Πριν από μερικές ημέρες βρήκα στην αγορά μερικές μικρές, ζουμερές
κίτρινες κολοκύθες. Πρώτη μου σκέψη ήταν να φτιάξω μια ακόμα κολοκυθόπιτα σε
τάρτα αυτή τη φορά ή να δοκιμάσω το γλυκό κουταλιού με Κολοκύθα. Το πρόβλημά
μου ήταν πού θα έβρισκα εδώ ασβέστη! Κάτι
πάρα πολύ δύσκολο. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω Κολοκυθοκεφτέδες που μας αρέσουν
πολύ. Έχω ήδη ανεβάσει δύο συνταγές για Κολοκυθοκεφτέδες: μία για Χορτοκεφτέδεςμε πράσινο κολοκύθι και την παραδοσιακή
συνταγή της περιοχής μου (δείτε τη εδώ) για νοστιμότατους Κολοκυθοκεφτέδες
με τριμμένη ωμή κίτρινη κολοκύθα και τυρί Φέτα.
Επειδή όμως οι κολοκύθες εδώ έχουν πολύ σκληρή φλοίδα και τρίβονται δύσκολα, σκέφτηκα να την τεμαχίσω και να την ψήσω λίγο, μέχρι να μαλακώσει. “ Όπερ και εγένετο!” Η σάρκα της κολοκύθας μαλάκωσε και μέλωσε, χωρίς να χάσει το υπέροχο πορτοκαλί της χρώμα και το άρωμά της έγινε πιο έντονο!
Έτσι έγιναν αυτοί οι υπέροχοι, χρυσαφένιοι, αφράτοι και νηστίσιμοι κεφτέδες που λόγω της προσθήκης πατάτας θα μπορούσαν να ονομαστούν και “Πατατοκολοκυθοκεφτέδες”! Ένα νοστιμότατο ορεκτικό που αξίζει να το δοκιμάσετε, αν έχετε ακόμα κολοκύθες!
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, όχι τριμμένο
1 φλιτζάνι βρασμένες πατάτες ( πουρές)
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι κύμινο, τριμμένο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
⅓ κουταλάκι turmeric/κουρκουμάς (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
Λίγο αλεύρι
Ελαιόλαδο καλής ποιότητας για τηγάνισμα
Προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας, το κρεμμύδι, το δυόσμο, τα μπαχαρικά, το baking powder, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Μετά προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται.
Πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες στρογγυλούς, τους πιέζουμε ελαφρά και τους βάζουμε πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και το βάζουμε να ζεσταθεί. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες, χωρίς να τους αλευρώσουμε, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, έως ότου ροδίσουν.
Όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το λάδι.
Τους σερβίρουμε ζεστούς και τους συνοδεύουμε με μια φρέσκια σαλάτα εποχής.
Καλή όρεξη!
Επειδή όμως οι κολοκύθες εδώ έχουν πολύ σκληρή φλοίδα και τρίβονται δύσκολα, σκέφτηκα να την τεμαχίσω και να την ψήσω λίγο, μέχρι να μαλακώσει. “ Όπερ και εγένετο!” Η σάρκα της κολοκύθας μαλάκωσε και μέλωσε, χωρίς να χάσει το υπέροχο πορτοκαλί της χρώμα και το άρωμά της έγινε πιο έντονο!
Έτσι έγιναν αυτοί οι υπέροχοι, χρυσαφένιοι, αφράτοι και νηστίσιμοι κεφτέδες που λόγω της προσθήκης πατάτας θα μπορούσαν να ονομαστούν και “Πατατοκολοκυθοκεφτέδες”! Ένα νοστιμότατο ορεκτικό που αξίζει να το δοκιμάσετε, αν έχετε ακόμα κολοκύθες!
Τα Υλικά
2-3 μεγάλες φέτες κίτρινης κολοκύθας (θα χρειαστούμε 2 φλιτζάνια ψίχα)
1 κουταλιά ελαιόλαδο1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, όχι τριμμένο
1 φλιτζάνι βρασμένες πατάτες ( πουρές)
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι κύμινο, τριμμένο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
⅓ κουταλάκι turmeric/κουρκουμάς (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
Λίγο αλεύρι
Ελαιόλαδο καλής ποιότητας για τηγάνισμα
Οδηγίες
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες (σαν πεπόνι). Αφαιρούμε σπόρους και ίνες με
μαχαίρι, τη λαδώνουμε με πινέλο και τη βάζουμε μέσα σε ταψί στρωμένο με
λαδόκολλα, να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 220º C για 20 λεπτά. (Φροντίζουμε
η φλοίδα να είναι προς τα επάνω.)
Όταν ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει. Μετά με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τη
σάρκα, τη βάζουμε σε ένα μπολ, χωρίς να τη στύψουμε.Προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας, το κρεμμύδι, το δυόσμο, τα μπαχαρικά, το baking powder, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Μετά προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται.
Πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες στρογγυλούς, τους πιέζουμε ελαφρά και τους βάζουμε πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και το βάζουμε να ζεσταθεί. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες, χωρίς να τους αλευρώσουμε, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, έως ότου ροδίσουν.
Όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το λάδι.
Τους σερβίρουμε ζεστούς και τους συνοδεύουμε με μια φρέσκια σαλάτα εποχής.
Καλή όρεξη!
Υπέροχο χρώμα!!!Θα δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Καλησπέρα, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΟι κολοκύθες είχαν πολύ ωραίο χρώμα, αλλά έγινε πιο έντονο από το ψήσιμο.
Να δοκιμάσεις τους κεφτέδες, είναι νοστιμότατοι.
Καλό σου βράδυ!
Καλημέρα Ελένη με τους φοβερούς κεφτέδες.Στείλε και κανένα μη μας τα δείχνεις μόνο χαχαχα!!!!Μπράβο γειά στα χέρια σου,φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ροδάνθη!
ΔιαγραφήΒρες μου εσύ τον τρόπο κι εγώ, πολύ ευχαρίστως, στέλνω όλους τους κεφτέδες!
Σε ευχαριστώ πολύ.
Φιλάκια.
Πω-πω και δεν έμεινε ούτε ένα τόσο δα κομματάκι κολοκυθόπιτας για να το ανταλλάξω μ' ένα αφράτο και λαχταριστό κολοκυθοκεφτεδάκι Ελένη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι κάνω τώρα για πες μου;
Τέλειοι.
Καλημέρες πολλές.
Μην σκέφτεσαι την ανταλλαγή, καλή μου Πηνελόπη!
ΔιαγραφήΌπως είπα και στη Ροδάνθη, τρόπο δεν έχω να σας στείλω κεφτεδάκια! Έγιναν υπέροχα αλλά και οι κολοκύθες που βρήκα ήταν εξαιρετικές!
Πάντως θα έρθει και η μέρα που θα τους φτιάξω πολύ κοντά σου.
Φιλιά και καλησπέρες!
...και όμορφοι και πορτοκαλόχρωμοι και τέλεια πλασμένοι...ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά σας πολλά Ελένη μου!
Z.
Καλημέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΤι όμορφα που τα λες! "Τέλεια πλασμένοι ο ένας για τον άλλον", μου άρεσε πολύ! Έτσι, ταιριαστά, ο ένας μετά τον άλλον καταναλώνονται τάχιστα!
Όσο για τους ουρανίσκους μας, απολαμβάνουν γεύσεις και αρώματα!
Φιλάκια πολλά πολλά.
Ελενακι μου τι όμορφο χρώμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την νοστιμιά τους δεν αμφιβάλλω καθόλου!!!
Πρέπει να προμηθευτώ κολοκύθες, με τόσες νοστιμιές που βλέπω τριγύρω!
Βλέπω ότι αναλαμβάνεις και delivery, βάλε με οπωσδήποτε στην λίστα;-)
Φιλιά πολλά!
Καλημέρα, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΑυτές οι μικρές κολοκύθες έχουν αρκετά ζωηρό χρώμα, μα όταν ψήθηκαν, το χρώμα τους έλαμψε! Έγινε απίστευτα ζωηρό και το άρωμα πιο έντονο.
Λες να σκρφτώ για delivery; Άντε, μπες πρώτη στη λίστα!
Φιλάκια πολλά.
Ελένη μου οι κολοκυθοκεφτέδες είναι από τα πολύ αγαπημένα μου ορεκτικά! Μ’ αρέσουν όλες οι παραλλαγές τους, νηστίσιμες και μη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρότασή σου είναι πάρα πολύ ωραία, οι συγκεκριμένοι πρέπει να είναι πολύ νόστιμοι και χορταστικοί!
Φιλιά πολλά!
Και σ΄εμένα αρέσει πολύ η κολοκύθα, σε πίτα ή κεφτεδάκια! Είναι ένα απίθανο υλικό και σκέφτομαι να τη δοκιμάσω και στη σούπα. Θα τη φάω βέβαια μόνο εγώ...!
ΔιαγραφήΤα κεφτεδάκια αυτά είναι πιο αρωματικά από εκείνα με το τυρί και πολύ νόστιμα.
Μας άρεσαν περισσότερο.
Καλή σου μέρα, Ερμιόνη μου, και πολλά φιλάκια.
Χμμ τι ωραίο χρώμα και φαντάζομαι θα είναι και υπέροχοι σε γεύση!! Θα μπορούσα να τους ψήσω στο φούρνο αντί στο τηγάνι? Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα ξενητεμένη-κι εσύ!-Ελένη!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν τα κεφτεδάκια. Το χρώμα τους έγινε πιο βαθύ από το ψήσιμο της κολοκύθας. Ψητούς δεν τους έχω δοκιμάσει αλλά τους άλλους, με τα τυριά, που δοκίμασα, έγιναν πιο σκληροί. Αν δεν σε πειράζει αυτό, δοκίμασέ τους, κάνε όμως τη ζύμη πιο μαλακή, προσθέτοντας νερό.
Με ενδιαφέρει να μου πεις πώς έγιναν.
Φιλάκια.
Ελένη μου έχω κολλήσει στην οθόνη, καταπληκτικοί μπράβο!!!Μα τι ωραίο χρώμα είναι αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ, Ελένη μου!
ΔιαγραφήΕίδες πόσοι νοστιμιές μπορούμε να φτιάξουμε από μια κίτρινη κολοκύθα;
Το χρώμα της έγινε πιο έντονο, όταν ψήθηκε.
Φιλάκια, καλή σου μέρα!
Τι καταπληκτικό χρώμα έχουν Ελεν..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται τέλειοι, φαντάζομαι την γεύση τους.
Φιλιά :)
Τέλειοι έγιναν, Μάριον!
ΔιαγραφήΚαι η γεύση τους φανταστική! Ούτε που καταλαβαίνεις ότι είναι νηστίσιμοι!
Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια
Υπέροχοι, χρυσόξανθοι, πεντανόστιμοι κολοκυθοκεφτέδες!!!!!!!! Τέλειες οι φωτό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί άλλο να ζητήσω;;;;;
Φιλιά!
Κική μου, με το ψήσιμο της κολοκύθας δεν απέκτησαν μόνο πιο έντονο χρώμα αλλά και περισσότερο άρωμα. Να δοκιμάσεις κι εσύ αυτό τον τρόπο.
ΔιαγραφήΦιλάκια.
Poli orea idea Eleni!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKai trellainomai gia kolokitha!!!
Kratao syntagi!!!!
Filia
Πέπη, είπα να δοκιμάσω χωρίς τυριά και αυγό και είχαν επιτυχία.
ΔιαγραφήΈγινανα γλυκύτατοι, αφράτοι και αρωματικοί.
Περιμένω εντυπώσεις.
Φιλάκια.
Apaixtoi Eleni oi keftedes!!!!!
ΔιαγραφήHrthan dyo filoi xtes kai tous eftiaxa!!!!
Pathame plaka oloi!!!!!
Tha se valo sto blog mou, exeis adirissi????
Εποχή για ψευτοκεφτέδες γενικώς λόγω νηστείας και οι δικοί σου δείχνουν πολύ νόστιμοι. Άσε που είναι και ιδιαιτέρως εμφανίσιμοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Βαγγελιώ!
ΔιαγραφήΜου άρεσε που τους ονόμασες "ψευτοκεφτέδες"! Μου αρέσει να μαθαίνω τις τοπικές διαφορές στις συνταγές. να είσαι καλά.
Χαίρομαι όμως που σου άρεσαν. Αν θέλεις, δοκιμάζεις τη συνταγή, είναι πανεύκολη.
Καλό σου βράδυ.
Από εμφάνιση σκίζουν! Σίγουρα και από γεύση, αν και μου πέφτουν λίγο μακριά για να δοκιμάσω... Πολύ καλή ιδέα να ψήσεις λιγάκι την κολοκύθα, όχι μόνο επειδή μαλάκωσε αλλά και γιατί έβγαλε τα αρώματά της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Καλησπέρα, Sunday!
ΔιαγραφήΤι μπορώ να κάνω με τη απόσταση; Διαφορετικά θα σας έστελνα να δοκιμάσετε, όπου κι αν είστε! Πολύ νόστιμοι έγιναν, με πολύ άρωμα. Ιδανικοί για όσους λατρεύουν την κίτρινη κολοκύθα.
Καλό σου βράδυ.
Καλημέρα.Αγαπημένο φαγητό.Μόλις προχθές το κάναμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς το Δελφινάκι!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου αρέσουν οι κολοκυθοκεφτέδες.
Υποθέτω ότι τους ευχαριστηθήκατε, γιατί είναι νοστιμότατοι.
Καλό σου βράδυ.
Πολύ νόστιμοι φαίνονται!! Τέλειο χρωματάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Villy!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ! Για κύριο πιάτο, νηστίσιμο αλλά και για μεζεδάκι είναι εξαιρετικοί.
Σ' εμάς άρεσαν πολύ.
Αχ τι μου κάνεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τί ωραίοι κολοκυθοκεφτέδες είναι αυτοί!!!
Βλέπω τις κολοκύθες στο σούπερ μάρκετ και κρατιέμαι να μην αγοράσω γιατί τις έχω δοκιμάσει σε διάφορες συνταγές τελευταία και τώρα έφτιαξες κεφτέδες???
Βάζω συνέχεια τις συνταγές σου στη λίστα ...:) :) ;)
Φιλιά Ελένη!
Καλησπέρα, Πέπη!
ΔιαγραφήΔημοσίευσα το νέο σου σχόλιο αλλά μετά το έχασα! Δεν ξέρω πού πήγε!
Χαίρομαι που άρεσαν σε όλους οι κεφτέδες μου και σ' ευχαριστώ που με ενημέρωσες.
Αφού τους έφτιαξες και τους ευχαριστηθήκατε, να τους δημοσιεύσεις.
Σε ευχαριστώ πολύ για την επιλογή της συνταγής μου.
Φιλάκια πολλά.