Τα Μούσμουλα (μέσκουλα,μέσπιλα, δέσπολα ή νέσπολα), ζουμερά και χρυσοκίτρινα, είναι άφθονα αυτή την εποχή αλλά όχι για πολύ ακόμα.
Ας μην τα προσπεράσουμε κι ας τα αξιοποιήσουμε, φτιάχνοντας νοστιμότατες
τάρτες, υπέροχη μαρμελάδα και ένα ιδιαίτερο λικέρ, με τα κουκούτσια ή ολόκληρα
τα φρούτα.
Είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα
και αντιοξειδωτικά και έχουν λίγες θερμίδες.
Προέρχονται από τα ορεινά, καταπράσινα δάση
της βροχερής Νοτιοανατολικής
Κίνας και από εκεί εξαπλώθηκαν σε όλη τον κόσμο.
Τα Υλικά
Για τη Βάση
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
125γρ. βούτυρο αγελάδος, ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
100γραμ. μαλακή, καστανή ζάχαρη ή και λιγότερη
Μια τσιμπιά αλάτι
2-3 κουταλιές κρύο νερό
Για τη Γέμιση
400γραμ. ανθότυρο
200γραμ. γάλα ζαχαρούχο, αδιάλυτο
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
2 κουταλιές άνθος αραβοσίτου με γεύση και άρωμα βανίλιας
24 ώριμα μούσμουλα, καθαρισμένα και χωρίς κουκούτσια ( 12 ψιλοκομμένα και 12
κομμένα στη μέση)
2 κουταλιές ζάχαρη
3-4 κουταλιές γλυκό κουταλιού βύσσινο, χωρίς το σιρόπι
Οδηγίες
Ετοιμασία της Βάσης
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και το αλάτι.
Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, το τρίβουμε
με το αλεύρι, μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να
μην γίνει πολύ ελαστική η ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα, σκεπασμένη με μεμβράνη.
Μετά ανοίγουμε χονδρό φύλλο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και με αλευρωμένο
πλάστη. Προσεκτικά καλύπτουμε με το φύλλο μια ελαφρά βουτυρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου
25 εκ.
Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι, την καλύπτουμε με αντικολλητικό
χαρτί και ρίχνουμε μέσα ξερά φασόλια ή ρεβίθια.
Την ψήνουμε για 15 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C. ελαφρά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ρίχνουμε το ανθότυρο μέσα σε ένα μπολ και το σπάμε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε και το ζαχαρούχο γάλα και τα χτυπάμε με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει
το μείγμα μας ομοιογενές και παχύρευστο.
Κατόπιν ρίχνουμε το αυγό και το άνθος αραβοσίτου, κοσκινισμένο, και
ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα μούσμουλα και τα ανακατεύουμε, για να
αναμειχθούν ομοιόμορφα.
Γέμιση και Ψήσιμο
Βγάζουμε από το φούρνο τη βάση της τάρτας, αφαιρούμε το χαρτί και τα όσπρια
και τη γεμίζουμε με το μείγμα τυριού.
Ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια με μία σπάτουλα
και τη διακοσμούμε με τα χωρισμένα στη μέση 12 μούσμουλα, που τα έχουμε
αναμείξει με τις δύο κουταλιές ζάχαρη Προσθέτουμε ενδιάμεσα και το γλυκό βύσσινο.
Ξαναβάζουμε την τάρτα στο φούρνο και την ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία,
μέχρι να ροδίσει (30-40 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο).
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το
φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Μετά τη μεταφέρουμε προσεκτικά σε μία
πιατέλα, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Τάρτα με μούσμουλα?????????? Τι ωραία ιδέα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μ' αρέσουν τόσο πολύ αυτά τα φρούτα!!
Σκέτη γλύκα θα είναι το γλυκάκι σου!!!
Χρόνια σου πολλά Ελένη!!
Peps χαίρομαι που επικροτείς την πρότασή μου!
ΔιαγραφήΤα μούσμουλα στην τάρτα ταίριασαν πολύ με τα υπόλοιπα υλικά.
και το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο.
Πολλά ευχαριστώ και για τις ευχές σου!
Φιλάκια!
Πολύ όμορφο γλυκό Ελένη μου, αν και ομολογώ πως το μούσμουλο το θεωρώ μάλλον το πιο "χαζό" φρούτο, χάρη σ' αυτό το τεράστιο για το μέγεθός του κουκούτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δείχνουν να έχουν δώσει εξαιρετικό αποτέλεσμα κι' ας τα έχω εγώ "παρεξηγημένα".
Με καθυστέρηση μιας μέρας, να ευχηθώ ολόψυχα Χρόνια Πολλά για την γιορτή σου. Υγεία και πάντα χαμόγελο.
Φιλιά πολλά.
Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΒλέπω ότι πολλές τα έχετε παρεξηγήσει αυτά τα μικρά χρυσαφένια φρουτάκια!
Κι όμως είναι νοστιμότατα και πολύ ευεργετικά.
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
Σε φιλώ!
Αγαπητή μου κυρία Ελένη, συγχαρητήρια για τις πεντανόστιμες συνταγές σας. Όσες έχω κάνει έχουν φοβερή επιτυχία. Ήθελα να ρωτήσω, στη συνταγή αυτή μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μούσμουλα με άλλα φρούτα όπως φράουλες ή ροδάκινα ή κεράσια; Ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά για τη γιορτή σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια νέα φίλη σας, Αγγελική.
Μούσμουλα δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ακόμα, εκτός και αν απλά δεν το θυμάμαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και να έχει, βλέποντας την όμορφη τάρτα σου με τα ωραία υλικά θα ήθελα πολύ να τη δοκιμάσω!
Φιλιά
Κι εμένα, Ερμιόνη μου, παλιά δεν τα συμπαθούσα αλλά τώρα μου αρέσουν
ΔιαγραφήΣτην τάρτα που ψήθηκαν έγιναν πολύ γλυκά.
Θα χαιρόμουν πολύ να σε κερνούσα από την τάρτα μου!
Φιλάκια
Υπεροχος τροπος για να αξιοποιησεις τα μουσμουλα! Εχω δυο μουσμουλιες στην αυλη και δεν ξερω πλεον τι να τα κανω. Φετος ειπα να φτιαξω μαρμελαδα και κλασσικα θα φτιαξω και λιγο αμαρεττο....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται πολυ νοστιμη ταρτα και ο συνδυασμος με το βυσσινο γλυκο μου αρεσε πολυ!
Καλημερα και φιλακια πολλα!
Αφού έχεις και δικά σου, μαρίνα μου, μην το σκέπτεσαι! Δοκίμασέ τα σε τάρτα.
ΔιαγραφήΣκέφτομαι κι εγώ να φτιάξω μαρμελάδα.
Το βύσσινο μπήκε για αντίθεση χρωματική και έγραψε!
Φιλάκια πολλά!
Αν θα το πιστέψεις Ελένη, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τάρτα ή άλλο γλυκό με μούσμουλα! Μόνο φρέσκα τα έτρωγα μικρή κι αυτό με τα χίλια ζόρια, γιατί είχαμε μια μουσμουλιά στην πίσω αυλή του σπιτιού και για κάποιο λόγο δεν μου γυάλιζαν καθόλου... Λες να κάνει το θαύμα της η ωραία και ζουμερή τάρτα σου και να τα αγαπήσω επιτέλους; Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ελεάννα!
ΔιαγραφήΚι εγώ τα δοκίμασα για πρώτη φορά σε τάρτα και ήταν υπέροχα!
Διάλεξα, όμως, ώριμα και ζουμερά, χωρίς χτυπήματα. Με το ψήσιμο έγιναν πολύ γλυκά.
Δοκίμασε κι εσύ, τώρα που υπάρχουν στην αγορά και θα σου αρέσουν.
Φιλάκια
Όμορφη και ιδιαίτερη η τάρτα με τα μούσμουλα...όταν είναι γλυκά μ΄ αρέσουν πολύ, μέσα στην τάρτα σου έγραψαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖ.
Η δοκιμή επέτυχε, Ζαμπία μου, και το πείραμα είχε και επανάληψη!
ΔιαγραφήΤα μούσμουλα ήταν ώριμα και αρκετά γλυκά
Χαίρομαι που σου άρεσαν στην τάρτα μου!
Πολλά φιλιά
Καλέ τι ωραία τάρτα είναι αυτή;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαρίστως να σε κεράσω, Μάρθα μου!
ΔιαγραφήΑγαπήτη κα Ελένη, ονομάζομαι Αγγελική Δούναβη και θέλω να σας ευχαριστήσω για τις υπέροχες και γευστικές συνταγές σας. Όσες έχω κάνει είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία και μέχρι και ο σύζυγός μου τις δανείζετε όταν θέλει να μας φτιάξει κάτι νόστιμο. Ήθελα να σας ρωτήσω στη συνταγή σας με τα μούσμουλα, μπορεί να γίνει και με ροδάκινα και ενώ όλα τα υλικά είναι ίδια με του τσιζκέικ γιατί στη μία συνταγή μπαίνει αλεύρι ενώ στην άλλη όχι; Ευχαριστω πολύ σας καλημερίζω από την Αθήνα και να έχετε μια υπέροχη μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια !!!! Υπέροχο γλυκό εποχής!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δοκιμή θα με πείσει!
ΑπάντησηΔιαγραφή