Το παναρισμένο κοτόπουλο, τηγανιτό ή ψητό, αρέσει πολύ σε όλους, μικρούς
και μεγάλους, διότι είναι πολύ νόστιμο, διατηρείται τρυφερό παρά την τραγανή
εξωτερική κρούστα του, που πρέπει να είναι πικάντικη, όσο μας αρέσει. Είναι
ιδανικό για μπουφέ ή παιδικό πάρτι αλλά γίνεται και ένα εξαιρετικό μεζεδάκι για
μπύρα ή κρασί.
Οι μικροί μάλλον το προτιμούν περισσότερο από το κλασικό ψητό κοτόπουλο! Ας
το δοκιμάσουμε κι εμείς, γιατί είναι εύκολο, γρήγορο, φτιαγμένο με σπιτική φροντίδα.
Κι ένα σπιτικό κοτόπουλο πανέ αξίζει περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο που θ’ αγοράσουμε
απ’ έξω, ακόμα κι αν αυτό είναι πολύ φημισμένο!
Στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν τα Al Baik (البيك), μία αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου
φαγητού, και πουλάνε παναρισμένο τηγανιτό κοτόπουλο και γαρίδες. Τα συνοδεύουν
με σάλτσες κέτσαπ και σκόρδου και, βέβαια, αρκετές προτηγανισμένες πατάτες!
Το κοτόπουλο αυτό είναι πικάντικο, με μια τραγανή εξωτερική κρούστα που
γίνεται από άγνωστα υλικά. Θεωρείται εξαιρετικά νόστιμο και, μια και η τιμή του
είναι πολύ προσιτή και οι μερίδες χορταστικές, είναι πολύ δημοφιλές. Πολύς
κόσμος σταματάει καθημερινά έξω από αυτά τα εστιατόρια για να προμηθευτεί όχι
μία αλλά πολλές μερίδες! Πολλές φορές χρειάζεται να περιμένει κανείς αρκετά,
μέχρι να εξυπηρετηθεί!
Φανταστείτε ότι η αλυσίδα αυτή διαθέτει σαράντα υποκαταστήματα μόνο στη
Τζέντα!
Τα Υλικά
Ένα μέτριο κοτόπουλο, κομμένο κομμάτια ή όποια μέρη του εσείς προτιμάτε,
χωρίς την πέτσα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κουταλιές κέτσαπ με τσίλι ή απλή
Αλάτι και πιπέρι
Για το πανάρισμα
½ φλιτζάνι παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, τριμμένα
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη ή μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένο στο μούλτι
1½ κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη
1½ κουταλάκι πάπρικα
½ κουταλάκι πιπέρι Καγιέν
½ κουταλάκι αλάτι
Οδηγίες
Πλένουμε το κοτόπουλο και στεγνώνουμε ένα-ένα κομμάτι πολύ καλά με
απορροφητικό χαρτί. Τους ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μέσα σ’ ένα μικρό μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο με την κέτσαπ, να αναμειχθούν. Αλείφουμε με το μείγμα αυτό, με ένα πινέλο ή με το χέρι, όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου πολύ καλά, γύρω-γύρω.
Μέσα σε ένα πυρέξ ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά του παναρίσματος. Παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι κοτόπουλου και το βουτάμε στο μείγμα της φρυγανιάς.
Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε το πανάρισμα, να κολλήσει καλά πάνω στο κοτόπουλο.
Τοποθετούμε τα παναρισμένα κομμάτια σ’ ένα δίσκο και τα βάζουμε στο ψυγείο
για τουλάχιστον δύο ώρες.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι με ρηχό χείλος ή το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη τριμμένη φρυγανιά και τοποθετούμε με σειρά τα παναρισμένα κομμάτια, με λίγη απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε το κοτόπουλο πανέ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200º C για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέρος του κοτόπουλου που έχουμε επιλέξει. Αν τα κομμάτια είναι μεγάλα, τα γυρίζουμε μία φορά.
Όταν ροδοψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά.
Καλή όρεξη!
TIPS
- Αν χρησιμοποιήσετε φιλέτα κοτόπουλου ο χρόνος ψησίματος θα πρέπει να είναι περίπου 20 λεπτά. Αν μείνουν περισσότερο, θα στεγνώσουν.
- Για το πανάρισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, εκτός από φρυγανιά, κορνφλέικς ή ξηρούς καρπούς.
πολύ καλό πιάτο.....να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ. Όντως είναι πολύ νόστιμο.
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Ελενάκι μου καταπληκτικό!Και μόνο αυτή η τραγανή και ροδοψημένη κρούστα σε κάνει οπωσδήποτε να μη μπορείς να αντισταθείς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Καλημέρα, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΗ κρούστα γίνεται νόστιμη, τραγανή με δεμένα μεταξύ τους υλικά.
Θέλει όμως ζεστό φούρνο, για να ψηθεί καλά.
Φιλάκια πολλά.
Φαίνονται και είμαι σίγουρη ότι είναι υπέροχα Ελένη μου. Ιδανικά θα έφτιαχνα τα μπουτάκια γιατί νομίζω ότι κρατιούνται πιο ζουμερά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και αυτό με τις γαρίδες πανέ που γράφεις ποιο πάνω, κόλαση είναι!!
Ωραία μας πας προς το Σαββατοκύριακο!!!!
Έχεις δίκαιο, Χρυσαυγή μου, για τα μπουτάκια. Διατηρούνται ζουμερά, τρώγονται ευκολότερα και είναι ευπαρουσίαστα.
ΔιαγραφήΟι γαρίδες πανάρονται με τον ίδιο τρόπο αλλά είναι ελαφρώς πιο πικάντικες.
Αν σου άρεσε η πρότασή μου, προτείνω να τη δοκιμάσεις.
Να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα.
Φιλιά.
Βραδυνή δελεαστική πρόταση ενός φαγητού που μοιάζει να βγήκε από ταχυφαγείο,αλλά απέχει μακράν η νοστιμιά του, από τις συνηθισμένες και πλασματικά νόστιμες γεύσεις που προσφέρουν ασύστολα τα καταστήματα αυτά.Και μπορεί στη Τζέντα να κάνουν ουρές για να γευτούν το παναρισμένο κοτόπουλο της αλυσίδας ταχυφαγείων,όμως δύσκολα μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να πλησιάσει τη γευστική ισορροπία του δικού σου πιάτου Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πανέ κοτόπουλο που μαρινάρεται στην κόκκινη γλυκιά σάλτσα της κέτσαπ και κατόπιν ψήνεται στον φούρνο,φαίνεται απίστευτα νόστιμο.Με εντυπωσίασε το υπέροχο χρώμα του και φυσικά η τραγανή και καλοψημένη επιφάνειά του!Απλά καταπληκτικό!
Καλό ξημέρωμα,στέλνω πολλά πολλά φιλιά.
Όντως κάνουν ουρές έξω από αυτά τα ταχυφαγεία, διότι αυτό το τηγανιτό κοτόπουλο είναι πολύ δημοφιλές! Οι ντόπιοι αγαπούν πολύ το κοτόπουλο, βέβαια, μετά το αρνί!
ΔιαγραφήΣτο σπίτι γίνεται πολύ νόστιμο, γιατί πρώτα μαρινάρεται και μετά πανάρεται. Εξαιρετικό, θα έλεγα και με λίγη σπιτική κέτσαπ είναι γευστικότατο.
Καλή σου μέρα, Φωτεινή μου!
Φιλάκια πολλά.
Ροδοψημένα και ζεστά, θα είναι σκέτη απόλαυση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτό το φαγάκι δεν μπορούν να αντισταθούν μεγάλοι και μικροί!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Κερνάω αυτό το πικάντικο κοτοπουλάκι που είναι μια τοπική νοστιμιά!
ΔιαγραφήΑλλά μπυρίτσα συνοδευτική χωρίς αλκοόλ!
Καλή σου μέρα.
Φιλάκια.
Νοστιμότατο φαίνεται και πολύ ωραία παρουσιασμένο,μου άρεσε παρα πολυ,ξηρους καρπούς όταν λές? εγω μονο με σουσάμι εχω δοκιμάσει και ηταν καταπληκτικο,φιλια πολλά ,καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Νέλη!
ΔιαγραφήΜέσα στη φρυγανιά μπορείς να βάλεις τριμμένο αμύγδαλο, γίνεται πιο τραγανή η κρούστα.
Και με το σουσάμι γίνεται εξαιρετικό το πανάρισμα, αρκεί τα κομμάτια να είναι μικρά, για να μην καεί.
Φιλάκια.
M aresei poly!!!!! Kai to protimo sto fourno!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKalimera!
Να το δοκιμάσεις, Πέπη, είναι εύκολο και νοστιμότατο.
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.
Και μόνον το ότι είναι κοτόπουλο και ότι γίνεται στον φούρνο, για μένα είναι άκρως μεγάλη πρόκληση, Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα εκείνο το μπουκαλάκι της μπύρας (είναι μπύρα, χωρίς αλκόολ, όπως φαντάστηκα και διάβασα μετά) έχω την απορία, πως να είναι γευστικά :-))
Μια πρόκληση, στην οποία επιτρέπεται να ενδώσεις, καλή μου Πηνελόπη!
ΔιαγραφήΗ μπύρα είναι η τοπική και είναι, βέβαια, χωρίς αλκοόλ. Αν είναι κρύα, τη βρίσκεις κάπως γευστική, αν και η γεύση είναι πολύ ήπια. Είναι και θέμα συνήθειας.
Κυκλοφορούν στα ΣΜ και άλλες με γεύση φρούτων αλλά δεν μου αρέσουν καθόλου.
Καλό βράδυ!
Είναι πραγματικά φανταστικό πιάτο Ελένη μου! Είναι ψητό, τραγανό εξωτερικά, τρυφερό μέσα και πικάντικο που μας αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο για μια παγωμένη μπύρα!
Φιλιά πολλά!
Εξαιρετικό και νόστιμο, ιδανικό για μεγάλα και μικρά παιδιά!
ΔιαγραφήΚαι σαν μεζεδάκι μπύρας, απίθανο! Να το δοκιμάσεις, Ερμιόνη μου.
Φιλάκια.
Η πρώτη δοκιμή θα γίνει με γαρίδες σύντομα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Να τις δοκιμάσεις με αυτή την κρούστα, Ξανθή μου, και να μου πεις. Όμως για να τις ψήσεις, πρέπει να είναι λίγο μεγάλες. Πάντως περιμένω την άποψή σας.
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.
Ωραίο μεζέ μας έχεις φτιάξει σήμερα Ελένη, και το πιο καλό είναι ότι ψήνεται στον φούρνο και όχι στο τηγάνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μεζεδάκια είναι πολύ δημοφιλή και δεν λέει κανείς όχι!
ΔιαγραφήΣαν έτοιμο φαγητό εδώ είναι τηγανιτό αλλά και ψητό, όπως το έφτιαξα εγώ είναι εξαιρετικό.
Καλό είναι να αποφεύγουμε το τηγάνι, όποτε μπορούμε.
Καλό βράδυ, Κατερίνα.
Δεν αδικώ τους ντόπιους για τις ουρές που σχηματίζουν προκειμένου να δοκιμάσουν τέτοια νοστιμιά... Ευτυχώς εμείς δεν χρειάζεται να περιμένουμε! Τώρα που ξέρουμε πώς γίνεται, μπορούμε να το φτιάξουμε στο σπίτι και να το απολαύσουμε με την ησυχία μας! Πράγμα που θα γίνει άμεσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Ακριβώς, Αναστασία μου, με λίγο κόπο θα έχουμε σπιτικό παναρισμένο κοτόπουλο, τραγανό και νόστιμο, δηλαδή εξαιρετικό! Ένα ιδανικό μεζεδάκι!
ΔιαγραφήΔεν είναι καθόλου δύσκολο και δεν απαιτεί περίεργα υλικά.
Φιλάκια.