδιακά τον αφρό που σχηματίζεται περιφερειακά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου δεκαπέντε λεπτά, καλυμμένο με μια πετσέτα, όχι με το καπάκι.
Την επομένη, ξαναβράζουμε το γλυκό για περίπου δέκα λεπτά για να δέσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια ή την αρμπαρόριζα.
Ο πιο απλός τρόπος, να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι δεμένο,  είναι να στάξουμε μία σταγόνα σιρόπι στο νύχι στον αντίχειρα. Αν τρέχει δεξιά-αριστερά, θέλει κι άλλο δέσιμο, αν στέκεται, τότε είναι δεμένο.
Αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά και, όσο είναι ζεστό, γεμίζουμε  αποστειρωμένα βαζάκια, χωρίς να αφαιρέσουμε την αρμπαρόριζα ή τη βανίλια.
Κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε, έως ότου κρυώσουν εντελώς.



TIPS
  • Αν τα κεράσια δεν είναι πολύ ώριμα, τους προσθέτουμε, όταν βράζουμε το γλυκό, ½ φλιτζάνι νερό.
  • Αν θέλουμε τα κεράσια μας να είναι τραγανά, τα βάζουμε μέσα σε 2 λίτρα νερό, στο οποίο διαλύουμε ½ φλιτζάνι σβησμένο ασβέστη, χωρίς να τα καθαρίσουμε και τα αφήνουμε μέσα στο διάλυμα αυτό για δύο ώρες. Μετά τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και αφαιρούμε τα κουκούτσια. 
  • Το σιρόπι που περισσεύει από το γλυκό κεράσι είναι ιδανικό για να βρέχουμε κάθε είδος παντεσπάνι.Αν τα κεράσια δεν είναι πολύ ώριμα, ρίχνουμε στο γλυκό ½ φλιτζάνι νερό.

24 σχόλια:

  1. Απίστευτο χρώμα!
    Παρέα με γιαουρτάκι το φαντάζομαι Ελένη μου και νομίζω ότι θα είναι απίθανο γλυκάκι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, πραγματικά, ταιριάζει με όλα, αρκεί να μην βάλουμε πολλή ζάχαρη.
      Η δική μου πρώτη δόση τελείωσε και ετοιμάζομαι για τη δεύτερη-ελπίζω να προλάβω!
      Καλή Κυριακή!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Καλοφάγωτο Ελένη!!
    Εγώ χτες καθάρισα 5 κιλά πετροκέρασα και είμαι σε φάση εξέλιξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρυχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο και το δικό σου, Ξανθή μου!

      Καλό σου απόγευμα

      Διαγραφή
  3. Αγαπημενο γλυκακι! Να δω αν θα βρω το κουραγιο να φτιαξω και φετος!
    - εχουμε το ιδιο πιατακι!!! -
    Υπεροχο εγινε - καλοφαγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες, Μαρίνα μου, που λένε για τα μεγάλα πνεύματα;
      Μου αρέσουν πολύ αυτά τα πιατάκια και για τέτοια γλυκάκια είναι ιδανικά.
      Σ' ευχαριστώ πολύ, καλή μου!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Τέλειο γλυκό Ελένη!
    Το αγαπημένο μου για την ακρίβεια από όλα τα γλυκά του κουταλιού.
    Το χρώμα του είναι εκτυφλωτικό. Σου πέτυχε και φαίνεται!!!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σ' εμένα αρέσει αυτό το κεράσει, περισσότερο από το πετροκέρασο!
      Το χρώμα του είναι υπέροχο, δεν πρέπει όμως να το παραβράσουμε, γιατί σκουραίνει.
      Καλή Κυριακή, Χρυσαυγή μου!

      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  5. Οχι πες μου, υπάρχει ωραιότερο γλυκό κουταλιού, από ένα τραγανό κερασάκι??
    Σου έγινε υπέροχο Ελένη μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
      Είχα πετύχει πολύ καλά κεράσει και δεν χρειάστηκε να τα βάλω στο λεμόνι ή ασβέστη-εδώ βέβαια δεν μπορώ να βρω!
      Καλό σου απόγευμα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο χρώμα το πέτυχες νομίζω στο χρόνο που έβρασε ,αλλιως θα γινόταν πιο σκούρο,καλοφάγωτο Ελενα μου με όποιο τρόπο θελετε να το απολαύσετε ,φιλιά καλό βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Νέλη μου, ο χρόνος του βρασμού είναι σημαντικός για το χρώμα. Γι' αυτό προτιμώ να το βράζω από λίγο δύο φορές!
      Το απολαύσαμε και πάω για δεύτερη δόση!
      Καλό απόγευμα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Πολύ κόκκινο και λαμπερό, Πέπη μου!
      Αυτό το κεράσι είναι υπέροχο!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο χρώμα και νοστιμιά!!! Καλοφάγωτο και γεια στα χέρια σου Ελένη μου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, καλή μου Κική!
      Να μπορούσα να σε κεράσω!

      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  9. Μπορώ να το έχω με ΟΛΟΥΣ τους συνδυασμούς που προτείνεις...; Αχ...
    Φιλάκια πολλά, χρυσοχέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια μπορείς, Αναστασία μου! Το ρωτάς; Ταιριάζει με όλα.
      Ευχαριστώ πολύ για τον έπαινο!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. υπέροχο γλυκό ...να σαι καλά και καλό μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές ευχές κι από εμένα για καλό και ήρεμο μήνα!

      Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Αγαπημένο μου, και πάνω από παγωτό μαστίχα...ονειρεμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, Μάρθα μου!
      Είναι καταπληκτικό πάνω σε παγωτό μαστίχα, το δοκλιμασα!

      Καλό μήνα1

      Διαγραφή
  12. Μμμ τι ωραίο και λαχταριστό blog!!! Χαιρόμαστε πολύ που το βρήκαμε και φυσικά ακολουθούμε!!!
    Σε περιμένουμε και στο δικό μας blog!!!
    Καλή συνέχεια,
    chicates

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθατε, σας ευχαριστώ πολύ!
      Και βέβαια θα τα λέμε, θα σας βάλω στη λίστα μου.

      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή