Μία από τις πιο νόστιμες και λαχταριστές πίτες που έχω φτιάξει! Είναι
χορταστική, συνδυάζει πρωτεΐνες με χορταρικά και έχει πολλές φυτικές ίνες.
Ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα, που θα ήθελες να το απολαμβάνεις κάθε
εβδομάδα αλλά και ιδανική για μπουφέ!
Η πλούσια γέμιση, με τα εξαιρετικά δεμένα, γευστικά, υλικά, περικλείεται
μέσα σ’ ένα τραγανό ροδοκόκκινο φύλλο.
Ο σταρένιος γλυκός τραχανάς, δηλαδή από πλιγούρι, που παρασκευάζεται με
πρόβειο γάλα, προσθέτει στη γέμιση εξαιρετική νοστιμιά.
Δεν πρέπει όμως να τον αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο είδος τραχανά, διότι
δεν θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δοκιμάστε τη!
Τα Υλικά
4 φύλλα σπιτικά ή χωριάτικα του εμπορίου
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά μαυροκούκι
Για τη γέμιση
4 μέτρια πράσα
250γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
200γραμ. τυρί φέτα, τριμμένη
½ φλιτζάνι γλυκός τραχανάς σταρένιος
2 μεγάλα αυγά ή 3 μέτρια
1 φλιτζάνι λεπτοκομμένος φρέσκος μάραθος ή άνηθος
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Βάζουμε τον τραχανά μέσα σ’ ένα μπολάκι, τον καλύπτουμε με χλιαρό νερό και
τον αφήνουμε να το απορροφήσει.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από το δεύτερο φύλλο.
Χαράσσουμε την πίτα σε λωρίδες.
Αναμειγνύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τρεις κουταλιές γάλα και τα απλώνουμε
το μείγμα πάνω στην πίτα. Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.
Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα ή στους 180º C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλήσει περιφερειακά από τα τοιχώματα
του ταψιού. (Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο μας).
Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, πριν την
κόψουμε.
Καλή απόλαυση!
Αντε να αντισταθείς σ' αυτήν την πλούσια λαχταριστή πίτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά εγώ που είμαι πιτού!
Γεια στα χέρια σου Ελενάκι!
Φιλιά!
Και βέβαια δεν μπορείς ν' αντισταθείς, Έλενά μου, μα ούτε και θέλεις , αν σου αρέσουν οι πίτες, όπως αρέσουν σ' εμάς τις δύο! Και η Ελληνική κουζίνα μας προτείνει πολλές υπέροχες συνταγές! Και ξέρεις ποια να πρωτογευτείς!
ΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλάκια!
Τέλεια η πίτα σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Πέπη μου! Κόπιασε, τώρα που είναι μεσημεράκι!
ΔιαγραφήΊσως η πιο νόστιμη πίτα!Στην πατρίδα μου Ελένη μου και γενικότερα στη βορειοδυτική Ελλάδα,αυτή την πίτα την κάνουν οι νοικοκυρές ανήμερα την Πρωτοχρονιά σαν βασιλόπιτα.Θεωρώ ότι η πλούσια γεύση της οφείλεται,όπως πολύ σωστά επισημαίνεις,στον επιτυχημένο συνδυασμό λαχανικών και κρέατος .Η προσθήκη του γλυκού σταρένιου τραχανά ,εμπλουτίζει την γέμιση και σίγουρα προσφέρει την έκπληξη στη γεύση!Το μαυροκούκι,αυτή η ωραία πινελιά στην εμφάνιση της πίτας,αφήνει και αυτό,το δικό του γευστικό στίγμα!Όπως πάντα όμως,αφήνεις απροκάλυπτα και σεμνά το δικό σου χαρακτηριστικό στίγμα...αυτό της ευπρέπειας,της ευγένειας και του μεγάλου μαγειρικού γούστου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ φίλη μου!Φιλιά πολλα,πολλά!
Πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία σου για την πίτα-Βασιλόπιτα! Η πίτα εξάλλου, με κάθε είδους γέμιση, είναι η βασίλισσα της Ελληνικής κουζίνας!
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ, Φωτεινή μου, για όλα τα επαινετικά που γράφεις! Με συγκινείς πολύ!
Να είσαι καλά, καλή μου φίλη, και μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε κάποτε κι από κοντά!
Πολλά πολλά φιλάκια
Από τις πολύ αγαπημένες πίτες Ελένη μου!!! Πλούσια σε γεύση και το μαυροκούκι της πάει τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Χαίρομαι που την αγαπάς κι εσύ, Κική μου, όσο κι εγώ! Είναι όντως τέλεια, νόστιμη, χορταστική, υγιεινή!
ΔιαγραφήΤο μαυροκούκι (το γνώρισα ως black cumin) το λατρεύω και νομίζω ότι ταιριάζει πολύ με το κρέας.
Καλό σου μεσημέρι!
Φιλάκια
Μια πίτα που γίνεται αυτόματα αγαπημένη, με το που θα διοκιμάσει κάποιος την πρώτη μπουκιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μαυροκούκι της έδωσε όμορφο ύφος.
Σε φιλώ Ελένη μου, καλά να περνάτε!
Z.
Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΑλήθεια, όλοι την λατρεύουν, όταν τη δοκιμάσουν! Σ' εμένα αρέσει πολύ και ο συγκεκριμένος τραχανός, που ταιριάζει πολύ με όλα τα κρεατικά. Και το μαυροκούκι λατρεμένο!
Να είστε καλά, καλή μου φίλη!
Με αγάπη και πολλά φιλιά
Συγχαρητήρια Ελενάκι μου για την σούπερ συνταγή!ευχαριστούμε πολύ κοριτσάκι μου!η παρουσίασή σου εξαιρετική,δεν έχω λόγια!!εννοείται ότι θα την κάνω πάραυτα!έχασα 3 αναρτήσεις σου γιατί είχα διακόψει λίγο το ιστολόγιο και τις είδα μαζεμένες!!απίστευτες όλες!!το ρόδι και η ιστορία του άπαιχτο!δεν ξέρεις τι να επιλέξεις τελικά εδώ!!χρόνος χρειάζεται και μάλιστα άφθονος!!σου στέλνω την αγάπη μου και πολλά φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία, Kate μου, και να την απολαύσετε! Το σίγουρο είναι ότι θα την ξαναφτιάξεις πολύ σύντομα!
ΔιαγραφήΚι εγώ είχα προβλήματα με το laptop μου , μερικά δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί.
Ναέχεις μια όμορφη χρονιά, με υγεία και πολλές δημιουργίες!
Φιλάκια πολλά
Και για μας σήμερα πρασοκιμαδόπιτα είχε το μενού Ελένη μου, με μπόλικο μάραθα και λοιπά αρώματα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσω την ελαφριά "αντιπάθειά" μου στα έρμα τα πράσα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτη και καλό βράδυ εύχομαι.
Θα έλεγε κάποιος ότι είχα συνεννοηθεί, Πηνελόπη μου! Αυτή η πίτα είναι ένα πλήρες γεύμα, νόστιμο και πολύ χορταστικό. Αχ αυτά τα πράσα! Δίνουν όμως απίστευτη νοστιμιά!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά
Φαινεται πολύ νοστιμη, θα θελα να την δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια να τη δοκιμάσεις! Όταν τη φτιάξεις, θα χαρώ να μου πεις τις εντυπώσεις σου!
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα!
Ελενάκι τέλεια η πίτα που έφτιαξες, πάρα πολύ ωραία!Και να χα ένα κομματάκι...!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!!
Κι εγώ λέω, Ελενάκι, να μπορούσα να σου έστελνα, όχι ένα κομματάκι αλλά περισσότερα!
ΔιαγραφήΘα χαιρόμουν πολύ!
Φιλάκια
Ελένη, άπαιχτη η ροδοψημένη σου πίτα! Από τις πιο ωραίες πίτες της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας! Πλούσια και θρεπτική! Ένα κομματάκι και από εδώ, παρακαλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.