Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να φτιάξω αυτό το αφράτο και δίχρωμο κέικ, που είναι κατά το ήμισυ σοκολατένιο, με απαλή υφή και, όταν το κόβεται, εμφανίζονται υπέροχες, εντυπωσιακές ρίγες
ζέβρας!
Ετοιμάζεται πανεύκολα, όπως όλα τα κέικ. Η μόνη διαφορά που δίνει και το
ξεχωριστό αποτέλεσμα είναι ο τρόπος που αναμειγνύουμε το απλό μείγμα του κέικ
με αυτό που περιέχει σοκολάτα. Χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά το αποτέλεσμα μας
αποζημιώνει και ενθουσιάζει όλους!
Σας προτείνω να φτιάξετε διπλή δόση, διότι καταναλώνεται πάρα πολύ γρήγορα!
Τα Υλικά
2 φλιτζάνια/250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι/185γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη
¾ του φλιτζανιού/160γραμ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
1 φλιτζάνι/250ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
4 μέτρια αυγά, εκτός ψυγείου
3 κουταλάκια baking powder
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή 1 κουταλάκι ζάχαρη με άρωμα βανίλιας
2 κουταλιές άγλυκο κακάο, κοσκινισμένο
1 τσιμπιά αλάτι
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε μέσα σε ένα μπολ το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder και το αλάτι.
Βουτυρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη στεφάνη,
διαμέτρου 24 εκ. την αλευρώνουμε, αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε το επί πλέον
αλεύρι.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ πολύ καλά τα αυγά σε δυνατή ταχύτητα ή χρησιμοποιούμε το μίξερ χειρός. Προσθέτουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να μας δώσουν ένα κρεμώδες μείγμα.
Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη, σε ξεχωριστά μπολ. Στο ένα μπολ προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού ή τη βανίλια και στο άλλο κοσκινίζουμε το κακάο.
Ανακατεύουμε με ξεχωριστές σπάτουλες.
Σε κάθε μπολ χρησιμοποιούμε διαφορετικό κουτάλι σούπας.
Παίρνουμε δύο κουταλιές από το μείγμα με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη μέση της φόρμας. Από πάνω και πάντα στη μέση ρίχνουμε δύο κουταλιές από το μείγμα με κακάο. Συνεχίζουμε εναλλάξ με κουταλιές από το άσπρο και το μείγμα με κακάο, ρίχνοντας πάντα στο κέντρο της φόρμας.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 40-45 λεπτά, στις αντιστάσεις.
Πριν το τέλος του χρόνου ψησίματος, ελέγχουμε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι ή με μια οδοντογλυφίδα και βγουν καθαρά, τότε το κέικ έχει ψηθεί.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να μείνει μέσα στη φόρμα περίπου
δέκα λεπτά. Μετά το αναποδογυρίζουμε πάνω σε συρμάτινη βάση και το αφήνουμε να
κρυώσει εντελώς.
Το σερβίρουμε και το απολαμβάνουμε με ένα φλιτζάνι ζεστό αρωματικό καφέ ή
σοκολάτα!
Καλή σας μέρα και καλό μήνα!
Καλή σας μέρα και καλό μήνα!
καλημέρα ..πολύ ωραίο το δίχρωμο κέικ σου..να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Να είσαι κι εσύ καλά!
ΔιαγραφήΉρθες πρώτη, οπότε δικαιούσε κέρασμα, κεκάκι-ζέβρα και καφεδάκι!
Τι λες;
δεν ήταν καν ανάγκη να το επισημάνεις για τη διπλή δόση Ελένη μου...είναι αυτονόητο!!! μιαμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα, καλό μήνα :)
Το αναφέρω εκ πείρας, Πέλα μου, γιατί μας τελείωσε πολύ γρήγορα και μείναμε με τη γεύση!
ΔιαγραφήΕίναι πραγματικά ένα από τα ωραιότερα και νοστιμότερα κέικ που έχω φτιάξει και δοκιμάσει!
Καλό μήνα και καλό απόγευμα!
Εντυπωσιακό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Εύκολο και πολύ νόστιμο και με ωραία υφή, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΚι δεν το θέλεις και πολύ γλυκό, τότε είναι τέλειο πρωινό.
Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο!
Είναι πράγματι πολύ όμορφες και εντυπωσιακές οι ρίγες ζέμπρας που δημιουργούνται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η νοστιμιά, νοστιμιά γι αυτό το υπέροχα αφράτο κέικ.
Ενθουσιάζομαι σαν πιτσιρίκι, όποτε το βλέπω.
Ελένη μου καλό μήνα να έχετε!
Z.
Πράγματι νόστιμο και εντυπωσιακό, Ζαμπία μου! Και η όλη ετοιμασία του θυμίζει λίγο παιχνίδι!
ΔιαγραφήΚι σ' εμένα αρέσει πολύ και το διασκεδάζω, όταν το φτιάχνω!
Χαρούμενο και ήρεμο ανοιξιάτικο μήνα, καλή μου!
Πολλά φιλιά!
Έχω δεί πολλά κέικ ζέβρα αλλά στο δικό σου οι ρίγες είναι εντυπωσιακές!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!!!!
Φανταστικό!!!!
Καλό μήνα!!!
Με τη διπλή δόση, Πέπη μου, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, γιατί οι ρίγες απλώνουν περισσότερο. Προτείνω να το δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα και καλό απόγευμα!
Ρίγες αυτόνομες,ρίγες συμμετρικές,ρίγες δίχρωμες και γευστικές κοσμούν ένα ωραιότατο κέικ.Η ύπαρξη του λεμονιού στις κίτρινες ρίγες εκπλήσσει ευχάριστα και προσδίδει άλλη γευστική δυναμική στη νοστιμιά του αφράτου γλυκού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συμμετρική ομορφιά των σοκολατένιων νερών με τον κυμματισμό των λεμονάτων στρωμάτων χαϊδεύει το μάτι και προετοιμάζει τον ουρανίσκο για την ανυπόμονη δοκιμή.Η πρώτη μπουκιά είναι το πρώτο βήμα για για μία νέα γευστική περιπέτεια.
Καλό μήνα Ελένη μου,καλό Σαββατοκύριακο!Σε φιλώ πολύ.
Καλημέρα, Φωτεινή μου!
ΔιαγραφήΜε συγχωρείς που δεν απάντησα στο σχόλιό σου αλλά είχε πάει στα spam και σήμερα το βρήκα! Δε γνωρίζω το λόγο, ίσως κάτι είχε συμβεί
Να είσαι καλά, η περιγραφή σου είναι καταπληκτική! Όντως το κέικ αυτό είναι εντυπωσιακό αλλά και πολύ νόστιμο.
Να έχεις μια όμορφη μέρα.
Φιλάκια!
Φανταστικό πανέμορφο και σίγουρα πεντανόστιμο!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Ελπίδα μου!
ΔιαγραφήΌντως έχει και εμφάνιση και νοστιμιά!
Ωραία ζέβρα...ωραίο κέηκ ήθελα να πω και νόστιμο δεν το συζητώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς, όπως τα λες είναι, Μάρθα μου!
ΔιαγραφήΕντυπωσιάζει η εμφάνιση αλλά σε κερδίζει και η νοστιμιά του!
Να κεράσω;
Διπλή και τιπλή δόση μην σου πω Ελενάκι θέλουμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το κέικ σου!!!!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Μπράβο, Έλενά μου, μάλλον το έχεις δοκιμάσει! Λέω για διπλή δόση, για να μας μείνει και λίγο για το απόγευμα! Δεν ζητά πολλά!
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο.
Φιλάκια!
Τέλεια η ζέβρα σου! Ευχαριστούμε για το tutorial!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Loulou!
ΔιαγραφήΠεριμένω εντυπώσεις, όταν το δοκιμάσεις!
τι νοστιμιες ειναι αυτες!!!!!! :) ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Ρίτσα!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!
Το φτιάχνω κι εγώ κατά διαστήματα Ελένη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι όντως είναι εντυπωσιακό!!
Φιλιά!
Καλά κάνεις και συνηθίζεις να το φτιάχνεις, Στέλλα μου, διότι είναι υπέροχο!
ΔιαγραφήΕντυπωσιακό και νοστιμότατο!
Φιλάκια.
Πολύ ωραίο κέικ ,και αφράτο και όμορφο, και σίγουρα πεντανόστιμο,μέχρι και συμμετρία είχαν οι ρίγες ,μπράβο,καλό μήνα,καλό Σαββατόβραδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Νέλη μου!
ΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις κάποια φορά και θα δεις πόσο υπέροχο γίνεται.
Θα εντυπωσιάσεις!
Καλό υπόλοιπο!
Βλέποντας Ελένη τον τρόπο που βάζεις το κέικ στο ταψί κατάλαβα πως γίνονται οι ρίγες, πράγμα που δεν το έχω καταφέρει ποτέ μου.Καλό μήνα και καλή εβδομάδα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Κατερίνα!
ΔιαγραφήΤο μόνο μυστικό είναι να προσθέτεις το διαφορευικό μείγμα στο κέντρο του προηγούμενου. Αυτό θα απλώσει και θα δημιοθργήσει μια όμορφη ρίγα. Μοιάζει λίγο σαν παιχνίδι!
Φιλάκια!
Να που μάθαμε σήμερα πως να φτιάχνουμε ρίγες ζέβρας!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην γεύση του την υποπτεύομαι , την εμφάνισή του την είδα και με εντυπωσίασε.
Καλή εβδομάδα να έχεις.
Μετά από τόση προυπηρεσία(στην εκπαίδευση!) να μην ξέρω να φτιάχνω ρίγες σε κέικ!!! Απαράδεκτο! Ελπίζω να συμφωνείς μαζί μου, Σωσώ μου!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πολυ το αγαπαω αυτο το κεϊκ, ασε που προκαλει παντα εντυπωση! Εμενα μου αρεσει και ο συνδυασμος σοκολατα-πορτοκαλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Από εντύπωση "σχίζει" αλλά και από γεύση, υπέροχο!
ΔιαγραφήΤο μόνο αρνητικό του είναι ότι περιέχει πολλά αυγά.
Και με το πορτοκάλι που προτείνεις θα είναι εξίσου αρωματικό!
Καλή συνέχεια!