Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Κοτόπουλο Πανέ στο Φούρνο


Το παναρισμένο κοτόπουλο, τηγανιτό ή ψητό, αρέσει πολύ σε όλους, μικρούς και μεγάλους, διότι είναι πολύ νόστιμο, διατηρείται τρυφερό παρά την τραγανή εξωτερική κρούστα του, που πρέπει να είναι πικάντικη, όσο μας αρέσει. Είναι ιδανικό για μπουφέ ή παιδικό πάρτι αλλά γίνεται και ένα εξαιρετικό μεζεδάκι για μπύρα ή κρασί.
Οι μικροί μάλλον το προτιμούν περισσότερο από το κλασικό ψητό κοτόπουλο! Ας το δοκιμάσουμε κι εμείς, γιατί είναι εύκολο, γρήγορο, φτιαγμένο με σπιτική φροντίδα. Κι ένα σπιτικό κοτόπουλο πανέ αξίζει περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο που θ’ αγοράσουμε απ’ έξω, ακόμα κι αν αυτό είναι πολύ φημισμένο!

Στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν τα Al Baik (البيك), μία αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού, και πουλάνε παναρισμένο τηγανιτό κοτόπουλο και γαρίδες. Τα συνοδεύουν με σάλτσες κέτσαπ και σκόρδου και, βέβαια, αρκετές προτηγανισμένες πατάτες!
Το κοτόπουλο αυτό είναι πικάντικο, με μια τραγανή εξωτερική κρούστα που γίνεται από άγνωστα υλικά. Θεωρείται εξαιρετικά νόστιμο και, μια και η τιμή του είναι πολύ προσιτή και οι μερίδες χορταστικές, είναι πολύ δημοφιλές. Πολύς κόσμος σταματάει καθημερινά έξω από αυτά τα εστιατόρια για να προμηθευτεί όχι μία αλλά πολλές μερίδες! Πολλές φορές χρειάζεται να περιμένει κανείς αρκετά, μέχρι να εξυπηρετηθεί!
Φανταστείτε ότι η αλυσίδα αυτή διαθέτει σαράντα υποκαταστήματα μόνο στη Τζέντα!


Τα Υλικά

Ένα μέτριο κοτόπουλο, κομμένο κομμάτια ή όποια μέρη του εσείς προτιμάτε, χωρίς την πέτσα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κουταλιές κέτσαπ με τσίλι ή απλή
Αλάτι και πιπέρι

Για το πανάρισμα
½ φλιτζάνι παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, τριμμένα
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη ή μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένο στο μούλτι
1½ κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη
1½ κουταλάκι πάπρικα
½ κουταλάκι πιπέρι Καγιέν
½ κουταλάκι αλάτι


Οδηγίες

Πλένουμε το κοτόπουλο και στεγνώνουμε ένα-ένα κομμάτι πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Τους ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




Μέσα σ’ ένα μικρό μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο με την κέτσαπ, να αναμειχθούν. Αλείφουμε με το μείγμα αυτό, με ένα πινέλο ή με το χέρι, όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου πολύ καλά, γύρω-γύρω.










Μέσα σε ένα πυρέξ ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά του παναρίσματος. Παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι κοτόπουλου και το βουτάμε στο μείγμα της φρυγανιάς. 
Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε το πανάρισμα, να κολλήσει καλά πάνω στο κοτόπουλο.
Τοποθετούμε τα παναρισμένα κομμάτια σ’ ένα δίσκο και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.



Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι με ρηχό χείλος ή το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη τριμμένη φρυγανιά και τοποθετούμε με σειρά τα παναρισμένα κομμάτια, με λίγη απόσταση μεταξύ τους.





Ψήνουμε το κοτόπουλο πανέ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200º C για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέρος του κοτόπουλου που έχουμε επιλέξει. Αν τα κομμάτια είναι μεγάλα, τα γυρίζουμε μία φορά.

Όταν ροδοψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά.
Καλή όρεξη!

TIPS
  • Αν χρησιμοποιήσετε φιλέτα κοτόπουλου ο χρόνος ψησίματος θα πρέπει να είναι περίπου 20 λεπτά. Αν μείνουν περισσότερο, θα στεγνώσουν.
  • Για το πανάρισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, εκτός από φρυγανιά, κορνφλέικς ή ξηρούς καρπούς.

24 σχόλια:

  1. πολύ καλό πιάτο.....να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ. Όντως είναι πολύ νόστιμο.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Ελενάκι μου καταπληκτικό!Και μόνο αυτή η τραγανή και ροδοψημένη κρούστα σε κάνει οπωσδήποτε να μη μπορείς να αντισταθείς!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ελενάκι!
      Η κρούστα γίνεται νόστιμη, τραγανή με δεμένα μεταξύ τους υλικά.
      Θέλει όμως ζεστό φούρνο, για να ψηθεί καλά.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  3. Φαίνονται και είμαι σίγουρη ότι είναι υπέροχα Ελένη μου. Ιδανικά θα έφτιαχνα τα μπουτάκια γιατί νομίζω ότι κρατιούνται πιο ζουμερά.

    Αλλά και αυτό με τις γαρίδες πανέ που γράφεις ποιο πάνω, κόλαση είναι!!

    Ωραία μας πας προς το Σαββατοκύριακο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκαιο, Χρυσαυγή μου, για τα μπουτάκια. Διατηρούνται ζουμερά, τρώγονται ευκολότερα και είναι ευπαρουσίαστα.
      Οι γαρίδες πανάρονται με τον ίδιο τρόπο αλλά είναι ελαφρώς πιο πικάντικες.
      Αν σου άρεσε η πρότασή μου, προτείνω να τη δοκιμάσεις.
      Να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Βραδυνή δελεαστική πρόταση ενός φαγητού που μοιάζει να βγήκε από ταχυφαγείο,αλλά απέχει μακράν η νοστιμιά του, από τις συνηθισμένες και πλασματικά νόστιμες γεύσεις που προσφέρουν ασύστολα τα καταστήματα αυτά.Και μπορεί στη Τζέντα να κάνουν ουρές για να γευτούν το παναρισμένο κοτόπουλο της αλυσίδας ταχυφαγείων,όμως δύσκολα μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να πλησιάσει τη γευστική ισορροπία του δικού σου πιάτου Ελένη μου.
    Το πανέ κοτόπουλο που μαρινάρεται στην κόκκινη γλυκιά σάλτσα της κέτσαπ και κατόπιν ψήνεται στον φούρνο,φαίνεται απίστευτα νόστιμο.Με εντυπωσίασε το υπέροχο χρώμα του και φυσικά η τραγανή και καλοψημένη επιφάνειά του!Απλά καταπληκτικό!
    Καλό ξημέρωμα,στέλνω πολλά πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως κάνουν ουρές έξω από αυτά τα ταχυφαγεία, διότι αυτό το τηγανιτό κοτόπουλο είναι πολύ δημοφιλές! Οι ντόπιοι αγαπούν πολύ το κοτόπουλο, βέβαια, μετά το αρνί!
      Στο σπίτι γίνεται πολύ νόστιμο, γιατί πρώτα μαρινάρεται και μετά πανάρεται. Εξαιρετικό, θα έλεγα και με λίγη σπιτική κέτσαπ είναι γευστικότατο.
      Καλή σου μέρα, Φωτεινή μου!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  5. Ροδοψημένα και ζεστά, θα είναι σκέτη απόλαυση!!
    Σε αυτό το φαγάκι δεν μπορούν να αντισταθούν μεγάλοι και μικροί!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κερνάω αυτό το πικάντικο κοτοπουλάκι που είναι μια τοπική νοστιμιά!
      Αλλά μπυρίτσα συνοδευτική χωρίς αλκοόλ!
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Νοστιμότατο φαίνεται και πολύ ωραία παρουσιασμένο,μου άρεσε παρα πολυ,ξηρους καρπούς όταν λές? εγω μονο με σουσάμι εχω δοκιμάσει και ηταν καταπληκτικο,φιλια πολλά ,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Νέλη!
      Μέσα στη φρυγανιά μπορείς να βάλεις τριμμένο αμύγδαλο, γίνεται πιο τραγανή η κρούστα.
      Και με το σουσάμι γίνεται εξαιρετικό το πανάρισμα, αρκεί τα κομμάτια να είναι μικρά, για να μην καεί.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. M aresei poly!!!!! Kai to protimo sto fourno!!!
    Kalimera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις, Πέπη, είναι εύκολο και νοστιμότατο.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  8. Και μόνον το ότι είναι κοτόπουλο και ότι γίνεται στον φούρνο, για μένα είναι άκρως μεγάλη πρόκληση, Ελένη μου!

    Τώρα εκείνο το μπουκαλάκι της μπύρας (είναι μπύρα, χωρίς αλκόολ, όπως φαντάστηκα και διάβασα μετά) έχω την απορία, πως να είναι γευστικά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια πρόκληση, στην οποία επιτρέπεται να ενδώσεις, καλή μου Πηνελόπη!
      Η μπύρα είναι η τοπική και είναι, βέβαια, χωρίς αλκοόλ. Αν είναι κρύα, τη βρίσκεις κάπως γευστική, αν και η γεύση είναι πολύ ήπια. Είναι και θέμα συνήθειας.
      Κυκλοφορούν στα ΣΜ και άλλες με γεύση φρούτων αλλά δεν μου αρέσουν καθόλου.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Είναι πραγματικά φανταστικό πιάτο Ελένη μου! Είναι ψητό, τραγανό εξωτερικά, τρυφερό μέσα και πικάντικο που μας αρέσει πολύ!
    Τέλειο για μια παγωμένη μπύρα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικό και νόστιμο, ιδανικό για μεγάλα και μικρά παιδιά!
      Και σαν μεζεδάκι μπύρας, απίθανο! Να το δοκιμάσεις, Ερμιόνη μου.

      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Η πρώτη δοκιμή θα γίνει με γαρίδες σύντομα!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις δοκιμάσεις με αυτή την κρούστα, Ξανθή μου, και να μου πεις. Όμως για να τις ψήσεις, πρέπει να είναι λίγο μεγάλες. Πάντως περιμένω την άποψή σας.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  11. Ωραίο μεζέ μας έχεις φτιάξει σήμερα Ελένη, και το πιο καλό είναι ότι ψήνεται στον φούρνο και όχι στο τηγάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μεζεδάκια είναι πολύ δημοφιλή και δεν λέει κανείς όχι!
      Σαν έτοιμο φαγητό εδώ είναι τηγανιτό αλλά και ψητό, όπως το έφτιαξα εγώ είναι εξαιρετικό.
      Καλό είναι να αποφεύγουμε το τηγάνι, όποτε μπορούμε.
      Καλό βράδυ, Κατερίνα.

      Διαγραφή
  12. Δεν αδικώ τους ντόπιους για τις ουρές που σχηματίζουν προκειμένου να δοκιμάσουν τέτοια νοστιμιά... Ευτυχώς εμείς δεν χρειάζεται να περιμένουμε! Τώρα που ξέρουμε πώς γίνεται, μπορούμε να το φτιάξουμε στο σπίτι και να το απολαύσουμε με την ησυχία μας! Πράγμα που θα γίνει άμεσα...
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Αναστασία μου, με λίγο κόπο θα έχουμε σπιτικό παναρισμένο κοτόπουλο, τραγανό και νόστιμο, δηλαδή εξαιρετικό! Ένα ιδανικό μεζεδάκι!
      Δεν είναι καθόλου δύσκολο και δεν απαιτεί περίεργα υλικά.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή