Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Πανεύκολη Γλυκιά Μπουγάτσα


Πανεύκολη, γρήγορη, νόστιμη και αρωματική!
Εξαιρετική  σαν πρωινό, για να αρχίσει η μέρα μας γλυκά και να πλημμυρίσει το σπίτι μας αρώματα! Χρειαζόμαστε ελάχιστα υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, φύλλο, γάλα, βούτυρο και λίγο σιμιγδάλι. Θα ετοιμάσουμε τη γλυκιά αυτή πίτα και θα την προσφέρουμε ζεστή, κομμένη σε μικρές μπουκίτσες, γεμισμένες με κρέμα, αρωματισμένες με βανίλια και κανέλα, τυλιγμένες σε τραγανό, βουτυρωμένο φύλλο και πασπαλισμένες με αρκετή ζάχαρη άχνη! Απόλαυση!





Τα Υλικά

½ κιλό φύλλο κρούστας
150γραμ. φρέσκο βούτυρο
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
⅓ φλιτζανιού ψιλό σιμιγδάλι
1 λοβός βανίλιας, κομμένος στη μέση, κατά μήκος
Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα

Οδηγίες



Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα και δύο κουτιά νερό. Προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε, να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και το ζεσταίνουμε. Πριν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν βροχή, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια αραιή κρέμα. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη βανίλια, προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και την αφήνουμε να κατέβη λίγο η θερμοκρασία της.
Όταν κρυώσει λίγο η κρέμα, χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτουμε.




Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C.
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε καλά ένα ταψάκι ή ένα μέτριο πυρέξ.
Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε. Κρατάμε δύο φύλλα στην άκρη και τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Αρχίζουμε να τακτοποιούμε τα κομμένα φύλλα μέσα στο ταψί, σουρωμένα, κοντά το ένα με το άλλο. Δεν πετάμε ούτε τα κομματάκια! 




Τα ραντίζουμε με βούτυρο και ρίχνουμε επάνω τη μισή κρέμα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα βουτυρώνουμε και αυτά και προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Καλύπτουμε με τα δύο φύλλα που είχαμε κρατήσε, λίγο σουρωμένα. Ραντίζουμε παντού με το υπόλοιπο βούτυρο και ελάχιστο νερό.







Ψήνουμε τη μπουγάτσα στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει, περίπου 25-30 λεπτά.
Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγα λεπτά να κατέβη η θερμοκρασία της.






Μετά την κόβουμε κομμάτια, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και την απολαμβάνουμε!


Καλή επιτυχία!

26 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελενάκι, τα υλικά τα έχω, θα την φτιάξω τώρα, για το αγόρι μου που δούλευε νύχτα και κοιμάται....
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μανουσίνα!
      Πολύ γλυκό που σκέφτεσαι να τη φτιάξεις για το αγόρι σου! Θα ξυπνήσει όμορφα, μέσα στα αρώματα, και θα την απολαύσετε παρέα, ζεστή και τραγανή!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Τέλεια μου φαίνεται, το ζαχαρούχο μου αρέσει να το χρησιμοποιώ και με τα κομμένα φύλλα θα έχει καλύτερη συνοχή.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κομμένα φύλλα λιώνουν μέσα στην κρέμα και αφομοιώνονται! Την κάνουν πλούσια σε υφή και πολύ αφράτη. Έτσι χρησιμοποιούμε και ό τι φύλλο μας έχει απομείνει, χωρίς να μας ενδιαφέρει η εμφάνισή του, γιατί το χρειαζόμαστε κομματιασμένο.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Ελένη μου
    Απομεσήμερο Σαββάτου μετά από το γεύμα ,με την γλυκειά μεσημεριανή ραστώνη να με βαραίνει,τον χλιαρό,ολοφώτεινο ήλιο να με προσκαλεί για περίπατο,τη μοναξιά μιας μουσικής που μόλις ακούγεται από το βάθος του σπιτιού και το αδιάκοπο σφυροκόπημα της πρόκλησης του μυαλού μου για να ενδώσει σε κάποια γλυκά που πάντα κρύβονται επιμελώς στα ντουλάπια..για ηθική εκτόνωση ή για ξαφνικές υπογλυκαιμίες???Ή μήπως για αχόρταγα στόματα που δεν κάνουν πίσω στις λογικές οδηγίες της άλλης πλευράς του μυαλού???
    Και έρχεται ορμητική και αδυσώπητη η δελεαστική εικόνα μιας γλυκειάς μπουγάτσας..να με ταλαιπωρήσει με τα χιλιοστρωμένα βουτυράτα φύλλα της,με την κατακίτρινη, γυαλιστερή κρέμα να ξεφεύγει αυθάδικα από την κοφτερή λάμα του μαχαιριού και να καταλήγει στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας μου-έτσι πάντα δοκιμάζω το πρώτο κομμάτι γλυκού-την κανελλένια και αχνοσκέπαστη κορφή των κυμματισμών που σκαρώνουν κάποια άτακτα φύλλα.
    Μήπως τελικά να κάνω εκείνον τον περίπατο???Μήπως και προλάβω να ξεχάσω την γλυκειά λιχουδιά που μας πρόσφερες???
    Ελένη μου ,γλυκειά μου Ελένη, που από την Τζέντα μας στέλνεις πάντα γλυκά μηνύματα,τούτο το σαββατιάτικο γλυκοχειμωνιάτικο απομεσήμερο αποφάσισα να αντισταθώ.Άλλη φορά θα υποκύψω.Μάλλον από εβδομάδα..
    Σου στέλνω πολλά πολλά φιλιά από την πολύ ήρεμη και γαληνεμένη θάλασσα της Θεσσαλονίκης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ αθώα είναι, Φωτεινή μου, αυτή η εύκολη μπουγάτσα αλλά μας καλύπτει πλήρως, όταν αποζητάμε κάτι γλυκό να μας ηρεμήσει και να μας κάνει να ξεχαστούμε! Άλλοτε ενδίδουμε αμαχητί κι άλλοτε αναβάλλουμε τη "μάχη" ή την παράδοση.
      Πάντως, έτσι ή αλλιώς, έχει περάσει από το μυαλό μας, ήρεμα και απλά, σαν μελλοντική επιθυμία που περιμένει την ώρα της να εκπληρωθεί! Όμως εσύ, εκεί στη Θεσσαλονίκη, μπορείς να εκπληρώσεις, όποτε θέλεις, την επιθυμία σου για μια ζεστή, αφράτη και τραγανή μπουγάτσα.
      Εύχομαι ένα ήρεμαο, γλυκό και χαρούμενο Σαββατοκύριακο!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  4. Αχνιστός καφές και ζεστή μπουγάτσα.... το τέλειο πρωϊνό!
    Καλό Σαββατοκύριακο Ελενάκι μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τέλειος συνδυασμός, όπως το λες, Έλενά μου, που κάνει το Σαββατοκύριακο να ξεχωρίζει από τις καθημερινές! Ένα υπέροχο και χορταστικό πρωινό για να αρχίσει γλυκά η μέρα μας!
      Καλό Σαββατοκύριακο!
      Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Α Ελένη θα το έχω υπόψιν μου για κάποιο πρωινό μας!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα διαφορετικό πρωινό, Ξανθή μου, εύκολο και νοστιμότατο!
      Και δεν κοστίζει πολύ.
      Καλό σου βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  6. Σκέτη τρέλα είναι Ελένη μου!
    Σε συνδυασμό με ζεστό ελληνικό καφεδάκο είναι το τέλειο πρωινό ή απογευματινό!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, είναι εξαιρετικός συνδυασμός μς τον ελληνικό καφέ, Ερμιόνη μου! Ένα διαφορετικό, νοστιμότατο πρωινό ή απογευματινό.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Αυτή η ξανθομαλλούσα πρόκληση Ελένη μου καρφώθηκε στο μυαλό μου.
    Τη φαντάζομαι με την κανελένια αρωματική της κρούστα, τραγανή και αφράτη να μας ξεσηκώνει!
    Να ζητήσω δυο κομμάτια; :)

    Φιλάκια σας πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ζητήσεις περισσότερα, Ζαμπία μου! Πώς όμως να σου τα στείλω; Είναι ένα πρόβλημα. Το αφήνω ανοιχτό το θέμα, μέχρι να έρθω στην Αθήνα!
      Πάντα λέω ότι και οι εύκολες συνταγές είναι τις περισσότερες φορές εξαιρετικές και πρέπει να τις τιμούμε!
      Πολλά πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Υπέροχη η μπουγάτσα σου Ελένη μου... και η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολύ καιρό λέω ότι θα φτιάξω μπουγάτσα αλλά ακόμη στα λόγια μένω!!!! Μου αρέσει που είναι εύκολη και πρέπει να είναι νοστιμότατη!
    Γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου τη θύμισα, Κική μου! Καιρός, λοιπόν, να τη φτιάξεις και να την ευχαριστηθείτε.
      Κι αν δεν έχεις δική σου συνταγή, δοκίμασε αυτή που σας προτείνω. Είναι πανεύκολη και νοστιμότατη.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  9. Για πρωινό ....δεν την πρόλαβα .
    Την τίμησα όμως και με το παραπάνω το απογευματάκι.
    Μέμισε ο τόπος ζάχαρη άχνη και το σπίτι άρωμα κανέλας.
    Να έχεις μια καλή και γλυκιά εβδομάδα σαν την μπουγάτσα που μας κέρασες.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που πρόλαβες το απογευματάκι και την τίμησες!
      Αν τη φτιάξεις πρωί, γεμίζει το σπίτι αρώματα και οι υπόλοιποι ξυπνούν ευχάριστα και βρίσκουν ένα υπέροχο, ζεστό πρωινό!
      Καλή κι ευχάριστη εβδομάδα να έχεις κι εσύ!
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Αχ, τι ωραία που φαίνεται η μπουγάτσα σου! Και εύκολη στην παρασκευή!
    Μου αρέσει που την έχεις κόψει μικρά κομματάκια... Ισομοιράζονται καλύτερα οι ενοχές... ;-)
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι όμορφα που το είπες για τις ενοχές! Ας είναι μικρές και γλυκές κι αθώες, σαν τις μπουκίτσες της μπουγάτσας! Να είσαι καλά, Sunday, και να περνάς όμορφα!
      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  11. Ποιο γρήγορη συνταγή από αυτή για μπουγάτσα Ελένη δεν έχω βρει και από εμφάνιση τέλεια.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Κατερίνα!
      Όντως είναι πανεύκολη και η επιτυχία της εγγυημένη. Αν και φαίνεται ότι φτιάχνεται με πρόχειρο τρόπο, το αποτέλεσμα είναι πολύ ευπαρουσίαστο!
      Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  12. Όσο πιο ζεστή είναι η μπουγάτσα, τόσο πιο απολαυστική.
    Η συμιγδαλόκρεμα είναι όνειρο, τα φύλλα τραγανά και η κανέλα από πάνω σπάει την στολίζει με τα αρώματά της. Ελένη μου, είμαι σίγουρη ότι είναι από τις ποιο δημοφιλείς σου αναρτήσεις.
    Η συνταγή σου είναι πραγματικά πανεύκολη και χωρίς πιθανότητα αποτυχίας, ούτε καν στο άπλωμα του φύλλου, καθώς τα βάζουμε τσαλακωμένα. Εύγε!!!

    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ όμορφα τα περιέγραψες όλα, παρασκευή και αποτέλεσμα! Σε ευχαριστώ πολύ!
      Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποτυχίας. Όλα τα υλικά δένουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο και λαχταριστό.
      Να είναι καλά, Χρυσαυγή μου, πολύ έυγενικό και γλυκό το σχόλιό σου!
      Καλή εβδομάδα και πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  13. Έχω πολύ καιρό να φτιάξω μπουγάτσα...ώρα της είναι!!!!
    Με το ζαχαρούχο θα πρέπει να έχει πλούσια γεύση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελενάκι μοσχοβόλησε!!!Κάνω μια παρόμοια με ζαχαρούχο γάλα αλλά θα δοκιμάσω σίγουρα και αυτή, φαίνεται εκπληκτική!!!!!!!!!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή