Yπάρχουν πολλές δοκιμασμένες συνταγές για Πασχαλινά Κουλουράκια, με ή χωρίς αμμωνία, αφράτα
και τραγανά ή μαλακά που διαλύονται στο στόμα.
Όμως αρκούν λίγες αλλαγές στα υλικά μιας βασικής συνταγής για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία και εκπληκτικότερο αποτέλεσμα!
Πειραματίστηκα κι εγώ, αντικαθιστώντας το γάλα με κρέμα γάλακτος, μειώνοντας τα αυγά και προσθέτοντας για άρωμα ξύσμα πορτοκαλιού. Έτσι έφτιαξα αυτά τα πολύ αφράτα κουλουράκια και με την υπέροχη υφή, φανταστικό χρώμα και άρωμα!
Ήταν τα πιο νόστιμα και αρωματικά κουλουράκια που έχουμε φάει! Δοκιμάστε να τα φτιάξετε μ΄εμπιστοσύνη!
200γραμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά ολόκληρα και δύο κρόκοι, σε θερμοκρασία δωματίου
2 ½ κουταλάκια baking powder
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι αμμωνία
170γραμ.κρέμα γάλακτος,πλήρη, σε θερμοκρασία δωματίου ή 170γραμ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
1 σφηνάκι κονιάκ
Το ξύσμα από δύο αψέκαστα πορτοκάλια
2 κουταλιές αδιάλυτο γάλα εβαπορέ
2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά, μέχρι ν΄ασπρίσουν και να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
Εν συνεχεία, αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και προσθέτουμε ένα–ένα τα αυγά και τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Λιώνουμε την αμμωνία και τη σόδα μέσα στην κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου-αυγών.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιών, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι που το έχουμε κοσκινίσει με το baking powder, ανακατεύοντας στην αρχή με μία σπάτουλα και μετά ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, σαν πλαστελίνη αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
(Πάντα το αλεύρι το ρίχνουμε σιγά-σιγά).
Πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και τα τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Σ΄ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τους κρόκους με το γάλα εβαπορέ και αλείφουμε με ένα πινέλο σιλικόνης απαλά ένα-ένα τα κουλουράκια.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα στο ταψί, μέχρι να κρυώσουν λίγο.
Κατόπιν τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Αν θέλουμε, τα διατηρούμε για αρκετό καιρό μέσα σε μεταλλικό κουτί μπισκότων.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!
Σημείωση
Πόσο αλεύρι θα χρειαστούμε θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των αυγών.
Εγώ χρησιμοποίησα χωριάτικα αυγά μεσαίου μεγέθους και χρειάστηκα 800γραμ. μαλακό αλεύρι.
Όμως αρκούν λίγες αλλαγές στα υλικά μιας βασικής συνταγής για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία και εκπληκτικότερο αποτέλεσμα!
Πειραματίστηκα κι εγώ, αντικαθιστώντας το γάλα με κρέμα γάλακτος, μειώνοντας τα αυγά και προσθέτοντας για άρωμα ξύσμα πορτοκαλιού. Έτσι έφτιαξα αυτά τα πολύ αφράτα κουλουράκια και με την υπέροχη υφή, φανταστικό χρώμα και άρωμα!
Ήταν τα πιο νόστιμα και αρωματικά κουλουράκια που έχουμε φάει! Δοκιμάστε να τα φτιάξετε μ΄εμπιστοσύνη!
Τα Υλικά
900-800γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
200γραμ. ζάχαρη άχνη200γραμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά ολόκληρα και δύο κρόκοι, σε θερμοκρασία δωματίου
2 ½ κουταλάκια baking powder
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι αμμωνία
170γραμ.κρέμα γάλακτος,πλήρη, σε θερμοκρασία δωματίου ή 170γραμ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
1 σφηνάκι κονιάκ
Το ξύσμα από δύο αψέκαστα πορτοκάλια
Επί πλέον
2 κρόκοι αυγών 2 κουταλιές αδιάλυτο γάλα εβαπορέ
2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί
Οδηγίες
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά, μέχρι ν΄ασπρίσουν και να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
Εν συνεχεία, αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και προσθέτουμε ένα–ένα τα αυγά και τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Λιώνουμε την αμμωνία και τη σόδα μέσα στην κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου-αυγών.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιών, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι που το έχουμε κοσκινίσει με το baking powder, ανακατεύοντας στην αρχή με μία σπάτουλα και μετά ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, σαν πλαστελίνη αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
(Πάντα το αλεύρι το ρίχνουμε σιγά-σιγά).
Πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και τα τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Σ΄ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τους κρόκους με το γάλα εβαπορέ και αλείφουμε με ένα πινέλο σιλικόνης απαλά ένα-ένα τα κουλουράκια.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα στο ταψί, μέχρι να κρυώσουν λίγο.
Κατόπιν τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Αν θέλουμε, τα διατηρούμε για αρκετό καιρό μέσα σε μεταλλικό κουτί μπισκότων.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!
Σημείωση
Πόσο αλεύρι θα χρειαστούμε θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των αυγών.
Εγώ χρησιμοποίησα χωριάτικα αυγά μεσαίου μεγέθους και χρειάστηκα 800γραμ. μαλακό αλεύρι.
Καλό μήνα να έχεις Ελένη, με υγεία . Τα κουλουράκι σου όμορφα και καλοφτιαγμένα και του χρόνου να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και σ΄εσένα, Κατερίνα μου, ήρεμο και χαρούμενο!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν τα κουλουράκια μου!
Καλό σου βράδυ
Πολύ-πολύ όμορφα και με μπισκοτένια υφή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπέδωσαν οι πειραματισμοί σου. Έγιναν εξαιρετικά!
Αυτά τα κουλουράκι, πιστεύω, είναι τα πιο τέλεια για να συνδυαστούν με ελληνικό καφεδάκι...ή έτσι μ΄αρέσουν περισσότερο! :)
Καλό μήνα Ελένη μου!
Z.
Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΌντως έγιναν πολύ καλά, αφράτα και με πολύ λεπτή υφή! Συνδυάζονται υπέροχα με καφεδάκι και καλή παρέα!
Πολλές ευχές για τον νέο μήνα, υγεία και δημιουργία.
Πολλά φιλάκια!
Καλό μηνα! Μονο που έχουν άρωμα πορτοκαλιού είμαι καλυμμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα, Αριάδνη, με υγεία!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν τα κουλουράκια.
Καλό σου βράδυ!
Καλό μήνα Ελένη! Βρήκα το blog σου κυριολεκτικά κατά λάθος αλλά είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για αυτό το ευτυχές ατύχημα! Τα κείμενα και οι φωτογραφίες σου είναι πανέμορφα και από εδώ και πέρα θα παρακολουθώ και εγώ τα ταξίδια σου. Πόσο καιρό ζεις στη Τζέντα? Έχω ζήσει στο Ριάντ για 3 χρόνια και φαντάζομαι ότι θα έχει ξεκινήσει για το καλά η ζέστη τώρα στη Τζέντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ χαίρομαι που βρεθήκαμε, Μαρία, μέσω του "ευτυχούς ατυχήματος"!
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά και να τα λέμε τακτικά από εδώ.
Στη Τζέντα είμαι πολλά χρόνια. Εδώ είναι πιο καλά από το Ριάντ, γιατί είμαστε κοντά στη θάλασσα.
Η ζέστη πλέον είναι αρκετή αλλά και η υγρασία.
Καλό σου βράδυ!