Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Εξαιρετική Ταραμοσαλάτα με Πατάτα


Μπορεί η παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα να γίνεται μόνο με ψωμί αλλά, αν δοκιμάσουμε να τη φτιάξουμε με βρασμένες πατάτες, θα εκπλαγούμε από τη νοστιμιά και τη βελούδινη υφή της! Όλοι θα νομίσουν ότι έχουμε σερβίρει μία μους!
Δοκιμάστε τη κι εσείς και συνοδέψτε με αυτή τα βραστά παντζάρια, αντί σκορδαλιάς, όπως κάναμε κι εμείς. Άλλη γεύση!


Τα Υλικά

6 μέτριες πατάτες, βρασμένες με τη φλοίδα τους
140γραμ. λευκός ταραμάς
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, χονδροκομμένο
2 λεμόνια, ο χυμός
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας
½ φλιτζάνι νερό

Για το γαρνίρισμα
1 κουταλάκι sumac
Μερικές σταγόνες ελαιόλαδου

Οδηγίες




Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλοίδα μέσα σε αρκετό αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν βράσουν, τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Μετά, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κι ενός μαχαιριού, τις ξεφλουδίζουμε και τις κομματιάζουμε.






Ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ το μισό χυμό λεμονιού , το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τον ταραμά. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε, χωρίς να σταματήσουμε το μπλέντερ,  λίγο-λίγο το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
Τέλος προσθέτουμε τόσο από το ½ φλιτζάνι νερό, όσο να γίνει η ταραμοσαλάτα μας αφράτη σαν μους.


Τη διακοσμούμε, όπως μας αρέσει και τη σερβίρουμε.


Καλή όρεξη!

TIPS
  • Βράζουμε πάντα τις πατάτες με τη φλοίδα τους για να μην χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά και να μην απορροφήσουν πολύ νερό.
  • Για να μην σκάσουν οι πατάτες κατά το βράσιμο, τις βάζουμε εξ αρχής στο κρύο νερό, μέσα στο οποίο θα βράσουν.
  • Μπορούμε, αν θέλουμε, να μειώσουμε λίγο την ποσότητα του λεμονιού. 

28 σχόλια:

  1. Ναι, ναι, Ελένη μου!! Ξέρω περί τίνος πρόκειται!
    Εχω δοκιμάσει την ταραμοσαλάτα με πατάτα και είναι βελούδινη και πεντανόστιμη.
    Το πιάτο σου σήμερα είναι πλήρες. Εγώ με πατζάρια και ταραμοσαλάτα κλείνω!!!Δεν θέλω τίποτ΄ άλλο!

    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Χρυσαυγή μου!
      Όντως γίνεται αφράτη, με βελούδινη υφή. Και για μας το πιάτο, όπως σας το παρουσίασα,
      είναι πλήρες. Μας άρεσε η ταραμοσαλάτα αντί για σκορδαλιά.

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Και μόνο από την εμφάνιση καταλαβαίνει κανείς πόσο εξαιρετική είναι αυτή η ταραμοσαλάτα!
    Πολύ φινετσάτη και αεράτη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ερμιόνη μου, το εκτιμώ!
      Προτείνω να τη δοκιμάσεις, έχει πάντα επιτυχία.
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  3. εννοείται ότι θα τη δοκιμάσω Ελένη μου! την έχεις κάνει σούπερ λαχταριστή, σαν σαντιγί φαίνεται!! μιαμ!!!!!!!!!!!
    φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Πέλα μου! Περιμένω εντυπώσεις.
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω με την Ερμιόνη, αέρινη και φινετσάτη η ταραμοσαλάτα σου Ελένη μου, δείχνει εξαιρετική!!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Έλενα!
      Νομίζω κι εσύ την έχεις δοκιμάσει με πατάτα. Όντως γίνεται πιο φινετσάτη από την παραδοσιακή.
      Εμείς αντικαθιστούμε τη σκορδαλιά με αυτή!

      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία η ταραμοσαλάτα σου Ελένη! Ο λευκός ταραμάς είναι λένε ο καλύτερος, οπότε φαντάζομαι το αποτέλεσμα θα ήταν εξαιρετικό. Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ελεάννα μου!
      Ο λευκός ταραμάς δεν περιέχει χρώμα, όπως ο κόκκινος.
      Δοκίμασέ τη, γίνεται εύκολα και είναι νοστιμότατη.

      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Ελενάκι μου δεν ξέρω τι να πω!Η εμφάνισή της είναι φανταστική, μπράβο!Βελούδινη και αέρινη, θα συμφωνήσω και γω!Καταπληκτική....
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι, σε ευχαριστώ πολύ που σου άρεσαν τα "τριανταφυλλάκια" που έφτιαξα.
      Παίζει ρόλο και η παρουσίαση ενός πιάτου!
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. πολύ καλή ωραία παρουσίαση να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
      Καλή σου μέρα.
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Εάν δεν έβλεπα τον τίτλο της ανάρτησης θα πίστευα ότι είναι μία πολύ επιτυχημένη σαντιγύ!Ή μια αφράτη μους!Ή ένα καλοκτυπημένο παγωτό μαστίχας!Ποτέ όμως ταραμοσαλάτα!!!!
    Το κατάλευκο χρώμα αποπλανά την σκέψη και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.Η πατάτα φαίνεται να παίζει κυρίαρχο ρόλο και φαίνεται να δίνει άλλον αέρα στη νηστίσιμη σαλάτα!
    Αλοιφή με πρωτότυπη σύσταση και άλλη νοστιμιά.Λιώνοντας στο στόμα, καταλαβαίνεις την ιδιαίτερη γεύση και αφήνεσαι στα κύματα γευστικής ευδαιμονίας.
    Καλό βράδυ Ελένη μου.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Φωτεινή μου!
      Τι ωραί αυτό που έγραψες για "για κύματα γευστικής ευδαιμονίας!" Σε ευχαριστώ πολύ!
      Πράγματι είναι πολύ αφράτη, με υπέροχη υφή, σαν μους.
      Η πατάτα και ο λευκός ταραμάς συνδυάζονται υπέροχα.

      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  9. Εγώ βάζω μαζί με το ψωμί και πουρέ πατάτας ,γινεται πιό βελουδινη και τραβάει και λίγο την αλμύρα ,πάει πολύ η πατάτα στον ταραμά ,πολύ αφράτη σου έγινε,καλό βράδυ,φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Νέλη!
      Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ πουρέ πατάτας, γιατί δεν τον εμπιστεύομαι.
      Και με σκέτη πατάτα, η ταραμοσαλάτα δεν γίνεται αλμυρή, διότι το λάδι και το λεμόνι τη γλυκαίνουν. Πάντως καλό είναι, όσο τη φτιάχνουμε, να τη δοκιμάζουμε και να προσθέτουμε ό τι νομίζουμε ότι χρειάζεται.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Εξαιρετική και υπέροχη φαίνεται Ελένη μου η ταραμοσαλάτα σου και της πάει τόσο το σούμακ!!! Μιαμμμμ!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου!
      Χαίρομαι που πρόσεξες το σούμακ, της ταιριάζει πολύ!
      Της προσθέτει και χρώμα!

      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  11. Πανέμορφη παρουσίαση Ελένη μου.
    Εύγε και πάλι εύγε.
    Εμένα αν μου την ετοιμάσεις με τα χεράκια σου, όση δεν φάω άμεσα, ξέρω πάντως τι θα την κάνω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Πηνελόπη μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα "εύγε"!
      Πολύ ευχαρίστως να σου ετοιμάσω όση θέλεις και να την αξιοποιήσεις, όπως εσύ θέλεις!
      Καλή εβδομάδα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία ιδέα να τη φτιάξεις με πατάτα και υπέροχη παρουσίαση! Φέρτε μου ψωμάκι να βουτήξω... ;-)
    Φιλάκιαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Αναστασία!
      Υπάρχει και φρέσκια ταραμοσαλάτα και και φρέσκο σπιτικό ψωμάκι!
      Έλα, σε περιμένω!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  13. Πολύ εντυπωσιακή ταραμοσαλάτα Ελένη μου,λες και είναι τούρτα φαίνεται.
    ΥΓ:Το κέικ σου με το χαλβά και το πορτοκάλι έγινε τέλειο, θα το ξαναφτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για το ευγενικό σου σχόλιο! Είπα να σας σας την παρουσιάσω με χρώμα, ανοιξιάτικη! Χαίρομαι που σας άρεσε!

      Να είσαι καλά που με ένημέρωσες για το κέικ. Όλες οι συνταγές που δημοσιεύω είναι πρώτα δοκιμασμένες από μένα αρκετές φορές.
      Καλή εβδομάδα να έχουμε!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. αν την θελω λιγοτερη αλμυρη τι κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!
      Για να γίνει λιγότερο αλμυρή μειώνεις την ποσότητα του ταραμά.
      Δοκιμάζεις και προσθέτεις λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
      Το ελαιόλαδο γλυκαίνει πάντα την ταραμοσαλάτα!

      Διαγραφή