Καλή κι ευλογημένη ας είναι για όλους μας η νέα χρονιά!
Για πρώτη ανάρτηση του νέου χρόνου ένα ιδιαίτερο ψωμάκι, του οποίου η όλη προετοιμασία πρέπει να γίνεται με ευλάβεια. Το προσφέρουμε, δώρο ευλογίας, στην εκκλησία, όπως δηλώνει και το όνομά μου. Από αυτό ο ιερέας θα αφαιρέσει το κομμάτι με τα αρχικά του ονόματος του Χριστού για την τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και το υπόλοιπο θα μοιραστεί στους πιστούς ως αντίδωρο.
Τα Υλικά
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό (400 C)
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
Βαμβακερές πετσέτες, που θα χρησιμοποιούμε μόνο για τα πρόσφορα
Ένα κομματάκι κερί μέλισσας ή ελάχιστο ελαιόλαδο
Μία ειδική σφραγίδα για πρόσφορα, ξύλινη
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι.
Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό στο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη σφικτή, αλλά ελαστική και λεία.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα ή την ειδική πετσέτα (αν έχουμε) για πρόσφορο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να διπλασιασθεί σε όγκο.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε μέσα σε ένα ταψάκι, ζεσταμένο και αλειμμένο με κερί ή λίγο ελαιόλαδο και την πατάμε λίγο για να πλατύνει.
Σκεπάζουμε πάλι το πρόσφορο και το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει.
Κατόπιν πιέζουμε πολύ τη σφραγίδα στο κέντρο και την αφήνουμε να σηκωθεί λίγο μόνη της. Κατόπιν την αφαιρούμε με προσοχή, ανασηκώνοντάς την πλάγια. Τρυπάμε το πρόσφορο με ένα καθαρό ξύλο για σουβλάκι, 12 φορές στα σημεία του σταυρού της σφραγίδας, περιφερειακά.
Το αφήνουμε πέντε λεπτά και μετά το αλείφουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε το πρόσφορο σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C για 30 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, προσέχοντας να μην καεί.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Καλή επιτυχία!
Για πρώτη ανάρτηση του νέου χρόνου ένα ιδιαίτερο ψωμάκι, του οποίου η όλη προετοιμασία πρέπει να γίνεται με ευλάβεια. Το προσφέρουμε, δώρο ευλογίας, στην εκκλησία, όπως δηλώνει και το όνομά μου. Από αυτό ο ιερέας θα αφαιρέσει το κομμάτι με τα αρχικά του ονόματος του Χριστού για την τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και το υπόλοιπο θα μοιραστεί στους πιστούς ως αντίδωρο.
Τα Υλικά
5 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι αλάτι1 κουταλάκι ζάχαρη
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό (400 C)
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
Μια λεκάνη, πλαστική ή ανοξείδωτη, για ζύμωμα
Ειδικό ταψάκι, αρκετά βαθύ, που να χωράει μόνο ένα πρόσφοροΒαμβακερές πετσέτες, που θα χρησιμοποιούμε μόνο για τα πρόσφορα
Ένα κομματάκι κερί μέλισσας ή ελάχιστο ελαιόλαδο
Μία ειδική σφραγίδα για πρόσφορα, ξύλινη
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και τη βάζουμε μέσα
σε μια λεκάνη ζυμώματος.
Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό, τη σκεπάζουμε
με αντικολλητική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να ενεργοποιηθεί.Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι.
Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό στο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη σφικτή, αλλά ελαστική και λεία.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα ή την ειδική πετσέτα (αν έχουμε) για πρόσφορο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να διπλασιασθεί σε όγκο.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε μέσα σε ένα ταψάκι, ζεσταμένο και αλειμμένο με κερί ή λίγο ελαιόλαδο και την πατάμε λίγο για να πλατύνει.
Σκεπάζουμε πάλι το πρόσφορο και το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει.
Κατόπιν πιέζουμε πολύ τη σφραγίδα στο κέντρο και την αφήνουμε να σηκωθεί λίγο μόνη της. Κατόπιν την αφαιρούμε με προσοχή, ανασηκώνοντάς την πλάγια. Τρυπάμε το πρόσφορο με ένα καθαρό ξύλο για σουβλάκι, 12 φορές στα σημεία του σταυρού της σφραγίδας, περιφερειακά.
Το αφήνουμε πέντε λεπτά και μετά το αλείφουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε το πρόσφορο σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C για 30 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, προσέχοντας να μην καεί.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Καλή επιτυχία!
Καλή Χρονιά και Ευλογημένη Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έρθουν τα πράγματα θετικά μέσα στο 2014 σας εύχομαι. Όσο για το πρόσφορο, πάντα να έχεις την δύναμη να φτιάχνεις τα δικά σου για κάθε λόγο.
Πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.
Καλή χρονιά, Πηνελόπη μου, με όλα τα καλά για σένα και την οικογένειά σου!
ΔιαγραφήΝα σου φέρει το 2014 όσα σου στέρησε το 2013!
Χαιρετισμούς και φιλιά σε όλους!
Καλή χρονιά Ελένη μου, καταπληκτική η ανάρτηση σου για το πρόσφορο, να είσαι πάντα καλά, ότι επιθυμείς σου εύχομαι για το 2014! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά, Έρη μου, με υγεία και ευτυχία!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση- ήθελα να δώσω βήμα και στην παράδοση!
Ευχές σε όλους και πολλά φιλιά!
Καλή και ευλογημένη χρονιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μάνα το έλεγε πάντα λειτουργιά, το έφτιαχνε με επιμέλεια και το έχω μάθει κι εγώ.
Κι εμείς λειτουργιά λέγαμε το πρόσφορο. Να είσαι καλά και να φτιάχνεις κι εσύ πρόσφορο, πάντα για καλό!
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά!
Χρόνια πολλά και ευλογημένα Ελένη μου!Η καινούργια χρονιά να φέρει προκοπή ,χαρές,δημιουργία και σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο!Κάθε καλό στο σπιτικό σας με προκοπή,γαλήνη,δημιουργία και πρόοδο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι πάντα γερή και άξια να προσφέρεις αγάπη,στοργή και γαλήνη στα αγαπημένα σου πρόσωπα,και όχι μόνο,και να λαμβάνεις δώρα θεία !Το πρόσφορό σου είναι ένα δείγμα πίστης και αφοσίωσης !Βοήθειά σου φίλη μου!Πολύτιμες οι συμβουλές σου!
Φιλιά πολλά,πολλά!
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, καλή μου φίλη!
ΔιαγραφήΠολλές ευχές για υγεία, αγάπη, αισιοδοξία και προκοπή! Του Κόσμου όλα τα καλά να έρθουν στην οικογένειά σου!
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
Την αγάπη μου και πολλά φιλάκια!
Γεια σου Ελενη μου και χρονια πολλα. Ειναι μια χρησιμη συνταγη που δεν συνιθιζεται τουτη εδω. Πολυ καλα εκανες που εμπλουτισες το αρχειο σου με αυτην. Σε φιλω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσαυγή μου, σου εύχομαι κι εγώ με τη σειρά σου, καλή κι ευτυχισμένη χρονιά, αισιόδοξη και δημιουργική!
ΔιαγραφήΑς φέρει στον καθένα μας ό τι αυτός επιθυμεί!
Φιλάκια πολλά σ΄εσένα και τις κούκλες σου!
Χρήσιμη συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια κ ευχές για μια υπέροχη χρονιά!
Σ΄ευχαριστώ πολύ, Λένια μου!
ΔιαγραφήΕυχές πολλές και καλή χρονιά, με υγεία!
Ψωμάκι-ιεροτελεστία! Αν και δεν ξέρω αυτά τα έθιμα, φαίνονται πολύ ωραία! Μπράβο Ελένη! Καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήfoodaki.gr
Να είσαι καλά Ελεάννα και να έχεις μια χαρούμενη χρονιά με υγεία και πολλές δημιουργίες!
ΔιαγραφήΚαλή και δημιουργική χρονιά! Χρήσιμη η συνταγή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά, αγαπητή Μαγείρισα, με υγεία και χαρές!
ΔιαγραφήΕύχομαι υγεία και δημιουργία!
Πολλά μπράβο Ελενάκι μου γι αυτήν σου την ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις να φτιάχνεις πρόσφορο για καλό!
Φιλιά, καλή κι ευτυχισμένη χρονιά!