Αφού έφτιαξα γλυκό κουταλιού, έμειναν και μερικά φρούτα που δεν είχαν αρκετά χονδρή φλοίδα. Ήταν ιδανικά για μαρμελάδα περγαμόντο, κατά τη γνώμη μου την πιο αρωματική απ' όσες γίνονται με εσπεριδοειδή! Η μαρμελάδα αυτή προετοιμάζεται αρκετά
εύκολα και φτιάχνεται πολύ γρήγορα. Έχει ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα, μια ιδιαίτερη γεύση και ευωδιάζει, όταν την τρως.
Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα σκουπίζουμε. Τα ξύνουμε εξωτερικά, αφαιρώντας περίπου τη μισή φλοίδα.
Αυτά που αφαιρούμε, δεν τα πετάμε αλλά τα τυλίγουμε καλά μέσα σε ένα τουλπάνι. Πιέζουμε το τουλπάνι και μετράμε το υγρό που βγαίνει. Συμπληρώνουμε με χυμό πορτοκαλιού, ώστε να πάρουμε συνολικά δύο φλιτζάνια υγρό.
Το περγαμόντο το ενίσχυσα γευστικά με χυμό πορτοκαλιού που έκανε τη
μαρμελάδα ιδιαίτερα λαμπερή!
10 περίπου περγαμόντα
(Βρασμένα και κομμένα ζύγιζαν ένα κιλό)
800γραμ. ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ή νερό και ο χυμός των φρούτων (συνολικά 2 φλιτζάνια υγρά)
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα σκουπίζουμε. Τα ξύνουμε εξωτερικά, αφαιρώντας περίπου τη μισή φλοίδα.
Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό, να τα σκεπάζει, και τα
βράζουμε 20 λεπτά. Μετά τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε για λίγο μέσα σε νερό
βρύσης, για να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν, τα κόβουμε κατά μήκος στα τέσσερα και με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις εσωτερικές κεντρικές ίνες, αφαιρώντας τα κουκούτσια.
Όταν κρυώσουν, τα κόβουμε κατά μήκος στα τέσσερα και με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις εσωτερικές κεντρικές ίνες, αφαιρώντας τα κουκούτσια.
Αυτά που αφαιρούμε, δεν τα πετάμε αλλά τα τυλίγουμε καλά μέσα σε ένα τουλπάνι. Πιέζουμε το τουλπάνι και μετράμε το υγρό που βγαίνει. Συμπληρώνουμε με χυμό πορτοκαλιού, ώστε να πάρουμε συνολικά δύο φλιτζάνια υγρό.
Ζυγίζουμε τα καθαρισμένα φρούτα, τα χονδροκόβουμε, τα βάζουμε σε μια
κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης ή λιγότερη, όπως έβαλα εγώ. Προθέτουμε το τουλπάνι με τους σπόρους και δύο φλιτζάνια υγρά (νερό ή χυμό) και τα βάζουμε να βράσουν πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης ή λιγότερη, όπως έβαλα εγώ. Προθέτουμε το τουλπάνι με τους σπόρους και δύο φλιτζάνια υγρά (νερό ή χυμό) και τα βάζουμε να βράσουν πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.
Βράζουμε τη μαρμελάδα, μέχρι να δέσει. (Εάν τα φρούτα είναι σκληρά, τα βράζουμε περισσότερο, προσθέτοντας χυμό πορτοκαλιού).
Πολτοποιούμε τα φρούτα προσεκτικά με το λαβδομπέντερ.
Πολτοποιούμε τα φρούτα προσεκτικά με το λαβδομπέντερ.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Ζεστή τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Καλή επιτυχία!
Πολύ θα ήθελα να έχω 2-3 παξιμαδάκια με βούτυρο και την εκπληκτική μαρμελάδα σου Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Κι εγώ πολύ θα ήθελα να σε κεράσω, Ερμιόνη μου, για να απολαύσεις το άρωμα αυτής της μαρμελάδας! Είναι η πιο αρωματική απ' όλες!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Σε πετυχα την στιγμή του απογευματινού ελληνικού καφέ... μια φετουλα ψωμάκι και λίγη απο την μαρμελάδα σου θα ήταν τέλειο συνοδευτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια μια φετούλα με μαρμελάδα ταιριάζει με το καφεδάκι!
ΔιαγραφήΚι αν είναι αρωματική, σαν κι αυτή, τότε όλα είναι τέλεια!
Καλό σου απόγευμα!
Από τις πιο αρωματικές μαρμελάδες! Υπέροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απολύτως μαζί σου, Βαγγελιώ μου!
ΔιαγραφήΠολύ εκλεκτή αυτή η μαρμελάδα.
Καλή υπόλοιπη μέρα!
πολύ καλή φανταζομαι αρωμα και γευση σούπερ...να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία μου, πίστεψέ με, είναι υπέροχη!
ΔιαγραφήΚρίμα που δεν υπάρχουν αυτά τα φρούτα όλο το χρόνο!
Καλό σου απόγευμα!
Δεν θα έλεγα όχι σε λίγη από την μαρμελάδα σου Ελένη.Το περγαμόντο είναι από τα πιο ωραία και αρωματικά εσπεριδοειδή.Καλοφαγωτη να είναι.
Σε ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα μου!
ΔιαγραφήΚαι σ΄εμάς άρεσε πάρα πολύ, αλλά δεν είχα πολλά φρούτα!
Του χρόνου πάλι να είμαστε καλά!
Φιλάκια.
Πρέπει να σου έγινε από τις πιο αρωματικές μαρμελάδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Ελενάκι μου, καλό βράδυ!
Έλενά μου, πράγματι, έγινε εξαιρετική! Συνήθως φτιάχνω γλυκό αλλά, επειδή έμειναν μερικά φρούτα, τα αξιοποίησα έτσι και δεν είχα άδικο!
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα.
Φιλάκια!
Πράγματι αρωματική η μαρμελάδα αυτή. Το περγαμόντο είναι πράγματι ιδιαίτερο εσπεριδοειδές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία μου, είναι εξαιρετικό για γλυκό κουταλιού και για μαρμελάδα. Έφτιαξα μαρμρλάδα με διάφορα εσπεριδοειδή και έβαλα μέσα δύο περγαμόντα! Έγινε εκπληκτική! Θα τη δημοσιεύσω προσεχώς.
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα.
Φιλάκια.
Λατρεύω αυτό το χρώμα.Το χρώμα της αυγής αλλά και της δύσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάζω την στιλπνότητα και την κρυστάλλινη διαύγειά της.Επιθεωρώ με καλή πρόθεση την απίθανη υφή της και απολαμβάνω το άρωμα της.Κλείνω τα μάτια μου και σχεδόν γεύομαι την γλυκόπικρη νοστιμιά της,το μούδιασμα στα μάγουλα από την υπόξινη γεύση.Την χαρά του πρωϊνού ξεκινήματος με την ενέργεια μιας γλυκιάς μπουκιάς με χρυσαφένια απόχρωση.
Καλό βράδυ Ελένη μου.Πολλά,πολλά φιλιά.
Χρώμα και άρωμα εξαιρετικό έχει αυτή η μαρμελάδα, Φωτεινή μου! Εξαιρετική για πρωινό αλλά και για τάρτες. Σκέφτομαι να τη χρησιμοποιήσω και σε κέικ!
ΔιαγραφήΔεν έγινε πολύ πικρή, γιατί έξυσα τη μισή φλοίδα.
Καλό απόγευμα, καλή μου!
Φιλάκια πολλά.
Αυτά τα βουτυρωμένα παξιμαδάκια να είχα μ' αυτή τη λαμπερή μαρμελάδα από πάνω και τι στον κόσμο! Όνειρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, Μάρθα μου, σε καταλαβαίνω! Μπορείς να φανταστείς κι εμένα τη χαρά μου που είχα αυτά τα φρούτα, χωρίς να το περιμένω! Τα αξιοποίησα μέχρι το τελευταίο!
ΔιαγραφήΦιλιά.
Έχω ακόμη ένα βάζο από πέρσι, είναι λίγο πιο πικρή από τις άλλες των εσπεριδοειδών και τη βάζω συνήθως σε φαγητά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
Μα τι ενδιαφέρουσα ιδέα, σε φαγητά; Πες μου περισσότερα.
ΔιαγραφήΞανθή μου, δε έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μαρμελάδες σε φαγητά και ειδικά αυτή που έχει πολύ έντονο άρωμα. Σκέφτομαι όμως να τη βάλω μέσα σε κέικ!
Καλό σου απόγευμα.
Πολύ ωραία η μερμελάδα σου Ελένη! Με το πολυαγαπημένο μου περγαμόντο, δεν αμφιβάλλω καθόλου για την υπέροχη γεύση και το άρωμά της. Ο χυμός πορτοκαλιού της έδωσε ωραίο χρώμα. Καλοφάγωτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Σε ευχαριστώ πολύ, Ειρήνη μου!
ΔιαγραφήΌντως γίνεται υπέροχη και ο χυμός πορτοκαλιού της ταιριάζει πάρα πολύ. Της έδωσε γεύση και λαμπερό χρώμα!
Καλό σου απόγευμα!
Αχ! Πού να βρω περγαμότο? Έχουν άραγε εδώ τέτοια αρωματικά εσπεριδοειδή? Δεν τα έχει πάρει το μάτι μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως τα βουτυρωμένα παξιμαδάκια αναδεικνύουν την λαμπρότητα της μαρμελάδας σου Ελένη μου! Μερικές ανάσες του φρούτου να μου έστελνες...
Εγώ λέω να σου κρατήσω ένα βαζάκι, τι λες; Το καλοκαίρι θα είμαι στην Αθήνα αρκετό καιρό.
ΔιαγραφήΘα χαρώ πολύ να τα πούμε από κοντά!
Καλό σου απόγευμα, Αγγελική μου!
Φιλάκια πολλά.
Ελένη μου υπέροχη η μαρμελάδα σου, καλοφάγωτη!Το περγαμόντο έχει φοβερή γεύση αλλά και άρωμα.Τέλεια!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΤο περγαμόντο είναι εκπληκτικό φρούτο με ξεχωριστό άρωμα!
Δεν το βρίσκουμε όμως πάντα, δυστυχώς!
Φιλάκια πολλά.