Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο


Ένα πολύ νόστιμο, ελαφρύ, καλοκαιρινό φαγητό, πολύ αγαπημένο!
 Η μόνη δυσκολία που έχει είναι η προετοιμασία των κολοκυθιών, που, όταν γίνεται πρώτη φορά, προβληματίζει. Κάθε αρχή φαίνεται δύσκολη αλλά μετά την πρώτη δοκιμή αποκτάς αυτοπεποίθηση και μάλιστα καμαρώνεις!
Αν το δούμε λίγο «καλλιτεχνικά», μόνο προσοχή και υπομονή χρειάζεται και όλα τελειώνουν με επιτυχία.



Όταν δε σερβίρεις το ευπαρουσίαστο και πολύ γευστικό αυτό πιάτο και όλοι αρχίσουν τους επαίνους, χαμογελάς με ικανοποίηση και απολαμβάνεις κι εσύ τον κόπο σου!


Τα Υλικά 

2 κιλά κολοκυθάκια μεγαλούτσικα
½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες ή 2 ξερά τριμμένα στον τρίφτη
½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα πλυμένο καλά
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
1 κ. σ. χυμός λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι

Για το αυγολέμονο
1-2 αυγά
1-2 λεμόνια, ο χυμός τους

Οδηγίες 

Πρώτα ετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια.






Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και με ένα κοφτερό μαχαίρι ξύνουμε λίγο τη φλοίδα τους. Κόβουμε τις άκρες τους και αφαιρούμε ένα κωνικό κομμάτι από τη σάρκα τους.















Μετά συνεχίζουμε με ένα μαχαίρι με στρογγυλεμένη άκρη ή το ειδικό εργαλείο και ανοίγουμε μια αρκετά μεγάλη τρύπα για να βάλουμε μέσα τη γέμιση, χωρίς όμως να φτάσουμε στην άλλη πλευρά.









Αλατίζουμε το εσωτερικό τους κολοκυθιών και τα αφήνουμε να σταθούν.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.





Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί με το κρεμμύδι, που το έχουμε από πριν σοτάρει μαζί με λίγο ψιλοκομμένο εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και τα ανακατεύουμε καλά, έως ότου ενωθούν.















Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκύθια, προσέχοντας να μην τα παραγεμίσουμε, γιατί στο βράσιμο θα φουσκώσει η γέμιση και θα ανοίξουν.











Τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των κολοκυθιών, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε ένα ρηχό πιάτο πάνω από τα κολοκυθάκια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. 






Σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα.
(Αν χρειασθεί, προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη, ώστε στο τέλος να έχουμε αρκετή σάλτσα).

Tο αυγολέμονο (άλλος τρόπος)

Χτυπάμε σε ένα μπολ ελαφρά τα αυγά με ένα πιρούνι, να ανακατευτούν-όχι πολύ, να μη σχηματισθεί αφρός. Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια λίγο-λίγο ένα μέρος από το καυτό ζουμί του φαγητού, που θα αυγοκόψουμε. Όταν ζεσταθεί αρκετά το αυγολέμονο, το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό και το ανακατεύουμε γρήγορα πάνω στη φωτιά, κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά, ώστε να πάει παντού αλλά δεν αφήνουμε να βράσει το φαγητό.


Τα σερβίρουμε με τη σάλτας τους ή τα πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή με γλυκιά πάπρικα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

TIP
Με το ψιλοκομμένο εσωτερικό από τα κολοκυθάκια , αν δεν το βάλουμε στη γέμιση, μπορούμε να φτιάξουμε μια νόστιμη αλμυρή τάρτα.
Τη συνταγή της θα τη δείτε πατώντας εδώ.

9 σχόλια:

  1. Από τα φαγητά που προσωπικά λατρεύω!
    Αχ με ξεσήκωσες τώρα Ελένη μου και για σήμερα δεν προβλέπεται είσοδος στην κουζίνα καθόλου, μιας και άλλα μας περιμένουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως μου αρέσει αυτό το φαί...πω..πω..μου ανοιξες την όρεξη...Αύριο που θα πάω λαϊκή θα πάρω κολοκυθάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυαγαπημένο μας φαγάκι, το φτιάχνω πολύ συχνά μιας και κανείς στην φαμίλια δεν κάνει νάζια όταν το μαγειρεύω!
    Καλό απόγευμα Ελενάκι μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Ελένη!!
    Από τα αγαπημένα φαγητά, κοιτάζω τα κολοκυθάκια στη λαϊκή κι όλο το αναβάλω λόγω της τιμής τους.Που θα πάει όμως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το φαγητό αυτό το έμαθα, αφ΄ότου παντρεύτηκα. Μέχρι τότε, τα κολοκυθάκια τα ήξερα γεμιστά στο φούρνο μαζί με μελιτζάνες παπουτσάκια. Έτσι τα μαγείρευαν η μαμά και η γιαγιά. Αντίθετα η πεθερά μου τα έφτιαχνε αυγολέμονο.Έτσι και εγώ, για να μην χαλάσω το χατήρι του συζύγου, τα μαγείρευα όπως η μαμά του.Έγινε δε και το αγαπημένο φαγητό των παιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, Penelope, μη μου στενοχωριέσαι για την κουζίνα. Προέχουν άλλα, όπως λες, και εύχομαι να είναι ευχάριστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εύα, καλή όρεξη όταν μαγειρεύσεις το φαγάκι σου. Από δω και πέρα θα είναι ότι πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελενάκι, καλημέρα. Είσαι τυχερή που δεν κάνουν νάζια και το τρώνε. Κι εγώ με αυτό το φαγάκι έμαθα τον καλό μου να τρώει κολοκύθια! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο, para-kelsoscooks που συνεχίζεις την . . . πεθερική παράδοση! Τι να κάνεις κι εσύ,την ανάγκη φιλοτιμία, όπως κι εγώ με τις κόκκινες σάλτσες! Πρέπει ο σύζυγος να το εκτιμάει πολύ, πες του το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή