Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Κουλουράκια Γεμιστά με Φέτα

Σε ποιον δεν αρέσουν τα αφράτα, σπιτικά κουλουράκια ή ψωμάκια, αλμυρά ή γλυκά; Ειδικά, αν είναι αρωματικά και γεμιστά με Ελληνικό τυράκι; Αποτελούν ένα υγιεινό, νοστιμότατο και χορταστικό πρωινό αλλά είναι ευπρόσδεκτα και σαν κολατσιό στο Σχολείο ή το Γραφείο.
Εμείς κάθε week end –εδώ είναι Πέμπτη και Παρασκευή – συνηθίζουμε, νωρίς το πρωί, να πηγαίνουμε  στην ακροθαλασσιά, όχι για μπάνιο, διότι δεν επιτρέπεται δημόσια, αλλά για να απολαύσουμε τον καφέ μας στην παραλία και το πρωινό θαλασσινό αεράκι. Έχουμε πάντα μέσα στο αυτοκίνητο πτυσσόμενες  καρέκλες και ένα τραπεζάκι, γι’ αυτό το σκοπό.
Μην φανταστείτε ότι στην παραλία είμαστε μόνοι μας! Πάρα πολλές οικογένειες ντόπιων έχουν την ίδια συνήθεια. Παρ'  όλα αυτά δεν υπάρχει συνωστισμός, διότι η παραλία είναι μεγάλη και κατάλληλα διαμορφωμένη για να περάσει κάποιος λίγες ώρες ευχάριστα, πριν αρχίσει η ζέστη.
Για την πρόσφατη πρωινή μας βόλτα στην παραλία έφτιαξα τα μυρωδάτα, γεμιστά κουλουράκια της παρακάτω συνταγής που έγιναν πολύ αφράτα και νοστιμότατα και μας άρεσαν πάρα πολύ! 



Τα Υλικά
(Για 10 κουλουράκια)


Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μαγιά σε σκόνη
1 φλιτζανάκι νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
⅓ φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 κουταλάκι κοφτό πάπρικα
1 φλιτζάνι μαραθόζουμο


Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι τριμμένη Φέτα
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος δυόσμος

Μαυροκούκι ή σουσάμι


Οδηγίες


Ανακατεύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και τα διαλύουμε μέσα σε 1 φλιτζανάκι χλιαρό νερό (80ml). Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσει.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι.
Βάζουμε το μαραθόσπορο, ελαφρά κοπανισμένο σε γουδί, μέσα σε ένα μπρίκι, προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό και το βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, γιατί φουσκώνει. Σουρώνουμε το ζουμί σε ένα μπολάκι και το διατηρούμε ζεστό.



Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, ένα φλιτζάνι ζεστό μαραθόζουμο, το θυμάρι και την πάπρικα. Προσθέτουμε το ⅓ από το αλεύρι και τη φουσκωμένη μαγιά.







Ανακατεύουμε με το χέρι καλά τα υλικά και σιγά-σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε μια απαλή και ελαστική, αλείφοντας μερικές φορές τα χέρια μας με λίγο λάδι.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη μαζεύουμε σε μια μπαλίτσα και την τοποθετούμε μέσα σε καθαρό αλλά ελαφρά λαδωμένο μπολ. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Εν τω μεταξύ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης μέσα σε ένα μπολ.

Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε με τα χέρια μας, να χάσει τον αέρα και τη μοιράζουμε σε δέκα συμμετρικά μπαλάκια.
Με τα δάχτυλά μας πλάθουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό κορδόνι, το πιέζουμε να γίνει επίπεδο και το γεμίζουμε με μια κουταλιά γέμιση. Μετά σχηματίζουμε ένα ρολό, κλείνοντας τη γέμιση στο εσωτερικό και ενώνουμε τις άκρες, πιέζοντάς τες, για να σχηματιστεί το στρογγυλό κουλουράκι.
Το τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα κουλουράκια.


Όταν τα πλάσουμε και τα γεμίσουμε όλα, τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε να φουσκώσουν πάλι.
Όταν είναι έτοιμα, τα βρέχουμε ελαφρά με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.
Ψήνουμε τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για μισή περίπου ώρα ή έως ότου ροδοκοκκινίσουν.

Τα τρώμε ζεστά, όχι καυτά, αλλά και κρύα είναι υπέροχα!


Δείτε ακόμα το Τηγανόψωμο και το Γεμιστό Ψωμί

17 σχόλια:

  1. Καλά κι εμένα θα μου άρεσαν αν είχα τώρα ένα-δυό για να τα "τσακίσω" Ελένη μου καλή ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
      Πώς να σου στείλω μερικά να τα τσακίσεις; Πράγματι έγιναν πολύ νοστιμα.
      Κι εμάς μας άρεσαν πολύ και θα τα επαναλάβω σύντομα.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  2. Εθιστικά! Αυτή είναι νομίζω η λέξη που τους ταιριάζει! Η ζύμη σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα με το μαραθόζουμο και το χυμό πορτοκάλι! Όσο για τη γέμιση, απλά αγαπημένη!
    Άσχετο, μπανάκια δεν κάνετε δηλαδή;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε πολύ ο χαρακτηρισμός εθιστικά! ΄Πιστεύω κι εγώ ότι τους ταιριάζει.
      Ο μαραθόσπορος είναι εκπληκτικός και τον χρησιμοποιώ πολύ στο ψωμί που ζυμάνω.
      Στη γέμιση έβαλα Ελληνική Φέτα που δεν έρχεται εδώ τακτικά.
      Όσο για τα μπάνια, απαγορεύονται σε δημόσιο χώρο, ειδικά άνδρες και γυναίκες μαζί.
      Οι γυναίκες και στις πισίνες μπάινουν ντυμένες!
      Τα ξενοδοχεία έχουν ιδιωτικές παραλίες, διαφορετικές για ξένους και άλλες για ντόπιους.
      Έτσι συνηθίζεται εδώ.

      Φιλάκια, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  3. Τέλεια τα ψωμάκια σου Ελένη μου, πεθαίνω για τέτοια ψωμάκια. Μου άρεσε πάρα πολύ το πως έφτιαξες το μαραθόζουμο, θα την χρησιμοποιήσω και αλλιώς την τεχνική.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έρη.
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Προτείνω να τον χρησιμοποιήσεις το μαραθόζουμο κι όταν ζυμώνεις ψωμί. Θα δώσει άρωμα και γεύση καταπληκτική. Είναι ναι και ωφέλιμος.
      Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Ελενάκι είναι τέλεια, λατρεύω τα πάσης φύσες γεμιστά αλμυρά κουλουράκια!!
    Και τα έκανες τόσο λαχταριστά.

    Δεν κατάλαβα όμως, δεν επιτρέπεται κάποιος εκεί να κάνει μπάνιο στην θάλασσα??
    Τι εννοείς δεν επιτρέπεται δημόσια??

    Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έλενά μου!
      Κι εσύ φτιάχνεις εξαιρετικά ψωμάκια, αλμυρά και γλυκά. Έχω κρατήσει αρκετές συνταγές σου και μερικές τις έχω δοκιμάσει και μας άρεσαν πολύ. Είσαι καταπληκτική!
      Όσο για το μπάνιο, δεν επιτρέπεται, μόνο σε ιδιωτικές παραλίες.
      Άλλα ήθη. Εξάλλου εδώ οι γυναίκες κυκλοφορούν καλυμμένες.
      Από την άλλου και η πρόσβαση στη θάλασσα είναι δύσκολη, λόγω των πολλών κοραλλιών.
      Είναι μια ιδιαίτερη περιοχή με ζεστή θάλασσα και χωρίς αμμουδιές όπως τις ξέρουμε εμείς ή σε άλλα τροπικά μέρη.
      Φιλάκια, καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  5. Αρμυρά τρώω κι εγώ κουλουράκια!!
    Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σένα, Ξανθή μου, είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξεις.
      Είσαι καταπληκτική στις ζύμες αλλά και σε άλλα.
      Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Τι ωραία που είναι Ελενάκι μου τα ωραία σου κουλουράκια...Φαίνονται υπέροχα και γευστικότατα...Γεια στα χέρια σου...φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Εύα!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Φιλάκια, καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Φαίνονται υπέροχα Ελένη μου!! Τί κακό κι αυτό να μην επιτρέπεται το μπάνιο δημόσια!!! Πάντως θα τα φτιάξω συντόμως τα υπέροχα κουλουράκια σου!!! Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κική μου!
      Τι να γίνει έτσι είναι τα ήθη εδώ. Κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της.
      Να φτιάξεις τα κουλουράκια και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν
      Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Ελένη μου καταπληκτικά και εννοείται πως μας αρέσουν πολυ τα γεμιστά κουλουράκια!!!!Φανταστικά φαίνονται!!!!Η ζύμη ενδιαφέρουσα!!!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ελένη μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω να δοκιμάσεις!
      Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Σας παρακολουθώ και κατά καιρούς δοκιμάζω κάποιες συνταγές σας όπως αυτήν την οποία θα σχολιάσω με τα καλύτερα λόγια !!! Αν και δεν είχα διαθέσιμο αλεύρι ολικής -χρησιμοποίησα μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις-
    εντούτοις τα τυροκούλουρα φούσκωσαν υπέροχα, γέμισε το σπίτι αρώματα μεθυστικά και γαργαλιστικά!!!
    Συγχαρητήρια και πάλι και ένα μεγάλο ευχαριστώ που μοιράζεστε μαζί μας τις πολύ όμορφες και πρωτότυπες αυνταγές σας.
    Φιλικά, Σταυρούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή