Πολύ νόστιμα, ανοιξιάτικα ντολμαδάκια με τη γεύση του Φρικασέ, τυλιγμένα σε τρυφερά φύλλα μαρουλιού
και συνοδευμένα με βελούδινη σάλτσα αυγολέμονου.
Τυλίγονται από την προηγούμενη μέρα, μαγειρεύονται γρήγορα και γίνονται αγαπημένο κύριο πιάτο. Μπορούν όμως να στολίσουν υπέροχα και έναν εορταστικό μπουφέ.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυγολέμονο, σερβίρονται και την επόμενη μέρα ζεστά, με λίγο χυμό λεμονιού.
Τα Υλικά
1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι ή όποιο σας αρέσει
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι τριμμένος άνηθος
2 κουταλιές ψιλοκομμένος δυόσμος
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά κορνφλάουρ
2 αυγά, προαιρετικά
Τα βγάζουμε με προσοχή και τα αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε και το ρύζι, πλυμένο και στραγγισμένο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο και στην ανάποδη πλευρά (αυτή που δεν είναι γυαλιστερή) βάζουμε ένα κουταλάκι από το μείγμα του κιμά.
Αρχίζουμε να τυλίγουμε, διπλώνοντας προς τα μέσα τα πλαϊνά και συνεχίζουμε σχηματίζοντας μικρό ρολό.
Τοποθετούμε τα έτοιμα ντολμαδάκια σε σειρές, μέσα σε πλατιά κατσαρόλα, τη βάση της οποίας έχουμε καλύψει με τα κοτσάνια από τα μαρουλόφυλλα.
Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα, προσθέτουμε λίγο αλάτι, το λάδι και τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζονται.
Όταν τα ντολμαδάκια βράσουν, αφαιρούμε προσεκτικά όλο το ζωμό τους για να φτιάξουμε κρέμα ή αυγολέμονο.
Τα σερβίρουμε ζεστά.
Περιχύνουμε με την κρέμα το φαγητό μας και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε αυγολέμονο, δείτε εδώ πώς το φτιάχνουμε.
Τυλίγονται από την προηγούμενη μέρα, μαγειρεύονται γρήγορα και γίνονται αγαπημένο κύριο πιάτο. Μπορούν όμως να στολίσουν υπέροχα και έναν εορταστικό μπουφέ.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυγολέμονο, σερβίρονται και την επόμενη μέρα ζεστά, με λίγο χυμό λεμονιού.
500γραμ.κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
3-4 μαρούλια, τα μεγάλα φύλλα1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι ή όποιο σας αρέσει
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι τριμμένος άνηθος
2 κουταλιές ψιλοκομμένος δυόσμος
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα ή το αυγολέμονο
2 φλιτζάνια ζωμός από τους ντολμάδες
Ο χυμός από 2 λεμόνια 1 κουταλιά κορνφλάουρ
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα μαρούλια και τα πλένουμε πολύ καλά. Κρατάμε τα μεγάλα, γερά
και τρυφερά φύλλα και κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια.
Τα βουτάμε λίγα-λίγα για ελάχιστα λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό που
βράζει, να ζεματιστούν και να μαλακώσουν για να τυλίγονται. Τα βγάζουμε με προσοχή και τα αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε και το ρύζι, πλυμένο και στραγγισμένο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο και στην ανάποδη πλευρά (αυτή που δεν είναι γυαλιστερή) βάζουμε ένα κουταλάκι από το μείγμα του κιμά.
Αρχίζουμε να τυλίγουμε, διπλώνοντας προς τα μέσα τα πλαϊνά και συνεχίζουμε σχηματίζοντας μικρό ρολό.
Τοποθετούμε τα έτοιμα ντολμαδάκια σε σειρές, μέσα σε πλατιά κατσαρόλα, τη βάση της οποίας έχουμε καλύψει με τα κοτσάνια από τα μαρουλόφυλλα.
Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα, προσθέτουμε λίγο αλάτι, το λάδι και τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζονται.
Τοποθετούμε ανάποδα, πάνω από τα ντολμαδάκια, ένα μικρό ρηχό πιάτο και τα
βράζουμε περίπου μία ώρα, πάνω σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ανακινούμε την κατσαρόλα μερικές φορές, προσθέτουμε περισσότερο ζεστό νερό, αν χρειαστεί, διότι στο τέλος χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια ζωμό για την κρέμα ή το αυγολέμονο.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ανακινούμε την κατσαρόλα μερικές φορές, προσθέτουμε περισσότερο ζεστό νερό, αν χρειαστεί, διότι στο τέλος χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια ζωμό για την κρέμα ή το αυγολέμονο.
Όταν τα ντολμαδάκια βράσουν, αφαιρούμε προσεκτικά όλο το ζωμό τους για να φτιάξουμε κρέμα ή αυγολέμονο.
Τα σερβίρουμε ζεστά.
Για την κρέμα
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε 2 φλιτζάνια κρύο ζωμό από τους μαρουλοντολμάδες,
στον οποίο διαλύουμε τη μια κουταλιά κορνφλάουρ.
Ανακατεύουμε συνεχώς πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό δύο λεμονιών.Περιχύνουμε με την κρέμα το φαγητό μας και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε αυγολέμονο, δείτε εδώ πώς το φτιάχνουμε.
Ελένη μου υπέροχα....!!!Καλομαγειρεμένα και καλοσερβιρισμένα!!!Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Καλησπέρα Ελένη μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, με συγκινείς!
Φιλάκια πολλά.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!ΥΠΕΡΟΧΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΒΛΕΠΩ!!!ΜΜΜΜ ΕΙΝΑΙ Κ Η ΦΩΤΟ ΜΕΓΑΛΗ Μ ΕΠΙΑΣΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΥΡΑ ΤΩΡΑ...ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΚ;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕΡΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!
ΠΕΡΝΑ Κ ΑΠ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ ΣΟΥ ΕΧΩ ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ...
Σε ευχαριστώ πολύ Βάλια και για τα καλά σου λόγια και για το ωραίο δωράκι σου!
ΔιαγραφήΠολύ γλυκό από μέρους σου.
Εύχομαι να είσαι πάντα χαρούμενη και δημιουργική.
Καλό σου βράδυ.
Με αυγολέμονο ή κρέμα τα προτιμώ κι εγώ αυτά τα ντολμαδάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μαγείρεψες υπέροχα Ελενάκι μου και οι φωτός σου δελεαστικές!
Φιλάκια, καλή σου μέρα!
Καλημέρα, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΝα με συγχωρείτε που άργησα να σας απαντήσω αλλά είχα πρόβλημα με το internet. Σήμερα είναι κάπως καλύτερα.
Σε ευχαριστώ πολύ και συμφωνώ με την προτίμησή σου.
Φιλάκια πολλά και καλό Σ/Κ!
Καλημέρα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ντολμάδες σου είναι απλά υπέροχοι! Με τα φύλλα μαρουλιού πρέπει να είναι φανταστικοί, ενώ η σαλτσούλα τους απογειώνει!
Φιλιά!
Καλημέρα Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΠραγματικά γίνονται νόστιμοι και με τη σαλτσούλα ακόμα περισσότερο.
Το λεμονάκι, με αυγό ή χωρίς, κάνει τη διαφορά.
Φιλάκια!
Πολύ όμορφα, νοικοκυρεμένα και πεντανόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου, τρελαίνομαι για αυτό σου το πιάτο. Μεζεδάκι πλιιιιζ?!?
Φιλιά πολλά-πολλά
Ζ.
Καλημέρα Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΓια σένα όχι μόνο μεζεδάκι αλλά και την κατσαρόλα ολόκληρη κερνάω!
Είναι νόστιμο και "ορεκτικό" φαγάκι-δηλ. ανοίγει την όρεξη! - που λένε και στο χωριό μου. Δεν μπορείς να σταματήσεις, το λέω και δεν ντρέπομαι!
Φιλάκια πολλά και καλό Σ/Κ!
Πεθαίνωωωωω! Μοσχοβόλισαν μέχρι εδώ και η τεχνική με το πιάτο... κλασσικά υπέροχη!!! Μπράβο σου Ελένη μου... να πάρω μερικούς;;;;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Κικίτσα!
ΔιαγραφήΚαι τα δικά σου χεράκια κάνουν θαύματα, δεν το συζητώ.
Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.
Φιλάκια, καλό Σ/Κ!
Πολλές-πολλές καλημέρες Ελένη μας :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικά ντολμαδάκια, δεν το συζητώ.
Τους μαρουλοντολμάδες, τους κάνω κι' εγώ συχνά-πυκνά και με θαλασσινά, όχι μόνον και κυμά, όταν τα μαρουλάκια είναι στο φόρτε τους.
Φαγητό νόστιμο και γεμάτο υπέροχα υλικά.
Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΜου έδωσες ωραία ιδέα για τα θαλασσινά αλλά μήπως θέλουν κλιματόφυλλα;
Το μαρούλι το έχω συνδέσει με το κρέας, με άλλο υλικό δεν τους έχω δοκιμάσει.
Στο χωριό μου αξιοποιούμε τα όψιμα μαρούλια που τα φυτεύουμε για το Πάσχα.
Καλή σου μέρα και καλό Σ/Κ!
Μαρουλοντολμαδάκια...δεν με χαλάνε καθόλου...μα καθόλου!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίσσεψε κάτι η τσάμπα ελπίζω;
φιλιάααααααααααααααα
Καλημέρα, Μάρα μου!
ΔιαγραφήΝα ελπίζεις, γιατί όχι; Όλοι με την ελπίδα πρέπει να ζούμε!
Μα για σένα και νέα ποσότητα μπορεί να αρχίσει να γεμίζεται!
Εδώ υπάρχουν όλα τα χορταρικά, όλων των εποχών!
Φιλάκια, καλό Σ/Κ!