Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τη συνήθεια που μας ήλθε από την
Ευρώπη, κόψαμε μια πρωτότυπη παραλλαγή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας-Κέικ, που
αποδείχτηκε νοστιμότατη και πολύ αρωματική και αληθινά την απολαύσαμε!
Σας την προτείνω και σαν απλό κέικ, τώρα που τα μανταρίνια είναι άφθονα. Θα
πλημμυρίσει το σπίτι σας αρώματα και θα συνοδεύσει ιδανικά το τσάι ή τον καφέ
σας. Το άρωμα του μανταρινιού θα είναι έντονο, το χρώμα του ελαφρά κίτρινο, η
υφή του τραγανή υφή, η γεύση του ενισχυμένη από τα αμύγδαλα.
Δοκιμάστε το μαζί μ’ ένα φλιτζάνι τσάι, αρωματισμένο με εσπεριδοειδή, αλλά
και με τον καφέ σας! Θα το αγαπήσετε!
Τα Υλικά
200γραμ. αιγοπρόβειο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
50γραμ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
4 αυγά μεγάλα, κρύα, από το ψυγείο
50ml κονιάκ
3 κουταλάκια ξύσμα από αψέκαστα μανταρίνια
250ml φρέσκος χυμός μανταρινιού
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
200γραμ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
5 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
150γραμ. αμύγδαλα φιλέ, ελαφρά ψημένα
Οδηγίες
Ψήνουμε στο γκριλ λίγο τα αμύγδαλα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε
στην άκρη να κρυώσουν.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι ν’ ασπρίσει και
να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε σε συνεχή ροή το ελαιόλαδο, χωρίς να
σταματήσουμε το χτύπημα και μετά έναν έναν-τους κρόκους.
Προσθέτουμε και το γιαούρτι και χτυπάμε για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, εναλλάξ με τη μαρέγκα,
ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Ψήνουμε το κέικ σε
καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 50
περίπου λεπτά. Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, κάνουμε το τεστ με ένα
μαχαίρι, για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στο ταψί και μετά το ξεφορμάρουμε και το
αφήνουμε πάνω σε συρμάτινη βάση να κρυώσει εντελώς.
Αν πρόκειται για βασιλόπιτα, την τοποθετούμε μέσα σε μια πιατέλα
σερβιρίσματος, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και τη διακοσμούμε με
πολύχρωμα ζαχαρένια αστεράκια.
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!
Φαντάζομαι το υπέροχο άρωμα που θα πλημμυρίζει με κάθε μπουκιά το στόμα μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Ελενάκι μου!
Φιλιά!
Καλησπέρα, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΈγινε πολύ αρωματικό και αρκετά μαλακό.
Μας άρεσε πολύ.
Σ' ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές σου!
Πολλά φιλάκια
Πολυ ωραια προταση Ελενη μου, γεματη αρωματα και γευσεις! Εμεις δεν πολυσυνηθιζουμε την βασιλοπιτα με υφη κεϊκ, ειμαστε πιο πολυ του τσουρεκιου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ!
Φιλια!
Από άρωμα,Μαρίνα μου, αρκετό και υπέροχο!
ΔιαγραφήΚι εμείς φτιάχνουμε τσουρέκι αλλά αυτή ήταν η δεύτερή μας, για τους φίλους!
Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια
Καλή Χρονιά Ελένη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα για κέικ αρωματικό!!
Καλή χρονιά κι από εδώ, Ξανθή μου, να χαίρεσαι την οικογένειά σου!
ΔιαγραφήΤώρα που υπάρχουν πολλά εσπεριοειδή, είναι ευκαιρία να τα χρησιμοποιούμε και στα κέικ.
Τα αρωματίζουν τέλεια!
Υπέροχο άρωμα και σίγουρα υπέροχη γεύση είχε το κέικ-βασιλόπιτα που έφτιαξες Ελένη μου! Είτε σαν βασιλόπιτα είτε σαν κέικ είναι νοστιμότο συνοδευτικό για τσαγάκι και καφεδάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάλι καλή χρονιά!!
Και σαν βασιλόπιτα ήταν υπέροχη και πολύ γευστική αλλά και σαν κίκ εξαιρετικό.
ΔιαγραφήΕιδικά με ένα αρωματικό τσαγάκι, τέλειο!
Καλή χρονιά και σ΄εσένα, Κική μου!
Φιλιά
Αυτή η βασιλόπιτα φαίνεται τέλεια !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Και σαν κέικ είναι εξαιρετικό, αρωματικό και μαλακό!
ΔιαγραφήΜία δοκιμή θα σε πείσει, Σοφία μου!
Πολλά φιλάκια