Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Νοστιμότατα Τηγανητά Μύδια

Νηστεία δεν σημαίνει παντελή αποχή απ' όλες τις τροφές ή κατάχρηση μερικών. Προτείνει "τη μέση οδό" και ευνοεί τις μικρές ποσότητες αλλά σε νόστιμη και τις ελκυστική εκδοχή. Η Ελληνική Κουζίνα προτείνει ιδιαίτερα Σαρακοστιανά πιάτα με θαλασσινά, μαγειρευμένα με μεράκι και με ποικίλους τρόπους, που χορταίνουν πρώτα την όραση και μετά τη γεύση!
Γρήγορα, εύκολα και με ελάχιστα υλικά μπορούμε να συνθέσουμε Σαρακοστιανά μεζεδάκια με θαλασσινά, όπως τα μύδια. Πιάτα πεντανόστιμα, με αρώματα και γεύση μοναδική, τα οποία οι δικοί μας και οι φίλοι μας θα τα θυμούνται για καιρό!
Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή που σας προτείνω. Το κουρκούτι για το τηγάνισμα είναι πανεύκολο και δημιουργεί μια τραγανή, χρυσαφένια  κρούστα γύρω από τα νοστιμότατα θαλασσινά! Θα με θυμηθείτε!




Τα Υλικά

500γραμ. μεγάλα μύδια με το κέλυφος ή καθαρισμένα
Λάδι για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές corn flour
1 ½ φλιτζάνι (περίπου) νερό
1 κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1κουταλάκι κουρκουμάς
½ κουταλάκι κάρυ
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
Ελάχιστο αλάτι
Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Οδηγίες



Αν τα μύδια είναι φρέσκα, τα καθαρίζουμε πολύ καλά και αφαιρούμε το κέλυφος. Αν είναι κατεψυγμένα, τα ξεπαγώνουμε, τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε ένα φλιτζάνι νερό σε μία κατσαρόλα με ελάχιστο αλάτι να βράσει. Όταν πάρει βράσει, ρίχνουμε μέσα τα μύδια, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για ένα λεπτό. Μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.



Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το corn flour και το ανακατεύουμε, με το αλάτι, τα μπαχαρικά και το baking powder
Προσθέτουμε το ούζο και σιγά-σιγά το νερό, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη, μέχρι να πετύχουμε ένα μείγμα λείο και αρκετά πηχτό, το οποίο να καλύπτει τα μύδια.







Σε μια βαθιά, όχι πολύ μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό λάδι πάνω σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε λίγα μύδια μέσα στο κουρκούτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, για να καλυφθούν. 





Ρίχνουμε ένα-ένα μύδι με το κουτάλι μέσα στο ζεστό λάδι, λίγα κάθε φορά, και τα τηγανίζουμε μερικά λεπτά, γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το επί πλέον λάδι.


Τα σερβίρουμε ζεστά και τα απολαμβάνουμε!
Ένα ουζάκι τα συνοδεύει υπέροχα! 

28 σχόλια:

  1. Ο απόλυτος θαλασσινός μεζές Ελένη μου!Βέβαια είναι λίγο δύσκολο να βρεθούν τέτοιου μεγέθους μύδια που χρησιμοποίησες εσύ,όπως επίσης λίγο δύσκολο είναι να εμπιστευτείς την ποιότητα τους ,αν δεν έχεις γνωστό ψαρά!
    Τους έφτιαξες μοναδικά εμφανίσιμους και αναμφισβήτητα πεντανόστιμους!Σαν λουκουμάδες που περιμένουν το στόλισμα του μελιού δείχνουν!Με λεπτή και φίνα επίστρωση και το απόλυτα επιτυχημένο χρυσαφί χρώμα που πρέπει να τα συνοδεύει!Είμαι σίγουρη ότι τα απολαύσατε!
    Στέλνω την καλημέρα μου και πολλά,πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, καλή μου Φωτεινή!
      Τα μύδια που χρησιμοποιώ είναι Ν.Ζηλανδίας, κατεψυγμένα. Είναι νοστιμότατα και καθαρισμένα. Μία φίλη τα βρήκε και σε ΣΜ στην Αθήνα, τα ίδια ακριβώς, μεγάλα και ανοιχτόχρωμα. Τιμή δεν γνωρίζω για να σου πω.
      Πράγματι έγιναν φουσκωτά και τραγανά, σαν λουκουμάδες! Ίσως γιατί άφησα το κουρκούτι να περιμένει μία ώρα περίπου. Έτσι τα υλικά έδεσαν.
      Να έχεις ένα όμορφο βράδυ.
      πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Ωωωωωωωωω! Ελένη μου με πέθανες πρωί πρωί... λατρεύω τα μύδια και ειδικά τα τηγανιτά και τα δικά σου φαίνονται νοστιμότατα και πολύ λαχταριστά!!! Γεια στα χέρια σου!
    Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κική μου!
      Τι κρίμα που δεν μπορώ να σου στείλω! Εσείς όμως εκεί έχετε νοστιμότατα φρέσκα! Πίστεψέ με, δεν μπορώ να ξεχάσω κάποια που έφαγα, πριν χρόνια, στην Αλεξανδρούπολή. Ήταν φανταστικά!
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα!!έχω δει στην κεντρική αγορά κάτι σακουλάκια με μεγάλα μύδια, τσιμπάνε βέβαια στην τιμή, μια φορά όμως δικαιούμαι να τα απολαύσω τηγανητά μιας και μας αρέσουν πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ξανθή μου!αύ
      Και βέβαια δικαιούσαι, με το παραπάνω, να απολαύσεις τα μύδια που σου αρέσουν! Το ρωτάς;
      Την επόμενη φορά που θα πας στην αγορά και τα βρείς, να τα αγοράσεις και να ευχαριστηθείς!

      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Καλημερα Ελενακι!
    Τι φανταστικα μυδια ειναι αυτα και το κουρκουτι φαινεται απλα τελειο! Παω να παρω μυδια αμεσως!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μαρίνα μου!
      Το κουρκούτι είναι αρκετά απλό και νηστίσιμο αλλά γίνεται αφράτο και τραγανό.
      Τι έγινε, βρήκες μύδια;
      Φιλάκια

      Διαγραφή
    2. Το Σαββατο στην λαϊκη, πρωι πρωι για να μην ειναι ταλαιπωρημενα... Δεν μου γλυτωνουν παντως!

      Διαγραφή
  5. Τι ωραία έτσι μεγάλα και κρατσανιστά, μεγαλείο!!!Αχ Ελλάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτή η νοσταλγία για την Ελλάδα, Μάρθα μου! Τη γνωρίζω πολύ καλά!
      Τα μύδια όμως ήταν από τη Νέα Ζηλανδία! Πάντως λαχταριστά και πολύ νόστιμα.
      Έγιναν υπέροχα!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Πόσο νόστιμο φαίνεται το μεζεδάκι σου Ελένη μου! Τι ωραία που θα ταιριάζει με ουζάκι ή κρασί!
    Μου φαίνεται και πολύ πρωτότυπο αλλά παράλληλα απλό!
    Καλή εβδομάδα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνονται υπέροχο μεζεδάκι, Ερμιόνη μου! Γευστικά διαφοροποιούνται πολύ από το κλασικό μυδοπίλαφο. Η συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη. Προτείνω να τη δοκιμάσεις με την πρώτη ευκαιρία!
      Καλό σου βράδυ και πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Μμμμμ λαχταριστα και τραγανα!
    Περασε μια βολτα απο το blog μου να παραλαβεις κι ενα βραβειακι.
    Nicky απο το Come to cook.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες, Nicky!
      Επισκέφθηκα το πολύ όμορφο blog σου και παρέλαβα το χαριτωμένο βραβείο. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ γι' αυτό, είναι χαρά και τιμή μου!
      Ελπίζω να τα λέμε συχνά.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Ελενάκι φέρνω το ουζάκι, κανόνισε για τα υπόλοιπα, έτσι???
    Σαν λουκουμαδάκια τα έφτιαξες, φοβερός μεζές!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Έλενά μου, το χρειαζόμαστε, μετά από τόσο καιρό!
      Κι εγώ θα ετοιμάσω αμέσως μια φρέσκια τηγανιά!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Ελενάκι μου ...τέλεια!!!!!!!Το απόλυτο μεζεδάκι, μαζί με μπυρίτσα είναι ότι καλύτερο!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ελένη μου!
      Αν έχεις νόστιμο μεζεδάκι, το συνοδεύεις με ό τι θέλεις και το απολαμβάνεις!
      Καλό βράδυ.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Μύδια τηγανιτά εεεε!!!!Να σου πω την αλήθεια Ελένη μου ούτε τα έχω φάει ποτέ αλλά ούτε και τα έχω φτιάξει.Ευκαιρία τώρα με την νηστεία.Να είσαι καλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ροδάνθη μου, στο νησί θα βρεις πολύ φρέσκα και νόστιμα μύδια.
      Θα πρέπει να τα δοκιμάσεις, όπως σας τα προτείνω! Γίνονται νοστιμότατα!
      Πολλές καλησπέρες και φιλιά!

      Διαγραφή
  11. εξαιρετικά....να σαι καλά ....μου άρεσαν πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!
      Αν τα δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα (ή καλημέρα) και καλώς σε βρήκα. To κουρκούτι φαίνεται πολύ καλό. Έχω κάνει παλιότερα μύδια στο τηγάνι αλλά το κουρκούτι που χρησιμοποίησα μου έβγαινε χάλια. Το δικό σου φαίνεται παχουλό και τραγανό, όπως μου αρέσει, θα το δοκιμάσω. Όταν λες ένα σφηνάκι ούζο, πόσα ml είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η αδυναμία μου είναι τηγανητα μύδια ,φανταστικός μεζές,με τρελαίνει η γεύση τους και τα δικά σου φαίνονται πολύ λαχταριστά,καλο βράδυ ,φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι ωραία που φαίνονται! Τραγανά, αφράτα, χρυσαφένια! Βάλε το ουζάκι και έρχομαι!
    Πολλά φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νοστιμοτατα!!!το κουρκουτι πραγματικα μοναδικο.Εκλεψαν την παρασταση στο τραπεζι της Καθαρης Δευτερας. Τα συνοδεψα με ενα ντιπ μαγιονεζας με μουσταρδα , καπαρη, ανιθο και λιγο ουζακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εζησα την εφηβεία στην Αλεξανδρούπολη και τα μύδια με κουρκούτη του "Ντελή" ηταν η φτηνή και χορταστική λύση για το μπάνιο μας. Τα μύδια της Αλεξανδρούπολης μοναδικά, τα βγάζαμε απο την ξέρα που απλώνεται απο τον Εβρο εως σχεδόν στην Κομοτινή. Η γεύση των Αλεξανδρουπολίτικων μοναδική όφέίλεται στην σωστή μίξη του ποταμίσιου νερού με την θάλασσα. Απορώ πώς αρέσουν τα Ν. Ζηλανδίας. Επίσης, στο τηγάνισμα ο Ντελής τα επιανε στο κουτάλι 3 η 4 μαζί κι έτσι μένανε ζουμερά ασσωτερικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή