O Ξιφίας ή κοινώς ξιφιός(επιστημονικά Xiphias gladiusς) είναι ένα μεγάλο
μεταναστευτικό, αρπακτικό ψάρι
με μεγάλο, επίμηκες και στρογγυλό σώμα και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη μακριά
και επίπεδη επέκταση της άνω σιαγόνας του, η οποία μοιάζει με ξίφος, εξ ου και
η ονομασία του. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 4 - 4,5 μέτρα.
Είναι ένα νόστιμο ψάρι που φιλετάρεται και μπορούν να το φάνε άφοβα μικρά παιδιά, αν αφαιρεθεί το κεντρικό κόκκαλο.
Το κρέας του είναι μαλακό και αν μαριναριστεί γίνεται ακόμα νοστιμότατο!
Δυστυχώς όμως ο Ξιφίας της Μεσογείου ανήκει στα "δυνάμει απειλούμενα" είδη με εξαφάνιση!
(Για 4 άτομα)
⅟2 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
1 κουταλάκι μουστάρδα
Ο χυμός από μισό λεμόνι
Πλένουμε τις φέτες του ψαριού, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές.
Ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ τα υλικά της μαρινάτας.
Τοποθετούμε τις φέτες του ψαριού μέσα σε ένα πυρέξ. Ρίχνουμε πάνω στο ψάρι τη μαρινάτα και γυρίζουμε τις φέτες να καλυφθούν. Σκεπάζουμε διαφανή μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το ψάρι να μαριναριστεί για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Όταν πρόκειται να το ψήσουμε, στραγγίζουμε το ψάρι και το βάζουμε πάνω σε καλά ζεσταμένο μαντεμένιο τηγάνι/γκριλιέρα.
Ψήνουμε το ψάρι 4-5 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά και προσέχουμε να μην το παραψήσουμε και στεγνώσει.
Το γαρνίρουμε με βραστή σαλάτα εποχής ή ψητά λαχανικά και λεμονάκια τουρσί.
Καλή όρεξη!
Είναι ένα νόστιμο ψάρι που φιλετάρεται και μπορούν να το φάνε άφοβα μικρά παιδιά, αν αφαιρεθεί το κεντρικό κόκκαλο.
Το κρέας του είναι μαλακό και αν μαριναριστεί γίνεται ακόμα νοστιμότατο!
Δυστυχώς όμως ο Ξιφίας της Μεσογείου ανήκει στα "δυνάμει απειλούμενα" είδη με εξαφάνιση!
(Για 4 άτομα)
4 φιλέτα ξιφία ή ένα μεγάλο, κομμένο στα τέσσερα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη Μαρινάτα
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο, αρωματισμένο με πιπέρι και βότανα⅟2 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
1 κουταλάκι μουστάρδα
Ο χυμός από μισό λεμόνι
Οδηγίες
Πλένουμε τις φέτες του ψαριού, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές.
Τοποθετούμε τις φέτες του ψαριού μέσα σε ένα πυρέξ. Ρίχνουμε πάνω στο ψάρι τη μαρινάτα και γυρίζουμε τις φέτες να καλυφθούν. Σκεπάζουμε διαφανή μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το ψάρι να μαριναριστεί για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Όταν πρόκειται να το ψήσουμε, στραγγίζουμε το ψάρι και το βάζουμε πάνω σε καλά ζεσταμένο μαντεμένιο τηγάνι/γκριλιέρα.
Ψήνουμε το ψάρι 4-5 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά και προσέχουμε να μην το παραψήσουμε και στεγνώσει.
Το γαρνίρουμε με βραστή σαλάτα εποχής ή ψητά λαχανικά και λεμονάκια τουρσί.
Καλή όρεξη!
Εναλλακτικά
Αν μας αρέσει το ψάρι μαλακό, μπορούμε να το ψήσουμε στο φούρνο στους 180⁰ C για 20-25' περίπου, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Δέκα
λεπτά, πριν το βγάλουμε, το ξεσκεπάζουμε, για να πάρει λίγο χρώμα.
Αν δεν έχουμε τηγάνι/γκριλιέρα, τότε το ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μας ή
στα κάρβουνα και γυρίζουμε τα φιλέτα μόνο μία φορά.
Ελένη μου γειά σου! Εφτιαξες ένα καταπληκτικό ψάρι, όντως απειλούμενο. Είναι αλήθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ένα ψάρι που όταν το τρως πραγματικά νομίζεις ότι τρως κρέας.
Το βλέπω πολύ όμορφα μαγειρεμένο και η μαρινάδα έχει τις γεύσεις που αγαπώ.
Ωραία επιλογή που το συνόδευσες με σαλάτα !
Καλό βράδυ!
Καλό απόγευμα, Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΜας αρέσει αυτό το ψάρι και συνήθως το τρώγαμε έξω, σε σουβλάκι. Όμως μαριναρισμένο και στο σπίτι, είναι άλλο πράγμα! Νοστιμότατο και δεν συγκρίνεται με το κρέας, που δεν το πολυσυμπαθώ!
Με τη σαλατούλα γίνεται γεύμα πλήρες, χορταστικό και υγιεινό.
Φιλάκια πολλά!
Μαριναρισμένο άψογα και καλομαγειρεμένο το ψαράκι σου Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέτη νοστιμιά!
Φιλάκια!
Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου, Έλενα, και τη βαθμολόγησες με άριστα!
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια πολλά!
Θα ειναι τέλειος ο ξιφίας έτσι μαγειρεμενος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως πολύ νόστιμος και ετοιμάζεται πανεύκολα!
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα, Ariadni!
Υπέροχη συνταγή,να είσαστε καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή