Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Τζατζίκι, ολίγον Χριστουγεννιάτικο!

Το Τζατζίκι είναι ένα δροσερό και κρεμώδες dip γιαουρτιού, με τριμμένο ή ψιλοκομμένο αγγουράκι, αρωματισμένο με σκόρδο και ένα αρωματικό χορταρικό της αρεσκείας μας, άνηθο ή δυόσμο. Είναι πολύ δημοφιλές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Στις Αραβικές χώρες συνηθίζουν να το αρωματίζουν με δυόσμο, που τον αγαπούν ιδιαίτερα, λόγω των ευεργετικών του συστατικών, και χρησιμοποιούν λιγότερο σκόρδο, απ΄ ότι εμείς. Το σερβίρουν ως συνοδευτικό ή σε ιδιαίτερο πιάτο, συμπλήρωμα του Kebab και των πιάτων με ποικιλία ψητών κρεατικών και χορταρικών ή Falafel. Τρώγεται με τη βοήθεια κομματιών ζεστής Αραβικής πίτας. Πολλές φορές συμπληρώνεται γευστικά από αγγουράκια και καρότα τουρσί.
Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του και τα υλικά του είναι απλά. Ενδεικτικά θα σας δώσω ποσότητες υλικών, διότι περισσότερο θέλω να σας προτείνω μια εορταστική παρουσίαση!

 

Τα Υλικά
(Παραδοσιακή, Ελληνική εκδοχή)

400γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές άνηθος ψιλοκομμένος
2 κουταλιές λευκό ξίδι
5 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας
3 αγγουράκια τριμμένα σε χονδρό τρίφτη και καλά στυμμένα

(Αραβική εκδοχή)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
½ κουταλάκι αλάτι
¼ κουταλάκι τριμμένο άσπρο πιπέρι
1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι (extra-thick Greek yogurt)
2 αγγουράκια, καθαρισμένα, χωρίς τους σκόρους και λεπτοκομμένα
2 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος

Για το σερβίρισμα
Μία μεγάλη Αραβική πίτα, κομμένη τριγωνικά
Ένα αγγουράκι κομμένο στη μέση και μετά σε μπαστουνάκια
Μια κόκκινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
Μερικές τουφίτσες άνηθου
Λίγο φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι


Οδηγίες


Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το τριμμένο σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι ή το λεμόνι, το δυόσμο ή τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το αγγούρι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Δοκιμάζουμε για το αλάτι και το λεμόνι. Αν μας αρέσει, προσθέτουμε περισσότερο σκόρδο.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε το τζατζίκι στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Αφού κρυώσει, το σερβίρουμε σε μικρά μπολ και το γαρνίρουμε παραδοσιακά με ελιές ξιδάτες και φέτες αγγουριού. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.


Για ένα πιο εντυπωσιακό και εορταστικό σερβίρισμα βάζουμε μικρές ποσότητες τζατζικιού πάνω σε ψημένα τριγωνικά κομμάτια Αραβικής πίτας, προσθέτουμε στη βάση ένα κομμάτι αγγούρι και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά!
Τα «Χριστουγεννιάτικα Δενδράκια» είναι έτοιμα και περιμένουν, νοστιμότατα, να τα δοκιμάσουμε!
 Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και πολλή αγάπη!

29 σχόλια:

  1. Πολύ έξυπνη παρουσίαση!!
    Καλές γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελένη μου μόνο εσύ θα μπορούσες να σκεφτείς αυτή την τόσο πρωτότυπη και υπέροχη παρουσίαση του τζατζικιού!!

    Καλά Χριστούγεννα!!! Ότι επιθυμείτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφα λόγια, ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου!
      Να περάσετε όμορφα και ήρεμα τα Χριστούγεννα, με υγεία και πολλή αγάπη!
      Φιλάκια και ευχές σε όλους!

      Διαγραφή
  3. Kαλές γιορτές, ζεστές και πρωτότυπες σαν το τζατζίκι !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πανέμορφα δεντράκια πολύ πολύ ...χριστουγεννιάτικα Ελένη μου!Ανείπωτης ομορφιάς και τέχνης!Ζωγραφικός πίνακας με θέμα τα Χριστούγεννα.Χιονένια έλατα μεγάλης γευστικής αποκάλυψης,κατακόκκινα στολίδια όμοια με γκυ,πράσινο χρώμα -απομεινάρι ανοιξιάτικης έξαρσης-δάσος χειμωνιάτικου τοπίου,κάρτ ποστάλ εορταστικό με ευχές εγκάρδιες.
    Καλά Χριστούγεννα Ελένη μου,να είναι τα καλύτερα σας!!!Σου στέλνω μακρινά αλλά πολύ εγκάρδια φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, καλή μου Φωτεινή!
      Να περάσεις όμορφα Χριστούγεννα, μαζί με αυτούς που αγαπάς.
      Να χαρείς, να ηρεμήσεις να να απολαύσεις οικογενειακή θαλπωρή και πολλή αγάπη.
      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Mα τι υπέροχη και ευφάνταση παρουσίαση!!!

    Ελενάκι μου πέρασα να σου ευχηθώ Καλές Γιορτές, με υγεία και αγάπη!
    Κάθε ευτυχία και καλό εύχομαι στο σπιτικό σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
      Πολλές θερμές ευχές για σένα και την οικογένειά σου. Σας εύχομαι όλα τα καλά του Κόσμου.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Ελένη καλησπέρα! Ωραία ιδέα να μας παρουσιάσεις και τις δύο εκδοχές, είναι κι οι δύο υπέροχες! Πολύ ωραία επίσης κι η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση! Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ελεάννα μου!
      Εύχομαι και σ΄εσένα, Καλά Χριστούγεννα, με υγεία!

      Διαγραφή
  7. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!
    Είσαι απίστευτη στις διακοσμήσεις και στις πρωτότυπες ιδέες!!!!
    Καλά Χριστούγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Πέπη!
      Είναι πολύ εύκολο αλλά πράγματι εντυπωσιακό!
      Καλά Χριστούγεννα, με υγεία!

      Διαγραφή
  8. Δεν είναι τόσο το τζατζίκι που πάνω κάτω όλες έτσι το φτιάχνουμε(με την ελληνική εκδοχή)όσο η επίκαιρη και πρωτότυπη παρουσίαση του, που.....σκίζει!!!!!!
    Φυσικά και αντιγράφεται χωρίς την άδειά σου.χα χα
    Πολλά φιλιά και να περάσεις όμορφα τις ημέρες των Χριστουγέννων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεω ήταν η συνταγή, που είναι γνωστή σε όλους αλλά η παρουσίαση που ήθελα να σας προτείνω. Χαίρομαι που σου άρεσε και άδεια έχεις για αντιγραφή!
      Καλά Χριστούγεννα, Σωσώ μου, με υγεία.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  9. To τζατζίκι μεταμορφώθηκε.
    Πολύ ωραία παρουσίαση Ελεν..Μπράβο.
    Και η αραβική εκδοχή με τον δυόσμο μ αρέσει.

    Καλά Χριστούγεννα με υγεία εύχομαι και ότι καλύτερο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα, Μάριον, μου αρέσει περισσότερο η Αραβική εκδοχή, γιατί αγαπώ πολύ το δυόσμο!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Αντεύχομαι υγεία και αγάπη.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Καλά Χριστούγεννα!!!!!!!! Υπέροχα τα τζατζικο-χιονισμένα δεντράκια σου Ελένη!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Γιώργο!
      Καλές γιορτές να περάσεις, ήρεμες, χαρούμενες και οικογενειακές.
      Υγεία και χαρά εύχομαι σε όλους!

      Διαγραφή
  11. Καλά Χριστούγεννα Ελένη μου.
    Πολύ εμπνευσμένο και τσαχπινίκο τζατζικάκι!!!
    Και η αραβική εκδοχή με βρίσκει και εμένα πολύ σύμφωνη.

    Φιλιά πολλά και Χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, επίσης, Πηνελόπη μου!
      Να περάσετε όμορφα, να ηρεμήσετε και απολαύσετε το σπίτι ή τις βόλτες, ό τι προτιμάτε! Είδες που κα΄νω και τσακπινιές; Αφού όμως συμφωνείς, όλα καλά.
      Φιλάκια πολλά, εορταστικά!

      Διαγραφή
  12. Καλά Χριστούγεννα Ελένη μου!
    Τι όμορφο και γιορτινό το τζατζίκι σου! Πολύ μου αρέσει η πρότασή σου!
    Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές γιορτές, Καλά Χριστούγεννα να περάσεις, Ερμιόνη μου, με την όμορφη οικογένειά σου!
      Να δοκιμάσεις την πρόταση παρουσίασης του τζατζικιού, ελπίζω να αρέσει!
      Πολλά πολλά φιλάκια σε όλους σας!

      Διαγραφή
  13. Πολύ ορεκτικά και δροσερά τα Χριστουγεννιάτικα δεντράκια σου, καταπληκτική ιδέα που θα εντυπωσιάσει στο γιορτινό τραπέζι!
    Με δυόσμο θα μου άρεσε καλύτερα κι εμένα το τζατζίκι. Λατρεύω αυτή την αίσθησης δροσιάς και καθαρότητας που δίνει όπου προστίθεται.
    Καλά Χριστούγεννα, να περάσεις όμορφα με αγάπη και σπιτική θαλπωρή εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φέτος είναι σημαντικό να ανακυκλώσουμε παλιές συνταγές και να τις παρουσιάσουμε εντυπωσιακά! Θα στολίσουμε το εορταστικό μας τραπέζει και θα χαρούμε όλοι μας.
      Τα περί συόσμου με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη. Αρέσει και σ' εμένα.
      Εύχομαι καλές γιορτές με πολλή αγάπη!

      Διαγραφή

  14. Σ' αυτό το σπίτι που 'ρθαμε,
    πέτρα να μη ραγίσει
    κι ο νοικοκύρης του σπιτιού
    χρόνια πολλά να ζήσει.

    ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφα και παραδοσιακά "τα είπες", Κατερίνα!
      Και του χρόνου να είσαι καλά!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  15. Xρόνια πολλά, Ελένη. Να περάσεις όμορφες γιορτές. Χαρά και ευτυχία σε σένα και την οικογένειά σου!
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή