Τελικά είπα να έχουν καλύτερη τύχη και να γίνουν γλυκό, αρωματισμένο με αγαπημένα μπαχαρικά και συνοδευμένο με ασπρισμένα αμύγδαλα. Όπερ και εγένετο!
Μελιτζανάκι γλυκό, της εποχής! Ευπαρουσίαστο και πολύ μυρωδάτο. Μπορεί να απαιτείται υπομονή και περισσότερος χρόνος από μια μαρμελάδα για να ολοκληρωθεί, αλλά κάθε φορά θα ασχοληθείτε μαζί του ελάχιστα. Το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο και, πιστέψτε με, θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα θα καταναλωθεί!
Τα Υλικά
30 μελιτζανάκια
800γραμ. ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
30 γαρίφαλα ή και περισσότερα
2 ξυλάκια κανέλα
5 λεμόνια ζουμερά
1 κουταλιά μέλι (προαιρετικά)
30 μεγάλα ασπρισμένα αμύγδαλα
Οδηγίες
Βάζουμε σε ένα μέτριο γυάλινο μπολ αρκετό νερό, μέσα στο οποίο στύβουμε δύο
λεμόνια.
Κάθε ένα μελιτζανάκι που καθαρίζουμε, το ρίχνουμε στο μπολ με το νερό και το χυμό των λεμονιών.
Όταν τελειώσουμε το καθάρισμα, βάζουμε μέσα στο μπολ ένα πιάτο, ώστε να
κρατήσουμε τα μελιτζανάκια κάτω από το νερό, για να μην μαυρίσουν. Τα
αφήνουμε μέσα στο μπολ όλο το βράδυ, για να ξεπικρίσουν.
Την επομένη, τα στραγγίζουμε, τα στύβουμε απαλά και τα ρίχνουμε σε μια
κατσαρόλα με νερό και το χυμό ενός λεμονιού. Τα βάζουμε να βράσουν πάνω σε μέτρια
φωτιά, μέχρι να αρχίζουν να μαλακώσουν (περίπου 10 λεπτά). Προσέχουμε πολύ να
μην παραβράσουν.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε
ένα-ένα τα μελιτζανάκια και τα ακουμπάμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα να
στραγγίσουν. Μπήγουμε στο καθένα από ένα ή δύο γαρίφαλα, ανάλογα με το μέγεθός
τους.
Ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα και
ανακατεύουμε. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε και τα μελιτζανάκια.
Μόλις βράσουν δέκα λεπτά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη
σκεπάζουμε και αφήνουμε το γλυκό να μείνει 24 ώρες.
Την άλλη μέρα βράζουμε πάλι το γλυκό, ώσπου να δέσει καλά το σιρόπι.
Με ένα κουτάλι παίρνουμε ένα μελιτζανάκι, τοποθετούμε στη σχισμή του από ένα αμύγδαλο και το βάζουμε μέσα σε πλατιά αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε, τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε μία πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του γλυκού.
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού, αφήνουμε το
γλυκό να πάρει μία βράση και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.Με ένα κουτάλι παίρνουμε ένα μελιτζανάκι, τοποθετούμε στη σχισμή του από ένα αμύγδαλο και το βάζουμε μέσα σε πλατιά αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε, τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε μία πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
TIPS
- Αν χρησιμοποιήσετε, όπως εγώ, καστανή ζάχαρη, δεν χρειάζεται να προσθέσετε μέλι. Το σιρόπι του γλυκού θα έχει αποκτήσει ωραίο μελί χρώμα και υπέροχη γεύση.
- Αν και η κανέλα ταιριάζει περισσότερο με τα γαρίφαλα, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με δύο λοβούς φυσικής βανίλιας.
Το αγαπημένο γλυκό του άντρα μου, δεν το έχω φτιάξει ποτέ όμως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Λίλα!
ΔιαγραφήΕ, τότε πρέπει να φτιάξεις για τον καλό σου. Δεν είναι δύσκολο, μόνο παίρνει λίγο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί. Σε προτρέπω να δοκιμάσεις!
ευχαριστώ πολύ για την συνταγή σας μου έγινε πάρα πολύ ωραίο! !
Διαγραφήευχαριστώ πολύ για την συνταγή σας μου έγινε πάρα πολύ ωραίο! !
ΔιαγραφήÇok güzel görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
ΑπάντησηΔιαγραφήSaygılar..
Thank you for any comments you have made so far however are in a language that I do not understand.
ΔιαγραφήPlease you may forward your comments in a language that is clearly understood by all commentators, English would be fine if I may suggest.
Thanks for your understanding.
Στο σπίτι μας υπάρχει πάντα ένα βάζο με γλυκό μελιτζανάκι, μιας και είναι το παραδοσιακό γλυκό στα μέρη μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα κι αν δεν το φτιάξω εγώ (που συνήθως κάθε χρόνο φτιάχνω) θα το αγοράσω όποτε πηγαίνω στο χωριουδάκι μου από τις ντόπιες νοικοκυρές.
Ελενάκι μου σου έγινε υπέροχο! Και του χρόνου!
Φιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΤο μελιτζανάκι είναι από τα ωραιότερα γλυκά! Κι εσύ, Έλενά μου, λόγω γνώσης του παραδοσιακού γλυκού, είναι λογικό να το εκτιμάς περισσότερο!
Κι εγώ αγόραζα κάποια γλυκά στην Αθήνα-τα διαφήμιζαν ως τέλεια- μέχρι που κατάλαβα ότι δεν ήταν ποιοτικά, οπότε σταμάτησα.
Φιλάκια πολλά!
Φαίνεται πραγματικά πολύ λαχταριστό, γεια στα χέρια σου Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Σε ευχαριστώ πολύ, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΕίχα κάποια χρόνια να το φτιάξω. Όταν όμως βρήκα ωραία μελιτζανάκια το αποφάσισα.
Έγινε πολύ νόστιμο και με ωραία εμφάνιση.
Φιλάκια
Λαχταριστο,λαχταριστο εγινε το γλυκακι σου.Καλοφαγωτο να ειναι Ελενη μου και του χρονου με υγεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Κατερίνα μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Φιλάκια!
Ελένη μου, είναι από τα πολύ νόστιμα γλυκά του κουταλιού και το αγαπημένο μου όλων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφο που το έκανες και το αμύγδαλο του ταιριάζει τέλεια!
Θυμάμαι, στα φοιτητικά μου χρόνια, ήταν το μόνο γλυκό που έπαιρνα μαζί μου φεύγοντας από την Ελλάδα.
Αααααχ!
Ζ.
Πράγματι, Ζαμπία μου, είναι εξαιρετικό γλυκό! Χρειάζεται το χρόνο του, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και λες, δεν πειράζει!
ΔιαγραφήΤο αμυδγαλάκι του ταιριάζει και είναι ωραίο σαν συμπλήρωμα γεύσης.
Σε έκανε να νοσταλγήσεις όμορφες εποχές! Βάζω κι εγώ δίπλα στο δικό σου ένα δεύτερο αααααχ!
Φιλάκια πολλά!
Καλή σου μέρα.
Ελένη μου δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά πολύ θα ήθελα! Φαίνεται υπέροχο πάντως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι από τα ξεχωριστά γλυκά, Έρη μου!
ΔιαγραφήΜακάρι να μπορούσα να σου στείλω να δοκιμάσεις!
Καλή σου μέρα!
Ελένη μου, έγινε τέλειο!!! Το λατρεύω αυτό το γλυκό και δεν το έχω φτιάξει ποτέ...!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο θα ήθελα ένα τώρα!!!
Καλή σου μέρα!
Κική μου, πώς και δεν το έχεις φτιάξει; Εσύ είσαι χρυσοχέρια και έχεις δοκιμάσει πολύ πιο δύσκολες συνταγές με επιτυχία! Πάντως τώρα είναι η εποχή του, να δοκιμάσεις-βέβαια είναι και θέμα χρόνου, αφού εργάζεσαι.
ΔιαγραφήΚι εγώ πολύ θα ήθελα να σε κεράσω όσα θέλεις!
Καλή υπόλοιπη μέρα!
Λαχταριστό γλυκό! Τα λευκά μελιτζανάκια πολύ ιδιαιτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΚαι για μένα ήταν έκπληξη τα λευκά μελιτζανάκια και γι' αυτό το λόγο τα περιποιήθηκα!
Υπάρχει ακόμα, οπότε ευχαρίστως κερνάω!!!
Εγώ σε Ελένη μου, σε πιστεύω απόλυτα για το πόσο γρήγορα μπορεί να καταναλωθεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιας και είναι απο τα πιο αγαμημένα μου, από την παιδική μου ηλικία (μέχρι που έκλεψα βαζάκι από τη μάνα μου κάποτε...)
Φέτος μόνον γλυκό σταφύλι έφτιαξα μέχρι στιγμής μιας και μόνη μου τα τρώω :-))
Πηνελόπη μου, μην στενοχωριέσαι! Τα γλυκά κουταλιού έχουν φανατικούς λάτρεις αλλά και φανατικούς που τα αποφεύγουν. Εγώ πάντως τα θεωρώ τα καλύτερα γλυκά.
ΔιαγραφήΑχ και να μην είμαστε δίπλα να σου στείλω βαζάκι! Εμείς σχεδόν το έχουμε καταναλώσει, συνοδεύουμε τον απογευματινό, Ελληνικό καφέ μας!
Καλή υπόλοιπη μέρα!
Πρέπει να έχω δοκιμάσει μία ή δύο φορές γλυκό μελιτζανάκι και μου άρεσε αρκετά! Γενικά μου αρέσει να δοκιμάζω γλυκά με λαχανικά και η άσπρη μελιτζάνα που είναι και κάπως πιο γλυκιά νομίζω πως είναι τέλεια γι' αυτό το γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία και η προσθήκη του αμυγδάλου, καλοφάγωτο!
Κι εγώ όταν είχα πρωτοακούσει ότι η μελιτζάνα γίνεται γλυκό, δεν ήθελα να το πιστέψω. Όταν όμως με παρότρυναν και το δοκίμασα, το εκτίμησα πολύ! Από τότε το φτιάχνω σχεδόν κάθε χρόνο, όταν βρίσκω λευκές μελιτζάνες. Το αμυγδαλάκι είναι απαραίτητο!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!
Λάμπει! Λάμπει το μελιτζανάκι σου!!!! υπέροχο!!!μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ, Πέπη μου! Έγινε πολύ ωραίο, είχε επιτυχία.
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!
Το αγαπημένο μου γλυκάκι, το απόλυτο γλυκό για μένα! Μετά τα υπόλοιπα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο σου έγινε! Καλοφάγωτο! Και του χρόνου!
Καλημέρα, Έφη!
ΔιαγραφήΚαι σ' εμάς αρέσει πολύ, γιατί είναι ιδιαίτερο.
Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
Filakia oles I sidages ine iperohes tha thela Mia. Erotisi iparhi provlima an to melitzanaki den ine aspro ala skouro ???????tha to ftiakso proti fora ke tha ithela ti sinvouli sou efhome na to. Petiho
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Ελευθερία!
ΔιαγραφήΚαι βέβαια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χρώμα της φλοίδας, αφού θα την αφαιρέσεις. Να προσέξεις όμως τα καθαρισμένα μελιτζανάκια, να τα βάλεις αμέσως μέσα σε νερό με λεμόνι για να μην σου μαυρίσουν. Ακολούθησε τη διαδικασία.
Καλή επιτυχία να έχεις!
Agapiti Helen to melitzanaki egine telio tetia. Epitihia oute ego to perimena -40-komatia fagoythikan se 2 meres apo to sizingo ke kati ligo apo mena tora ime stin proetimasia ke ftiahno pali giortazi ke o antras mou(dimitris) ke efhome ola kala
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ελευθερία!
ΔιαγραφήΧαίρομαι πάρα πολύ που έφτιαξες ένα υπέροχο γλυκό του κουταλιού κι ας φαγώθηκε-άλλωστε γι' αυτό τα φτιάχνουμε! Καλή επιτυχία και στο επόμενο, που πλέον είναι σίγουρη.
Χρόνια πολλά και στο σύζυγό σου, πολύχρονος, να τον χαίρεσαι και να είστε ευτυχισμένοι μαζί!
Σε ευχαριστώ πολύ που με ενημέρωσες, το εκτιμώ!
Καλό απόγευμα.
καησπερα Helen φαινονται εξαιρετικα γι αυτο αποφασησα να κοψω απο τον κηπο μου μερικα μαυρα μελιτζανακια αντι για λευκη ζαχαρη ποσο καστανη να βαλω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζάχαρη που χρησιμοποίησα σ΄αυτή τη συνταγή είναι αυτή που συνήθως χρησιμοποιώ, η καστανή.
ΔιαγραφήΤη λευκή τη χρησιμοποιώ πλέον σπάνια.
Καλή επιτυχία στο γλυκό σου!
Ετοιμαζομαι να το κανω και εγω.Μαρια με λενε. Οταν τελειωσω θα σας πω πως εγινε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτοιμαζομαι να το κανω και εγω με δικες μου μαυρες μελιτζανες Θα σας πω τα αποτελεσματα οταν τελειωσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατι μου εμεινε πολυ λιγο σιροπι τι κανω τωρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον το έβρασες περισσότερο ή οι μελιτζάνες σου δεν ήταν λευκές!
ΔιαγραφήΜπορείς να φτιάξεις σιρόπι με νερό και διπλή ποσότητα ζάχαρης και να το προσθέσεις στο γλυκό σου.