«Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά, κι αρχή καλό μας χρόνος» και για μια καλή αρχή το
έθιμο απαιτεί Βασιλόπιτα. Κέικ ή τσουρέκι, δεν έχει σημασία, αρκεί να
γλυκάνουμε το Νέο Χρόνο να μας φέρει ό τι καλό ξέχασε ή μας αρνήθηκε ό Παλιός!
Το αγαπάμε αυτό το κέικ για το συμβολισμό και τη νοστιμιά του.
Όλοι έχουμε παλιές δοκιμασμένες συνταγές αλλά μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με νέα υλικά και διαφορετικούς συνδυασμούς τους.
Η φετινή μας Βασιλόπιτα-Κέικ μας ενθουσίασε, διότι έγινε εξαιρετική, αφράτη, αρωματική, νοστιμότατη, με πλούσια υφή. Σας την προτείνω, όχι μόνο σαν Βασιλόπιτα αλλά και σαν ιδιαίτερα νόστιμο κέικ, ιδανικό για ένα θρεπτικό πρωινό ή κολατσιό.
Τα Υλικά
Για 12 κομμάτια)
½ κουταλάκι αλάτι
120γραμ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
80γραμ. ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας
1 φλιτζάνι/185γραμ. μαλακή, καστανή ζάχαρη
5 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι/150γραμ. ψιλοκομμένα, άψητα Cassius
1 φλιτζάνι/150γραμ. ψιλοκομμένα, αποξηραμένα Cranberries
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι ξύσμα βιολογικού πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι/120γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες, χλιαρό
¼ φλιτζανιού/70γραμ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί
Λίγο έξτρα βούτυρο
2-3 κουταλιές άχνη ζάχαρη
60γραμ. πικρή σοκολάτα
Τρίβουμε τα Cassius, ψιλοκόβουμε τα Cranberries και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ, αφού τα ραντίζουμε με το κονιάκ. Τα αφήνουμε να περιμένουν.
Πλένουμε καλά ένα βιολογικό πορτοκάλι, τρίβουμε τη φλοίδα του μισού περίπου και στύβουμε το χυμό του. Από το χυμό χρειαζόμαστε 70γραμ.
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα και μετά το ελαιόλαδο. Το μείγμα μας θα γίνει αρκετά κρεμώδες.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, όχι πάρα πολύ σφιχτή. Σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών τα Cassius, τα Cranberries και το γάλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, για να ενσωματωθούν τα υλικά.
Πάνω από το μπολ διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών, μαζί με το ξύσμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Τελευταία ενσωματώνουμε τμηματικά τη μαρέγκα, με απαλές κινήσεις, από κάτω προς τα επάνω.
Ρίχνουμε το μείγμα της βασιλόπιτας στην έτοιμη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά της.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 45΄-50΄, αφού κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα.
Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Μετά την ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε συρμάτινη βάση.
Αφού κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, γράφουμε το νέο έτος με λιωμένη σοκολάτα και διακοσμούμε με Cranberries.
Και του χρόνου!
Μελέτες έδειξαν ότι, τρώγοντας αυτούς τους καρπούς, φροντίζουμε την υγεία μας, διότι εμπλουτίζουμε τη δίαιτά μας με περισσότερα φλαβονοειδή (φυτικές χρωστικές ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες), με βιταμίνες C, D, με Κάλιο και Σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες.
Επίσης, εδώ και αιώνες, τα Cranberries θεωρούνται παραδοσιακό ιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Όλοι έχουμε παλιές δοκιμασμένες συνταγές αλλά μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με νέα υλικά και διαφορετικούς συνδυασμούς τους.
Η φετινή μας Βασιλόπιτα-Κέικ μας ενθουσίασε, διότι έγινε εξαιρετική, αφράτη, αρωματική, νοστιμότατη, με πλούσια υφή. Σας την προτείνω, όχι μόνο σαν Βασιλόπιτα αλλά και σαν ιδιαίτερα νόστιμο κέικ, ιδανικό για ένα θρεπτικό πρωινό ή κολατσιό.
Τα Υλικά
Για 12 κομμάτια)
3 φλιτζάνια/375γραμ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
3 κουταλάκια baking powder½ κουταλάκι αλάτι
120γραμ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
80γραμ. ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας
1 φλιτζάνι/185γραμ. μαλακή, καστανή ζάχαρη
5 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι/150γραμ. ψιλοκομμένα, άψητα Cassius
1 φλιτζάνι/150γραμ. ψιλοκομμένα, αποξηραμένα Cranberries
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι ξύσμα βιολογικού πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι/120γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες, χλιαρό
¼ φλιτζανιού/70γραμ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί
Λίγο έξτρα βούτυρο
Διακόσμηση
2-3 κουταλιές αποξηραμένα Cranberries, ολόκληρα2-3 κουταλιές άχνη ζάχαρη
60γραμ. πικρή σοκολάτα
Οδηγίες
Καλύπτουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 26-28εκ. με κούμπωμα, με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο βουτυρώνουμε
ελαφρά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.Τρίβουμε τα Cassius, ψιλοκόβουμε τα Cranberries και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ, αφού τα ραντίζουμε με το κονιάκ. Τα αφήνουμε να περιμένουν.
Πλένουμε καλά ένα βιολογικό πορτοκάλι, τρίβουμε τη φλοίδα του μισού περίπου και στύβουμε το χυμό του. Από το χυμό χρειαζόμαστε 70γραμ.
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα και μετά το ελαιόλαδο. Το μείγμα μας θα γίνει αρκετά κρεμώδες.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, όχι πάρα πολύ σφιχτή. Σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών τα Cassius, τα Cranberries και το γάλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, για να ενσωματωθούν τα υλικά.
Πάνω από το μπολ διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών, μαζί με το ξύσμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Τελευταία ενσωματώνουμε τμηματικά τη μαρέγκα, με απαλές κινήσεις, από κάτω προς τα επάνω.
Ρίχνουμε το μείγμα της βασιλόπιτας στην έτοιμη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά της.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 45΄-50΄, αφού κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα.
Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Μετά την ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε συρμάτινη βάση.
Αφού κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, γράφουμε το νέο έτος με λιωμένη σοκολάτα και διακοσμούμε με Cranberries.
Και του χρόνου!
Λίγα λόγια ακόμα
Τα Cranberries ή Craneberries φυτρώνουν μόνο στη Β.
Ευρώπη και στη B. Αμερική. Λένε ότι ονομάστηκαν και Craneberries, επειδή τα ροζ λουλούδια του φυτού, από το
οποίο προέρχονται, μοιάζουν με το κεφάλι του γερανού (στα Αγγλικά crane) είτε
γιατί το συγκεκριμένο πουλί έχει αδυναμία σ’ αυτούς τους καρπούς!
Πολλούς αιώνες, πριν από την εγκατάσταση των πρώτων αποίκων στην Αμερική,
οι Ινδιάνοι θεωρούσαν αυτά τα φρουτάκια αυτά πολύτιμα για τη θρεπτική και
θεραπευτική τους αξία. Και δεν είχαν καθόλου άδικο. Στην Ευρώπη άρχισαν να
καλλιεργούνται συστηματικά τον 19ο αιώνα.Μελέτες έδειξαν ότι, τρώγοντας αυτούς τους καρπούς, φροντίζουμε την υγεία μας, διότι εμπλουτίζουμε τη δίαιτά μας με περισσότερα φλαβονοειδή (φυτικές χρωστικές ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες), με βιταμίνες C, D, με Κάλιο και Σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες.
Επίσης, εδώ και αιώνες, τα Cranberries θεωρούνται παραδοσιακό ιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Eλένη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάλι χρόνια πολλά!Δεν μπόρεσα να μη θαυμάσω τη φετινή σου βασιλόπιτα παρ΄όλη τη πρωτοχρονιάτικη κραιπάλη που επιδοθήκαμε.Λογικά ,σκεφτόμουν ότι σήμερα, καμμία λιχουδιά δεν θα με προκαλούσε..τίποτε δεν θα περιστρεφόταν προκλητικό στα χορτάτα μάτια μου και στο ακόμα πιο ικανοποιημένο στομάχι μου!Μα το μάτι είναι αχόρταγο τελικά [το στομάχι γέμισε και δεν διαμαρτύρεται!],και το ωραίο δεν παύει να είναι ωραίο!!
Με την υπέροχη καστανή απόχρωση και τα μικροσκοπικά άλικα φρουτάκια να ξεφυτρώνουν αυτάρεσκα εδώ και εκεί,τους ξηρούς καρπούς να συναδελφώνονται αρμονικά με τα υπόξινα υγιεινά αυτά θαύματα της φύσης ,τα αρώματα να ξεφεύγουν ανεξέλεγκτα από την φόρμα,η βασιλόπιτα σου στρογγυλοκάθισε στο μυαλό μου χωρίς να αφήσει χώρο στη λογική του αυτοπεριορισμού.Προσπαθώντας μάταια να πείσω τον εαυτό μου ότι πλέον οι γιορτές σβήνουν σιγά-σιγά,σημειώνω τα υλικά..Φιλιά πολλά,πολλά.
Καλή χρονιά, Φωτεινή μου, με υγεία, ευτυχία και ό τι άλλο επιθυμείς!
ΔιαγραφήΤι ωραία λόγια έγραψες πάλι, πολύ γλυκά για "ποδαρικό" με τον καινούργιο χρόνο! Σε ευχαριστώ πολύ από καρδιάς!
Σου χαρίζω μεγάλο κομμάτι βασιλόπιτας, αυτό με τις περισσότερες άλικες πινελιές! Η φετινή μας βασιλόπιτα ήταν μια υπέροχη γευστική έκπληξη και άρεσε πολύ σε όλους. Θα την επαναλάβουμε σαν κέικ.
Καλή σου μέρα και πολλά φιλιά!
Πρέπει να σου έγινε υπέροχη Ελενάκι μου και η διακόσμηση με cranberries μου άρεσε πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου με υγεία!
Φιλάκια!
Τα υλικά έδεσαν εξαιρετικά, σε υφή αλλά και γευστικά. Ήταν μια έκπληξη, πολύ ευχάριστη.
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά, Έλενά μου, με υγεία, χαρά και ό τι άλλο επιθυμείς για σένα και την οικογένειά σου!
Και του χρόνου, να είμαστε όλοι καλά!
Φιλάκια.
Και του χρόνου Ελένη μου! Υπέροχη σου βγήκε η βασιλόπιτα! Εύχομαι εξίσου όμορφη να είναι και η νέα χρονιά για σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και το όμορφο σχόλιο, Sunday!
ΔιαγραφήΣου εύχομαι κι εγώ μια γλυκιά και αισιόδοξη χρονιά, με υγεία και χαρά!
Φιλάκια.
Άλλο πράμα!!! Πλούσια τα κράνμπερις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣλούρπ! Σλούρπ!!!
Και από εμφάνιση σκίζει!!!!
Καλή Χρονιά Ελένη μου!!!
Όπως το λες, Πέπη μου, έγινε άλλο πράγμα! Πάρα πολύ νόστιμη, πραγματική απόλαυση!
ΔιαγραφήΉταν και πανεύκολη, μόνο με ελάχιστες αλλάγές από το κλασικό κέικ.
Προτείνω να τη δοκιμάσεις, αν σου αρέσουν τα κράνμπερις.
Καλή χρονιά, με υγεία!
Φιλάκια.
Πέρασα για ένα χρόνια πολλά. Να έχεις μια καλή χρονιά! Η βασιλόπιτα φαίνεται σούπερ! Εμένα όμως μας την φτιάχνει η πεθερά μου, φιου γλύτωσα,χιχι!!! Με υγεία λοιπόν! Callie by Anthomeli
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Callie, και καλή χρονιά!
ΔιαγραφήΤυχερή είσαι που φτιάχνει όμορφα πράγματα η πεθερά σου!
Και του χρόνου με υγεία!
Καλή χρονιά Ελένη μου με υγεία να έχεις.Η βασιλόπιτα σου φαίνεται πάρα πολύ όμορφη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή κι ευτυχισμένη η νέα χρονιά, Κατερίνα μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ.
Καλή σου μέρα.
Χρόνια πολλά Ελένη μου, ευτυχισμένος ο νέος χρόνος! Λατρεύω τα cranberries, υπέροχη η βασιλόπιτα σου, φιλάκια πολλά πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά, χαρούμενη κι ευτυχισμένη χρονιά, με υγεία, Έρη μου!
ΔιαγραφήΚι εμείς τα αγαπάμε αλλά τα αγαπήσαμε και μέσα σε κέικ, είναι εξαιρετικά.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Πολλά φιλάκια.
Γεια στα χέρια σου, Ελένη! Ωραιότατη και διαφορετική σαν πρόταση, η βασιλόπιττά σου! Και του χρόνου! Ο καινούργιος χρόνος να φέρει ότι καλό επιθυμεί η καρδιά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά!!
Να είσαι καλά, Ειρήνη μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΉταν πολύ καλή η φετινή μας βασιλόπιτα, γι' αυτό και μοιράζομαι τη συνταγή της μαζί σας.
Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να περάσουμε μια ήρεμη χρονιά.
Πολλά φιλιά.
Καλη Χρονια Ελενη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχη φαινεται η βασιλοπιτα σου! Πλουσια σε γευσεις και αρωματα! Μου φαινεται κι εγω του χρονου κεϊκ θα κανω, γιατι φετος ταλαιπωρηθηκα αρκετα με την ζυμη μαγιας, μιας και την εφτιαξα στο εξοχικο, που ηταν ... δροσερουτσικο και δεν ελεγε να φουσκωσει...
Πολλα φιλια και παλι τις καλυτερες ευχες μου!
Καλή χρονιά, Μαρίνα μου, με υγεία και αγάπη!
ΔιαγραφήΝα μην το ξαναπώ και παινεύομαι, αλλά ήταν πάρα πολύ καλή. Η αλήθεια είναι ότι οι βασιλόπιτες-τσουρέκια έχουν μια διαδικασία και χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες. Εδώ, ευτυχώς, έχουμε ζέστη κι έτσι έφτιαξα και μία Πολίτικη- θα τη δημοσιεύσω προσεχώς.
Να είμαστε καλά και να φτιάξουμε και του χρόνου!
Φιλάκια πολλά.
Ελένη μου χρόνια πολλά! Ευτυχισμένο να είναι το 2013 !
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορούσες να μας κεράσεις καλύτερη βασιλόπιτα από τη σημερινή.
Είναι τόσο ωραία τα υλικά της και τα κάσιους τα αγαπώ. Σίγουρα δίνουν μια βουτυράτη γεύση στο γλυκό σου. Την κρατώ τη συνταγή και θα την δοκιμάσω ως κέικ κάποια στιγμή σύντομα!
Ότι επιθυμείς για τη νέα χρονιά, από τα βάθη της καρδιάς μου!
Φιλάκια
Χρόνια πολλά, Χρυσαυγή μου, γλυκιά, χαρούμενη και αισιόδοξη η νέα χρονιά! Να φέρει υγεία, καλή τύχη και να εκπληρώσει όλα τα όνειρά σου που άφησαν ανεκπλήρωτα οι προηγούμενες χρονιές!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν τα συγκεκριμένα υλικά της βασιλόπιτας. Έδεσαν πολύ όμορφα μεταξύ τους και το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο, ειλικρινά. Όταν δοκιμάσεις τη συνταγή, περιμένω τα σχόλιά σου.
Φιλάκια πολλά-πολλά!
Καταπληκτικό το κέηκ-βασιλόπιτα, το σημειώνω στα σίγουρα στα υπόψιν, όχι μόνο για εορταστικό πρωτοχρονιάτικο, αλλά και για καθημερινό και φιλικό και κολατσό και απ' όλα. Καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι και σαν κέικ είναι πολύ καλή, Μάρθα μου! Να δοκιμάσεις τη συνταγή. Γίνεται εύκολα, διατηρείται μαλακό, είναι νόστιμο και έχει πολύ ωραία υφή.
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά, με υγεία!
Φιλάκια.
Καλλή χρονιά με αγάπη και υγεία
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, καλή χρονιά να έχεις κι εσύ. Δελφινάκι!
ΔιαγραφήΜε υγεία, χαρές πολλές και αγάπη!
Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά, Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικά νόστιμη την διαβάζω και με κομμάτια ακαταμάχητα την θωρώ!!!
Να είστε γεροί και δυνατοί, και του χρόνου με ότι καλύτερο εύχομαι.
Καλή χρονιά να έχετε κι εσείς, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΥγεία, χαρά και αγάπη στο σπιτικό σου! Η Βασιλόπιτα είναι έτσι, όπως τη θωρείς! Και σαν καθημερινό κέικ είναι εξαιρετική. Θα σου αρέσει.
Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια.
Χρόνια πολλά Ελένη μου και καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και αγάπη!!! Ό,τι επιθυμείς να το φέρει αυτός το χρόνος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η βασιλόπιτά σου αλλά εγώ, τώρα πια, θα τη φτιάξω σαν κέικ!!! Γεια στα χέρια σου!
Σε ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά, πολύχρονη για τη γιορτή σου-σου δίνω κι από εδώ ευχές πολλές.
Να τη φτιάξεις και να μου πεις εντυπώσεις. Είναι ένα εξαιρετικό κέικ.
Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια.
Καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Δήμητρα!
ΔιαγραφήΠολλές ευχές και σ' εσένα για καλή και ευτυχισμένη χρονιά.
Υγεία, δημιουργία και χαρές!
Καλή Χρονια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγω προτ'ιμβ το κεικ δε μου πολυ αρεσεί το τσουρέκι...
Η συνταγη ειναι ειναι πολυ δελεαστικη...
Καλή χρονιά, Μαργαρίτα!
ΔιαγραφήΑφού σου αρέσει το κέικ περισσότερο από το τσουρέκι, προτείνω, να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή. Είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα νοστιμότατο.
Υπέροχη!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου :)
Πολλά φιλιά
Να είσαι καλά, Γιώργο μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου να είμαστε όλοι καλά.
Φιλιά.
Καλή χρονιά, Λίλα μου, με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι χαρούμενη και να απολαμβάνεις πάντα τις επιτυχίες, σε όποιο χώρο κι αν δραστηριοποιείσαι.
Καλό σου βράδυ.