Πολύ αρωματικά και αφράτα ρολάκια, ζυμωμένα με πολλά μπαχαρικά, ταχίνι και ελαιόλαδο και γεμισμένα
με κανέλα, σταφίδες και ψηφίδες πικρής σοκολάτας!
Ένα υπέροχο, υγιεινό και χορταστικό πρωινό αλλά κι ένα νοστιμότατο
συνοδευτικό του απογευματινού μας τσαγιού ή καφέ!
Τα Υλικά
Για τη ζύμη
25γραμ. φρέσκια μαγιά
3 ½ φλιτζάνια/380γραμ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια
1 φλιτζάνι/125γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ⅓ φλιτζάνι/330ml χλιαρό νερό
½ κουταλάκι αλάτι
⅓ φλιτζανιού ταχίνι
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
⅓ φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
½ κουταλάκι τριμμένο μαχλέπι
½ φλιτζάνι/90γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
Για τη Γέμιση
½ φλιτζάνι σταφίδες
½ φλιτζάνι ψηφίδες πικρής σοκολάτας
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
4 κουταλιές ταχίνι
2 κουταλιές μέλι θυμαρίσιο
3 κουταλιές βούτυρο από ελαιόλαδο, λιωμένο
Επί πλέον
2 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο από ελαιόλαδο
Αντικολλητικό χαρτί
Οδηγίες
Ρίχνουμε μέσα σ’ ένα μπολ 80ml χλιαρό νερό, ένα
κουταλάκι ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και
με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να ενεργοποιηθεί και να
φουσκώσει.
Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι
και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το χυμό και
το ξύσμα πορτοκαλιού και τελευταία τη φουσκωμένη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό
νερό.
Ζυμώνουμε καλά για να έχουμε μια μαλακή ζύμη, χωρίς όμως να κολλάει στα
χέρια μας. (Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη, αν χρειαστεί).
Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρές πετσέτες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να
διπλασιαστεί σε όγκο για μία ώρα περίπου.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και λιώνουμε το βούτυρο.
Με ένα πινέλο σιλικόνης τη βουτυρώνουμε και απλώνουμε τη γέμιση. Τυλίγουμε
τη ζύμη σε ρολό.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε ρολάκια, με όσο πάχος
θέλουμε.Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί
και τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C.
Βουτυρώνουμε τα ρολάκια και τα πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη. Τα
ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
(Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο πρέπει να είναι μαλακά).
Τα σερβίρουμε ζεστά, όπως τα κρουασάν και τα απολαμβάνουμε με το πρωινό μας
ή το απογευματινό μας καφεδάκι, το γάλα ή με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού!
Καλή επιτυχία!
Σούπερ γευστικό, σούπερ χορταστικό, σούπερ εμφανίσιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα, Μάρθα μου!
ΔιαγραφήΚερνάω για πρωινό, σε περιμένω!
Από τα πιο ωραία νηστίσιμα γλυκάκια που είδα τελευταία στα blogs! Μπράβο Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Βαγγελιώ μου!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα όμοτφα λογάκια!
Να είσαι καλά!
Πωπω!! Μυρωδιές, Ελένη!! Απίθανα τα νηστίσιμα ρολάκια σου!! Απολαυστικά, για όλες τις ώρες, για κολατσιό, για καφεδάκι. Εξαιρετικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Καλή σου μέρα, Ειρήνη!
ΔιαγραφήΠράγματι έγιναν πολύ αρωματικά και αφράτα. Τα εξαφανίσαμε και θα φτιάξω κι άλλη δόση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι υπέροχα για πρωινό!
Φιλιά!
παρα πολύ ωραία να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!
Ελένη εύκολο και νόστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο φορές υποτίθεται ότι θα μου έφερναν ταχίνι και δεν ήρθε, τώρα πια δεν νομίζω ότι θα αγοράσω. Στα υπόψιν για άλλη φορά.
Καλό Πάσχα!!
Καλημέρα, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΕίναι πολύ ωραία, αφράτα και νόστιμα, όπως και τα άλλα που περιέχουν αυγά.
Είναι εξαιρετικά και τις επόμενες μές κι, αν τα ζεστάνεις λίγο, γίνονται σαν φρέσκα!
Δοκίμασέ τα, όποτε μπορείς.
Καλό Πάσχα!
Θυμίζουν κάπως τσουρεκάκια τα γλυκά ρολάκια σου Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πολύ εμφανίσιμα και με υλικά που αρέσουν πολύ!
Φιλιά πολλά!
Καλημέρα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΗ ζύμη τους είναι αφράτη, σαν τσουρέκι αλλά δεν περιέχουν αυγά και πολύ βούτυρο.
Ιδανικά για όσους αποφεύγουν τα συγκεκριμένα υλικά.
Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω να δοκιμάσεις!
Φιλάκια πολλά!
Πολύ εμφανίσιμα και νόστιμα τα ρολάκια σου ,έχουν ωραία υλικά μέσα,μια χαρά γλυκακι για τη νηστεία και όχι μόνο ,φιλιά καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς, όπως το λες, Νέλη μου "για τη νηστεία και όχι μόνο!".
ΔιαγραφήΈχουν πολύ αφράτη ζύμη και νοστιμότατη γέμιση.
Να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα!
Φιλάκια!
Νηστίσιμος γλυκός πειρασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο Ελενάκι!
Φιλιά!
Έλενά μου, σ' ευχαριστώ πολύ! Κερνάω!
ΔιαγραφήΕύχομαι μια υπέροχη καινούργια μέρα!
Φιλάκια1
Ελένη μου, λαχταριστά τα ρολάκια σου! Ιδιαίτερη συνταγή! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλή σου μέρα, Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Μου αρέσουν πολύ οι συνταγές που δεν χρησιμοποιούν πολύ βούτυρο και πολλά αυγά.
Τα αποφεύγω και τα δύο υλικά! Υποχρεωτικά . . .!
Φιλάκια!
Μμμμ!!! Πολύ ενδιαφέρον!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες, Σοφία!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!
Πολύ μ' αρέσουν, Ελένη μου! Είναι σαν νηστίσιμα τσουρεκάκια! Αφράτα, μοσχομυριστά και με σούπερ γέμιση!!! Θα πάρω δυο-τρία για το δρόμο (και τέσσερα μη σου πω...)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια! Καλό σ/κ!
Πράγματι, Αναστασία μου, είναι αφράτα, σαν τσουρεκάκια!
ΔιαγραφήΈγιναν πολύ νόστιμα και μας άρεσαν πολύ. Τη Δευτέρα θα γίνει η δεύτερη δόση!
Πολύ ευχαρίστως, να πάρεις, όσα θέλεις, για το δρόμο!
Καλό Σαββατοκύριακο
Φιλάκια
Καταπληκτικά σου έγιναν!Κρατάω τη συνταγή!Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήλθες, Λένια!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
Όταν τα δοκιμάσεις, περιμένω τις εντυπώσεις σου!
Πολλά φιλιά
Ελενάκι μου σκέτος πειρασμός!!!Καταπληκτικά είναι και σίγουρα μοσχομύριζουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Ελενάκι μου, κι εγώ με μεγάλη μου χαρά θα σε κερνούσα! Μακάρι να μπορούσα!
ΔιαγραφήΈγινανα πολύ αφράτα και όντως αρωματικά!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Φιλάκια