Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Σαρδέλες με Μυρωδικά στο Φούρνο

Η σαρδέλα ανήκει στα αφρόψαρα,τα οποία μέχρι προ τινος θεωρούνταν ψάρια δεύτερης κατηγορίας!
Σήμερα έχουν εκτιμηθεί, διότι έχει γίνει γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και B12 και πρωτεΐνες και έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά επιμόλυνσης από υδράργυρο.
Η Sardina pilchardus είναι το είδος σαρδέλας που συναντάται στην Ευρώπη, είναι εξαιρετικά νόστιμη και θεωρείται ευλογία της Μεσογείου!
Ας την τιμήσουμε, λοιπόν, κι εμείς και ας τη συνοδεύσουμε με τα μοναδικά μυρωδικά της Ελληνικής Γης!


Τα Υλικά
(Για 4-5 μερίδες)

1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες
½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
½ κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, τριμμένο με τον τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες σε χονδρό τρίφτη
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, χωρίς τους σπόρους, πολύ ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες




Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, κόβουμε τα κεφάλια και τις φιλετάρουμε, αφαιρώντας το κόκαλό τους. Προσέχουμε όμως τα δύο φιλέτα τους να μείνουν ενωμένα. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο τρυπητό, να στραγγίσουν.








Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα αρωματικά, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.











Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ένα ρηχό ταψί φούρνου και το τοποθετούμε ανοιχτές τις σαρδέλες, σε σειρές.









Με ένα μικρό κουταλάκι βάζουμε πάνω σε κάθε μία σαρδέλα μία μικρή ποσότητα από το μείγμα των αρωματικών. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.








Ψήνουμε τις σαρδέλες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 25-30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Έτοιμες είναι, όταν ροδίσουν, αλλά δεν στεγνώσουν.





Τις σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστές, ραντισμένες με λίγο ελαιόλαδο και τις συνοδεύουμε με μία βραστή ή φρέσκια πράσινη σαλάτα.



Καλή σας όρεξη!

18 σχόλια:

  1. Ωραία συνταγή !!! Με μία σαλάτα είναι ένα υπέροχο γεύμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι με μία σαλάτα οι σαρδέλες στο φούρνο αποτελούν ένα υπέροχο και πλήρες γεύμα, υγιεινό και νόστιμο!
      Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Πάρα πολύ νόστιμο πιάτο, γεμάτο με ωραία αρώματα!
    Και πάρα πολύ όμορφα παρουσιασμένο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ερμιόνη μου, εκτιμώ πολύ την άποψή σου!
      Η παρουσίαση συμβάλλει κατά το ήμισυ στην επιτυχία ενός πιάτου!

      Φιλάκια σε όλες τις κυρίες του σπιτιού σου!

      Διαγραφή
  3. Οι σαρδελίτσες είναι από τα πιο αγαπημένα μου μικρά ψαράκια, τόσο νόστιμες αλλά και τόσο ωφέλιμες όπως πολύ σωστά λες!!
    Κι αν είναι και καλομαγειρεμένες σαν τις δικές σου, τι άλλο θέλουμε Ελενάκι μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τις λατρεύω, Έλενά μου, στο φούρνο αλλά και στα κάρβουνα. Είναι εξαιρετικά νόστιμο ψάρι και πάρα πολύ οικονομικό, ιδανικό για οικογένεια. Το φιλετάρισμα είναι λίγο χρονοβόρο!
      Ευχαριστώ για το επαινετικό σχόλιο!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Πολυ ωραια προταση Ελενη μου! Τωρα που ο καλος μου αρχισε να συμπαθει τις σαρδελλες (αφου τις δοκιμασε παντρεμενες...) θα το δοκιμασω!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή αρχή έκανε, ας τις δοκιμάσει σε όλες τις εκδοχές τους!
      Είμαι σίγουρη ότι θα του αρέσουν.
      Καλό Σαββατοκύριακο!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Τέλειο!! Από τα πιο αγαπημένα μου ψάρια.
    Φιλετάρισμα δεν έχω επιχειρίσει ακόμα αλλά που θα μου πάει? ;)
    Πολύ ωραία υλικά έχεις βάλει Ελενη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Χρυσαυγή μου, που σου αρέσουν οι σαρδέλες!
      Το φιλετάρισμα όντως είναι μπελάς αλλά μετά τρώγονται πολύ ευχάριστα από όλους, μικρούς και μεγάλους.
      Προτείνω να ξεκινήσεις το φιλετάρισμα από το γαύρο, γιατί η σαρδέλα είναι πιο σφιχτή.

      Καλό σου απόγευμα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Ωραία συνταγή Ελένη! Μας φέρνει αναμνήσεις και μυρωδιές από το καλοκαίρι που μόλις πέρασε... Από τα πολύ υγιεινά ψάρια επίσης οι σαρδέλες. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα χρώματα σου θύμισαν καλοκαίρι, Ελεάννα!
      Νομίζω,όμωςότι τώρα βρίσκουμε στην αγορά πολλές σαρδέλες απ' ό τι το καλοκαίρι. Αξίζει, λοιπόν, να τις αξιοποιήσουμε, όπως μας αρέσει!
      Σ' ευχαριστώ πολύ! Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  7. Αχ οι ευλογημένες νόστιμες είναι αλλά θέλω κάποιον να μου τις καθαρίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι λίγο δύσκολο, Μάρθα μου! Ούτε τα ψαράδικα καθαρίζουν τα μικρά ψαράκια!
      Πάντως αν βρεις κάποιον, πες και σ' εμένα!
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  8. Έτσι είναι Ελένη. Η σαρδέλα είναι από τα πλέον ωφέλιμα ψάρια για μικρούς και μεγάλους. Μικρό σε μέγεθος ψάρι, αλλά με καταπληκτική νοστιμιά! Είναι από τα αγαπημένα μου, μαζί με τα μπαρμπούνια. Τις "πάντρεψες" με τα υπέροχα μυρωδικά της Μεσογείου, που αναδεικνύουν την νοστιμιάς τους.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία συνταγή!!! Οι σαρδέλες σου φαίνονται θεσπέσιες!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Katapliktiko piato!!!!!
    Pata poly orea parousiasi!!!!!!
    pentanostimo kai ygieino!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία συνταγή!Ακόμη πιο ωραία η παρουσίαση. Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή