“Κι ο κολιός (είναι εξαιρετικός) τον Αύγουστο” λέει ο λαός μας! Αυτό βέβαια
δεν άρχισε να λέγεται τυχαία. Όμως πιστεύω ότι κάθε φρέσκο ψάρι είναι
εξαιρετικά νόστιμο και εκτός της εποχής του. Έτσι έναν φρεσκότατο κολιό δεν τον
τρώμε μόνο τον Αύγουστο αλλά όποτε τον βρούμε!
Και οι συγκεκριμένοι φρεσκότατοι κολιοί έτυχαν ιδιαίτερης φροντίδας.
Γέμισαν με διάφορα αρωματικά, αναπαύτηκαν πάνω σε πολύχρωμο «χαλάκι», ψήθηκαν
στο φούρνο και συνοδεύτηκαν από βραστό μπρόκολο με αρκετό φρέσκο λεμονάκι. Μια
σαλάτα απλή, για να μην καλυφθεί η πανδαισία των βοτάνων που τους συνόδευαν!
Τα Υλικά
5-6 φρέσκοι κολιοί, μεγαλούτσικοι
4 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
4-5 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες φαρδιές λωρίδες
⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
Δύο ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φετάκια
Μερικά κλωναράκια μαϊντανού
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Γέμιση
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πιπεριά, κόκκινη ή κίτρινη, ψιλοκομμένη
3 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος ή δυόσμος
1 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι
1 κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα ψάρια-αφαιρούμε τα εντόσθια και κόβουμε, αν θέλουμε, το
κεφάλι- προσέχοντας να μην τρυπήσουμε την κοιλιά τους. Τα πλένουμε καλά, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε τρυπητό, για να
στραγγίσουν.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια. Πλένουμε τις πιπεριές. Κόβουμε τα κοτσάνια τους, αφαιρούμε τους σπόρους και τις εσωτερικές ίνες και τις κόβουμε στενόμακρα κομμάτια.
Βάζουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια μέσα σε ένα ταψί ή πυρέξ. Προσθέτουμε
μερικά κλωναράκια μαϊντανό. Αλατίζουμε ελάχιστα.
Κόβουμε τις ντομάτες φετάκια και τοποθετούμε 1-2 φετάκια πάνω σε κάθε ψάρι.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Περιχύνουμε τα ψάρια και τις πιπεριές με το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τα ψάρια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 45 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος
του ψαριού.
Αν ο φούρνος μας είναι πολύ δυνατός, κατά το ψήσιμο προσθέτουμε ½ φλιτζάνι
νερό.
Όταν τα ψάρια ροδίσουν, τα βγάζουμε από το φούρνο.
Τα σερβίρουμε ζεστά και τα συνοδεύουμε με βραστά πράσινα χορταρικά.
Καλή όρεξη!
Μπραβο Ελενη, πολυ καλομαγειρεμενοι οι κολιοι σου! Και τι δεν θα εδινα να ειχα εναν για το μεσημεριανο μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, Μαρίνα μου, αποδέχομαι το βραβείο!
ΔιαγραφήΚι εγώ μακάρι να μπορούσα να σου έστελνα μερικά ζεστά ψαράκια!
Καλό σου μεσημέρι!
Αααα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μ' αρέσει ο κολιός στο φούρνο με λαχανικά!!
Τον φτιάχνω κι εγώ και μπορείς να κάνεις ότι συνδυασμό λαχανικών θέλεις!!
Ωραία η φωτογραφία που φαίνεται μέσα το ψάρι! Τη πέτυχες!!!
Καλημέρα!!
Έχεις δίκαιο, Πέπη, στο φούρνο διατηρείται μαλακός και παίρνει και τα αρώματα των λαχανικών.
ΔιαγραφήΜέχρι τώρα τους έψηνα αλλά έτσι είναι υπέροχοι!
Σου άρεσε, λοιπόν, η φωτογραφία! Χαίρομαι!
Φιλάκια
Ο κολιός ήταν και είναι από τα αγαπημένα μου ψάρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σημερινή σου πρόταση έδωσε ένα εξαιρετικό γευστικό αλλά και οπτικό αποτέλεσμα!
Ζηλευτό πιάτο!
Φιλιά σας πολλά Ελένη μου!
Z.
Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΟ κολιός έχει φανατικούς φίλους αλλά και φανατικούς αρνητές- να μην πω εχθρούς!
Πάντως έχει αρκετό και νόστιμο κρέας και ελάχιστα κόκκαλα.
Η πρότασή μου είναι λίγο διαφορετική και η γέμιση είχε εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα!
Πολλά πολλά φιλάκια!
Ελένη μου εγώ στα ψαράκια έχω τρελή αδυναμία, τα τρώω 365 μέρες το χρόνο, ακόμη και το Πάσχα αν είχα τους κολιούς σου ούτε και θα το κοιτούσα το αρνί!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε καταλαβαίνω απολύτως, τα ψάρια είναι το κάτι άλλο!
ΔιαγραφήΕσύ είσαι από τις τυχερές, Λίλα μου, διότι βρίσκεις ολόφρεσκα ψαράκια, όποτε θέλεις!
Κι εγώ αγαπώ όλα τα ψάρια αλλά και τα θαλασσινά.
καλό σου μεσημέρι!
Παρόλο που ε΄χουμε αδυναμία στα ψάρια φέτος κολιούς δεν φάγαμε, βέβαια ο σύζυγος τα προτιμάει στη σχάρα εγώ έχω πάλι θα ήθελα ψάρι με κρεμμύδια στο φούρνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔελεαστικό το πιάτο σου Ελένη.
Στη σχάρα οι κολιοί είναι νόστιμοι αλλά κάπως κλασικοί.
ΔιαγραφήΈτσι αποκτούν ξεχωριστή γεύση και νοστιμιά.
Ευχαριστώ πολύ, Ξανθή μου!
Καλό απόγευμα
Ελένη μου, τι ωραία που τους μαγείρεψες τους κολιούς! Τους έχεις δώσει καλοκαιρινή γεύση που πολύ μου αρέσει στα φαγητά! Κι από χρωματάκια σκίζουν! Μπράβο για αυτό το εμφανισιακά και γευστικά εξαιρετικό πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Είπα να νεωτερίσω, Αναστασία μου, και αυτό είχε επιτυχία!
Διαγραφή¨οντως τα χρώματα είναι δελεστικά αλλά συμβάλλουν θετικά και στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.
Σ' ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια
Οι κολιοί είναι από τα ψαράκια που μου αρέσουν πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία η ιδέα της γέμισης και μου αρέσει πολύ που τους συνόδευσες με μπρόκολο είναι από τα αγαπημένα μου συνοδευτικά για ψαράκι!
Φιλιά!
Ο κολιός είναι το πρώτο ψάρι που αποφάσισα ότι έπρεπε να αρχίσω να τρώω στην εφηβική μου ηλικία.Βέβαια ήταν στα κάρβουνα με μπόλικο μαϊντανό και λεμόνι.Τον αγάπησα και η δεύτερη φορά ήταν πλακίδια στον φούρνο .Εκείνο το πιάτο,ένα καλοκαιρινό απομεσήμερο,με έκανε να αναθεωρήσεων τις επιφυλάξεις μου για τα ψάρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου ,το έκανες τόσο λαχταριστό!Με μπόλικα λαχανικά,μια πολύχρωμη πανδαισία βιταμινών και ένα πολύτιμο γευστικότατο δώρο στον εαυτό μας και στην οικογένεια μας!
Καλό απόγευμα!Φιλιά πολλά,πολλά!
Γελώ με τα πλακίδια.....!!!!!!Φυσικά εννοώ το πλακί φούρνου!!!!
ΔιαγραφήΑγαπώ πολύ τα ψάρια έχοντας και ιδαίτερη αδυναμία στους κολιούς !!! πολύ ωραια η πρόταση σου Ελενάκι μου και πολύ νόστιμη !!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά και καλή βδομάδα
Καλώς ήλθες, Galazia!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, χαίρομαι που σου αρέσει η πρότασή μου!
Καλό σου απόγευμα!
Φιλιά
Σκέτος πειρασμός το πιάτο σου Ελένη μου! Σου πέτυχε και στο ψήσιμο φαίνεται στην φωτογραφία που το έχεις ανοίξει! Με το μπρόκολο και την ντομάτα είναι σαν ζωγραφιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου!
Όπως καταλαβαίνεις, Αγγελική μου, με ενδιαφέρει ένα πιάτο να είναι και οπτικά δελεστικό!
ΔιαγραφήΗ ντομάτα έδωσε στους κολιούς γεύση και καλοκαιρινό αέρα και το μπρόκολο τους συνόδευσε,
χωρίς να τους καλύπτει! Νομίζω ότι ο συνδυασμός ήταν επιτυχής!
Σ΄ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια
Αυτή είσαι, άντε καλή όρεξη στο ωραίο πιάτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ, Μάρθα μου!
ΔιαγραφήΚόπιασε, μπορώ να σε περιμένω!
Πεντανόστιμο το πιάτο σου Ελενάκι, γέμισες τις κοιλίτσες των ψαριών με τόσα νόστιμα μυρωδικά, θα μοσχοβόλησε το σπίτι όταν ψήνονταν φαντάζομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Τα μυρωδικά έκαναν εξαιρετική δουλειά, Έλενά μου! Μοσχοβόλησε όντως όλο το σπίτι!
ΔιαγραφήΜα και τα ψαράκια κέρδισαν σε νοστιμιά.
Καλό σου βράδυ!
Φιλάκια
Σούπερ φαγητό με τα όλα του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξεπέραστο. Φαντάζομαι πως θα μύριζε η κουζίνα την ώρα που ψηνόταν.
Μου αρέσει πολύ Ελένη. Μπράβο.
Αχ, επιτέλους να φάμε και λίγο ψάρι...!!!!
Φιλια πολλά!
Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΝα δοκιμάσεις αυτή την εκδοχή, όταν βρεις φρέσκους κολιούς. Θα ενθουσιαστείς!
Δίνουν και μια σαλτσούλα υπέροχη, καταλαβαίνεις!
Καλό σου βράδυ!
Πολλά φιλιά
Υπέροχο πιάτο Ελένη μου και οι κολιοί είναι από τα ψάρια που τρώω και μου αρέσουν!!!! Τα μαγείρεψες υπέροχα!!! Γεια στα χέρια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλή εβδομάδα!
Καλησπέρα, Κική μου και σ' ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΤελικά βλέπω ότι οι κολιοί αρέσουν πολύ! Δεν είναι αυτό, βέβαια, τυχαίο, αφού είναι νοστιμότατοι και
έχουν πολύ μαλακό κρέας. Αλλά γενικά όλα τα ψάρια είναι εξαιρετικά.
Να περνάς όμορφα.
Φιλάκια
Από τα πιο αγαπημένα ψαρομαγειρέματα, ο κολιός, Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με την "γεμισμένη" κοιλίτσα τους θα σου έγιναν πραγματικά πεντανόστιμοι.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Κι εμείς αγαπάμε τους κολιούς, Πηνελόπη μου! Τώρα τους προτιμάμε έτσι, με γεμάτες κοιλίτσες!
ΔιαγραφήΕίναι νοστιμότατοι!
Φιλάκια πολλά πολλά1