Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Κουνουπίδι Καπαμάς


Ο καπαμάς (kapama) είναι μία τεχνική μαγειρικής με βάση το αρνίσιο ή το μοσχαρίσιο κρέας, που τσιγαρίζεται σε ελαιόλαδο και μαγειρεύεται με κρεμμύδι, ντομάτες και αρκετά καρυκεύματα.
Καπαμάς επίσης ονομάζεται και το φαγητό που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο και μπορεί να είναι όχι μόνο κρέας αλλά και λαχανικά.
Ας μαγειρεύσουμε κι εμείς το κουνουπίδι καπαμά, ξεφεύγοντας λίγο από την παράδοση, για να το αγαπήσουν ακόμα κι εκείνοι που το αποφεύγουν, λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Θα το αρωματίσουμε λίγο εξωτικά, για να ευχαριστηθούμε την πηχτή νοστιμότατη σάλτσα του! Μην ξεχάσετε όμως να ετοιμάσετε ή να αγοράσετε φρέσκο ψωμί!






Τα Υλικά
(Για 4-5 μερίδες)

1 ½ κιλό κουνουπίδι, φρέσκο
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
3 ντοματάκια κονσέρβα ή μια ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και χονδροκομμένη
1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο ροδέλες (προαιρετικά)
1 κουταλιά κάπαρη, πλυμένη και στραγγισμένη (προαιρετικά)
2 κλωναράκια φρέσκο κάρυ ή σέλινο
1 κουταλάκι κάρυ, σκόνη
1 ξυλάκι κανέλας
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πολύχρωμο
Ανάλογο χλιαρό νερό


Οδηγίες

Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα εξωτερικά του φύλλα, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια-τουφίτσες.
Το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε ανάλογα και τα υπόλοιπα λαχανικά.




Ρίχνουμε μέσα σε μια πλατειά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Όταν ζεσταθεί αρκετά, τσιγαρίζουμε το κουνουπίδι και το καρότο. 
Μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα, μέχρι να ξανθύνει ελαφρά. 








Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και μόλις αρχίσουν να μοσχομυρίζουν, ρίχνουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ ντομάτας, διαλυμένο μέσα σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και μετά ρίχνουμε την κάπαρη, ένα ακόμα φλιτζάνι χλιαρό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 




Σιγοβράζουμε το φαγητό, περίπου 20-30 λεπτά, ανακινώντας που και που την κατσαρόλα. Είναι έτοιμο, όταν έχει βράσει το κουνουπίδι, χωρίς να χάσει το σχήμα του, και έχει μείνει σχεδόν με το λάδι.



Το σερβίρουμε ζεστό. Καλή όρεξη! 

34 σχόλια:

  1. Είμαι γενικά λάτρης των λαχανικών και αν μου λείψει το κρέας δεν θα το καταλάβω.Αναζητώ πάντα συνταγές που περιλαμβάνουν λαχανικά και φροντίζω να τις εμπλουτίζω ή να τις μετατρέπω σύμφωνα με τα γούστα της οικογένειάς μου.
    Το κουνουπίδι το αγαπώ σαν σαλάτα και δεν έτυχε να το μαγειρέψω με αυτόν τον τρόπο ή σαν au gratin που το έχουν προτείνει κάποιες φίλες.Χωρίς λόγο.
    Η φωτογραφίες σου Ελένη μου με έκαναν να το μετανιώσω.Η καθαρή ζωντάνια που κράτησε το θρεπτικό λαχανικό ,τα βαθιά ζωηρά χρώματα,τα πλούσια συστατικά με τα οποία εμπλούτισες την συνταγή και φυσικά τα αρώματα που δραπετεύουν από το αρμονικό πάντρεμά τους, το ανακηρύσσουν χωρίς υπερβολή σε σπουδαίο πιάτο.
    Μόλις το κάνω θα σου γράψω εντυπώσεις.Σε φιλώ πολύ πολύ,ευχόμενη να έχεις μία πολύ καλή μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Φωτεινή μου!
      Αφού λατρεύεις τα λαχανικά, θα σου αρέσει αυτή η συνταγή. Το κουνουπίδι μεταμορφώνεται και γίνεται νοστιμότατο. Χάνει και την έντονη μυρωδιά του.
      Περιμένω τις εντυπώσεις σου, όταν δοκιμάσεις τη συνταγή.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Vegetarian καπαμάς δηλαδή!!!!
    Και μ'αρέσει πολύ το κουνουπίδι και τα εξωτικά μπαχαρικά!!!!!!!!!!

    Καλημέρα Ελένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, όπως το λες, Πέπη μου, vegetarian καπαμάς! Πολύ καλά το σκέφτηκες.
      Τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησα του ταιριάζουν πολύ.
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  3. Αυτό το φαγητό άρχισα να το φτιάχνω όταν γνώρισα το σύζυγο κι από τότε είναι στο πρόγραμμα όταν υπάρχουν κουνουπίδια.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κουνουπίδι καπαμά το μαγείρευε η γιαγιά μου, μπορώ να πω πιο συχνά από βραστό.
      Μετά το ξέχασα και το συνήθισα σαλάτα. Τώρα ήρθε πάλι η εποχή του! Εδώ υπάρχουν όλο το χρόνο όλα τα λαχανικά και μάλιστα πολλά είναι ντόπια, πολύ φρέσκα!
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο το κουνουπίδι σου Ελένη μου! Πραγματικά χάρμα οφθαλμών έγινε με την κόκκινη σαλτσούλα! Μου αρέσουν πολύ και τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες! Σίγουρα χάρισαν ιδιαίτερο άρωμα αλλά και έξτρα γεύση στο χορτοφαγικό πιάτο σου! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αναστασία!
      Τα μπαχαρικά αυτά του ταιριάζουν πολύ και σου τα προτείνω.
      Με την πρώτη ευκαιρία να τα δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις.
      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Αυτό το φαγάκι το έμαθα από την Μαρία μας, και το λάτρεψα!
    Το δικό σου πιο πλούσιο σε μπαχαρικά και αρώματα Ελένη μου, δεν μου ξεφεύγει με τίποτα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το φαγάκι το μαγείρευε η γιαγιά μου και μας άρεσε πολύ. Έχω μάθει όμως ότι το φτιάχνουν και σε μερικά μέρη της Πελοποννήσου. Δεν γνωρίζω ακριβώς πού.
      Έλενά μου, προτείνω την επόμενη φορά να δοκιμάσεις με περισσότερα μπαχαρικά.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  6. Από τα πολύ αγαπημένα μου φαγάκια της κατηγορίας "Λαδερά"!
    Πολύ νόστιμο και αρωματικό και να σου πω την αλήθεια το έχω πεθυμήσει πολύ!
    Επειδή θηλάζω την μπεμπούλα αποφεύγω το κουνουπίδι, οπότε απλά υπομονή!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Πολύ καλά κάνεις που αποφεύγεις το κουνουπίδι, τώρα που θηλάζεις. Να την προσέχεις τη μπεμπούλα σου και τα λαχανικά αυτού του είδους θα τα βρεις αργότερα.
      Να μου φιλήσεις τις μικρές σου.
      Φιλάκια πολλά και σ' εσένα.

      Διαγραφή
  7. Το κουνουπίδι Ελένη μου σαλάτα και ποτέ να μην το φάω δε το ζητάω,κοκκινιστό όμως με φέτα ή κατικι τρελαίνομαι.Το μόνο που δεν βάζω μέσα είναι κάπαρη και κάρυ που βάζεις εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να είμαι ειλικρινής, Κατερίνα μου, κι εμένα δεν μου πολυαρέσει σαλάτα. Όταν είναι ζεστό τρώω λίγο. Καπαμά όμως είναι εξαιρετικό. Την επόμενη φορά που θα το μαγειρεύσεις χρησιμοποίησε και λίγο κάρυ. Θα δεις πόσο θα νοστιμίσει!
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  8. Γειά σου Ελένη μου!

    Το κουνουπίδι καπαμάς ή κοκκινιστό όπως το λέω εγώ είναι κορυφαίο.
    Πραγματικά όσοι δεν γνωρίζουν το λαδερό αυτό φαγητό και χρησιμοποιούν το κουνουπίδι μόνον ως σαλάτα, χάνουν! Και το δικό σου είναι πολύ καλομαγειρεμένο. Χρειάζονται και αυτά τα λαδερά φαγητά!!

    Φιλιά και καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
      Είναι όντως εξαιρετικό φαγάκι, εύκολο, γρήγορο και νόστιμο. Μόνο που θέλει λίγο τσιγάρισμα και μερικοί το αποφεύγουν Νομίζω όμως ότι μια φορά στις τόσες ένα πιο πικάντικο πιάτο δεν βλάπτει!

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  9. Το έχω δεί μαγειρεμένο αυτο το φαγητό αλλά δεν το έχω δοκιμάσει,ευκαιρία να το φτιάξω τώρα,όσοι φάγαν μου είπαν είναι νόστιμο,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι ευκαιρία να το δοκιμάσεις, Neli,τώρα που τα κουνουπίδια είναι τρυφερά.
      Είμαι σίγουρη ότι θα το ευχαριστηθείς! Θα περιμένω εντυπώσεις!
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  10. Τι λουκουμάκι είναι αυτό!
    Αρωματισμένο τέλεια αυτό το πιάτο δεν υστερεί σε νοστιμιά!
    Χώρια που η χρήση φρέσκου ψωμιού απαιτείται...

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου!
      Είχαμε καιρό να το φάμε και το ευχαριστηθήκαμε. Είχαμε βέβαια και φρέσκο ψωμάκι, γιατί η έστω και λίγη σάλτσα του είναι νοστιμότατη.
      Καλό σας βράδυ.
      Τα φιλιά μας!

      Διαγραφή
  11. Πολυ ωραιο και το κουνουπιδι καπαμας, τωρα που πηρα φορα με το μαγειρεμενο κουνουπιδι θα δοκιμασω και την δικη σου εκδοχη!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μαρίνα μου!
      Τα λαχανικά αυτή την εποχή είναι πολύ φρέσκα, φτηνά και νόστιμα, οπότε επιτρέπουν τους πειραματισμούς. Και βέβαια να δοκιμάσεις και τη δική μου εκδοχή.
      Πολλά πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  12. Ελένη μου το αγαπάει πολύ ο γιος μου και το φτιάχνω συχνά! Οι παραδοσιακές συνταγές πρέπει να αναδεικνύονται και μπράβο σου που την έφτιαξες και μας την έδειξες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο στο αγόρι σου, Λίλα μου! Συνήθως τα νέα παιδιά έχουν πολύ περιορισμένο μενού.
      Και σ' εμένα αρέσουν οι παραδοσιακές συνταγές και είναι πολύ σωστό να τις αναδεικνύουμε, όσο μπορούμε. Είναι μια πραγματική αξία!
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  13. Μου αρέσει πολυ το κουνουπίδι και ψητό και τηγανητό και βραστό... Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Δελφινάκι!
      Αφού σου αρέσει τόσο το κουνουπίδι, δοκίμασε κι αυτή την εκδοχή, αν δεν την έχεις δοκιμάσει.
      Η νοστιμιά του είναι εξαιρετική!

      Διαγραφή
  14. Πόσο μ'αρέσει το κουνουπίδι καπαμάς δεν λέγε.Το κύμινο το βάζω και εγώ αλλά σε σπόρους.Η κάπαρη με εντυπωσίασε και θα το δοκιμάσω έτσι την επόμενη φορά.
    Φιλιαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μάρα μου! Μας έλειψες πολύ!
      Μπράβο, το κύμινο ταιριάζει σ' αυτή τη συνταγή. Εγώ δεν πολυχρησιμοποιώ σπόρους κύμινο αλλά το αγοράζω τριμμένο. Τι λες, έχει διαφορά στη γεύση;

      Μη χάνεσαι!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  15. Μου αρέσει πάρα πολύ Ελενάκι, νομίζω πως είναι απο τα πιο νόστιμα φαγητά!Το κύμινο και η κάπαρη πολύ ωραίες προσθήκες, θέλω να το δοκιμάσω!!!
    πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι, όντως είναι ένα πολύ νόστιμο φαγάκι, εύκολο και αρκετά ευπαρουσίαστο. Το κύμινο το χρησιμοποιώ πάντα σ' αυτή τη συνταγή, τώρα δοκίμασα και την κάπαρη και μου άρεσε πολύ.
      Δοκίμασέ τη κι εσύ!
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  16. Νοστιμότατο το φαγάκι σου Ελένη μου!!! Το κύμινο του ταιριάζει πάρα πολύ!
    Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σε ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
    Προτείνω να το δοκιμάσεις. Είναι νοστιμότατο και πολύ αρωματικό.
    Καλή σου μέρα.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύμινο!! Χμμ... Αν και φτιάχνω κουνουπίδι καπαμά ή κοκκινιστό έβαζα μόνο κανέλα και δάφνη...

    Τώρα με το κύμινο θα θυμίζει σουτζουκάκια...

    Πρόσωπικά βάζω μέσα και πατάτες κομένες σε ζάρια....

    Θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω...

    Πάντως τα μπαχαρικά κάνουν τη διαφορά σε ό,τι και να μαλειρέψει κάποιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες, Χρήστο!
      Μάλλον φτιάχνεις το κουνουπίδι παραδοσιακά και σίγουρα είναι νοστιμότατο!
      Εγώ είμαι πολύ επηρεασμένη από τη Μ. Ανατολή και αγαπώ το κύμινο. Δοκίμασέ το κι εσύ και θα δεις πόσο ξεχωριστό θα γίνει το πιάτο!
      Όσο για τις πατάτες το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον!
      Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!

      Διαγραφή