Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Κολοκυθοανθοί Γεμιστοί, Τηγανητοί - Stuffed and Fried Courgette Flowers


Την επομένη φορά που θα πάτε στη λαϊκή αγορά ή το μανάβικο της γειτονιάς σας, για να αγοράσετε φρέσκα κολοκυθάκια, μην αμελήσετε να ζητήσετε και τους ανθούς τους! Οι ανθοί τους γίνονται ένα νοστιμότατο πιάτο: γεμίζονται, όπως τα ντολμαδάκια, μαγειρεύονται και σερβίρονται με αυγολέμονο. Υπέροχη νοστιμιά, με χρώμα και εξαιρετική γεύση που αξίζει να δοκιμάσετε! (Η συνταγή εδώ).
Γίνονται όμως κι ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό ορεκτικό, γεμισμένοι με μια ποικιλία Ελληνικών τυριών και τηγανισμένοι με χυλό. Θα τους σερβίρετε τραγανούς και ζεστούς και θα δείτε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να τους αντισταθεί!

Στην ιδιαίτερή μου πατρίδα συνήθιζαν πολύ, αφού τους γέμιζαν με κιμά και ρύζι, να τους προσθέτουν τριμμένη φρέσκια ντομάτα, ρίγανη και ελαιόλαδο και να τους ψήνουν μέσα σε πήλινο σκεύος, σκεπασμένους, στον ξυλόφουρνο. Ακόμα θυμάμαι τη νοστιμιά τους!





Τα Υλικά


20 κολοκυθοανθοί μεγάλοι και ανοιχτοί
Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για τηγάνισμα
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη Γέμιση
200γραμ. τυρί Φέτα, θρυμματισμένο με το χέρι
100γραμ. Ανθότυρο, θρυμματισμένο
100γραμ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 κουταλάκια ψιλοκομμένο δυόσμο ή 1 αποξηραμένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το Χυλό
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό και ένα ασπράδι, ελαφρά χτυπημένα
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα ή 1 φλιτζάνι σόδα, αναψυκτικό και λίγο ακόμα, αν χρειαστεί
Λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες


Αφαιρούμε από τους κολοκυθοανθούς, πολύ προσεκτικά, τον ύπερο και τα εξωτερικά μικρά πράσινα φυλλαράκια. Τους πλένουμε και τους στραγγίζουμε καλά.



Σε ένα μπολ βάζουμε τα θρυμματισμένα ή τριμμένα τυριά, το δυόσμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.







Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς και στρίβουμε λίγο τις άκρες, για να ασφαλιστεί η γέμιση. Ρίχνουμε το ½ φλιτζάνι αλεύρι μέσα σ΄ένα ρηχό πιάτο ή ένα δισκάκι και τους αλευρώνουμε.









Σ΄ ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το χυλό, φροντίζοντας να μην είναι παχύρευστος. 
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ΄ένα βαθύ τηγάνι.






Όταν ζεσταθεί, βουτάμε τους αλευρωμένους ανθούς μέσα στο χυλό με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και τους τηγανίζουμε λίγους-λίγους.










Όταν ροδίσουν, τους γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
Όταν τηγανιστούν, τους βγάζουμε σ΄ένα πιάτο, στρωμένο με χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν.



Τους σερβίρουμε ζεστούς. Καλή όρεξη!

9 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελένη!!! Λατρεύω τους κολοκυθοανθούς και μάλιστα έτσι που τους έκανες είναι λιχουδιές μοναδικές. Ένα κακό τους βρίσκω ...όταν αρχίσω να τους τρώω δεν μπορώ να σταματήσω!!!!!!!!!!!! :))
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπεροχοι Ελενη μου!
    Κι εγω εφτιαξα προσφατα αλλα οχι στο τηγανι, ειναι φανταστικο μεζεδακι αυτα τα λουλουδια!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο μεζεδάκι.....μυρίζει καλοκαίρι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τους λατρεύουμε οικογενειακώς τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς, Ελένη μου! Μου τους θύμισες και τους έχεις φτιάξει υπέροχους! Τους βάζω στο πρόγραμμα!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπερα και απο εμενα..εγω τα κανω μαζι με τα γεμιστα.αλλα μου εδωσες πολυ ωραια ιδεα γιατι υπαρχουν εν αφθονια στο κηπο μας.περιμενουμε και αλλα καλοκαιρινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνταγή πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει για τους κολοκυθοανθούς.
    Πρέπει να είναι εξαιρετικοί μαγειρεμένοι έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιαμ, τίποτε άλλο δε μου'ρχεται να πω. Μούρχεται όμως να ορμήξω στο πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό μήνα Ελενη μου, όμορφο και γλυκό ,καλό καλοκαίρι να έχεις με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. E ... εντάξει ..δεν έχω λόγια.
    Υπέροχοι κολοκυθοανθοί και η εποχή τους τώρα.
    Κι εγώ τους κάνω γεμιστούς σε κουρκούτι μπύρας..

    Υπέροχο μεζεδάκι

    Καλό μήνα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή