Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Τούρτα με Πραλίνα Φουντουκιού και Γλάσο Σοκολάτας

Μια νοστιμότατη και πολύ ευπαρουσίαστη Τούρτα Σοκολάτας και Φουντουκιού,  με πλούσια γεύση και εορταστική εμφάνιση. Στο παντεσπάνι της κυριαρχεί η αγαπημένη γεύση της σοκολάτας αλλά συνδυάζεται αρμονικά και ενισχύεται από την πραλίνα Φουντουκιού και τους ψημένους, θρεπτικότατους ξηρούς καρπούς.
Τα φουντούκια είναι ωφελιμότατα, διότι είναι καλή πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού  συστήματος.
Μελέτες έδειξαν πως τα φουντούκια συμβάλλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής δυναμικής του πλάσματος του αίματος κατά 20%!



Τα Υλικά


½ φλιτζάνι ρόφημα σοκολάτας, χλιαρό
½ φλιτζάνι φουντούκια χονδροκομμένα
12 πουράκια σοκολάτας με γέμιση πραλίνα
1 βαζάκι πραλίνα φουντουκιού ( Νουτέλα), σε θερμοκρασία δωματίου


Για το κέικ
1 φλιτζάνι φουντούκια, ψημένα και τριμμένα
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια baking powder
4 μεγάλα αυγά, ολόκληρα
3 κουταλιές κακάο σκόνη, άγλυκο
½ φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
⅔ του φλιτζανιού μαλακή, καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
100γραμ. μικρές σταγόνες πικρής σοκολάτας (προαιρετικά)

Γλάσο
300γραμ.σοκολάτα κουβερτούρα τύπου 70%
½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο



Οδηγίες

Τρίβουμε τα φουντούκια στο μούλτι, τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι, το κακάο, τις σταγόνες σοκολάτας, το αλάτι και το baking powder.
Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο, μέχρι να λιώσει. Το αφήνουμε στην άκρη να περιμένει.








Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αυγά μέσα στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Το μείγμα μας θα έχει γίνει πηχτό και αφράτο.





Βγάζουμε το κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα των στερεών υλικών, διπλώνοντάς τα απαλά μέσα στα υγρά, με μια σπάτουλα. Δεν ανακατεύουμε με δύναμη, για να μην φύγει ο αέρας.






Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ σε μια φόρμα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, ελαφρά βουτυρωμένο. Ισιώνουμε την επιφάνεια του κέικ.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40-45' περίπου, ανάλογα με το φούρνο.






Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί δέκα λεπτά μέσα στη φόρμα. Μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε συρμάτινη βάση και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
Πριν κρυώσει εντελώς, πολύ προσεκτικά, το κόβουμε στη μέση, οριζόντια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Αφήνουμε τα κομμάτια να κρυώσουν αρκετά.




Βρέχουμε τις φέτες του κέικ με το ρόφημα σοκολάτας, ακόμα και περιφερειακά. Απλώνουμε μία στρώση νουτέλας πάνω στη μία φέτα και τη σκεπάζουμε με την άλλη. Απλώνουμε και δεύτερη στρώση νουτέλας, καλύπτοντας τις ατέλειες της επιφάνειας του κέικ. Το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.





 


Ετοιμάζουμε το γλάσο. Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη βάζουμε να λιώσει με το γάλα μέσα σε μπεν-Μαρί. Ανακατεύουμε συνέχεια και, όταν το μείγμα γίνει ομογενές, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε τη συρμάτινη βάση με την τούρτα μέσα σε ένα δίσκο, για να πέφτει εκεί το περίσσευμα της σοκολάτας. Περιχύνουμε την τούρτα με το χλιαρό γλάσο. Κόβουμε στη μέση τα μπισκότα και τα κολλάμε περιφερειακά , πάνω στο γλάσο. Γαρνίρουμε με τα χονδροκομμένα φουντούκια. Βάζουμε την τούρτα, όπως είναι, για λίγο στο ψυγείο, να σταθεροποιηθεί το γλάσο.


Τη βγάζουμε από το ψυγείο, την ξεκολλάμε από τη συρμάτινη βάση και τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
 

Πριν τη σερβίρουμε, την αφήνουμε για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Καλή επιτυχία!


Η τούρτα φωταγωγημένη! Μη μετράτε τα κεράκια, ο αριθμός τους είναι ενδεικτικός!

31 σχόλια:

  1. Αγαπημένη πραλίνα....

    Θέλω να την φτιάξω!!!

    Όσο για τη παρουσίαση ...σκίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως, να τη φτιάξεις, Πέπη μου, να τη δοκιμάσεις και να την ευχαριστηθείς!
      Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  2. Καλή Κυριακή Ελένη μου!
    Μια τούρτα εμφάνισης αρχοντικής και γεύσης θεϊκής αμβροσίας,καλλιτεχνικής διάθεσης και προσωπικού καλαίσθητου γούστου,ένα κομμάτι της οποίας μέλλει να ΄΄ στοιχειώσει΄΄τις γλυκιές μου επιθυμίες και να προκαλέσει τα μαγειρικά μου ένστικτα,να ταλαιπωρήσει τις αδύναμες αντιστάσεις μου και να δώσει ένα σθεναρό άλλοθι στις αλεπάλληλες γλυκιές μου δοκιμές των χριστουγεννιάτικων προετοιμασιών!Μία τούρτα που σε ΄΄υποχρεώνει΄΄να εφευρίσκεις αφορμές για να την κάνεις και ..φυσικά να την τρως!!Γλυκειά μου Ελένη..τι υπέροχη τούρτα!Φιλάκια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
      Είναι μια εορταστική πρόταση, αν κι εμείς τη δοκιμάσαμε σαν τούρτα γενεθλίων! 'Έγινε πάρα πολύ νόστιμη, εξαιρετική θα έλεγα, ιδανική γι' αυτούς που λατρεύουν τη γεύση του φουντουκιού. Προτείνω να τη δοκιμάσεις.
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, με συγκινείς με τα όμορφα λόγια σου! Να είσαι καλά!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  3. Κι από εμφάνιση και από γεύση σκίζει!!! Τέλεια ιδέα ειδικά για chocoholics όπως εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριτώ πολύ, καλή μου Sunday!
      Νομίζω ότι πολύ λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να αντισταθούν στη σοκολάτα!
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  4. Πω πωωωω!
    Βλέπω το κομμένο κομμάτι και έχω χαζέψει Ελενάκι μου!!!
    Υπέροχη και άκρως αμαρτωλή η τούρτα σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν λες για εκείνο το διπλό κομμάτι, ευχαρίστως, δικό σου, Έλενά μου!
      Έγινε πολύ νόστιμη και "άκρως αμαρτωλή" όπως το λες! Δεν μπορείς να αρκετείς μόνο σε ένα κομμάτι, σε κερδίζει αμέσως ο συνδυασμός σοκολάτας και φουντουκιού!
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Υπέροχη τούρτα με λατρεμένα υλικά. Συνδυασμός με σίγουρη νοστιμιά και εντυπωσιακή εμφάνιση!
    Τα πουράκια σοκολάτας γύρω τριγύρω δίνουν ένταση στη γεύση και ενισχύουν την αισθητική άποψη της τούρτας. Τέλεια όλα.

    Ένα Κυριακάτικο, επίσημο φιλί για σένα Ελένη μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, καλή μου φίλη! Ήταν η τούρτα των γενεθλίων του συζύγου. Έσβησε τα κεράκια,ώς ήθισται, και μετά την "τσακίσαμε"!
      Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ.
      Εύχομαι ένα τέλειο και ζεστό βράδυ Κυριακής!
      Πολλά πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
    2. Πολύχρονος και υγιής!
      Μετέφερέ του τις ευχές μας.

      Z.

      Διαγραφή
  6. Ελένη μου έγραψες παλι,τέλεια η τούρτα σου και με αγαπημένες γεύσεις μπράβο γεια στα χέρια σου.
    Καλή εβδομάδα,φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ροδάνθη μου! Να είσαι καλά και να μαθαίνεις χαρούμενα νέα από τις θάλασσες και τους θαλασσινούς!
      Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Υπεροχη τουρτιτσα, τρελλανομαι για τον συδυασμο σοκολατα-φουντουκι!
    Καλη Κυριακη Ελενη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Μαρίνα μου, σε ευχαριστώ!
      Ειλικρινά ο συνδυασμός σοκολάτας και φουντουκιού είναι εξαιρετικός.
      Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Η δικιά μας πάει πια τελείωσε!!!
    Και καθώς χουζουρεύω απόγευμα Κυριακής, δεν θα έλεγα όχι, αν μου έστελνες με ταχυδρομικό περιστέρι ένα κομματάκι Ελένη μου :-)) με ή χωρίς πουράκια!!!
    Καλό απόγευμα Κυριακής εύχομαι και καλή εβδομάδα από αύριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω, Πηνελόπη μου, ακόμα και με το περιστεράκι, αλλά την επόμενη φορά, γιατί τελείωσε πια και η δική μας!
      Έγινε πολύ νόστιμη, γεμάτη σοκολάτα, όπως αρέσει στον Θ σου!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά εορταστική εμφάνιση! 'Οσο για τη σοκολάτα... τη θεωρώ πιο απαραίτητη από το φαγητό τα Χριστούγενννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, Vita μου!
      Η σοκολάτα κάνει οποιοδήποτε γλυκό, εκτός από νόστιμο, και εορταστικό.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  10. Ένα έχω να πω... υπέροχη τούρτα, πολυαγαπημένα υλικά και τέλειο φινίρισμα. Γεια στα χέρια σου Ελένη μου! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Κική μου, είσαι πάντα ευγενική! Σε ευχαριστώ πολύ!
      Εύχομαι μια όμορφη και ήρεμη ημέρα.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχη είναι Ελένη μου, τρελαίνομαι για φουντούκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ επίσης, Έρη μου!
      Αυτά ήταν και Ελληνικά, νοστιμότατα. Εδώ βρίσκω πολύ σπάνια και όχι καλής ποιότητας.
      Έλεγα να φτιάξω και βασιλόπιτα αλλά τελείωσαν!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  12. Ελένη μου πρέπει να είναι σοκολατομανής ο άνδρας σου για να του φτιάξεις μια τέτοια τούρτα δυναμήτη,ε ??
    Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τα υλικά και ξελιγωνόμουν.

    Και τι δεν έχει μέσα η τούρτα από σοκολάτα.. ρόφημα σοκολάτας, κουβερτούρα, νουτέλλα, πουράκια σοκολατένια... ουφ!!! Θα ήθελα όσο τίποτα να τη δοκίμαζα τώρα αμέσως!!!

    Να τον χαίρεσε τον σύζυγο!! Είναι τυχερός πές του!!

    Φιλάκια Ελένη μου. Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή ήταν δική μου! Είχε βέβαια αρκετή σοκολάτα, χωρίς όμως να φαίνεται στη γεύση υπερβολική, γιατί δεν περιείχε κάτι κρεμώδες.
      Πάντως μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω από εδώ! Ήταν πολύ νόστιμη!
      Σε ευχαριστούμε και οι δύο πολύ για τις ευχές, πολύ ευγενικό από μέρους σου!
      Να είσαι καλά, Χρυσαυγή μου και να έχεις ένα υπέροχο βράδυ.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  13. Πολύ εορταστική η τούρτα σου Ελένη μου αλλά και πολύ όμορφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Γιώργο!
      Και βέβαια να τη φτιάξεις! Περιμένω τις εντυπώσεις σου!

      Διαγραφή