Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Κέικ με Καλαμποκάλευρο, Ελαιόλαδο και Σοκολάτα - Cornmeal Cake with Olive Oil and Chocolate Drops

 Πολλά χρόνια τώρα έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ βούτυρο στα κέικ και το έχω αντικαταστήσει με ελαιόλαδο. Τα κέικ γίνονται πιο ζουμερά και είναι πιο υγιεινά.

Πειραματίζομαι και με το αλεύρι. Στο ψωμί και τα κέικ αντικαθιστώ το αλεύρι σίτου με αλεύρι Ζέας και Καλαμποκάλευρο που κάνει τα κέικ πιο κίτρινα και σπυρωτά.



Το αλεύρι καλαμποκιού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και γλουτένη αλλά είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, σίδηρο και ασβέστιο. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, νιασίνης, φολικού οξέος, σιδήρου και θειαμίνης.


Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι οι ζύμες του δεν έχουν καθόλου ελαστικότητα, δίνουν βαριά προϊόντα αλλά πάρα πολύ γευστικά!

 


Τα Υλικά

 

4 αυγά βιολογικά

200γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποίησα βιολογικό Ζέας)

180γραμ. καλαμποκάλευρο (βιολογικό)

1 φακελάκι baking powder (από τα βιολογικά)

κ. γλ. αλάτι

100γραμ. καστανή ζάχαρη (εγώ βάζω λιγότερη)

250 ml γάλα φρέσκο 2%

150 ml ελαιόλαδο

100γραμ. σταγόνες πικρής σοκολάτας

50γραμ. νιφάδες κουβερτούρας

 

1-2 κ. σ. ζάχαρη άχνη

 

Οδηγίες

 




Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και το
baking powder.









Μέσα σ΄ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν κρέμα.










Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε σε ροή το λάδι. Το μείγμα μας θα γίνει πιο πηχτό. 
Ρίχνουμε και το γάλα και χτυπάμε ελάχιστα.











Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε σταδιακά τα από το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.Ρίχνουμε τις σοκολάτες, το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε με κινήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο.








Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα σε μία φόρμα λαδωμένη και αλευρωμένη και ισιώνουμε την επιφάνειά του.





Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰ C στον αέρα για περίπου μία ώρα.




Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το ξεφορμάρουμε πάνω σε συρμάτινη βάση.

Μόλις κατέβει λίγο η θερμοκρασία του, το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και το βάζουμε σε πιατέλα.




Σχεδόν κρύο το κόβουμε και το απολαμβάνουμε.



Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Κική Καραγεωργου24 Ιανουαρίου 2021 - 9:57 π.μ.

    Τέλειο στη γεύση και στη υφή, πράγματι ιδιαίτερο κέικ που ξεχωρίζει από την ταχύτητα της γεύσης,αν είναι δόκιμος όρος στη ζαχαροπλάστη.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και σ΄ευχαριστώ πολύ για την ακριβή περιγραφή της υφής του! Να είσαι καλά, φίλη μου!

      Διαγραφή