Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Μια πολύ νόστιμη Σούπα Θαλασσινών

Είναι μια εύκολη, πολύ νόστιμη, τονωτική και χορταστική σούπα με εξωτική γεύση και εμφάνιση.
Η ιδέα ξεκίνησε από μια καταπληκτική chef του Αραβικού δορυφορικού καναλιού Fatafeat. Με τα υπόλοιπα ψαριών μετά το φιλετάρισμα, τα κεφάλια από τις γαρίδες, τις δαγκάνες των καβουριών φτιάχνει καταπληκτικές σούπες. Και λέω καταπληκτικές, γιατί τις έφτιαξα στο σπίτι και το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο.
Γι’ αυτό, λοιπόν, σας προτείνω αυτή την εξαιρετικά νόστιμη σούπα που έγινε με υλικά θαλασσινών που δεν πέταξα αλλά τα φύλαξα στο ψυγείο και με διάφορα χορταρικά που διέθετα στο σπίτι.
Τολμείστε τη και θα με θυμηθείτε!






Τα Υλικά της

Τα κόκκαλα και το κεφάλι από ένα μεγάλο ψάρι που το κάναμε φιλέτο
Πόδια ή δαγκάνες καβουριών, σπασμένα
Τα κεφάλια από γαρίδες ή καραβίδες
3 μέτριες πατάτες
2 ώριμες ντομάτες
2 ξερά κρεμμύδια
3 κολοκυθάκια
2 μέτρια καρότα
2 κλωνάρια σέλινο
1-2 κόκκινα τσίλι χωρίς τους σπόρους
Ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ κομμένο φετάκια
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές Soy Sauce
2 κουταλιές Oyster Sauce
1 κουταλιά άνθος αραβοσίτου, διαλυμένη σε 3 κουταλιές κρύο νερό
Ένα ματσάκι Noodles από ρύζι

Για το γαρνίρισμα
2 πράσινα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
1 μικρό καρότο κομμένο λεπτά μπαστουνάκια
Λίγες τουφίτσες φρέσκο κόλιανδρο

Οδηγίες
Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα θαλασσινά και τα αλατίζουμε.
Τα βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί φούρνο για 10 λεπτά στο γκριλ. Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε όλα τα χορταρικά πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα, το λάδι και τόσο ζεστό νερό, όσο να τα σκεπάζει εντελώς.

Τα βράζουμε 30-40 λεπτά, έως ότου βράσουν εντελώς τα χορταρικά.
Παίρνουμε μια κατσαρόλα και πάνω της στηρίζουμε ένα σουρωτήρι με μικρές τρύπες ή σήτα. Ρίχνουμε μέσα στο σουρωτήρι τη σούπα. Αφαιρούμε τα υπόλοιπα των θαλασσινών και πιέζουμε τα χορταρικά με ένα κουτάλι μέσα στο σουρωτήρι για να λιώσουν και να πάρουμε τον πουρέ τους.


Ξαναβράζουμε ζωμό και τα λιωμένα χορταρικά για 10 λεπτά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τις Noodles σε ένα μπολ και τις καλύπτουμε με ζεστό νερό. Τις σκεπάζουμε καλά και τις αφήνουμε να φουσκώσουν.

Όταν η σούπα μας βράσει, προσθέτουμε τις Soy και  Oyster Sauce και το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε. Είναι έτοιμη και τη σερβίρουμε ζεστή.
Βάζουμε μέσα σε κάθε μπολάκι μια μεγάλη πιρουνιά Noodles, γεμίζουμε με τη ζεστή σούπα και γαρνίρουμε με λεπτά μπαστουνάκια καρότου και φρέσκου κρεμμυδιού και ένα κλαδάκι κόλιανδρο.
Την απολαμβάνουμε αμέσως ζεστή.

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα δεν αφήνουμε να πάει τίποτα χαμένο,γιατί οχι και αυτά βγάζουν τη νοστιμιά τους,να είσαι καλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική.
    Κάπως έτσι κάνω εγώ με τον ζωμό από τις φρέσκιες γαρίδες. Αλλά μου άρεσε η διαδικασία που μας έγραψες για τα Noodles, μιας και δεν έχει τύχει ποτέ να τα φτιάξω.
    Τώρα έχω λόγους για να τα αγοράσω και να κάνω τις σχετικές δοκιμές μου κι' εγώ!
    Πολλές καλημέρες καλή μου Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Ροδάνθη μου. Και βέβαια αυτά έχουν νοστιμιά που την εκτιμάμε όλοι. Η δε σούπα τους είναι καταπληκτική και με τα χορταρικά γίνεται πολύ θρεπτική.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει που συμφωνούμε, Πηνελόπη. Δεν πρέπει τίποτα να πάει χαμένο, αφού είναι νοστιμότατο.
    Οι noodles που χρησιμοποίησα είναι ρυζιού, γι' αυτό δε θέλουν βράσιμο. Οι άλλες θέλουν, εκτός άν είναι στιγμής αλλά δεν είναι νόστιμες.
    Σου επιτρέπω να κάνεις πολλές δοκιμές!!!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Ελένη.
    Εξαιρετικότατη σούπα και ιδιαίτερη με ανατολίτικες νότες!
    Χώρια που είναι οικονομική και θρεπτική!
    Το ψήσιμο στο γκριλ θα δίνει στα υλικά επιπλέον άρωμα και γεύση! Ε;

    * Κάνω κάτι παρεμφερές, μια σάλτσα με τα κελύφη των γαρίδων και λαχανικά, και με αυτήν περιχύνω ένα ριζότο γαρίδων. Τώρα το θυμήθηκα, με τη δική σου πρόταση.:)

    Φιλώ σε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελενάκι μου όλα αυτά τα "υπόλοιπα" ψαριών και θαλασσινών, κεφάλια, κόκκαλα, κελύφη, δαγκάνες, είναι αυτά που δίνουν όλη την νοστιμιά στην σούπα!
    Εγώ κάνω μιαν πολύ απλή, με ψάρι, γαρίδες και μύδια, καμία σχέση με την δικιά σου που έχει τόσα πολλά και νόστιμα συστατικά, και που σίγουρα θα είναι απίστευτα νόστιμη!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σουρωτήρι όπως περιγράφεις Ελένη μου χρησιμοποιώ στην κακαβιά. Αλλά η σούπα που δίνεις είναι ονειρεμένη και οι γεύσεις από τα noodles ρυζιού με τις sauce πράγματι σε ταξιδεύουν σε εξωτικά μέρη. Θα φτιαχτεί πολύ πολύ σύντομα.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, Ζαμπία. Κι εγώ όταν την είδα και την έφτιαξα δεν περίμενα να είναι τόσο νόστιμη.
    Στο γκριλ ενισχ΄θεται η γεύση τους αλλά και το άρωμα των θαλασσινών. Τελικά οι σεφ γνωρίζουν πολλά μυστικά!
    Το ριζότο που περιγράφεις θα είναι πολύ νόστιμο, αν δεν το έχεις ανεβάσει, ανέβασέ το.
    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακριβώς είναι όπως τα λες, Ελενάκι, κι εγώ δεν τα εκτιμούσα πολύ. μετά την πρώτη δοκιμή εξεπλάγην και εκτίμησα το αποτέλεσμα. Σε μεγάλα εστιατόρια που πηγαίνουμε δεν είμαι πλέον σίγουρη για την ποιότητα της σούπας που μας σερβίρουν.Τουλάχιστον αυτή είναι γνήσια.
    Καλό βράδυ, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σοφία μου και η κακαβιά είναι σούπα αγαπημένη και πολύ νόστιμη. Αυτή εδώ είναι λίγο πιο εξωτική αλλά ενισχυμένη με χορταρικά και noodles.
    Τώρα πλέον τη φτιάχνω αρκετά τακτικά, γιατί δεν μου κοστίζει τίποτα. Όταν τη δοκιμάσεις, πες μου.
    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή