Λατρεύω τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και τις παραδοσιακές γεύσεις! Τα
αγοράζω, όπου τα βρω και συγκεντρώνω παραδοσιακές συνταγές της περιοχής μου.
(Θα τις βρείτε εδώ).
Μου άρεσε πολύ η πρόταση της Ντίνας Νικολάου για κεφτεδάκια και γλυκό
τραχανά (από πλιγούρι), τον οποίο αγαπώ πάρα πολύ και είναι ένα παραδοσιακό προϊόν
της περιοχής μας.
Με τον τραχανά, μουλιασμένο σε νερό, αντικαθιστούμε μέρος του ψωμιού και
τον προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά νόστιμο και
τα κεφτεδάκια γίνονται πολύ αφράτα.
Δοκιμάστε τα κι εσείς και θα τα αγαπήσετε, τηγανητά, όπως τα προτείνει η chef ή ψητά, όπως τα έκανα εγώ. (Την αυθεντική συνταγή θα την βρείτε εδώ).
Η επιλογή είναι δική σας!
Τα Υλικά
(Για 20-22 μέτρια κεφτεδάκια)
50 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
⅓ φλιτζανιού τσαγιού γλυκός τραχανάς (από πλιγούρι)
700γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς, από κιλότο
2 φέτες (σπιτικού) ψωμιού ολικής αλέσεως, χωρίς την κόρα
½ φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη πικάντικη γραβιέρα
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρά χτυπημένο
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
2 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
½ κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη, τριμμένη
½ κουταλάκι καπνιστή πέπρικα
Αλάτι με προσοχή και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Μουσκεύουμε το ψωμί για 2 - 3 λεπτά σε κρύο νερό και το στύβουμε καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά, για να σφίξει
το μείγμα και να αναμειχθούν τα αρώματά του.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, αλείφουμε τα χέρια με το ελαιόλαδο που μας
έχει απομείνει και πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος που μας αρέσει.
Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου μας. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ρηχό
αντικολλητικό ταψί, ή το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε μέσα τα
κεφτεδάκια και τα ψήνουμε, μέχρι να ροδίσουν.
Τα γυρίζουμε κι από την άλλη
πλευρά και τα ψήνουμε ακόμα μερικά λεπτά.
Τα συνοδεύουμε (κλασικά) με τηγανητές πατάτες και μια πράσινη σαλάτα.
Εμείς τα συνοδεύσαμε με βραστά χόρτα και σπιτική σάλτσα κέτσαπ, δώρο της
καλής φίλης Ξανθής με το πολύ ενδιαφέρον blog Συνταγές της Ασπρούλας
που αξίζει να το επισκεφθείτε.
Ο συνδυασμός ήταν γευστικά νοστιμότατος!
Kαλημέρα Ελένη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι καθοριστικό για την επιβράβευση μιας πρότασης,μαζί με την τέχνη της νοικοκυράς, να συνυπάρχει και η παράδοση.Η χρήση των τοπικών προϊόντων στις συνταγές μας,όχι μόνο τις αναβαθμίζουν,αλλά παράλληλα τις διατηρούν ζωντανές στις γευστικές μας μνήμες, αλλά και στις καρδιές μας.
Ο τραχανάς είναι ένα προϊόν που προσωπικά το αγαπώ πολύ.Στα χειμωνιάτικα βράδια μας κάνει παρέα με τη θαλπωρή του και νοστιμίζει όλες μας τις σούπες στις οποίες πάντα υπάρχει, σαν επικουρική γεύση.
Η ιδέα της προσθήκης του στα μπιφτέκια, ομολογώ ότι με ξάφνιασε ευχάριστα!Και η θέα των δικών σου καλοψημένων και ικανοποιητικά αρωμαρισμένων μπιφτεκιών ,με συνάρπασε!Εκπληκτική η λιτή παρουσίαση ,που επικεντρώνεται στο κύριο θέμα,χωρίς ανούσιες υπερβολές,αν εξαιρέσουμε το κάτασπρο μπωλ με την σπιτική κέτσαπ της Ξανθής,που με την πολύτιμη σπιτική συνταγή της ,εμπλουτίζει την πρότασή σου!
Φιλάκια πολλά,πολλά!!!
Καλημέρα, Φωτεινή μου!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και την αξιολόγηση της παρουσίασής μου! Πάντα ευγενική!
Τον τραχανά με πλιγούρι τον χρησιμοποιώ πάρα πολύ σε σούπες, στα γεμιστά αλλά και με κρεατικά, κοκκινιστό.
Όπου μπαίνει, νοστιμίζει, είναι εξαιρετικός.
Πολλά φιλάκια
Καλημέρα Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου αρέσει η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε στα μπιφτέκια τραχανά. Είναι κάτι διαφορετικό και πολύ πολύ γευστικό!
Φιλιά!
Καλημέρα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΑν έχεις αυτού του είδους τον τραχανά, να τον χρησιμοποιήσεις και να δοκιμάσεις τα κεφτεδάκια/μπιφτέκια!
Μην βάλεις όμως τραχανά από αλεύρι, διότι δεν δένει και δεν αφομοιώνεται από τα άλλα υλικά.
Να είσαι καλά με τις κούκλες σου!
Φιλάκια
Καλημέρα Ελένη πολύ χαίρομαι που δοκιμάσατε συνοδεύσατε τα κεφτεδάκια σας με τη κέτσαπ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω ότι θα μείνατε ικανοποιημένοι και σε ευχαριστώ για την αναφορά.
Τραχανά με πλιγούρι εγώ δεν έχω αλλά θα δοκιμάσω με τον δικό μου γλυκό τα κεφτεδάκια ιδιαίτερα γιατί ψήνονται και δεν τηγανίζονται.
Σ' ευχαριστώ κι από εδώ, Ξανθή μου, για το νόστιμο δωράκι!
ΔιαγραφήΤο απολαύσαμε και ταίριασε πολύ με τα ψητά κεφτεδάκια.
Να είσαι καλά!
Καλή σου μέρα
Πολύ ωραία ιδέα Ελένη μου κι εγώ κάνω τέτοια μπιφτέκια με τραχανά αλλά χωρίς να τον μουλιάσω. Θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή που φαίνεται πολύ ωραία και γευστικότατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καλημέρα, Κική μου!
ΔιαγραφήΗ συγκεκριμένη chef είναι από την περιοχή μου και μου άρεσε πολύ η πρότασή της.
Όταν τη δοκιμάσαμε, μας εξέπληξε η νοστιμιά! Εσύ μπορείς να βρεις τέτοιον τραχανά; Αν ναι, δοκίμασέ τον έτσι.
Φιλάκια
Ωραία ιδέα, Ελένη!!! Θα είναι σίγουρα νόστιμα!!! Θα προτιμήσω τη δική σου εκδοχή φυσικά, να γλιτώσουμε λίγο από το τηγάνι!!! Καλημέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήλθες, Olives Olive!
ΔιαγραφήΨήνονται πανεύκολα και διατηρούνται μαλακά και αφράτα!
Ελπίζω να τα λέμε συχνά.
Καλή σου μέρα
Πολύ πρωτότυπα! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κεφτεδάκια με τραχανά και είμαι πολύ περίεργη για τη γεύση! Αν και είμαι σίγουρη ότι θα είναι καλή, γιατί σε εμπιστεύομαι απόλυτα, Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!
Καλημέρα, Αναστασία!
ΔιαγραφήΟ τραχανάς φαίνεται περισσότερο στην υφή, όχι τόσο στη γεύση.
Σ' ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου, με συγκινείς!
Φιλάκια
Διαφορετικά τα μπιφτέκια σου και πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου με την προσθήκη του τραχανά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό τριήμερο Ελένη μου, φιλιά!
Καλημέρα, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΣ' εμάς άρεσαν πολύ, γιατί μας αρέσει και ο συγκεκριμένος τραχανάς.
Με την πρώτη ευκαιρία, προτείνω να τα δοκιμάσεις.
Φιλάκια.
Ελένη μου, τι όμορφα που τα έκανες! Πρέπει να είναι νόστιμα και υγιεινά! Μ αρέσει που δεν τα τηγανίζεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Καλημέρα, Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΌντως έγιναν πολύ νόστιμα και πολύ αφράτα!
Φιλάκια
Πρέπει να είναι πεντανόστιμα και φαινονται τοσο ωραια,θα τη φτιαξω αυτη τη συνταγη οπωσδηποτε ,φιλιαααααα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Νέλη!
ΔιαγραφήΠεριμένω τις εντυπώσεις σου! Με ενδιαφέρουν πολύ!
Φιλάκια
Τα κεφτεδάκια, είναι από τα φαγητά που μου αρέσουν! Με τον τραχανά δεν τα πάω καλά. Όμως αυτή η συνταγή, είναι ένας ιδανικός τρόπος να τον συμπεριλάβουμε στο φαγητό μας, όσοι δεν μας αρέσει, χωρίς να ξεχωρίζει. Μπράβο σου, Ελένη! Συνδύασες τα υλικά, με τέχνη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο.
Καλημέρα, Ειρήνη μου!
ΔιαγραφήΚι εγώ λατρεύω τα κεφτεδάκια κι αυτά έγινανα υπέροχα!
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Φιλάκια
Μου φάνηκαν ζηλευτά τα μπιφτέκια σου με τον τραχανά και θα τα δοκιμάσω στα σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Μάρθα!
ΔιαγραφήΠεριμένω τις εντυπώσεις σου, αν και είμαι βεβαία ότι θα σου αρέσουν!
Φανταστικά Ελένη!!!! Μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ, Πέπη!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα
Άκρως ενδιαφέρουσα η παρουσίαση αυτή Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την πρώτη ευκαιρία θα την κάνω την δοκιμή μου, γιατί έτσι όπως τα βλέπω στις φωτογραφίες σου τα κεφτεδάκια φαίνονται πραγματικά αφράτα.
Φιλιά πολλά.
Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΝα τα δοκιμάσεις και κανείς δεν θα καταλάβει ότι έβαλες τραχανά!
Θα τους εκπλήξει η νοστιμιά τους!
Φιλάκια πολλά