Η Ρώσικη Σαλάτα είναι μια σαλάτα πολύ δημοφιλής και πολύ νόστιμη που
μπορούμε να τη σερβίρουμε ως ορεκτικό, μέσα σε σάντουιτς, ή ως γαρνιτούρα για
κρέας και ψάρι.
Το κύριο συστατικό της είναι η μαγιονέζα, που πολύ την αντικαθιστούν με
γιαούρτι και αρκετά λαχανικά.
Η πρωτότυπη συνταγή της σαλάτας επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ,
σεφ στο εστιατόριο του Ερμιτάζ, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Μόσχας. Η
σαλάτα αυτή έγινε ταχύτατα παρά πολύ δημοφιλής στους τακτικούς θαμώνες του
Ερμιτάζ, και εξελίχθηκε σε σπεσιαλιτέ του εστιατορίου.
Η ακριβής συνταγή, ιδιαίτερα αυτή του ντρέσινγκ, κρατήθηκε με επιμέλεια
μυστική, αλλά είναι γνωστό ότι η σαλάτα περιείχε αγριόγαλο, γλώσσα μοσχαρίσια,
χαβιάρι, μαρούλι, ουρές από καραβίδα, κάππαρη, αγγούρι, καλά βρασμένα αυγά και
πιθανότατα σπόρους σόγιας.
Άλλα αναφερόμενα υλικά περιελάμβαναν τρούφες, κύβους από ζελέ και καπνιστή
πάπια, αν και πιθανολογείται ότι η συνταγή τροποποιούνταν ανάλογα με την εποχή.
Τα Υλικά για τη Σαλάτα
(Για 6 άτομα περίπου)
4 πατάτες βρασμένες, κομμένες κυβάκια
3 καρότα βρασμένα, κομμένα κυβάκια
3 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι αρακάς βρασμένος
1 κουταλιά κάπαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στυμμένη
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, το άσπρο μόνο, ψιλοκομμένο
3-4 ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
3 φέτες καπνιστή γαλοπούλα ή ζαμπόν, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι σπιτική μαγιονέζα, χωρίς αυγά
Οδηγίες
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Δεν τα παραβράζουμε.
Κατόπιν τα κόβουμε όλα σε μικρά κυβάκια, εκτός απ' τον αρακά και την κάπαρη, που τα χρησιμοποιούμε, όπως είναι, αλλά στραγγισμένα και τα βάζουμε όλα τα μέσα σε ένα μπολ. Είναι σημαντικό τα υλικά μας να είναι κομμένα ομοιόμορφα και καλά ανακατεμένα, για να μην υπερτερεί η γεύση ενός μόνον υλικού.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε, για να καλύψει όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε, για να διαπιστώσουμε, αν η σαλάτα είναι όπως τη θέλουμε γευστικά.
Προσθέτουμε και τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε, για να καλύψει όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε, για να διαπιστώσουμε, αν η σαλάτα είναι όπως τη θέλουμε γευστικά.
Η ποσότητα της μαγιονέζας πρέπει να είναι τόση, ώστε να απλά να καλύψει όλα τα
υλικά.
Βάζουμε τη σαλάτα μέσα σε ένα γυάλινο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη
τροφίμων και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Σπιτική Μαγιονέζα χωρίς Αυγά.
Τα Υλικά
(Για 350ml μαγιονέζα)
⅔ του φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
⅔ του φλιτζανιού καλαμποκέλαιο
Ο χυμός από ένα ζουμερό λεμόνι
1 κουταλιά μουστάρδα
Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Οδηγίες
Βάζουμε όλα τα υλικά στο blender και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνουν σαν κρέμα.
Αν δούμε ότι η μαγιονέζα δεν πήζει, προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού.
Η μαγιονέζα χωρίς αυγά δεν είναι τόσο πηχτή, όσο αυτή που φτιάχνεται με αυγά ή του εμπορίου αλλά πήξει περισσότερο μέσα στο ψυγείο.
Η μαγιονέζα χωρίς αυγά δεν είναι τόσο πηχτή, όσο αυτή που φτιάχνεται με αυγά ή του εμπορίου αλλά πήξει περισσότερο μέσα στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!
Ελένη αυτή τη μαγιονέζα θα τη φτιάξω μιας και με αυτή με τα αυγά την έχω εξορκίσει από τη διατροφή μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές!!
Νοστιμότατη η σαλάτα σου Ελένη μου κι αυτή η μαγιονέζα θα μας συντροφέψει στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα!
Πολύ ωραία πρόταση Ελένη μου, κ θα δοκιμάσω σίγουρα την μαγιονέζα χωρίς αυγά, φιλιά πολλά και καλές γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφα και αισιόδοξα τα χρώματα που επέλεξες για τη σαλάτα σου Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι με υγεία και χαρά να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα σας!
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Z.
Εντυπωσιακή η σαλάτα σου, εξαιρετική πρόταση Ελενάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ααα, φαίνεται πολύ νόστιμη !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές !!!!!
Α, αυτό είναι ό,τι πρέπει για μένα που έχω ψιλοτσακωθεί εδώ και καιρό με αβγά, άρα και με τη μαγιονέζα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υπόλοιπα υλικά της "κλασικής" ρώσικης σαλάτας όμως πάντα μου άρεσαν και εντυπωσιάστηκα με τα υλικά που περιείχε στην αρχική μορφή της!!
Καλές γιορτές εύχομαι, με υγεία και αγάπη!
Μια σαλάτα που δεν λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έφτιαχνε θυμάμαι η γιαγιά μου και έδινε πολύ μεγάλη σημασία στο ομοιόμορφο κόψιμο όλων των λαχανικών.
Η συνταγή για τη σπιτική μαγιονέζα χωρίς αυγά με ενθουσίασε! Τη σημειώνω!
Φιλιά!
Αυτή η μαγιονέζα θα φτιαχτεί σίγουρα κάποια στιγμή, γιατί μου αρέσει ιδιαίτερα που δεν έχει αυγά! Η ρώσική σου μου φαίνεται υπέροχη και σίγουρα ταιριαστή στο γιορτινό τραπέζι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη και ευημερία!!!
Πολλά γιορτινά φιλιά!
Ο blogger μου τα έκανε σαλάτα παλι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα βλέπω τις συνταγές σου!!
Πολύ ωραία παρουσίαση και μ αρέσει η εκδοχή της σπιτικής μαγιονέζας χωρίς αυγά!!!
Φιλιά!!
Χρόνια πολλά!!
Μου αρέσει πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθε η ώρα να φτιάξω τη μαγιονέζα, πάω τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή.