Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Τυλιχτά με Καρύδι και Μέλι

Αυτά τα τυλιχτά «σαλιγκαράκια» τα Χριστούγεννα έκλεψαν την παράσταση! Όλοι τα λατρέψαμε και τα τιμήσαμε δεόντως! Πώς μπορούσαμε να τους αντισταθούμε, έτσι που τα βλέπαμε ροδοκόκκινα, τραγανά, μυρωδάτα και μελωμένα με επιτυχία;
Ευχαριστώ θερμά την καλή μου Πηνελόπη από το Άρωμα Βανίλιας που μου έμαθε την τεχνική! Το μέλι έκανε θαύματα! Το φύλλο δεν μαλάκωσε, θρυμματιζόταν σε κάθε μπουκιά και αποκάλυπτε την υπέροχη γέμιση με τα αρώματά της!



Τα Υλικά

½ κιλό φύλλο κρούστας
150γραμ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
400γραμ. μέλι ανθέων
2 κουταλιές καστανή κρυσταλλική ζάχαρη
3 κουταλιές τριμμένη καρυδόψιχα

Για τη Γέμιση
½ κιλό καρυδόψιχα χονδροτριμμένη
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού

Οδηγίες

Μέσα σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε τα τριμμένα καρύδια με τη ζάχαρη, την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Λιώνουμε το βούτυρο και το διατηρούμε χλιαρό.
Ξετυλίγουμε το φύλλο και το απλώνουμε πάνω στον πάγκο εργασίας. Παίρνουμε μερικά φύλλα και τα υπόλοιπα τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα, για να μην ξεραθούν.


Διπλώνουμε τα φύλλα στα τέσσερα και τα κόβουμε. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο ελαφρά κάθε ¼, απλώνουμε στη στενή του πλευρά μία κουταλιά γέμιση και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό.
Βουτυρώνουμε πάλι τη μία πλευρά από το ρολό και τυλίγουμε, σχηματίζοντας σαλιγκαράκι.
Τοποθετούμε τα σαλιγκαράκια μέσα σε ελαφρά βουτυρωμένο ρηχό ταψί.






Βουτυρώνουμε και την επιφάνειά τους με πινέλο και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160º C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ακόμα πολύ ζεστά, τα περιχύνουμε με το μέλι.





Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βάζουμε σε μία πιατέλα.
Τα πασπαλίζουμε με μερικές κουταλιές τριμμένη καρυδόψιχα και τα απολαμβάνουμε!



Καλή επιτυχία!

9 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά, Ελένη. Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος. Γλυκός σαν τα μελωμένα σου τυλιχτά. Πετυχημένα, ροδοψημένα, πως να τους αντισταθεί κανείς;; Αυτά τα γλυκάκια, τα αγαπάει πολύ ο άνδρας μου και στην κυριολεξία τα "σακατεύει".
    Και του χρόνου, Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά, Ειρήνη μου, κι ευτυχισμένη! Κάθε καλό για σένα και την οικογένειά σου!
      Κι εμείς τα αγαπάμε πολύ, γιατί είναι εκπληκτικά.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Και του χρόνου Ελενάκι!!
    Υπέροχα δείχνουν, πως να μην τα τιμήσουν όλοι??
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και του χρόνου να είμαστε καλά, Έλενά μου!
      Κερνάω τραγανά και μελωμένα σαλιγκαράκια!!!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  3. Πωπω βρε Ελένη μου τι φοβερό σιροπιαστό γλυκάκι που είναι αυτό, η αδυναμία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο, Έρη μου, καρυδάκι και μέλι είναι εκπληκτικός συνδυασμός!
      Καλή χρονιά σου εύχομαι, χαρούμενη και γλυκιά.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Γλυκά και όμορφα έτσι μαζεμένα... μας θυμίζουν τις τελευταίες μέρες των εορτών που πλέον είναι παρελθόν.
    Και του χρόνου να είστε καλά Ελένη μου να τα φτιάξεις να τα φάτε με την ίδια λαχτάρα!!
    Φαίνονται όντως πεντανόστιμα από τα υλικά τους!!!
    Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά κι εσύ, Χρυσαυγή μου, και να έχεις μια υπέροχη νέα χρονιά.
      Έγιναν νοστιμότατα και μάλλον θα τα δοκιμάσω πάλι αλλά με λάδι.
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Καλή χρονιά Ελένη!! Τι όμορφα και μελένια που φαίνονται τα τυλιχτά σου! Θέλω να δαγκώσω την οθόνη! Φιλάκια!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή