Οι αγκινάρες και τα κουκιά, τα αγκιναροκούκια, είναι ένα πολύ δημοφιλές
φαγητό στην Ηλεία και το πρωτομαγειρεύουν, με φρέσκα υλικά, κομμένα από τα περιβόλια
τους τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Στο χωριό του συζύγου μου είναι το κατ’ εξοχήν φαγητό της
Μεγάλης Πέμπτης. Το προτιμούν κοκκινιστό και το αρωματίζουν με φρέσκο μάραθο.
Κι εγώ έτσι έμαθα να το μαγειρεύω!
Νομίζω ότι, μετά την υπερβολική κατανάλωση κρέατος που κάναμε, επιβάλλεται
να μαγειρεύσουμε φρέσκα κι ανοιξιάτικα χορταρικά, με όποιον τρόπο μας αρέσει!
10 αγκινάρες καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθος ή μάραθος
3 πολύ ώριμες ντομάτες ή ντοματάκια κονσέρβα
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Ο χυμός δύο λεμονιών
Αλάτι και πιπέρι
Καθαρίζουμε τις φρέσκες αγκινάρες, αφαιρώντας όλα τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κρατώντας την καρδιά. Τις αφήνουμε να περιμένουν μέσα σε ένα μπολ, καλυμμένες με νερό και χυμό λεμονιού.
Καθαρίζουμε και χονδροκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Τα Υλικά
1 κιλό κουκιά φρέσκα, ξεσπυρισμένα
(Αν είναι τρυφερά, χρησιμοποιούμε και το περίβλημά τους)10 αγκινάρες καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθος ή μάραθος
3 πολύ ώριμες ντομάτες ή ντοματάκια κονσέρβα
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Ο χυμός δύο λεμονιών
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε ή ξεσπυρίζουμε τα κουκιά, τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και τα ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με
κρύο νερό.
Καθαρίζουμε τις φρέσκες αγκινάρες, αφαιρώντας όλα τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κρατώντας την καρδιά. Τις αφήνουμε να περιμένουν μέσα σε ένα μπολ, καλυμμένες με νερό και χυμό λεμονιού.
Καθαρίζουμε και χονδροκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα κουκιά, τις αγκινάρες, τον άνηθο ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για μερικά ακόμα λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τις ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να καλύπτονται τα λαχανικά και βράζουμε το φαγητό πάνω σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε, κινώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα και δεν χρησιμοποιούμε κουτάλι, γιατί θα λιώσουν οι αγκινάρες. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό, αν χρειαστεί.
Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν μαλακώσουν τα κουκιά και η σάλτσα έχει πήξει.
Καλή όρεξη!
TIPS
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγκινάρες και κουκιά κατεψυγμένα που δεν
θέλουν καθάρισμα.Το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και λεμονάτο. Όταν μαλακώσουν τα κουκιά προσθέτουμε στο χυμό δύο λεμονιών δύο κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και την ανακινούμε να πάει παντού. Μαγειρεύουμε το φαγητό για 10 περίπου λεπτά και είναι έτοιμο!
Δεν εχω δοκιμασει ποτε κουκια.. η μαμα μου δεν τα φτιαχνει αι ο καλος μου ειναι αλεργικος οποτε ουτε η πεθερα τα φτιαχνει ουτε κι εγω εχω δοκιμασει να φτιαξω μονη μου. Φιανεται ομως πολύ νοστημο πιατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρονια Πολλα!!!!
Καλημέρα Ελπινίκη και Χριστός ανέστη!
ΔιαγραφήΌποιος έχεις πρόβλημα με τα κουκιά και το ξέρει-αυτό είναι ασφάλεια για τον ίδιο -δεν πρέπει να τα δοκιμάζει. Καλά κάνει ο καλός σου.
Τώρα εσύ, αν δεν είσαι αλεργική, όταν βρεις τέτοιο φαγάκι να το δοκιμάσεις, είναι απλό αλλά νόστιμο, ειδικά με τον μάραθο!
Διαφορετικά να το αποφεύγεις κι εσύ.
Αγκινάρες και κουκιά 2 πεντάρες η οκά λέγανε οι μανάβηδες στην δεκαετία του 50.Είναι ωραίο φαγητό ειδικά αν βάλεις μάραθο...και ντοματούλα.Παίρνω το καρβέλι μου και έρχομαι για μακροβούτιαααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάαααααααα
Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Μάρα μου, που μου θύμισες το παλιό τραγουδάκι!
Κι εμένα μου αρέσει περισσότερο με το μάραθο, τώρα που είναι φρέσκος.
Έλα εσύ και μη φέρνεις τίποτα μαζί σου. Υπάρχαι φράσκο ψωμάκι!
Φιλάκια πολλά!
Καλημέρα Ελένη μου και Χρόνια Πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να περάσατε όμορφα αυτές τις μέρες και να ξεκουραστήκατε!
Το συγκεκριμένο φαγάκι το έχω συνηθίσει λεμονάτο, χωρίς ντομάτα. Νομίζω όμως ότι και με ντοματούλα και μάραθο θα είναι σούπερ! Και ειδικά μετά το Πάσχα, ο οργανισμός ζητά κάτι σε λαχανικό και όσπριο!
Φιλιά!
Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΚαλά περάσαμε, ήσυχα, με εκκλησία από την τηλεόραση! Εδώ δεν υπάρχει! Κάναμε όμως βόλτες και είδαμε καλούς φίλους. Το τραπέζι όμως στρώθηκε παραδοσιακά Ελληνικά! Για να καταλάβουμε το Πάσχα, διότι οι ημέρες, γιορτινές και καθημερινές, δεν έχουν μεγάλη διαφορά.
Αυτό το φαγάκι το έμαθα από την πεθερά μου που το μαγείρευε με ντομάτα. Το έχω φάει και με λεμονάκι και είναι ωραίο. Πολύ σωστά ο μάραθος κάνει τη διαφορά.
Φιλάκια, καλή υπόλοιπη μέρα!
Το αγαπημένο φαγητό του άντρα μου! Καλά που μου το θύμησες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός ανέστη, Λίλα, χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!
ΔιαγραφήΑφού αρέσει στο σύζυγο να το μαγειρεύσεις, εσύ που έχεις και φρέσκα λαχανικά από τον κήπο σου. Θα γίνει εξαιρετικά νόστιμο!
Ελενάκι μου θα το πιστέψεις ότι δεν έχω μαγειρέψει ποτέ φρέσκα κουκιά??
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι, δεν είμαι αλλεργική, απλά δεν έτυχε!
Από το χωριουδάκι μου όμως επέστρεψα με μια μεγάλη σακούλα φρέσκα κουκιά που με φίλεψαν και τα οποία έβλεπα με απελπισία, γιατί δεν ήξερα πως να τα κάνω.
Τα έδωσα στην μανούλα μου να τα μαγειρέψει και να μου στείλει πιατάκι, μου είπε θα τα κάνει λεμονάτα με αγκινάρες!
Θα τις πω να φυλάξει λίγα να τα κάνουμε και κοκκινιστά, τώρα που έχω και την συνταγή σου!
Φιλιά πολλά!
Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά, Ελενά μου!
ΔιαγραφήΣτο χωριό πρέπει να πέρασες πολύ όμορφα, έφερες και καλούδια, τυχερή!
Τα φρέσκα κουκιά που είναι τις εποχής είναι πιο τρυφερά και νόστιμα τα ξερά αλλά θέλουν καθάρισμα. Με αγκινάρες γίνονται νόστιμα, άσπρα ή κόκκινα.
Όταν η μαμα΄α σου σου στείλει κόκκινα, πες μου εντυπώσεις. Να βάλει όμως και μάραθο, ελπίζω να έφερες από το χωριό.
Φιλάκια πολλά.
Χρόνια πολλά Ελένη μου Χριστός Ανέστη!!!Ελπίζω να περάσατε όμορφα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδανικότατο μετά απο τέτοιο φαγοπότι το Πάσχα, μου έχουν λείψει τέτοιου είδους φαγητά!Μπαίνουμε σιγά σιγά ξανά στους ρυθμούς μας!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Αληθώς ανέστη, Ελένη μου, και του χρόνου με υγεία!
ΔιαγραφήΕμείς εδώ δεν έχουμε πολλές εναλλαγές αλλά περάσαμε ήσυχα και παραδοσιακά, όσο μπορούσαμε!
Καιρός είναι να βάλουμε στο καθημερινό μας μενού πάλι τα λαδερά, μετά τόσα κρεατικά!
Σιγά-σιγά όλα θα πάρουν το δρόμος τους.
Φιλάκια πολλά!
Καλησπέρα ελένη μου, χρόναι πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι υπέροχο φαγάκι ειναι αυτό, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στην ζωή μου κουκιά!
Τις αγκινάρες τις λατρεύω και μόλις χθες έκανα μια σαλάτα.
Φιλιά πολλά!
Χριστός ανέστη, Έρη μου και χρόνια πολλά!
ΔιαγραφήΑν δεν έχεις δοκιμάσει πάλι κουκιά, πρέπει να είσαι΄απολύτως σίγουρη ότι δεν έχεις αλλεργία. Χρειάζεται προσοχή.
Οι αγκινάρες μας αρέσουν πολύ κι εμάς.
Πολλά φιλιά, καλό βράδυ!
Καλησπέρα Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη στιγμή που δημοσίευα το σχόλιό κόπηκε η σύνδεσή μου, οπότε δεν ξέρω αν έφυγε ή όχι.
Αν το δεις απλά σβήνεις αυτό το δεύτερο σχόλιο...
Φιλί
Ζ.
Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΕλπίζω να περάσατε όμορφα και να ξεκουραστήκατε. Και του χρόνου με υγεία.
Δεν βρήκα άλλο σχόλιο, μόνο αυτό, το άλλο μάλλον χάθηκε! Συνβαίνουν αυτά. Το πρωί εγώ δεν μπορούσα καθόλου να ανεβάσω σχόλια!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Από τα αγαπημένα μου φαγητά αυτή την εποχή! Κόκκινα ή λευκά είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο φαγητό. Εμείς βάζουμε και χοχλιούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά!
ΔιαγραφήΈχεις απόλυτο δίκαιο, Vita μου, είναι καθαρά ανοιξιάτικο φαγάκι. Τους κοχλιούς εμείς τους μαγειρεύουμε με κρεμμυδάκια και κρασάκι, κοκκινιστούς. Δεν βάζουμε άλλα χορταρικά.
Κάθε τόπος έχει τις συνταγές του!
Κοχλιούς έχω φάει με μάραθο και μου άρεσαν.
Καλό σου βράδυ!
Χρόνια πολλά! Οι συνταγές σας είναι από τις πιο αγαπημένες μας! Κάθε φορά μας ξεσηκώνετε να κάνουμε μια συνταγή που έχουμε αγαπήσει ή να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο! Την καλησπέρα μας από τη βροχερή Σάμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός ανέστη, χρόνια πολλά!
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Να είστε καλά και να περνάτε όμορφα στην καταπληκτική Σάμο, ακόμα και με βροχή! Πού θα πάει, θα έρθει το καλοκαίρι!
Καλό βράδυ!
Χρόνια Πολλά Ελένη μου, και του χρόνου ακόμα καλύτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φαγητό σου το έτρωγαν κάποτε οι ξωμάχοι, ως το απόλυτο, Ανοιξιάτικο, λαδερό φαγητό καμωμένο με προϊόντα από τους κήπους και τα περιβόλια τους.
Το συνήθιζαν οι δικοί μου λεμονάτο με μάραθο, αλλά και κοκκινιστό είναι τέλειο!
Φιλιά πολλά
Ζ.
Χρόνια πολλά, Ζαμπία μου, και του χρόνου με υγεία!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για την όμορφη πληροφορία που μου έδωσες. Τότε τα φαγητά ήταν πιο φτωχά αλλά πάρα πολύ νόστιμα, αφού φτιάχνονταν με αγνά υλικά.
Φιλάκια πολλά και καλό Σ/Β!
Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη ...μα πόσες λιχουδιές βλέπω ;; μου άνοιξε η όρεξη ..καλώς βρεθήκαμε ...φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες, Μαρία, και χρόνια πολλά!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα είναι χαρά μου να τα λέμε συχνά!
Φιλιά, καλό Σ/Κ!
Που υπαρχουν Κατεψυγμενα κουκια?
ΑπάντησηΔιαγραφή