Πολλές αναμνήσεις μου φέρνει στο νου αυτό το γλυκό κουταλιού!
Πετροκέρασα ψεύτικα, ροδοκόκκινα στόλιζαν τα ψάθινα, καλοκαιρινά καπελάκια της
παιδικής μου ηλικίας! Πολύ τα καμάρωνα!
Κι όταν τα καπέλα φθείρονταν, τα κερασάκια γίνονταν παιδικό παιχνίδι και τάιζαν
τις κούκλες μου, που, υποτίθεται, τα απολάμβαναν!
Εικόνες ξεγνοιασιάς και αθωότητας, γεμάτες νοσταλγία!
Κι άλλη θύμηση που με γεμίζει συγκίνηση! Τέτοια εποχή αγαπημένη φίλη έφτιαχνε
βάζα ολόκληρα γλυκό πετροκέρασο, γιατί τα αγαπούσε πολύ.
Πάντα είχε επιτυχία το γλυκό της και μας το κερνούσε φρέσκο.
Ρόδινο και λαχταριστό περίμενε μέσα στο δαντελωτό πιατάκι να το απολαύσουμε,
μαζί με το Ελληνικό καφεδάκι! Αχ πώς τα φέρνει η ζωή!
Στη μνήμη της φίλης και κουμπάρας μου, Χαρούλας, που έφυγε τόσο πρόωρα,
αφιερωμένη αυτή η συνταγή!
Τα Υλικά
1 κιλό πετροκέρασα, γερά και ώριμα, ζυγισμένα μετά την αφαίρεση των
κουκουτσιών
800γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη, καστανή ή λευκή
1 λοβός βανίλιας
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
Επί πλέον
1 ζευγάρι γάντια μιας χρήσεως
Αποστειρωμένα βάζα
Οδηγίες
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη για δύο ώρες, για να
υγροποιηθεί η ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου δεκαπέντε λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα
και μετά με το καπάκι. Την αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ.
Μοιράζουμε το γλυκό ζεστό σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα.
Κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε, έως ότου κρυώσουν εντελώς.
Όταν κρυώσουν, είναι έτοιμα για αποθήκευση.
Καλή επιτυχία!
- Αν τα κεράσια δεν είναι πολύ ώριμα, τους προσθέτουμε, όταν βράζουμε το γλυκό, ½ φλιτζάνι νερό.
- Το σιρόπι που περισσεύει από το γλυκό κεράσι είναι ιδανικό για να βρέξουμε κάθε είδος παντεσπάνι.
Καλοφαγωτο.Οτι πρεπει με ενα ποτηρι κρυο νερο τωρα το καλοκαιρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Λίτσα! Ακριβώς, είναι ένα υπέροχο κέρασμα! Φέτος όμως δεν τα πρόλαβα για να ξαναφτιάξω!
Διαγραφή