Φέτος ξαναδοκίμασα μια άλλη παλιά μου συνταγή για εύκολα μελομακάρονα,
ζυμωμένα με μπύρα, χωρίς αλκοόλ. Έκανα βέβαια μερικές μικρές αλλαγές στα υλικά
και είχα ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα! Γι΄αυτό και τη μοιράζομαι μαζί σας.
Τα μελομακάρονά μου έγιναν πολύ αρωματικά, αφράτα και λαχταριστά, μελωμένα, μέχρι το εσωτερικό τους. Αν και περιέχουν τριμμένο καρύδι, δεν θρυμματίζονται, όταν τα σερβίρεις κι ούτε σε πλημμυρίζει το σιρόπι τους! Είναι ακριβώς, όπως μας αρέσουν!
Τα Υλικά
(Για 35 μέτρια μελομακάρονα)
1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι μπύρα
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ φλιτζάνι καστανή, μαλακή ζάχαρη
½ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
1 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
1 τσιμπιά αλάτι
Ο χυμός από ½ πορτοκάλι
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μέλι πορτοκαλιάς ή ανθέων
2 ξυλάκια κανέλα
6 γαρίφαλα
Ρίχνουμε στα υγρά και τη σόδα, διαλυμένη μέσα στο με το χυμό.
Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μπολ των υγρών και ανακατεύουμε, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και εύκολη στο πλάσιμο.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα συνήθως οβάλ, τα τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, και τα διακοσμούμε, τρυπώντας τα με ένα πιρουνάκι ή τα πιέζουμε πάνω σε μια σκαλισμένη κρυστάλλινη επιφάνεια.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 20΄- 25΄, προσέχοντας να μην τα παραψήσουμε, για να μείνουν αφράτα. Τα αφήνουμε μέσα στο ταψί, να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να αρχίσει το σιρόπι να δένει. Τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα μπαχαρικά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι μέσα στο ταψί με τα κρύα μελομακάρονα. Τα γυρίζουμε προσεκτικά μετά από δύο λεπτά από την άλλη πλευρά, μέχρι να απορροφήσουν όλο το σιρόπι.
Τα τοποθετούμε σε σειρές μέσα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με κοπανισμένα καρύδια.
Είναι έτοιμα για να τα δοκιμάσουμε! Και του χρόνου!
Τα μελομακάρονά μου έγιναν πολύ αρωματικά, αφράτα και λαχταριστά, μελωμένα, μέχρι το εσωτερικό τους. Αν και περιέχουν τριμμένο καρύδι, δεν θρυμματίζονται, όταν τα σερβίρεις κι ούτε σε πλημμυρίζει το σιρόπι τους! Είναι ακριβώς, όπως μας αρέσουν!
Τα Υλικά
(Για 35 μέτρια μελομακάρονα)
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι μπύρα
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ φλιτζάνι καστανή, μαλακή ζάχαρη
½ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
1 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
1 τσιμπιά αλάτι
Ο χυμός από ½ πορτοκάλι
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη, λευκή ή καστανή2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μέλι πορτοκαλιάς ή ανθέων
2 ξυλάκια κανέλα
6 γαρίφαλα
Για το γαρνίρισμα
Καρύδια, μέτρια κοπανισμένα
Οδηγίες
Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, εκτός της σόδας, μέσα σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μεγαλύτερο ρίχνουμε τα υγρά (εκτός του χυμού), τη ζάχαρη και το
ξύσμα και τα χτυπάμε για λίγο με ένα σύρμα, για να ομογενοποιηθούν.Ρίχνουμε στα υγρά και τη σόδα, διαλυμένη μέσα στο με το χυμό.
Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μπολ των υγρών και ανακατεύουμε, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και εύκολη στο πλάσιμο.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα συνήθως οβάλ, τα τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, και τα διακοσμούμε, τρυπώντας τα με ένα πιρουνάκι ή τα πιέζουμε πάνω σε μια σκαλισμένη κρυστάλλινη επιφάνεια.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 20΄- 25΄, προσέχοντας να μην τα παραψήσουμε, για να μείνουν αφράτα. Τα αφήνουμε μέσα στο ταψί, να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να αρχίσει το σιρόπι να δένει. Τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα μπαχαρικά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι μέσα στο ταψί με τα κρύα μελομακάρονα. Τα γυρίζουμε προσεκτικά μετά από δύο λεπτά από την άλλη πλευρά, μέχρι να απορροφήσουν όλο το σιρόπι.
Τα τοποθετούμε σε σειρές μέσα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με κοπανισμένα καρύδια.
Είναι έτοιμα για να τα δοκιμάσουμε! Και του χρόνου!
Και του χρόνου Ελένη, κρίμα που είσαι μακριά να με κερνούσες, εγώ δεν φτιάχνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές
Να είσαι καλά, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΑν ήμουν εκεί, όχι μόνο θα σε κερνούσα αλλά θα σου έστελνα ολόκληρη πιατέλα!
Του χρόνου, να είμαστε καλά!
Καλές ειδήσεις να έχεις από τα παιδιά σου και να περάσετε όμορφες και ήρεμες γιορτές, με υγεία και αγάπη!
Τόσο αφράτα και τέλεια μελωμένα! Πολύ τα πεθύμησα, Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι υγεία και χαρά στο σπίτι σας και του χρόνου να ξαναφτιάξεις τα μπυρένια σου μελομακάρονα!
Z.
Καλημέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΕίχα ξεχάσει, πόσο ωραία γίνονται με αυτή τη συνταγή! Μας άρεσαν πολύ!
Αν έχεις υπομονή, του χρόνου η δεύτερη πιατέλα θα έρθει σ' εσένα!
Αντεύχομαι υγεία και όλα τα καλά του Κόσμου στο δικό σας σπίτι!
Φιλάκια.
Αρωματικά και καρυδονόστιμα τα μελομακάρονά σου Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτα! Και του χρόνου!
Φιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου, να έχουμε όλοι υγεία!
Καλήμέρα και καλή εβδομάδα.
Φιλάκια.
Καλησπέρα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία πιατέλα εκπληκτικής γευστικής απόλαυσης και ήρεμης ομορφιάς.Μικρά,θαυμάσια αριστουργήματα παραδοσιακής τεχνικής και άψογης εμφάνισης έρχονται να πλανέψουν με τ΄αρώματά τους και να μαγέψουν με την λιτότητα της γεύσης τους.Χριστουγεννιάτικη αναμενόμενη επίσκεψη.Επιθυμητή και καλοδεχούμενη.Σε πιατέλα επίκαιρης διακόσμησης τούτα τα ταπεινά γλυκίσματα λιώνουν στο στόμα,αφήνοντας μελένιες νότες,κανελένιες πινελιές και καρυδένιες νοστιμιές.Μαλακά και τριφτά,τραγανά και μυρωδάτα,χριστουγεννιάτικη παρέα και γιορταστική συντροφιά στις μέρες που σκορπίζουν χαρά και ελπίδα,αγάπη και νοσταλγία.Φιλιά πολλά,πολλά.
Φωτεινή μου, όμορφά σου λόγια είναι η καλύτερη εισαγωγή που θα μπορούσαν να έχουν τα μελομακάρωνά μου! Τι ωραία που τα περιέγραψες, λες και τα δοκίμασες! "Μελένιες νότες, κανελένιες πινελιές και καρυδένιες νοστιμιές"! Είσαι απίθανη, σε ευχαριστώ πολύ από καρδιάς!
ΔιαγραφήΝα περάσεις όμορφα Χριστούγεννα, με υγεία και πολλή αγάπη!
Καλή σου μέρα και πολλά φιλάκια!
Πολυ ωραια φαινονται Ελενη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμενα ετσι οπως τα περιγραφεις μου αρεσουν!
Έγιναν όντως εξαιρετικά, Μαρίνα μου!
ΔιαγραφήΟι παλιές δοκιμασμένες συνταγές είναι τελικά οι καλύτερες, όσο κι αν μας αρέσει να νεοτερίζουμε!
Καλή σου μέρα.
Υπέροχα και μελιστάλακτα!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Ελένη!!!!
Καλές Γιορτές
πολλά φιλιά
Σε ευχαριστώ πολύ, Γιώργο μου!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά να περάσεις όμορφες γιορτές, με υγεία, με την οικογένειά σου!
Φιλάκια.
Και του χρόνου καλή μου Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν λέω να κάνω μια δόση από τα δικά σου και μια δόση από αυτά που συνήθως κάνω. Για να δω την διαφορά.
Θα καταπιαστώ μαζί τους αύριο το απόγευμα (Σάββατο γαρ) και όπου με βγάλει...από ώρες καθώς δεν διαθέτω τους βοηθούς του Αϊ Βασίλη, και φέτος έχω να μοιράσω σε αρκετά σπίτια.
Πολλά φιλιά και Καλά Χριστούγεννα φίλη μου.
Να είσαι καλά με την οικογένειά σου, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΌταν τα δοκιμάσεις, σε παρακαλώ, να μου πεις όποια διαφορά δεις. Μόνο να προσέξεις να μην δέσει το σιρόπι, γιατί δεν θα μελώσουν τα μελομακάρονα, αν και ξέρεις εσύ από αυτά.
΄Μην αναφέρεις καθόλου, καλή μου, για βοηθούς!
Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία.
Φιλάκια πολλά.
Πολύ ωραία φαίνονται Ελένη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μυρωδάτα!!!
Καλά Χριστούγεννα!!
Καλησπέρα, Πέπη!
ΔιαγραφήΕίχαν επιτυχία, ήταν νόστιμα και καλά μελωμένα.
Μας άρεσαν περισσότερο από τα κλασικά και θα τα επαναλάβουμε!
Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και αγάπη.
Φιλάκια.
Με μπύρα, ε;;; Πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή! Θα τη δοκιμάσω μόλις φάμε αυτά που έχω ήδη κάνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Ναι, με μπύρα και σόδα! Γίνονται πανεύκολα και είναι νοστιμότατα!
ΔιαγραφήΝα τα δοκιμάσεις, Sunday, και να μου πεις τις εντυπώσεις σου.
Φιλάκια.
Ελενάκι φανταστικά, μπράβο!!!Ωραία συνταγή!Καλοφάγωτα, και του χρόνου με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές εύχομαι, να περάσεις καλά!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Να είσαι καλά, Ελένη μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΠώς να σε κεράσω για να τα δοκιμάσεις που είμαι μακριά;
Εύχομαι και σ' εσένα Καλά χριστούγεννα, με υγεία και πολλή αγάπη!
Φιλάκια πολλά.
Ωραιότατα τα μπυροκαρυδάτα σου μελομακάρονα, Ελένη. Γεια στα χέρια σου, καλοφάγωτα! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Πράγματι είναι αρκετά καρυδάτα αλλά και μελωμένα.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Ειρήνη μου!
Να είσαι κι εσύ καλά και να περάσεις όμορφα τις γιορτές.
Καλό σου βράδυ.
Μμμμμμ! Πεντανόστιμα Ελένη μου...και του χρόνου με υγεία! Καλοφάγωτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές να έχετε!!
Να είσαι καλά, Κική μου, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές.
ΔιαγραφήΝα περάσεις κι εσύ όμορφα τις άγιες ημέρες, με υγεία, πολλή αγάπη, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία!
Καλό σου βράδυ!
Τα έφτιαξα χτες, με μόνη αλλαγή την αύξηση των μπαχαρικών. Βγήκαν καταπληκτικά, και στην εμφάνιση και στην υφή και στη γεύση, σαν καλού ζαχαροπλαστείου! Είχα δοκιμάσει άλλη μια συνταγή πριν λίγες μέρες η οποία με απογοήτευσε, βγήκαν πιο πολύ σαν χαλβαδομπουκιές παρά σαν μελομακάρονα. Ήμουν λίγο δύσπιστη όταν διάβασα για μπύρα αλλά το αποτέλεσμα με αποστόμωσε. Να σκεφτείς, η αδερφή μου μασούσε... μουγκανίζοντας:D Σ' ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή! Καλά Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα !!!! Η καλύτερη συνταγή που έχω δοκιμάσει και φτιάξει εδώ και 30 χρόνια... Μπράβο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή