Καλό και χαρούμενο μήνα να έχουμε όλοι μας!
Πολύ θα ήθελα αυτό το σοκολατένιο κέικ να έφτανε σε όλους σας, έστω κι ένα μικρό κομμάτι για τον καθένα σας, κέρασμα γλυκό και χαρούμενο! Η μικρή μου ανιψιά, αυτή που μας είχε φτιάξει το πολύ δημοφιλές Γλυκό Ψυγείου με Μπισκότα έγινε μανούλα! Απέκτησε ένα ροδομάγουλο, χαριτωμένο κοριτσάκι που μας ξετρέλανε! Όλοι είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι, γιατί όλα πήγαν καλά. Τώρα έχουμε άλλη “αγωνία”, να καταλήξουμε σε ποιον μοιάζει το μωρό, αν και γνωρίζουμε ότι τα μωρά, στους πρώτους μήνες της ζωής τους, αλλάζουν συνεχώς!
Αν όμως το παραδεχτούμε, θα παύσει η μικρούλα αυτή να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντός μας, κάτι που δεν το θέλουμε!
Καλώς ήρθες στη ζωή μας, μικρούλα μας, να είσαι καλότυχη, χαρούμενη και πάντα αγαπημένη! Οι γονείς σου κι εμείς, οι υπόλοιποι, ας έχουμε τη χαρά να σε βλέπουμε να μεγαλώνεις και να σε καμαρώνουμε!
(Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ. Δείτε και την εξαιρετική εκδοχή της φιλενάδας της Ερμιόνης εδώ).
Τα Υλικά
1 φλιτζάνι / 250ml χλιαρό γάλα
1 φλιτζάνι / 250ml ζεστό νερό
½ φλιτζάνι / 50γραμ. άγλυκο κακάο, κοσκινισμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, καλής ποιότητας
2 μεγάλα αυγά
1 ½ κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι σόδα
1 λοβός βανίλιας
½ σφηνάκι κονιάκ
⅓ κουταλάκι αλάτι
½ φλιτζάνι μικρές ψηφίδες λευκής σοκολάτα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, το baking powder και το κακάο και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα και μετά προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
Χαράζουμε στη μέση και ξύνουμε το λοβό της βανίλιας, αφαιρώντας τα μαύρα σποράκια που μοιάζουν σαν πάστα. Τα ρίχνουμε στο κονιάκ, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών.
Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα, τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών και τα χτυπάμε για λίγα ακόμα λεπτά.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι, τμηματικά, εναλλάξ με το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Θα έχουμε ένα αφράτο μείγμα, αρκετά ρευστό.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και καλά αλευρωμένη φόρμα με τρύπα, διαμέτρου 28εκ.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου μία ώρα. Για να βεβαιωθούμε, αν ψήθηκε, κάνουμε το τεστ με ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα.
Όταν το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
Μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Όταν είναι έτοιμη να βράσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτή τη σοκολάτα. Μετά από ένα λεπτό αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα παχύρευστο, γυαλιστερό γλάσο. Ανακατεύουμε ακόμα για μερικά λεπτά, μέχρι να κατέβη η θερμοκρασία του.
Τοποθετούμε το κέικ μέσα σε μία πιατέλα και το περιχύνουμε με τα ⅔ του
γλάσου και διακοσμούμε με τις ψηφίδες της άσπρης σοκολάτας.
Ρίχνουμε μια κουταλιά από το υπόλοιπο γλάσο πάνω σε κάθε κομμάτι που σερβίρουμε και το απολαμβάνουμε!
TIPS
Πολύ θα ήθελα αυτό το σοκολατένιο κέικ να έφτανε σε όλους σας, έστω κι ένα μικρό κομμάτι για τον καθένα σας, κέρασμα γλυκό και χαρούμενο! Η μικρή μου ανιψιά, αυτή που μας είχε φτιάξει το πολύ δημοφιλές Γλυκό Ψυγείου με Μπισκότα έγινε μανούλα! Απέκτησε ένα ροδομάγουλο, χαριτωμένο κοριτσάκι που μας ξετρέλανε! Όλοι είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι, γιατί όλα πήγαν καλά. Τώρα έχουμε άλλη “αγωνία”, να καταλήξουμε σε ποιον μοιάζει το μωρό, αν και γνωρίζουμε ότι τα μωρά, στους πρώτους μήνες της ζωής τους, αλλάζουν συνεχώς!
Αν όμως το παραδεχτούμε, θα παύσει η μικρούλα αυτή να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντός μας, κάτι που δεν το θέλουμε!
Καλώς ήρθες στη ζωή μας, μικρούλα μας, να είσαι καλότυχη, χαρούμενη και πάντα αγαπημένη! Οι γονείς σου κι εμείς, οι υπόλοιποι, ας έχουμε τη χαρά να σε βλέπουμε να μεγαλώνεις και να σε καμαρώνουμε!
(Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ. Δείτε και την εξαιρετική εκδοχή της φιλενάδας της Ερμιόνης εδώ).
Τα Υλικά
2 φλιτζάνια / 250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι / 185γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη1 φλιτζάνι / 250ml χλιαρό γάλα
1 φλιτζάνι / 250ml ζεστό νερό
½ φλιτζάνι / 50γραμ. άγλυκο κακάο, κοσκινισμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, καλής ποιότητας
2 μεγάλα αυγά
1 ½ κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι σόδα
1 λοβός βανίλιας
½ σφηνάκι κονιάκ
⅓ κουταλάκι αλάτι
½ φλιτζάνι μικρές ψηφίδες λευκής σοκολάτα
Για το Γλάσο
200γραμ. Σοκολάτα Γάλακτος1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, το baking powder και το κακάο και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα και μετά προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
Χαράζουμε στη μέση και ξύνουμε το λοβό της βανίλιας, αφαιρώντας τα μαύρα σποράκια που μοιάζουν σαν πάστα. Τα ρίχνουμε στο κονιάκ, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών.
Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα, τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών και τα χτυπάμε για λίγα ακόμα λεπτά.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι, τμηματικά, εναλλάξ με το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Θα έχουμε ένα αφράτο μείγμα, αρκετά ρευστό.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και καλά αλευρωμένη φόρμα με τρύπα, διαμέτρου 28εκ.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου μία ώρα. Για να βεβαιωθούμε, αν ψήθηκε, κάνουμε το τεστ με ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα.
Όταν το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
Μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Όταν είναι έτοιμη να βράσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτή τη σοκολάτα. Μετά από ένα λεπτό αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα παχύρευστο, γυαλιστερό γλάσο. Ανακατεύουμε ακόμα για μερικά λεπτά, μέχρι να κατέβη η θερμοκρασία του.
Ρίχνουμε μια κουταλιά από το υπόλοιπο γλάσο πάνω σε κάθε κομμάτι που σερβίρουμε και το απολαμβάνουμε!
TIPS
- Μπορούμε, αν θέλουμε, να αντικαταστήσουμε το φρέσκο γάλα με γάλα καρύδας. Το κέικ μας θα αποκτήσει εξαιρετικό άρωμα.
- Το άρωμα και η γεύση της καρύδας ταιριάζουν εξαιρετικά με τη σοκολάτα!
- Αν τα κέικ μας αρέσουν γλυκά, διπλασιάζουμε την ποσότητα της ζάχαρης.
Σε όποια εκδοχή κι αν γίνεται, νηστίσιμη ή μη, το σοκολατένιο κέικ έχει αμέτρητους οπαδούς και ελάχιστους εχθρούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διακόσμηση με το γλάσο και τη λευκή σοκολάτα πολύ καλή, για τη λαχταριστή γεύση είμαι σίγουρη! :)
Καλό μήνα εύχομαι, με πολλές χαρές μαζί με μικρά και μεγάλα αγαπημένα πρόσωπα!
Η σοκολάτα, Dark μου, είναι αγαπημένη και όντως έχει ελάχιστους εχθρούς! Όπου και να τη χρησιμοποιήσουμε είναι απίθανη και το γλυκό γίνεται ανάρπαστο.
ΔιαγραφήΕιδικά στα κέικ είναι καταπληκτικό υλικό!
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
Καλημέρα και καλή Κυριακή!
Να σας ζήσει κι η ζωή της να είναι γλυκιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Εξαιρετικό το κέικ. Να σας ζήσει το μωράκι, να είναι πάντα γερό και τυχερό και όλοι σας να είστε καλά να το καμαρώνετε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Ελένη μου!
Καλή Κυριακή!
Σε ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
ΔιαγραφήΚι εσύ να χαίρερεσαι τις ανιψιές σου και να τις καμαρώνεις.
Φιλάκια πολλά.
Πολλές ευχές για το νέο μέλος της οικογένειας Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σας ζήσει!
...και βέβαια κερνιέμαι από αυτό το φοβερό σοκολατένιο κέικ, έστω και ιντερνετικά.
Z.
Πολύ θα το ήθελα, Ζαμπία μου, να κεράσω κι από κοντά! Θα γίνει κι αυτό κάποια μέρα . . .
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές, το εκτιμώ. Εύχομαι και σ' εσένα πολλές χαρές.
Φιλάκια πολλά της καλημέρας!
κολασμένο πραγματικά!!!!!θα το φτιάξω σίγουρα!φιλιά από lilastaste!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τη Λίλα!
ΔιαγραφήΚαι βέβαια να το δοκιμάσεις και να μου πεις σχόλια.
Σου εύχομαι μια όμορφη Κυριακή.
Φιλιά.
Ελένη μου καλησπέρα και καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ερχομός ενός μωρού σε ένα σπίτι είναι μεγάλη ευτυχία!!Σε λίγο καιρό όλα θα περιστρέφονται γύρω από την μικρή μπέμπα..να τη χαίρεστε,να την δείτε να μεγαλώνει με υγεία και χαρά,να έχει προκοπή και τύχη σε όλη τη ζωή της!!
Φυσικά δεν θα μπορούσες να γιορτάσεις τον ερχομό της,παρά με ένα απίθανο γλύκισμα!Ένα σοκολατένιο κέικ,μία απόλαυση που δύσκολα περιγράφεται και πολύ εύκολα καταναλώνεται,μία νωπή ρευστή λάβα σοκολάτας που αγκαλιάζει και εισβάλλει ορμητικά στην αφράτη ζύμη,,ένα κέικ που αχόρταγα το κυττάς,διεκδικητικά το ζητάς,απολαυστικά το τρως!Με εμφάνιση πλανεύτρας νύμφης,και γεύση αμβροσίας δεν αντιστέκεσαι..αφήνεσαι στα σοκολατένια κύμματα,στη ζύμη που λιώνει αργά στον ουρανίσκο,στα μικρά άσπρα σοκολατένια κουφετάκια που σκάνε ηδονικά στα δόντια,αφήνεις το βλέμμα να πλανηθεί στην ροζ γιρλάντα των λουλουδιών,σημάδι νιογέννητης μπεμπούλας!!Φιλιά πολλά,πολλά Ελένη μου και πιο πολλά στα ροδαλά μάγουλα της μπέμπας!!!
Τι όμορφα που τα γράφεις, Φωτεινή μου και με πόση τρυφερότητα εύχεσαι!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά κι εσύ, γερή κι ευτυχισμένη.
Πάντως το κέικ καλύτερη περιγραφή από τη δικιά σου δεν ευτύχησε! Αποδίδεις με γλαφυρότητα κάθε γευστική λεπτομέρεια και το κάνεις ελκυστικότατο! Τι να πω, δεν έχω λόγια!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Καλή σου μέρα.
Πολλά πολλά φιλιά.
Καλησπέρα , πολλές ευχές για τη ροδομάγουλη μικρούλα και να'στε όλοι ευτυχισμένοι. Για το γλυκό τι να πω τώρα; Κα-τα-πλη-κτι-κό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Μάρθα!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές και τα σχόλια. Το εκτιμώ πολύ, να είσαι καλά.
Καλή Κυριακή.
Φιλάκια.
Να σας ζήσει η μικρούλα! Σε όποιον και να μοιάζει, είμαι σίγουρη ότι είναι κούκλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό είναι τόσο όμορφο, που θα δίσταζα να το χαλάσω! Βεβαια, επειδή σίγουρα είναι και νοστιμότατο στο τέλος σίγουρα θα έκοβα το κομματάκι μου!
Καλό μήνα!
Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου Sunday!
ΔιαγραφήΝα είσαι κι εσύ γερή και χαρούμενη. Αστειεύομαι, βέβαια, όταν λέω ότι μας ενδιαφέρει σε ποιον μοιάζει η μπέμπα! Είναι υγιής και αυτό έχει σημασία.
Όσο για το κέικ πρέπει να κοπεί, γιατί είναι πολύ νόστιμο.
Φιλάκια, καλή σου μέρα.
Να σας ζήσει το μωράκι!!! Για κέικ σοκολάτας και ειδικά για τόσο ζουμερό κέικ σοκολάτας δε λέω ποτέ όχι!!! Ευχαριστώ για το κέρασμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά ευχαριστώ, Πέπη μου!
ΔιαγραφήΤο κέικ όντως έγινε αφράτο και ζουμερό. Μας άρεσε πολύ.
Προτείνω να το δοκιμάσεις, γίνεται πανεύκολα.
Καλή σου μέρα.
Να ζήσει η μικρούλα πριγκίπισσα, να είναι γερή και καλότυχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό σου υπέροχο Ελενάκι, λυπάσαι να το χαλάσεις!
Πολλά πολλά φιλιά!
Έλενά μου, την περιμέναμε και την υποδεχτήκαμε πραγματικά σαν πριγκίπισσα!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για τα πάντοτε ευγενικά και φιλικά σου σχόλια.
Να είσαι καλά και να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα.
Φιλάκια πολλά!
Πολύ πλούσιο και σοκολατένιο το κέικ σου Ελένη! Να σας ζήσει η καινούρια σας μπεμπούλα, να την καμαρώσετε όπως επιθυμείτε! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για την επίσκεψη, Ελεάννα!
ΔιαγραφήΠάρε κομματάκι/κέρασμα -μακάρι να γινόταν πραγματικά!- από το κέικ, είναι πολύ νόστιμο.
Σκέφτηκα ότι σε όλους μας αρέσει η σοκολάτα, γι' αυτό σας έφτιαξα σοκολατένιο κέικ!
Καλή σου μέρα.
Φιλάκια.
Ελένη μου να σας ζήσει το μωράκι να είναι καλότυχο!!!Φανταστικό το κέικ σοκολάτας που μας κερνάς, μπράβο σου πάρα πολύ ωραίο!!!παίρνω το κομματάκι μου και αποχωρώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Ελένη μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
ΔιαγραφήΒλέπω ότι η σοκολάτα είναι η αγαπημένοι μας! Έτσι χαίρομαι για την επιλογή αυτού του κέικ. Πολύ καλά έκανες που κεράστηκες, έστω και ιντερνετικά!
Καλή σου μέρα.
Φιλάκια!
Να σας ζήσει το μωράκι!! Να είναι καλότυχο και ευτυχισμένο στη ζωή του!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέικ που έφτιαξες Ελένη μου πολύ καλό έως εξαιρετικό θα έλεγα. Ζουμερό κέικ σοκολάτας και σε ποιον δεν αρέσει. Όμως και στη διακόσμηση είσαι μαστόρισα μεγάλη. Μετά από εκείνη την εξαιρετική σαλάτα λάχανο μετα κλαράκια από σέλινο επάνω και τα ρόδια για καρπούς έχεις ανεβάσει πολύ τον πήχη.
Το κέικ σου λοιπόν το στόλισες πολύ όμορφα και ρομαντικά με τα λουλούδια και τις πέρλες σοκολάτας. Ότι πρέπει για ένα νεογένητο μωράκι!!
Να το χαίρεστε!
Σε ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου, για τις ευχές και τους επαίνους σου!
ΔιαγραφήΜε κάνεις και κοκκινίζω, η "μαστόρισα"! Να είσαι καλά και να χαίρεσαι τις όμορφες κορούλες σου και να τις καμαρώνεις.
Πολλά πολλά φιλάκια!