Ο Αρακάς ή αλλιώς Μπιζέλι, ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων,
αν και θυμίζει περισσότερο λαχανικό, γιατί συνηθίζουμε να τον καταναλώνουμε φρέσκο.
Στην ξηρή του μορφή ήταν πολύ δημοφιλής από τους αρχαίους χρόνους.
Αναφέρεται στη Βίβλο και εξυμνείται από τους πολιτισμούς των αρχαίων Αιγυπτίων, Ελλήνων και Ρωμαίων.
Οι Κινέζοι πρώτοι άρχισαν να τον καταναλώνουν φρέσκο και η συνήθεια αυτή εξαπλώθηκε μετά τον 16ο αιώνα σε όλον τον Κόσμο.
Τον 17ο αιώνα ο Γάλλος βασιλιάς Louis XIV τον τίμησε εξαιρετικά και τον περιέλαβε στo μενού των δεξιώσεων που έκανε στο παλάτι του!
Ας τον τιμήσουμε, λοιπόν , κι εμείς συμπεριλαμβάνοντας τον στο εβδομαδιαίο μενού μας κι ας σερβίρουμε στην οικογένειά μας ένα πεντανόστιμο, θρεπτικό, υγιεινό και γεμάτο χρώμα λαδερό πιάτο!
Υλικά
(Για 4 άτομα)
2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 μέτριο, ξηρό, κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
1 ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τότε προσθέτουμε με τη σειρά τα καρότα, τις πατάτες
και τον αρακά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σοταριστούν μερικά λεπτά.
Εν συνεχεία προσθέτουμε και τον πελτέ και ανακατεύουμε, για να καραμελώσει. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει τα υλικά.
Βράζουμε τον αρακά σκεπασμένο για περίπου 20 λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα μερικές φορές.
Ελέγχουμε τη σάλτσα και, όταν έχει σχεδόν βράσει, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Τον βράζουμε για άλλα 10 περίπου, μέχρι να πήξει η σάλτσα και το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του.
Σερβίρουμε τον αρακά μόνο του ή με λευκό ρύζι ατμού και τον συνοδεύουμε με
τυρί Φέτα.
Καλή όρεξη!
Είναι, επίσης, πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες είναι ευεργετικές τόσο για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, όσο και για την πρόληψη ορισμένων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ο Αρακάς αποτελεί πολύ καλή πηγή Βιταμίνης Κ, Βιταμίνης C, Βιταμινών του συμπλέγματος Β, Βιταμίνης Α, Φυλλικού οξέος, Μαγγανίου, Καλίου, Ψευδαργύρου, Φωσφόρου, Σιδήρου και Μαγνησίου. Οι Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το Φυλλικό οξύ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας, αλλά εμπλέκονται και σε πολλές δραστηριότητες του νευρικού συστήματος, ενώ η αντιοξειδωτική Βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, ο Αρακάς είναι πλούσιος σε διάφορα φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία γενικώς δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα. (Πληροφορίες από εδώ).
αν και θυμίζει περισσότερο λαχανικό, γιατί συνηθίζουμε να τον καταναλώνουμε φρέσκο.
Στην ξηρή του μορφή ήταν πολύ δημοφιλής από τους αρχαίους χρόνους.
Αναφέρεται στη Βίβλο και εξυμνείται από τους πολιτισμούς των αρχαίων Αιγυπτίων, Ελλήνων και Ρωμαίων.
Οι Κινέζοι πρώτοι άρχισαν να τον καταναλώνουν φρέσκο και η συνήθεια αυτή εξαπλώθηκε μετά τον 16ο αιώνα σε όλον τον Κόσμο.
Τον 17ο αιώνα ο Γάλλος βασιλιάς Louis XIV τον τίμησε εξαιρετικά και τον περιέλαβε στo μενού των δεξιώσεων που έκανε στο παλάτι του!
Ας τον τιμήσουμε, λοιπόν , κι εμείς συμπεριλαμβάνοντας τον στο εβδομαδιαίο μενού μας κι ας σερβίρουμε στην οικογένειά μας ένα πεντανόστιμο, θρεπτικό, υγιεινό και γεμάτο χρώμα λαδερό πιάτο!
Υλικά
(Για 4 άτομα)
500γραμ. αρακάς καθαρισμένος, φρέσκος ή κατεψυγμένος,
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 μέτριο, ξηρό, κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
1 ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε,
μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να μοσχομυρίζουν.
Τότε προσθέτουμε με τη σειρά τα καρότα, τις πατάτες
και τον αρακά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σοταριστούν μερικά λεπτά.
Εν συνεχεία προσθέτουμε και τον πελτέ και ανακατεύουμε, για να καραμελώσει. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει τα υλικά.
Βράζουμε τον αρακά σκεπασμένο για περίπου 20 λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα μερικές φορές.
Ελέγχουμε τη σάλτσα και, όταν έχει σχεδόν βράσει, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Τον βράζουμε για άλλα 10 περίπου, μέχρι να πήξει η σάλτσα και το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του.
Καλή όρεξη!
Λίγα λόγια ακόμα
Ο Αρακάς έχει μεγάλη διατροφική αξία.
Το κύριο διατροφικό χαρακτηριστικό του είναι ότι αποτελεί πολύ καλή πηγή
πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ οι πρωτεΐνες
βοηθούν στη δημιουργία και στην ενίσχυση του μυϊκού συστήματος. Είναι, επίσης, πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες είναι ευεργετικές τόσο για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, όσο και για την πρόληψη ορισμένων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ο Αρακάς αποτελεί πολύ καλή πηγή Βιταμίνης Κ, Βιταμίνης C, Βιταμινών του συμπλέγματος Β, Βιταμίνης Α, Φυλλικού οξέος, Μαγγανίου, Καλίου, Ψευδαργύρου, Φωσφόρου, Σιδήρου και Μαγνησίου. Οι Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το Φυλλικό οξύ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας, αλλά εμπλέκονται και σε πολλές δραστηριότητες του νευρικού συστήματος, ενώ η αντιοξειδωτική Βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, ο Αρακάς είναι πλούσιος σε διάφορα φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία γενικώς δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα. (Πληροφορίες από εδώ).
Καλή εβδομάδα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αρακάς είναι από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα, λαδερά και όχι μόνο!
Αυτή η γλυκιά του γεύση με ενθουσιάζει! Συνήθως τον κάνω χωρίς ντομάτα, με άφθονο λεμόνι!
Φιλιά!
Καλησπέρα, Ερμιόνη μου, και καλή εβδομάδα!
ΔιαγραφήΚι εγώ τον φτιάχνω κάποιες φορές χωρίς ντομάτα, όταν τον συνοδεύω με ρύζι.
Συνήθως όμως τον μαγειρεύω κόκκινο. Πάντως, όπως κι αν τον μαγειρεύσουμε, είναι νοστιμότατος!
Φιλάκια πολλά.
μμμμμμμμ το αγαπημένο μου λαδερό!! καλή βδομάδα Ελένη μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα, Πέλα μου!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά.
Κι εγώ με ντοματούλα συνηθίζω να τον κάνω τον αρακά και, αφού έχω στην κατάψυξη και μου τον θύμισες, λέω να τον μαγειρέψω για αύριο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Καλησπέρα. Sunday!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου θύμισα ένα αγαπημένο φαγάκι. Αν και ο φρέσκος δεν είναι της εποχής κι ο κατεψυγμένος είναι εξαιρετικός.
Καλή όρεξη για αύριο!
Φιλία.
Ελένη μου σήμερα μαγείρεψες ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του γυιού μου!!Με τις απαραίτητες πια πληροφορίες να συνοδεύουν την κάθε ανάρτησή σου,τις χρήσιμες γνώσεις που πιθανόν να μας διαφεύγουν για τις διατροφικές κυρίως αξίες την τροφών μας και το ασίγαστο κέφι σου για δημιουργία,μας πρόσφερες ένα αγαπημένο φαγάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ,όπως η Ερμιόνη συνηθίζω να το μαγειρεύω με λεμόνι-το παλικάρι μου βάζει λεμόνι ακόμα και στις φακές!!!!-,όχι ότι δεν μου αρέσει και με ντομάτα!Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο και θρεπτικό ,όπως σωστά αναφέρεις,φαγητό!
Φιλάκια πολλά,πολλά.
Από τα πιο αγαπημένα μου λαδερά!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμος, όπως γίνεται, και σε μας αρέσει πολύ, Λίλα μου!
ΔιαγραφήΕίναι ένα εξαιρετικό λαδερό πιάτο.
Καλό σου βράδυ!
Ελένη μου με ντοματούλα μας αρέσει και μας στο σπίτι πάρα πολύ, νόστιμο και θρεπτικό φαγητό!Και έχω καιρό να φτιάξω, θα μπει στο πρόγραμμα εντός των ημερών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Κι εμείς με ντοματούλα τον προτιμάμε. Νομίζω ότι κόκκινος είναι πιο νόστιμος.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου τον θύμισα.
Φιλάκια, καλό σου βράδυ.
Τον λατρεύω τον αρακά Ελένη μου, το μονο θέμ αμου είναι ότι δεν τον τρώνε οι άντρες μου. Αλλα και πάλι εγώ θα τον φτιάξω! Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Έρη μου!
ΔιαγραφήΑχ αυτοί οι άνδρες του σπιτιού με τις αντιρρήσεις τους! Εσύ που και που να φτιάχνεις λίγο για σένα, είναι εξαιρετικό πιάτο.
Φιλάκια.
Φαγητό τέλειοοοο!!! Λες να ήμουν Κινέζα κάποτε;; Λατρεύω τον αρακά!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Ελένη μου!!!!
Φιλιά
Καλημέρα, Κική μου!
ΔιαγραφήΤελικά εμείς οι γυναίκες προτιμάμε τον αρακά! Οι άνδρες μάλλον απέχουν!
Καλό είναι που σου αρέσει, γιατί είναι εξαιρετικός.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Φιλάκια.