Η γάστρα μαγειρεύει εξαιρετικά το κρέας. Το διατηρεί μαλακό και ζουμερό και
κρατάει όλα τα αρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Αν μας αρέσει το κρέας ροδοψημένο και τραγανό, θα πρέπει να την
ξεσκεπάσουμε για 20-30λεπτά, ώστε να αποκτήσει κρούστα και να θωρακίσει το
εσωτερικό του. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε και να μην το αφήσουμε να ψηθεί πάρα
πολύ, διότι θα στεγνώσει.
Καλό είναι να προσθέσουμε και πατάτες για να εκπλαγούμε από το τέλειο
ψήσιμό τους και τη μοναδική τους νοστιμιά.
Ας το μαγειρεύσουμε, λοιπόν, το κρέας στη γάστρα για ένα Κυριακάτικο ή το
εορταστικό γεύμα και να περιποιηθούμε αυτούς που αγαπάμε!
Τα Υλικά
Ένα μπούτι αρνιού (περίπου 1 ½ κιλό), σπασμένο σε μερίδες αλλά όχι
χωρισμένες
1 ½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
150ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Για τη Μαρινάδα
150ml λευκό κρασί
50ml ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
1 κουταλάκι θυμάρι αποξηραμένο
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι μουστάρδα πικάντικη
Ο χυμός από ½ λεμόνι
1 κουταλάκι ξύσμα από αψέκαστο λεμόνι
1 ½ κουταλάκι θαλασσινό αλάτι
Οδηγίες
Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τα υλικά της μαρινάδας.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω σχάρα,
στους 200º C για 30 λεπτά και
στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180º C και αφήνουμε να ψηθεί
για περίπου μία ώρα.
(Μετά την πρώτη ώρα ελέγχουμε τα υγρά του ταψιού. Ίσως χρειαστεί να
προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα).
Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου, για να πάρει
χρώμα.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με μια πλούσια σαλάτα, σαν τη
Σαλάτα Λάχανο με Γιαούρτι, φρέσκο ξεροψημένο ψωμί και καλό κρασί !
Καλή όρεξη!
Τι ωραίο φαγητό Έλενα!!!!!Πόσο μεστή και ευπρόσδεκτη είναι αυτή η γνωστή γεύση του!!!!Βέβαια ,η μαρινάδα που πρόσθεσες,του δίνει επιπλέον πόντους νοστιμιάς και πιστεύω ότι το συγκεκριμένο φαγητό αποτελεί μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση για αυτούς που θέλουν να ΄΄ξεφύγουν΄΄από τα παραδοσιακά κρεατικά των Χριστουγέννων, όπως το χοιρινό και η γαλοπούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η οριακά ξεροψημένη κρούστα,ίσως το σημείο με τη μεγαλύτερη νοστιμιά,και αν προσπαθήσουμε να φέρουμε στη μνήμη μας τα αρώματα του συγκεκριμένου πιάτου,τότε ίσως αναθεωρήσουμε την επιλογή του κυρίως γεύματος για τα Χριστούγεννα.
Φιλιά πολλά,πολλά!!!!
Από τα ωραιότερα Ελληνικά φαγητά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Από τις αγαπημένες επιλογές πιάτου και εσύ Ελένη μου το νοστίμισες διπλά με το μαρινάρισμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ πολύ από μια Αθήνα με ήλιο μα και με κρύο!
Z.
Τι σούπερ λαχταριστό και νόστιμο φαγάκι Ελενάκι μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδανικό για γιορτινό ή κυριακάτικο τραπέζι, με την ξεροψημένη πετσούλα του να πρωταγωνιστεί!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Μας αρέσει!! Μας αρέσει!!! Το αρνί, οι πατάτες, το σκόρδο, τα μπαχαρικά.... Στείλε τη γάστρα πακέτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο το μαγείρεμα στη γάστρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ελάχιστο πραγματικά κόπο έχουμε ένα άψογο αποτέλεσμα!
Πολύ όμορφο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι!
Φιλιά
Ελένη μου, η γάστρα μαγειρεύει εξαιρετικά όχι μόνο το κρέας, αλλά και ότι άλλο έχω φτιάξει σε αυτήν! Η δική μου είναι πήλινη και ως τώρα μου έχει δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα! Το πιο απλό φαγάκι, το κάνει επιεικώς.....πεντανόστιμο!! Όπως σίγουρα έγινε και το αρνάκι σου, το οποίο δείχνει λαχταριστό με τις ροδοψημένες πατατούλες του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Ωραίο μεζέ μας έφτιαξες Ελένη. Τέλειο το αρνάκι σου για το τραπέζι της γιορτής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο που το βλέπουν μου τρέχουν τα σάλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ'οτι καταλαβα η γαστρα που χρησιμοποιειτε ειναι μεταλλικη,εγω χρησιμοποιω μονο και παντα πηλινη εχοντας και εφεδρικη στο παταρι,εχει μεγαλη διαφορα στη νοστιμια.Κατα τα υπολοιπα ολα καλα.
ΑπάντησηΔιαγραφή