Η σαρδέλα ανήκει στα αφρόψαρα,τα οποία μέχρι προ τινος θεωρούνταν ψάρια δεύτερης
κατηγορίας!
Σήμερα έχουν εκτιμηθεί, διότι έχει γίνει γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα θρεπτικά,
πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και B12 και πρωτεΐνες και έχουν πολύ
χαμηλά ποσοστά επιμόλυνσης από υδράργυρο.
Η Sardina pilchardus είναι το είδος σαρδέλας που συναντάται στην Ευρώπη,
είναι εξαιρετικά νόστιμη και θεωρείται ευλογία της Μεσογείου!
Ας την τιμήσουμε, λοιπόν, κι εμείς και ας τη συνοδεύσουμε με τα μοναδικά
μυρωδικά της Ελληνικής Γης!
Τα Υλικά
(Για 4-5 μερίδες)
1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες
½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
½ κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, τριμμένο με τον τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες σε χονδρό τρίφτη
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, χωρίς τους σπόρους, πολύ ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Ψήνουμε τις σαρδέλες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 25-30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Έτοιμες είναι,
όταν ροδίσουν, αλλά δεν στεγνώσουν.
Τις σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστές, ραντισμένες με λίγο ελαιόλαδο και τις
συνοδεύουμε με μία βραστή ή φρέσκια πράσινη σαλάτα.
Καλή σας όρεξη!
Ωραία συνταγή !!! Με μία σαλάτα είναι ένα υπέροχο γεύμα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι με μία σαλάτα οι σαρδέλες στο φούρνο αποτελούν ένα υπέροχο και πλήρες γεύμα, υγιεινό και νόστιμο!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!
Καλή σου μέρα!
Πάρα πολύ νόστιμο πιάτο, γεμάτο με ωραία αρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάρα πολύ όμορφα παρουσιασμένο!
Φιλιά!
Να είσαι καλά, Ερμιόνη μου, εκτιμώ πολύ την άποψή σου!
ΔιαγραφήΗ παρουσίαση συμβάλλει κατά το ήμισυ στην επιτυχία ενός πιάτου!
Φιλάκια σε όλες τις κυρίες του σπιτιού σου!
Οι σαρδελίτσες είναι από τα πιο αγαπημένα μου μικρά ψαράκια, τόσο νόστιμες αλλά και τόσο ωφέλιμες όπως πολύ σωστά λες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αν είναι και καλομαγειρεμένες σαν τις δικές σου, τι άλλο θέλουμε Ελενάκι μου!
Φιλάκια!
Κι εγώ τις λατρεύω, Έλενά μου, στο φούρνο αλλά και στα κάρβουνα. Είναι εξαιρετικά νόστιμο ψάρι και πάρα πολύ οικονομικό, ιδανικό για οικογένεια. Το φιλετάρισμα είναι λίγο χρονοβόρο!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για το επαινετικό σχόλιο!
Φιλάκια
Πολυ ωραια προταση Ελενη μου! Τωρα που ο καλος μου αρχισε να συμπαθει τις σαρδελλες (αφου τις δοκιμασε παντρεμενες...) θα το δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια!
Καλή αρχή έκανε, ας τις δοκιμάσει σε όλες τις εκδοχές τους!
ΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη ότι θα του αρέσουν.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Φιλάκια
Τέλειο!! Από τα πιο αγαπημένα μου ψάρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλετάρισμα δεν έχω επιχειρίσει ακόμα αλλά που θα μου πάει? ;)
Πολύ ωραία υλικά έχεις βάλει Ελενη!!!
Μπράβο, Χρυσαυγή μου, που σου αρέσουν οι σαρδέλες!
ΔιαγραφήΤο φιλετάρισμα όντως είναι μπελάς αλλά μετά τρώγονται πολύ ευχάριστα από όλους, μικρούς και μεγάλους.
Προτείνω να ξεκινήσεις το φιλετάρισμα από το γαύρο, γιατί η σαρδέλα είναι πιο σφιχτή.
Καλό σου απόγευμα!
Φιλάκια
Ωραία συνταγή Ελένη! Μας φέρνει αναμνήσεις και μυρωδιές από το καλοκαίρι που μόλις πέρασε... Από τα πολύ υγιεινά ψάρια επίσης οι σαρδέλες. Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα χρώματα σου θύμισαν καλοκαίρι, Ελεάννα!
ΔιαγραφήΝομίζω,όμωςότι τώρα βρίσκουμε στην αγορά πολλές σαρδέλες απ' ό τι το καλοκαίρι. Αξίζει, λοιπόν, να τις αξιοποιήσουμε, όπως μας αρέσει!
Σ' ευχαριστώ πολύ! Καλό απόγευμα.
Αχ οι ευλογημένες νόστιμες είναι αλλά θέλω κάποιον να μου τις καθαρίσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι λίγο δύσκολο, Μάρθα μου! Ούτε τα ψαράδικα καθαρίζουν τα μικρά ψαράκια!
ΔιαγραφήΠάντως αν βρεις κάποιον, πες και σ' εμένα!
Καλό σου απόγευμα!
Έτσι είναι Ελένη. Η σαρδέλα είναι από τα πλέον ωφέλιμα ψάρια για μικρούς και μεγάλους. Μικρό σε μέγεθος ψάρι, αλλά με καταπληκτική νοστιμιά! Είναι από τα αγαπημένα μου, μαζί με τα μπαρμπούνια. Τις "πάντρεψες" με τα υπέροχα μυρωδικά της Μεσογείου, που αναδεικνύουν την νοστιμιάς τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο.
Πολύ ωραία συνταγή!!! Οι σαρδέλες σου φαίνονται θεσπέσιες!!! Φιλάκια πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKatapliktiko piato!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPata poly orea parousiasi!!!!!!
pentanostimo kai ygieino!!!
Ωραία συνταγή!Ακόμη πιο ωραία η παρουσίαση. Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή