Μια θρησκευτική παράδοση συνδέει τη Βασιλόπιτα, το τσουρέκι όχι το κέικ που
είναι έθιμο της Ευρώπης, με την
προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη θρησκευτική παράδοση, όταν η Καισάρεια
κινδύνευε να λεηλατηθεί, ο επίσκοπός της, ο Μέγας Βασίλειος, ζήτησε από τους
πλούσιους της πόλης να συγκεντρώσουν ό τι χρυσαφικά μπορούσαν, προκειμένου να
τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή.
Πράγματι συγκεντρώθηκαν πάρα πολλά χρυσαφικά και χρυσά νομίσματα αλλά η
πόλη σώθηκε εκ θαύματος.
Ο Μέγας Βασίλειος τότε επέστρεψε τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης
μέσα σε μικρά ψωμάκια, για να τύχει από ένα σε κάθε δικαιούχο, όχι όμως κατ'
ανάγκη το δικό του.
Η παράδοση αυτή του γλυκού ψωμιού που φτιάχνεται και κόβεται την ημέρα της
μνήμης του Αγίου συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας!
Τα Υλικά
Για τη μαγιά
60γραμ. νωπή μαγιά
⅓ φλιτζανιού χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
Για τη Βασιλόπιτα
1 κιλό αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
200γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
250 ml φρέσκο γάλα πλήρες, όχι πολύ ζεστό
1 ½ κουταλάκι σποράκια γλυκάνισου κοπανισμένα και κοσκινισμένα
3 αυγά
250γραμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και χλιαρό
1 κουταλάκι μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι αλάτι
2 κρόκοι αυγών
100γραμ. αμύγδαλα φιλέ και μερικά ασπρισμένα και ολόκληρα
Οδηγίες
Μέσα σ΄ ένα γυάλινο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά με τη μία κουταλιά ζάχαρη
μέσα στο χλιαρό νερό, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και περιμένουμε να
ενεργοποιηθεί.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το γλυκάνισο και τη
μαστίχα και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός ή τον αυγοδάρτη, μέχρι να αφρατεύσουν.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύουμε.
Μόλις φουσκώσει, την πιέζουμε να χάσει τον αέρα και τη μεταφέρουμε μέσα σε δύο
ταψιά, διαμέτρου 30εκ. το καθένα, τη βάση των οποίων έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνουμε πάλι τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170º C για μία περίπου ώρα.
Εύχομαι σε όλους σας να είναι καλή κι ευλογημένη η νέα χρονιά!
Να φέρει
υγεία, αγάπη, χαρά και αισιοδοξία!
Χρόνια πολλά!
Οι φωτογραφίες της Πόλης από εδώ.
Χρόνια πολλά Ελένη μου και καλή χρονιά!! Μοσχοβόλισε η βασιλόπιτά σου... και η δική μου φουσκώνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να περάσετε!!!
Φιλιά!
Μέχρι εδώ μοσχοβόλησε η πίτα σου Ελένη μου. Και του χρόνου να είσαι καλά με υγεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου χρόνια πολλά και να είσαι γερή και του χρόνου να ξαναφτιάξεις. Πολίτικη πραγματικά η βασιλόπιτά σου μοσχομυριστή! Καλή χρονιά να έχουμε με ειρήνη, υγεία και χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη χρονια με υγεια και χαρες ,και γλυκεια σαν την ωραια σου βασιλοπιτα ,πολλα φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά γεμάτα τέτοιες νοστιμιές! Και του χρόνου Ελένη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξεπέραστη η μυρωδιά του μαχλεπιού! Και του Χρόνου με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά με υγεία, Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Ελενάκι μου, εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει μόνο χαμόγελα και χαρές στο σπιτικό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Η πολίτικη μ' αρέσει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά Ελένη!!!
Καλή Χρονιά και μοσχομυριστή σαν τη βασιλόπιτά σου Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περνάτε όμορφα, σας στέλνω τα φιλιά μου!
Z.
Και του χρόνου Ελένη! Καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά κι ευτυχισμένη Ελενάκι μου με υγεία αγάπη αισιοδοξία,σούπερ έμπνευση και δημιουργικότητα μέσα απο την καρδιά μου!!η πίτα σου μοναδική και οι φωτογραφίες σου εκπληκτικής ομορφιάς!!σου στέλνω την αγάπη μου και πολλά πολλ'α φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφή