Τα Spring Rolls είναι πολύ δημοφιλή σε όλες τις χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ασίας, όπως
την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταιβάν, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Χονγκ Κογκ, την
Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη Νότια
Κορέα. Τα συναντάμε επίσης και στις κουζίνες των χωρών της Ν. Αμερικής (Αργεντινή,
Βραζιλία, Χιλή, Κόστα Ρίκα) αλλά και στην Μεξικάνικη κουζίνα. Το όνομά τους μας
παραπέμπει στην Άνοιξη και τα φρέσκα χορταρικά αυτής της εποχής.
Τα υλικά του γεμίσματος και ο τρόπος σερβιρίσματος των Spring Rolls διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα αλλά και από περιοχή σε περιοχή, μέσα στην ίδια χώρα. Φανταστείτε τι ποικιλία Spring Rolls υπάρχει στην Κίνα, τη μεγάλη αυτή Ασιατική χώρα!
Τα Spring Rolls διακρίνονται σε γλυκά, όπως αυτά της Α. και Β. Κίνας που γίνονται με αυγό και φρέσκα λαχανικά (Eggrolls), και τα αλμυρά, τα γνωστά μας Κινέζικα.
Διακρίνονται επίσης και από τον τρόπο σερβιρίσματος: τηγανητά ή «ωμά».
Τα «ωμά» φτιάχνονται από προμαγειρευμένα υλικά και τυλίγονται με πολύ λεπτό φύλλο ρυζάλευρου, όπως στην Taiwan. Εκεί μάλιστα αποτελούν και το παραδοσιακό έδεσμα της Cold Food Day (Ημέρας Κρύου Φαγητού) αλλά και της Tomb Sweeping Day (Ημέρας του καθαρισμού των Τάφων) που γιορτάζεται την Άνοιξη και είναι ημέρα μνήμης και σεβασμού των προγόνων.
Ως προς τα υλικά θα τα διακρίναμε σε χορτοφαγικά, που ήταν και μάλλον ακόμα είναι τα Spring Rolls των φτωχών που γίνονται από χορταρικά και Tofu και σε αυτά που περιέχουν κρέας (χοιρινό, κοτόπουλο, θαλασσινά), θα τα λέγαμε αυτά των πλουσίων!
Από την Ασία, με την μετακίνηση των πληθυσμών, μεταφέρθηκαν και έγιναν επίσης πολύ δημοφιλή στην Αυστραλία, την Αμερική και την Ευρώπη.
Χορτοφαγικά, με κρέας ή θαλασσινά τα Spring Rolls είναι ένα πολύ νόστιμο, εκπληκτικά εύκολο και αγαπημένο ορεκτικό της Ασιατικής κουζίνας. Προετοιμάστε τη γέμιση και καλέστε και τα παιδιά να βοηθήσουν στο τύλιγμα. Θα χαρούν πολύ με τη συμμετοχή τους στην προετοιμασία, θα φάνε χορταρικά χωρίς γκρίνια, απολαμβάνοντας ένα εκπληκτικό, σπιτικό και τραγανό σνακ φτιαγμένο με τα χεράκια τους! Μην φοβηθείτε να το προτείνετε!
8-10 φύλλα για Spring Rolls (των 15Χ15 εκ.)
Λίγο νερό για το κλείσιμο των φύλλων
Λάδι αρκετό για το τηγάνισμα
1 φλιτζάνι πολύ ψιλοκομμένο άσπρο λάχανο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 4 φρέσκα ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο σε χονδρό τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλάκι τριμμένη φρέσκια τζίντζερ
100γρ. φύτρα φασολιών (προαιρετικά)
1 μικρό κόκκινο chili, ψιλοκομμένο ή ½ κουταλάκι πιπέρι cayenne (προαιρετικά)
3 μεγάλα μανιτάρια κομμένα λεπτές λωρίδες
2 κουταλιές soy sauce
Αλάτι και πιπέρι
Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλο και χρησιμοποιούμε ένα-ένα φύλλο. Το
απλώνουμε διαγώνια πάνω σε ένα ξύλο κοπής ή μέσα σε ένα ρηχό πιάτο.
Τοποθετούμε στην προς εμάς γωνία του μία γεμάτη κουταλιά γέμισης και αρχίζουμε να τυλίγουμε ρολό προς την αντίθετη γωνία, διπλώνοντας προς τα μέσα το φύλλο από δεξιά και αριστερά, για να σχηματιστεί ένας φάκελος.
Βρέχουμε την τελευταία άκρη του φύλλου με λίγο νερό για να κολλήσει και να κλείσει καλά τη γέμιση.
Όταν γεμίσουμε όλα τα φύλλα, βάζουμε αρκετό λάδι να ζεσταθεί σε ένα βαθύ τηγάνι.
Όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα Spring Rolls και τα γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά να ροδίσουν καλά.
Όταν τηγανιστούν, τα ακουμπάμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι.
Τα σερβίρουμε ζεστά, τα συνοδεύουμε με Γλυκόξινη Σάλτσα και τα απολαμβάνουμε!
4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4 κουταλιές καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας (Soy Sauce )
1 κουταλιά κέτσαπ
1 κουταλιά corn flour, διαλυμένο σε 3 κουταλιές κρύο νερό
Οδηγίες
Διαλύουμε καλά το κορνφλάουρ μέσα στο νερό.
Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας σε μια μικρή κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε το διαλυμένο κορνφλάουρ και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, μέχρις ότου η σάλτσα πήξει και αποκτήσει την επιθυμητή ρευστότητα.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει και συνοδεύουμε τα τηγανισμένα Spring Rolls.
Τα υλικά του γεμίσματος και ο τρόπος σερβιρίσματος των Spring Rolls διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα αλλά και από περιοχή σε περιοχή, μέσα στην ίδια χώρα. Φανταστείτε τι ποικιλία Spring Rolls υπάρχει στην Κίνα, τη μεγάλη αυτή Ασιατική χώρα!
Τα Spring Rolls διακρίνονται σε γλυκά, όπως αυτά της Α. και Β. Κίνας που γίνονται με αυγό και φρέσκα λαχανικά (Eggrolls), και τα αλμυρά, τα γνωστά μας Κινέζικα.
Διακρίνονται επίσης και από τον τρόπο σερβιρίσματος: τηγανητά ή «ωμά».
Τα «ωμά» φτιάχνονται από προμαγειρευμένα υλικά και τυλίγονται με πολύ λεπτό φύλλο ρυζάλευρου, όπως στην Taiwan. Εκεί μάλιστα αποτελούν και το παραδοσιακό έδεσμα της Cold Food Day (Ημέρας Κρύου Φαγητού) αλλά και της Tomb Sweeping Day (Ημέρας του καθαρισμού των Τάφων) που γιορτάζεται την Άνοιξη και είναι ημέρα μνήμης και σεβασμού των προγόνων.
Ως προς τα υλικά θα τα διακρίναμε σε χορτοφαγικά, που ήταν και μάλλον ακόμα είναι τα Spring Rolls των φτωχών που γίνονται από χορταρικά και Tofu και σε αυτά που περιέχουν κρέας (χοιρινό, κοτόπουλο, θαλασσινά), θα τα λέγαμε αυτά των πλουσίων!
Από την Ασία, με την μετακίνηση των πληθυσμών, μεταφέρθηκαν και έγιναν επίσης πολύ δημοφιλή στην Αυστραλία, την Αμερική και την Ευρώπη.
Χορτοφαγικά, με κρέας ή θαλασσινά τα Spring Rolls είναι ένα πολύ νόστιμο, εκπληκτικά εύκολο και αγαπημένο ορεκτικό της Ασιατικής κουζίνας. Προετοιμάστε τη γέμιση και καλέστε και τα παιδιά να βοηθήσουν στο τύλιγμα. Θα χαρούν πολύ με τη συμμετοχή τους στην προετοιμασία, θα φάνε χορταρικά χωρίς γκρίνια, απολαμβάνοντας ένα εκπληκτικό, σπιτικό και τραγανό σνακ φτιαγμένο με τα χεράκια τους! Μην φοβηθείτε να το προτείνετε!
Τα Υλικά
Λίγο νερό για το κλείσιμο των φύλλων
Λάδι αρκετό για το τηγάνισμα
Για τη Γέμιση
200γρ. καθαρισμένες και ψιλοκομμένες γαρίδες1 φλιτζάνι πολύ ψιλοκομμένο άσπρο λάχανο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 4 φρέσκα ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο σε χονδρό τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλάκι τριμμένη φρέσκια τζίντζερ
100γρ. φύτρα φασολιών (προαιρετικά)
1 μικρό κόκκινο chili, ψιλοκομμένο ή ½ κουταλάκι πιπέρι cayenne (προαιρετικά)
3 μεγάλα μανιτάρια κομμένα λεπτές λωρίδες
2 κουταλιές soy sauce
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
Τοποθετούμε στην προς εμάς γωνία του μία γεμάτη κουταλιά γέμισης και αρχίζουμε να τυλίγουμε ρολό προς την αντίθετη γωνία, διπλώνοντας προς τα μέσα το φύλλο από δεξιά και αριστερά, για να σχηματιστεί ένας φάκελος.
Βρέχουμε την τελευταία άκρη του φύλλου με λίγο νερό για να κολλήσει και να κλείσει καλά τη γέμιση.
Όταν γεμίσουμε όλα τα φύλλα, βάζουμε αρκετό λάδι να ζεσταθεί σε ένα βαθύ τηγάνι.
Όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα Spring Rolls και τα γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά να ροδίσουν καλά.
Όταν τηγανιστούν, τα ακουμπάμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι.
Τα σερβίρουμε ζεστά, τα συνοδεύουμε με Γλυκόξινη Σάλτσα και τα απολαμβάνουμε!
Εύκολη Γλυκόξινη Σάλτσα (Sweet and Sour
Sauce)
Τα Υλικά
½ φλιτζάνι ζωμός θαλασσινών ή λαχανικών4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4 κουταλιές καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας (Soy Sauce )
1 κουταλιά κέτσαπ
1 κουταλιά corn flour, διαλυμένο σε 3 κουταλιές κρύο νερό
Οδηγίες
Διαλύουμε καλά το κορνφλάουρ μέσα στο νερό.
Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας σε μια μικρή κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε το διαλυμένο κορνφλάουρ και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, μέχρις ότου η σάλτσα πήξει και αποκτήσει την επιθυμητή ρευστότητα.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει και συνοδεύουμε τα τηγανισμένα Spring Rolls.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ!!!ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ...ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ!!!! ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΜπορείς να τα φτιάξεις κι εσύ, είναι πανεύκολα.
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Ελενάκι οι φωτογραφίες σου με αποτελείωσαν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα σου έγιναν!!
Αγαπάμε πολύ τα spring rolls (και τα egg rolls) και τα έκανες απίστευτα νόστιμα!
Μας άφησες και σαλτσούλα για να τα βουτάμε απολαυστικά, τι άλλο θέλουμε!
Φιλάκια, καλή σου μέρα!
Έλενά μου, να είσαι καλά, με έκανες και γέλασα!
ΔιαγραφήΚερνάω, τώρα που είναι ζεστά!
Αφού κι εσύ τα φτιάχνεις και τα γνωρίζεις όλα! Η αλήθεια είναι ότι γίνονται πολύ νόστιμα και δεν μπορείς να τους αντισταθείς!
Η σαλτσούλα είναι must, που λένε και στο χωριό μου!
Φιλάκια , καλό βράδυ!
Ελένη μου καταπληκτικά τα έχεις φτιάξει!!!Μου αρέσουν πολύ, αλλά και η σάλτσα τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΕίναι πολύ εύκολα και νόστιμα, όπως και η σάλτσα.
Έτσι πρέπει να σερβίρονται αλλά και σκέτα τρώγονται ευχάριστα.
Να τα δοκιμάσεις, όποτε μπορείς.
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Τέλεια συνταγή!!!Λατρεύω τα spring rolls!!!Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπυριδούλα μου, είναι εύκολα αυτά τα ανοιξιάτικα ρολάκια και πολύ νόστιμα.
ΔιαγραφήΑρκεί να βρεις τα ειδικά φύλλα.
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Αχ βαχ, τέλειες φωτογραφίες Ελένη μου είναι πολύ λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Έρη μου!
ΔιαγραφήΚι εσύ κάνεις εξαιρετικές δημοσιεύσεις!
Καλό βράδυ!
Δεν λέγεται το πόσο μ' αρέσουν τα γευστικά σου ταξίδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Vita μου!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Καλησπέρα Ελένη μου τέλεια και σίγουρα νοστιμότατα να είσαι καλά καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Ροδάνθη μου!
ΔιαγραφήΠράγματι γίνονται νόστιμα πολύ.
Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα!
Κρίμα που είσαι μακριά. Νόστιμα και λαχταριστά και η γλυκόξινη σάλτσα πράγματι, εύκολη. Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ το λέω αυτό πολλές φορές φορές, Σωσώ μου!
ΔιαγραφήΊσως γίνει κάποια φορά να σε κεράσω, δεν είναι ακατόρθωτο!
Φιλάκια.
Ελένη μου τέλεια, καταπληκτικά κι αυτή η σάλτσα τους... πωωωωωπωωωωω!!! Να είχα μερικά τώρα!!! Φιλιά και καλό βράδυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
ΔιαγραφήΜάλλον κάτι πρέπει να κάνω για να σας στείλω μερικά αλλά πώς!
Πάντως είναι πανεύκολα και νοστιμότατα.
Φιλάκια, καλό απόγευμα.
Με βάζεις σε μπελάδες...με βάζεις σε μπελάδες...και δεν θέλω (γιατί βαριέμαι και λιγάκι)να μου "μυρίζει" και το τηγάνι είναι η αλήθεια! Αλλά μπορώ να τα κάνω ψητά στον φούρνο ίσως ;-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια Ελένη μου, είμαι ικανή να φάω μια ολόκληρη μαγειριά μόνη μου!
Καλή μου Πηνελόπη, η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχω δοκιμάσει ψητά, γιατί το ειδικό αυτό φύλλο που χρησιμοποιώ είναι για τηγάνισμα, έτσι λέει.
ΔιαγραφήΝομίζω ότι ψητά θα γίνουν λίγο σκληρά.
Εσύ τα δοκιμάζεις με το εκεί φύλλο, για πίτες, κομμένο στα τέσσερα. Βέβαια πριν τα ψήσεις, τα λαδώνεις, ξέρεις εσύ.
Καλό σου απόγευμα!
Αυτά τα εξολοθρεύω, όπου τα πετύχω/πετύχουμε...Αγαπημένη οικογενειακή λιχουδιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλόκληρη διατριβή έκανες Ελένη μου, με τόσες πληροφορίες και λεπτομέρειες.
Πότε θα τα ξαναφτιάξεις να...πεταχτώ;
Φιλάκια αέρινα σήμερα!
Ζ.
Είναι να μην τα εξολοθρεύσετε, Ζαμπία μου! Σας καταλαβαίνω απολύτως!!!
ΔιαγραφήΜου αρέσουν πολύ αυτά τα ρολάκια με διάφορα υλικά. Έχω δοκιμάσει εδώ διάφορες κουζίνες αλλά τα προτιμώ Κινέζικα. Όσο για τις πληροφορίες, τις βρήκα ενδιαφέρουσες, γι' αυτό και τις μοιράστηκα μαζί σας.
Μακάρι να μπορούσες να έρθεις, θα το χαιρόμουν!
Κι από εδώ έχεις πολλά φιλάκια εντελώς καλοκαιρινά!