Πλιγούρι (πουργκούρι ή μπλουγούρι ή χόντρος) ονομάζεται το αλεσμένο σιτάρι.
Είναι εξαιρετικό υλικό δημητριακό, διότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους
υδατάνθρακες, έχει το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι, μετά την
κατανάλωσή του, ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ ήπια. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται
αρίστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς.
Έχει επίσης υψηλό δείκτη κορεσμού, δηλαδή μας χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια.
Στην Αραβική κουζίνα χρησιμοποιείται πάρα πολύ, κυρίως ωμό αλλά μουλιασμένο, στις σαλάτες μαζί με αρωματικά χόρτα και χυμό λεμονιού. Ας το βάλουμε κι εμείς στη διατροφή μας. Ας το χρησιμοποιήσουμε σε μια απλή, πολύ δροσερή και μυρωδάτη σαλάτα που συνοδεύει υπέροχα το ψητό ψάρι, το κοτόπουλο ή το κρέας και τρώγεται πάντα πολύ ευχάριστα!
Τα Υλικά
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 μικρά αγγουράκια με τη φλοίδα, κομμένα κυβάκια
1 μέτριο μαρούλι κομμένο μέτρια κομμάτια
3 ραπανάκια κομμένα ροδέλες
2 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος
1 πράσινη καυτερή πιπερίτσα, πολύ ψιλοκομμένη
⅓ φλιτζανιού ψιλό πλιγούρι, μουλιασμένο και καλά στραγγισμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 κουταλιά μουστάρδα (όχι καυτερή)
Διακόσμηση
Φετούλες λεμονιού
2-3 μικρά ραπανάκια
1 τουφίτσα άνηθου
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό για 20-30 λεπτά. Μετά το σουρώνουμε και το πιέζουμε να στραγγίσει καλά.
Πλένουμε καλά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά. Τα ρίχνουμε όλα μέσα σε ένα μέτριο μπολ.
Προσθέτουμε και το στραγγισμένο πλιγούρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά.
Αναμειγνύουμε μέσα σε ένα μικρό μπολ, χτυπώντας με ένα πιρούνι όλα τα υλικά της σάλτσας.
Βάζουμε τα χορταρικά μέσα σε μία πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Διακοσμούμε τη σαλάτα με φετάκια ακέρωτου λεμονιού και ραπανάκια-τριαντάφυλλα και σερβίρουμε.
Είναι επίσης πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο αλλά και ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Πιστεύεται ότι η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης!
Έχει επίσης υψηλό δείκτη κορεσμού, δηλαδή μας χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια.
Στην Αραβική κουζίνα χρησιμοποιείται πάρα πολύ, κυρίως ωμό αλλά μουλιασμένο, στις σαλάτες μαζί με αρωματικά χόρτα και χυμό λεμονιού. Ας το βάλουμε κι εμείς στη διατροφή μας. Ας το χρησιμοποιήσουμε σε μια απλή, πολύ δροσερή και μυρωδάτη σαλάτα που συνοδεύει υπέροχα το ψητό ψάρι, το κοτόπουλο ή το κρέας και τρώγεται πάντα πολύ ευχάριστα!
Τα Υλικά
½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος (τα φύλλα)
½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (τα φύλλα)5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 μικρά αγγουράκια με τη φλοίδα, κομμένα κυβάκια
1 μέτριο μαρούλι κομμένο μέτρια κομμάτια
3 ραπανάκια κομμένα ροδέλες
2 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος
1 πράσινη καυτερή πιπερίτσα, πολύ ψιλοκομμένη
⅓ φλιτζανιού ψιλό πλιγούρι, μουλιασμένο και καλά στραγγισμένο
Για τη σάλτσα
3 κουταλιές φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού3 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 κουταλιά μουστάρδα (όχι καυτερή)
Διακόσμηση
Φετούλες λεμονιού
2-3 μικρά ραπανάκια
1 τουφίτσα άνηθου
Οδηγίες
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό για 20-30 λεπτά. Μετά το σουρώνουμε και το πιέζουμε να στραγγίσει καλά.
Πλένουμε καλά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά. Τα ρίχνουμε όλα μέσα σε ένα μέτριο μπολ.
Προσθέτουμε και το στραγγισμένο πλιγούρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά.
Αναμειγνύουμε μέσα σε ένα μικρό μπολ, χτυπώντας με ένα πιρούνι όλα τα υλικά της σάλτσας.
Βάζουμε τα χορταρικά μέσα σε μία πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Διακοσμούμε τη σαλάτα με φετάκια ακέρωτου λεμονιού και ραπανάκια-τριαντάφυλλα και σερβίρουμε.
Και άλλα ακόμα θαυμαστά!
Το Πλιγούρι περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από ό,τι το άσπρο ρύζι
και τα μακαρόνια και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως
θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και ιδιαίτερα νιασίνη, που είναι απαραίτητες για τον
ομαλό μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, άρα και του
εγκεφάλου.
Εκτός όμως από αυτές τις βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη E, που συμβάλλει στην
καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο
φώσφορο, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι.Είναι επίσης πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο αλλά και ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Πιστεύεται ότι η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης!
Πολύ νόστιμη η σαλάτα σου και πολύ θρεπτική!!!Θα την φτιάξω σύντομα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω ραπανάκια! Αλλά επειδή μου άνοιξες την όρεξη θα την φτιάξω για βραδινό παρέα με φρέσκα ψωμάκια που είναι ήδη στο πρόγραμμα Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λίγο μπλε τυράκι από δίπλα για μένα...ΤΕΛΕΙΑ μιλάμε!
Τόσες αξιόλογες και χρήσιμες πληροφορίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ξέρουμε τι καταναλώνουμε και πόσο μας οφελούν τα διάφορα τρόφημα κι οι συνδυασμοί τους.
Ανάρτηση πλήρης, όμορφη, γευστική και λαχταριστή.
Να έχεις μια όμορφη ημέρα Ελενη μου.
Σε φιλώ!
Ζαμπία
Να είσαι καλά, Ζαμπία μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΣιγουρα μας ωφελεί να γνωρίζουμε τη διατροφική αξία των υλικών που χρησιμοποιούμε.
Χαίρομαι που σε ενδιαφέρουν διότι μου αρέσει πολύ να μοιράζομαι μαζί σας αυτές της πληροφορίες.
Φιλάκια πολλά και καλό βράδυ!
Υγιεινή και θρεπτική σαλάτα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην παράσταση βέβαια κλέβει το styling που έχεις κάνει στα ραπανάκια!
Φιλιά!
Δροσερή και πολύ νόστιμη, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΌσο για το sty;ing είναι πολύ εύκολο: κάνεις τέσσερα χαράγματα σταυρωτά και μετά βάζεις τα ραπανάκια μέσα σε παγωμένο νερό να γίνουν ...τριανταφυλλάκια!
Δοκίμασέ το.
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Ελενάκι εκτός από νοστιμιά, φαντάζομαι και τα αρώματα που θα ξεπηδούν από την σαλάτα σου, με τον φρέσκο δυόσμο και τον φρέσκο κολίαντρο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι πληροφορίες που μας δίνεις, πάντα χρήσιμες και ενδιαφέρουσες!
Φιλιά πολλά, να έχεις μιαν όμορφη μέρα!
ΥΓ. Ολα εντάξει με το blog, μια χαρά μπαίνω τώρα!!
Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου και για τα όμορφα λογάκια και για τις
Διαγραφήμπλογκοπληροφορίες! Ο blogger συνηθίζει να μας ταλαιπωρεί από καιρού εις καιρόν, για να μην ξεχνιόμαστε!
Φιλάκια και ένα υπέροχο βράδυ!
Πολύ νόστιμη και δροσερή η σαλάτα σου!Πολύ μου άρεσαν και οι πληροφορίες που τη συνοδεύουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Σπυριδούλα μου!
ΔιαγραφήΕίναι εύκολη και νόστιμη, προτείνω να τη δοκιμάσεις!
Καλό σου βράδυ!
Λατρεύω το πληγούρι πραγματικά, το βάζω σε σαλάτες, σε γεμιστά, το κάνω πιλάφι......μου αρέσει η σαλάτα σου πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Λίλα μου!
ΔιαγραφήΑν σου αρέσει το πλιγούρη και το χρησιμοποιείς, δοκίμασε κι αυτή τη δροσερή και μυρωδάτη σαλάτα. Ειλικρινά θα ενθουσιαστείς!
Μόνο χρειάζεται το ψιλό, όχι το χονδρό.
Καλό σου βράδυ!
Ελένη μου υπέροχη και πολύ θρεπτική, μου αρέσει πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Καλησπέρα, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΝα τη δοκιμάσεις, είναι εύκολη και νόστιμη!
Φιλάκια πολλά!
Τη ζήλεψα Ελένη τη σαλάτα σου! Μέχρι εδώ έφτασαν οι μυρωδιές της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Vita μου!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ τη και πες μου εντυπώσεις.
Καλή σου μέρα!
Καλησπέρα Ελένη μου, ωραία και υγιεινή η σαλάτα σου αλλά και οι πληροφορίες ...πάρα πολύ χρήσιμες!!! Λατρεύω το πλιγούρι! Η παρουσίαση της σαλάτας ωραιότατη. Γεια στα χέρια σου Ελενίτσα μου και καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Κική μου!
ΔιαγραφήΠράγματι είναι πολύ υγιεινή σαλάτα αλλά και πολύ νόστιμη!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα πάντοτε καλά σου λόγια, Να είσαι καλά.
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!
Νόστιμη, υγιεινή και χορταστική η σαλάτα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλησπέρα, Μανουσίνα!
ΔιαγραφήΣου προτείνω να δοκιμάσεις αυτή την εύκολο και νόστιμη σαλάτα.
Περιμένω σχόλια.
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!