Μια κλασική αλλά αγαπημένη συνταγή. Πολύ νόστιμα τα ζαμπονοτυροπιτάκια που ετοιμάζονται και καταναλώνονται πολύ γρήγορα! Σερβίρονται ζεστά, σαν ορεκτικό ή σνακ, αλλά μπαίνουν άψητα στην κατάψυξη, τοποθετημένα μέσα σε αεροστεγές μπολ σε σειρές, με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα.
Αυτή η συνταγή είναι της μικρής ανιψιάς μου, της Ελίνας, για τις δημιουργίες της οποίας είμαι πολύ υπερήφανη!
Τα Υλικά
Για τη ζύμη
100γρ βούτυρο βιτάμ
1 κεσεδάκι γιαούρτι 200γρ.
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση
2 κομμάτια τυρί φέτα, τριμμένη
2 αυγά
3 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
Λίγο πιπέρι ή 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
Ένας κρόκος αυγού για άλειμμα
Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για 20΄ στο ψυγείο να παγώσει.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση, αναμειγνύοντας όλα τα υλικά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 35 ή 40 μπαλάκια. Πιέζουμε ένα-ένα κομμάτι ζύμης ανάμεσα στις παλάμες μας να γίνει πλακέ και κατόπιν το βάζουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη το ανοίγουμε μικρό φύλλο.
Βάζουμε μέσα σε κάθε στρογγυλό φύλλο λίγη γέμιση και το κλείνουμε, σχηματίζοντας μισοφέγγαρο. Το βρέχουμε με λίγο νερό περιμετρικά και το πατάμε καλά με ένα πιρούνι για να ενώσει.
Τοποθετούμε τα πιτάκια μέσα σε λαδωμένη λαμαρίνα ή ταψάκι με λαδόκολλα. Αραιώνουμε τον κρόκο με μια κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά τα τυροπιτάκια.
Αν θέλουμε τα στολίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους180° για 20 λεπτά, μέχρις ότου ροδίσουν καλά.
Αυτή η συνταγή είναι της μικρής ανιψιάς μου, της Ελίνας, για τις δημιουργίες της οποίας είμαι πολύ υπερήφανη!
100γρ βούτυρο βιτάμ
1 κεσεδάκι γιαούρτι 200γρ.
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση
2 κομμάτια τυρί φέτα, τριμμένη
2 αυγά
3 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
Λίγο πιπέρι ή 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
Ένας κρόκος αυγού για άλειμμα
Οδηγίες
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κοσκινίζουμε το αλάτι, τη σόδα και το baking powder και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο παγωμένο και κομμένο κομματάκια και προσπαθούμε να το αναμείξουμε με το αλεύρι. Τέλος ρίχνουμε το γιαούρτι στο μείγμα και ζυμώνουμε για λίγο, έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για 20΄ στο ψυγείο να παγώσει.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση, αναμειγνύοντας όλα τα υλικά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 35 ή 40 μπαλάκια. Πιέζουμε ένα-ένα κομμάτι ζύμης ανάμεσα στις παλάμες μας να γίνει πλακέ και κατόπιν το βάζουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη το ανοίγουμε μικρό φύλλο.
Βάζουμε μέσα σε κάθε στρογγυλό φύλλο λίγη γέμιση και το κλείνουμε, σχηματίζοντας μισοφέγγαρο. Το βρέχουμε με λίγο νερό περιμετρικά και το πατάμε καλά με ένα πιρούνι για να ενώσει.
Τοποθετούμε τα πιτάκια μέσα σε λαδωμένη λαμαρίνα ή ταψάκι με λαδόκολλα. Αραιώνουμε τον κρόκο με μια κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά τα τυροπιτάκια.
Αν θέλουμε τα στολίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους180° για 20 λεπτά, μέχρις ότου ροδίσουν καλά.
Ελένη καλημέρα απο την πρόωρα χειμωνιάτικη Αθήνα.Πολύ μου άρεσαν τα ζαμπονοτυροπιτάκια σου, ενα σνακ που κανείς δεν αντιστέκετε.Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Ροδάνθη, εδώ έχει ακόμη ζέστη και κάποιες μέρες και υγρασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν τα ζαμπονοτυροπιτάκια, είωαι πολύ εύκολα και νόστιμα. Να έχεις μια όμορφη Κυριακή, φιλιά.
Η Ελίνα μας χάρισε αυτά τα πολύ νόστιμα τυροπιτάκια που ευχαρίστως τα έτρωγα όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι όμορφα και νοικοκυρεμένα που έχουν γίνει! Ζηλευτά.
Καλημέρα Ελένη.
Εδώ σήμερα συννέφιασε και έχει και λίγο κρύο.
Τελεια για πρωινο, για απογευματινο, για βραδυνο... αγαπω τα πιτακαι ολες τις στιγμες και τα δικα σου φαινονται πολυ ωραια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Ζαμπία. Εδώ έχουμε ήλιο και συνεχή κλιματισμό, που κουράζει πάρα πολύ. Μάταια κοιτάζω τον ουρανό για σύννεφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ελίνα μας είναι μικρή αλλά καταπληκτική!
Σε ευχαριστώ πολύ για τους επαίνους σου εκ μέρους της. Φιλιά.
Καλημέρα, Ελπινίκη, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και επαυξάνω! ΄Να έχεις μια όμορφη Κυριακή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμα τα ζαμπονοτυράκια, γεια στα χέρια σου Ελένη! Η ζύμη με το γιαούρτι μέσα πρέπει να είναι ακαταμάχητη! Πολλά Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά μπράβο στην Ελίνα αλλά και στην θεία που μοιράστηκε την συνταγή μαζί μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Ελενάκι!
Σοφία μου, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια για μένα και το μπλογκ μου. Το εκτιμώ πάρα πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζύμη γίνεται αφράτη, μπισκοτένια. Είναι καλή και εύκολη και ταιριάζει με τη γέμιση.
Εύχομαι καλή εβδομάδα, φιλιά.
Ελενάκι, σε ευχαριστούμε και οι δυο μας πολύ και σου στέλνουμε πολλά φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έχεις μια καλή και ευχάριστη εβδομάδα.
Δεν νομίζω πως θα υπήρχαν πολλοί άνθρωποι να προβάλλουν "αντίσταση" μπροστά σ' τέτοια λαχταριστά "πονήματα" Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
Καλημέρα, Πηνελόπη μου. Σε ευχαριστώ πολύ για το ευγενικό σχόλιό σου που μου άρχισε όμορφα την εβδομάδα.Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φτιάχνω με την ίδια υπέροχη συνταγή. Στη γέμιση εκτός από φέτα, προσθέτω ανθότυρο λίγο κασεράκι ή γραβιέρα ή χαλούμι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην "κορφή" πέφτουν και τα 2 στολίδια που αναφέρεις :)
Εξαιρετικά Helen!!!!!!!!
Φιλιά
καλημέρα
Με ζύμη σαν και αυτή έχω ψήσει τόσες λαμαρίνες τυροπιτάκια! Ούτε φούρναρης δεν θα έχει ψήσει τόσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ που μου την θύμησες είναι εξαιρετική συνταγή! Μπράβο και στην θεία και την ανηψιά!
Να είχα 5-6 σήμερα στο γραφείο που ξεληγώθηκα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, με τόσα νόστιμα τυράκια και στολισμένα θα είναι σκέτος πειρασμός, Γιώργο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνταποδίδω, φιλιά και καλησπέρα.
Αγγελική μου, πραγματικά είναι γνωστή κι αγαπημένη συνταγή. Καταναλώνονται πάρα πολύ εύκολα! Σε ευχαριστούμε και οι δύο πολύ. Καλό σου βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγχωρείς, Κική, που σε σε προσπέρασα. Έχεις δίκαιο είναι γνωστή κι αγαπημένη συνταγή , πάντα πετυχημένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήManoysina, μακάρι να μπορούσα να σου έστελνα μερικά, θα ήταν χαρά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια με μια λέξη!!!Έχω φτιάξει τα κρουασανακια σοκολάτας και τα ζαμπονοτυροπιτακια σου και ήταν απίθανα!!!! Ασχολούμαι χρόνια με ζαχαροπλαστική κυρίως αλλά και μαγειρική. Τόσο ή γυναίκα μου και η κόρη μου αλλά και όποιος έφαγε ενθουσιάστηκε!!!Σε ανακαλύψαμε πρόσφατα αλλά νομίζω ότι θα σε ακολουθούμε τυφλά από δω και στο εξής!!!! Μπράβο και σ'ευχαριστουμε!!! Πάνος
ΑπάντησηΔιαγραφή