Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Αρωματική Μαρμελάδα Εσπεριδοειδών

Μια από τις πιο αρωματικές μαρμελάδες που αναδεικνύει όλα τα εσπεριδοειδή, ιδιαίτερα όταν είναι η εποχή τους.
Είναι ιδιαίτερη με τέλεια ισορροπία πικρού, ξινού και γλυκού.
Ας την απολαύσουμε πάνω σε τραγανό φρέσκο ψωμί ή ας γεμίσουμε μ’ αυτή τα αγαπημένα μας κρουασάν!
Είναι ένας ιδανικός τρόπος ν’ αρχίσει η μέρα μας μέσα σε αρώματα!



Τα Υλικά

4 μέτρια πορτοκάλια
2 μέτρια grape fruits, με κόκκινο εσωτερικό
2 λεμόνια
1 περγαμόντο ή κίτρο
Ζάχαρη
(Όλα τα εσπεριδοειδή πρέπει να είναι αψέκαστα)

Οδηγίες

Προετοιμασία των φρούτων


Πλένουμε καλά το φρούτα και αφαιρούμε από μία φετούλα στους δύο πόλους τους. Τα βάζουμε μέσα σε μία βαθιά κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν για πέντε λεπτά, αφ’ ότου αρχίσει ο βρασμός, και χύνουμε το νερό. Γεμίζουμε πάλι με νερό και ξαναβράζουμε για άλλα πέντε λεπτά. (Αν θέλουμε, επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τρίτη φορά).




Στραγγίζουμε τα φρούτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τα κόβουμε στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι και αφαιρούμε τους σπόρους και τις σκληρές ίνες. Τα κόβουμε, μαζί με τη φλοίδα τους, σε πολύ λεπτά φετάκια, συλλέγοντας όλο  το χυμό τους. Αν μας αρέσει, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.




Ετοιμασία της Μαρμελάδας

Ζυγίζουμε τα κομμένα φρούτα και τα βάζουμε μέσα σε μία ανοξείδωτη βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε και ζάχαρη, σε ποσότητα κατά ⅓ λιγότερη από το βάρος των φρούτων.




Βράζουμε τη μαρμελάδα πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρις ότου δέσει. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, την ανακατεύουμε πολλές φορές με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει στη βάση της κατσαρόλας.






Όταν η μαρμελάδα γίνει διαυγής και παχύρευστη, πολτοποιούμε μέρος της με το μπλέντερ-ράβδο.



Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα μέσα σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε καλά με το καπάκι τους και τα αφήνουμε ανάποδα, μέχρι να κρυώσουν. Τότε είναι έτοιμα για αποθήκευση.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, μέχρι να καταναλωθεί, το διατηρούμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!

TIPS

Για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας πρέπει να αποστειρώσουμε τα βάζα. Δείτε εδώ πώς.

14 σχόλια:

  1. Καλημερα Ελενη!
    Η καλυτερη μαρμελαδα! Πολυ μου αρεσουν οι μαρμελαδες των εσπεριδοειδων και αυτη εχει ολα τους τα αρωματα σε ενα βαζακι!
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, Μαρίνα μου!
      Και τι δεν έχει αυτή η μαρμελάδα! Υπέροχα αρώματα, λαμπερό χρώμα και πολύ ιδιαίτερη γεύση!
      Είναι η λατρεμένη μας.
      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα Μαρίνα!!!!!!
    Και μένα μου αρέσουν αυτού του είδους οι μαρμελάδες!Η υπόξινη γεύση τους ,εκτός από την χάρη της να δροσίζει το πρωϊνό μας,έχει την ικανότητα να εμπλουτίζει με άλλη δύναμη και ιδιαίτερη γευστική αξία ,όλες τις παρασκευές μας που απαιτούν την χρήση μαρμελάδας.Όποτε μου δίνεται η σπάνια ευκαιρία να έχω φρούτα αλώβητα από τα χημικά παρασκευάσματα,την κάνω.
    Την έκανες υπέροχη Ελένη μου!!!!!!Με ωραία υφή και φρόντισες να προστατέψεις το υπέροχο χρώμα της!
    Καλή σου εβδομάδα Ελένη μου!!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πρωινό είναι υπέροχη, Φωτεινή μου και μου αρέσει πολύ. Δεν τη χρησιμοποιώ σε τάρτες ή άλλα γλυκά, θέλω να απολαμβάνω πάνω στο ψωμί τη γευστική ιδιαιτερότητά της!
      Τα φρούτα ήταν από περιβόλι, αψέκαστα και βιολογικά και γι' αυτό έγιναν μαρμελάδα! Καλύτερα υλικά δεν θα μπορούσα να βρω!
      Καλό σου απόγευμα, καλή μου φίλη.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Μια μαρμελάδα όλο άρωμα και νοστιμιά μας ετοίμασες σήμερα Ελένη μου!
    Υπέροχη!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κερνάω με καφεδάκι! Έχω και φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι! Κόπιασε, Έλενά μου!
      Έγινε πάρα πολύ γευστική και αρωματική!
      Καλό απόγευμα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Καλή εβδομάδα Ελένη.
    Από την Τετάρτη που έχει λαϊκή αρχίζει η επεξεργασία των χειμερινών φρούτων.
    Αυτή τη μαρμελάδα την κάνω χρόνια και έχει κλέψει καρδιές και ουρανίσκους.
    Καλοφάγωτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή εβδομάδα, Ξανθή μου!
    Καλή επιτυχία και στη δική σου μαρμελάδα, Ξανθή μου.
    Εγώ αξιοποίησα τα φρούτα από το περιβόλι μας και έγινε μια υπέροχη μαρμελάδα! Ήδη έχει ευφράνει ουρανίσκους!
    Σ' ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μαρμελάδα σούπερ!

    ΥΓ. Ελένη μου σου έστειλα ενα εμαιλ, αλλά μάλλον δεν τον είδες ή πήγε στα σπαμ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨Εφη μου, σου απάντησα, ελπίζω να το είδες.
      Με ρωτάς ό τι άλλο θέλεις!

      Διαγραφή
  7. Α!!! τί σύμπτωση!!!!! Πριν από λίγη ώρα έφτιαξα μαρμελάδα πορτοκάλι/μανταρίνι από τον κήπο μου!!!!
    Τίς λατρεύουμε αυτές τις μαρμελάδες!!
    Καλοφάγωτη και η δικιά σου!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοφάγωτη, Marie Anne!
      Οι μαρμελάδες των εσπεριδοειδών είναι υπέροχες!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Αυτή είναι η απόλυτα αγαπημένη μου μαρμελάδα με την σκέτη πορτοκάλι και τη φράουλα να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα! Πολύ ωραία η συνταγή σου! Φιλιά!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, Ελεάννα! Έγινε υπέροχη και λέω να την ξαναφτιάξω, τώρα που υπάρχουν ακόμα
      αψέκαστα ποροκάλια.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή