Το Amaretto –το όνομά του μας έρχεται από τα Ιταλικά- είναι ένα λικέρ με ελαφρά
σκούρο χρώμα και άρωμα και γεύση αμυγδάλου.
Πολύ συχνά, αντί για τα κανονικά αμύγδαλα, χρησιμοποιούνται
πικραμύγδαλα ή κουκούτσια βερίκοκου που έχουν πιο έντονο άρωμα.
Είναι η κατάλληλη εποχή να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό Amaretto!
Τώρα υπάρχουν άφθονα βερίκοκα, είναι η εποχή τους. Ας τα απολαύσουμε αλλά ας
κρατήσουμε τα κουκούτσια τους, για να φτιάξουμε αυτό το πολύ αρωματικό λικέρ.
Αφού αφαιρέσουμε όλη τη σάρκα των φρούτων, θα τα πλύνουμε καλά και τα θα
αφήσουμε στον ήλιο, να ξεραθούν. Μετά θα τα σπάσουμε και με την ψίχα τους θα
φτιάξουμε το λικέρ μας!
Το Amaretto συνδέεται με την πόλη του Saronno της Λομβαρδίας.
Η αρχική συνταγή, με το όνομα Amaretto di Saronno, λένε ότι χρονολογείται από
το 1525.
Η ιστορία του Amaretto αναφέρει ότι ο Luini Μπερναρντίνο, ένας μαθητής του
Leonardo da Vinci, χρησιμοποίησε τη χήρα ενός ντόπιου πανδοχέα, ως μοντέλο για
την Madonna, στην τοιχογραφία του με τίτλο “Η Λατρεία των Μάγων”. Αυτή, για να τον ευχαριστήσει, του χάρισε ένα λικέρ
που είχε φτιάξει με βερίκοκα και μπράντι.
Αυτό θεωρείται το πρώτο λικέρ Amaretto που είναι πολύ αγαπητό σε όλη την
Ιταλία!
Τα Υλικά
(Για περίπου 1 λίτρο λικέρ)
½ λίτρο τσίπουρο ή δυνατό μπράντι
½ λίτρο νερό
300γραμ. λευκή ή μαλακή καστανή ζάχαρη
300γραμ. κουκούτσια βερίκοκου, ανάμεικτα με πικραμύγδαλα, χωρίς τη φλοίδα
τους
Οδηγίες
Ζεματίζουμε και ξεφλουδίζουμε τα κουκούτσια βερίκοκου και τα πικραμύγδαλα,
τα χονδροκόβουμε και τα βάζουμε μέσα σε ένα γυάλινο αποστειρωμένο βάζο, μαζί με
το μπράντι.
Κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε για ένα περίπου μήνα σε σκοτεινό και
δροσερό μέρος να βγάλει τα αρώματά του, ανακινώντας το κατά διαστήματα.
Την τέταρτη εβδομάδα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε ένα
ελαφρύ σιρόπι. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Φιλτράρουμε το εκχύλισμα του αλκοόλ και των βερίκοκων δύο φορές και του προσθέτουμε το κρύο σιρόπι.
Αδειάζουμε το λικέρ σε αποστειρωμένα μπουκάλια και το αφήνουμε να ωριμάσει,
σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, για περίπου τρεις μήνες.
Πολύ όμορφο φαίνεται Ελένη μου το Amaretto σου! Θα ήθελα να το φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉθελα να σε ρωτήσω για τα πικραμύγδαλα. Η Μαρίνα λέει ότι είναι οι σπόροι του βερίκοκου (http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2012/12/le-armelline.html) το ίδιο και η Κική (μικρή κουζίνα). Εσύ όταν λες πικραμύγδαλο μιλάς για τα άγρια αμύγδαλα? Μπορείς να μου το διευκρινίσεις? Όπως και πού τα βρίσκεις?
Πολλά φιλιά καλή βδομάδα!
Σ' ευχαριστώ πολύ, Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΠράγματι υπάρχουν πικρά αμύγδαλα, άγρια, πολύ αρωματικά. Στην αγορά της Αθήνας δεν ξέρω αν υπάρχουν, αν και έχω βρει κάποια μέσα στα κανονικά που αγόρασα κάποια φορά. Αυτά που χρησιμοποίησα μου τα έδωσαν και ήταν άγρια αμύγδαλα. Λένε ότι οι αμυγδαλιές με ροζ άνθη κάνουν πικραμύγδαλα!
Καλό σου απόγευμα και καλή εβδομάδα.
Φιλάκια
Ελένη μου σε ευχαριστώ! Θα προσπαθήσω να βρω, διαφορετικά θα το κάνω μόνο με βερίκοκα...
ΔιαγραφήΘα σου πω εντυπώσεις σε κάποιους μήνες!
Πολλά φιλάκια
πικρά αμύγδαλα θα βρείς σε κεντρικά και μεγάλα καταστήματα ξηρών καρπών
ΔιαγραφήΚαταπληκτική η ιδέα σου να κάνεις ανάρτηση για το amaretto!e;Είναι λικέρ που το λατρεύω και μου έδωσες καταπληκτική ιδέα για να το φτιάξω μόνη μου,γιατί το χρησιμοποιώ και σε πολλά γλυκά και cakes!!εξαιρετικές οι πληροφορίες που συνοδεύουν την συνταγή!!μπράβο σου κοπέλα μου!!καταπληκτική δουλειά!!καλλη εβδομάδα και φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι από τα αγαπημένα μου λικέρ και το φτιάχνω σχεδόν κάθε χρόνο.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που βρήκες την πρότασή μου ενδιαφέρουσα. Κι εγώ το χρησιμοποιώ στη ζαχαροπλαστική.
Σ' ευχαριστώ πολύ, Kate, εκτιμ΄β την άποψή σου.
Φιλάκια.
Ααα! τι ωραία ιδέα για λικέρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σίγουρα πολύ πιο οικονομική από αυτό που αγοράζουμε!
Μου αρέσει η ιδέα ότι αξιοποιούνται τα κουκούτσια από τα βερίκοκα!
Ενδιαφέροντα και τα ιστορικά στοιχεία!
Φιλιά!
Ερμιόνη μου, μάζευε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα και ψάξε και για πικραμύγδαλα. Δίνουν υπέροχη γεύση στο λικέρ. Αρχίζοντας από τώρα, θα έχεις το δικό σου λικέρ τα Χριστούγεννα!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά
Στην υγειά σου Ελενάκι μου, υπέροχο έγινε το λικεράκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σ' ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΣτην υγεία όλων μας, να είμαστε καλά!
Φιλάκια
Καλησπέρα Ελένη, αυτό το λικέρ το φτιάχνω πολλά χρόνια νομίζω είναι το καλύτερο όλων μετά θα έβαζα το βύσσινο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα είχα μια κουβέντα με φίλη που παρακολούθησε μαθήματα οινολογίας και μου έλεγε ότι τους είπαν ότι πια δεν έχει νόημα η τοποθέτηση στον ήλιο αλλά το ψήσιμο των κουκουτσιών σε 60 βαθμούς για μια ώρα και συνεχίζεις κανονικά μετά χωρίς ήλιο θα δοκιμάσω φέτος κι αυτή την τεχνική. Επιπλέον έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός των κουκουτσιών λόγω της ουσίας που περιέχουν.
Καλόπιοτο εύχομαι!!
Και σ' εμένα αρέσουν και τα δύο, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΤα λικέρ με κουκούτσια δεν χρειάζονται ήλιο αλλά χρόνο παλαίωσης, που είναι όντως αρκετός.
Ο αριθμός των κουκουτσιών έχει σχέση με το πόσο έντονο άρωμα και γεύση θέλουμε να έχει.
Καλή επιτυχία και στο δικό σου!
Σ' ευχαριστώ πολύ!
Καλό σου βράδυ
Να βάζεις τέτοιες συνταγές για ποτά είναι ότι πρέπει για καλοκαίρι!!! Τέλειο το αμαρέτο! Περιμένουμε και κοκτέιλ και πιο...φρουτώδη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
ΔιαγραφήΤώρα ψάχνω για καλές φράουλες αλλά μάλλον είναι πλέον σπάνιες!
Καλό βράδυ!
Απίστευτα όμορφο και το χρώμα του καταπληκτικό! Μεγάλη επιτυχία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά-πολλά συγχαρητήρια!
Αυτό θα το κάνω, Ελένη μου, γιατί είμαι στη φάση που συγκεντρώνω κουκούτσια από βερίκοκα για άλλη χρήση αλλά θα κάνω και το Amaretto σου!
Το χρησιμοποιώ τόσο συχνά που θα με ευχαριστούσε να έχω το δικό μου...Σ΄ευχαριστώ για τη συνταγή.
* Μια ερώτηση μόνο: Έβαλες κονιάκ ή άχρωμο τσίπουρο;
Z.
Σ' ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΤο σπιτικό Amaretto είναι πιο αρωματικό και λιγότερο γλυκό από αυτό του εμπορίου. Το γνωστό έχει πάρα πολύ ζάχαρη, δεν το αντέχω.
Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, βάζεις πάνω από 50 κουκούτσια, αν είναι να το χρησιμοποιήσεις στα γλυκά. Σαν λικέρ πρέπει να είναι μάλλον ήπιο.
Το χρώμα του έγινε ανοιχτό, γιατί χρησιμοποίησα τσίπουρο και μάλιστα δυνατό! Με το κονιάκ γίνεται πιο σκούρο.
Καλή επιτυχία και στο δικό σου.
Σε φιλώ!
Ίσως από τα πιο εύγευστα και αρωματικά ηδύποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε διάφανη κρυστάλλινη υφή και υπέροχο χρώμα,ένα λικέρ που το ΄΄άφημά΄΄του στη γλώσσα,αναλύεται με λεπτομέρειες στην βαθιά αρωματική γεύση του και στο ανεπαίσθητο άγγιγμα μιας ιδιάζουσας,αλλά απολαυστικής, πικράδας.
Το μόνο αρνητικό σημείο στα σπιτικά λικέρ, είναι ότι πρέπει να διαθέτεις αρκετή υπομονή για να την τελική απόλαυση..το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει δίχως άλλο!!!
Καλό βράδυ Ελένη μου!!Φιλιά πολλά,πολλά.
Είναι όντως ιδιαίτερο και καταπληκτικό, Φωτεινή μου!
ΔιαγραφήΠαλιά το αγόραζα έτοιμο αλλά πλέον το βρίσκω πάρα πολύ γλυκό. Το σπιτικό μπορείς να το προσαρμόσεις στις απιτήσεις σου.
Το αρνητικό είναι ΄το ότι πρέπει να περιμένεις, αλλά εξίζει!
Σε κερνάω, καλή μου φίλη!
Φιλάκια πολλά
πολύ καλό το λικέρ που έφτιαξες να σαι καλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, κερνάω!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Katapliktiko!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήM aresei para poli to amaretto!!!!
Και σ' εμένα αρέσει πολύ, Πέπη, αλλά το χρησιμοποιώ πολύ στα γλυκά.
ΔιαγραφήΤαιριάζει και με τη σαντιγί!
Φιλιά
Στην υγειά σου Ελένη μου,καλόπιοτο να είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην υγειά σου, Κατερίνα μου, αλλά και στην υγεία της οικογένειά σου!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Σε φιλώ!
Το είχα ακούει ότι κάνουν λικέρ απο κουκούτσια βερύκοκου αλλα δεν ήξερα πως,τώρα που είναι η εποχή τους είναι ότι πρέπει η συνταγή σου,και έχει και πολύ ωραίο χρώμα,φαντάζομαι και άρωμα,πολλά φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝέλη μου, γίνεται εξαιρετικό με υπέροχο άρωμα!
ΔιαγραφήΌσο για το χρώμα, αν το θέλεις πιο σκούρο, βάζεις κονιάκ.
Το άρωμά του, έτσι ή αλλιώς, είναι υπέροχο!
Καλή σου μέρα!
Φιλιά
Χρόνια τώρα φτιάχνω λικέρ από κουκούτσια βερύκοκου αλλά τα έβαζα στο ποτό ολόκληρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσφατα, είδα συνταγές στις οποίες έσπαζαν τα κουκούτσια και χρησιμοποιούσαν μόνο τον εσωτερικό καρπό (την ψύχα).
Επειδή εσύ μιλάς για 'φλοίδα', θα μπορούσες να μου διευκρινήσεις εάν εννοείς χωρίς το σκληρό 'τσόφλι', ή μήπως εννοείς ακόμα και χωρίς την εσωτερική φλοίδα του καρπού. Και αυτό ισχύει για τα βερύκοκα ή μήπως μόνο για το πικραμύγδαλο? Και αν είναι η καθαρισμένη μόνο ψύχα, από πού ακοκτάει το λικέρ το πανέμορφο αυτό χρώμα του όταν βάζεις άχρωμο τσίπουρο (εγώ το κάνω με βότκα).
'Εχω μαζέψει πάρα πολλά κουκούτσια από τρείς διαφορετικές βερυκοκιές και θα ήθελα να δοκιμάσω 1-2 διαφορετικές συνταγές για το λικέρ.
Σ'ευχαριστώ πολύ εκ των πρωτέρων!!!!!
Φιλάκια !!!!
Καλή σου μέρα, Marie-Anne, και καλώς ήρθες!
ΔιαγραφήΚι εγώ την πρώτη φορά το έφτιαξα με τα κουκούτσια ολόκληραμ χωρίς να τα αποφλοιώσω, δηλαδή κρατώντας την εσωτερική φλοίδα του καρπού. Απέκτησε πιο σκούρο χρώμα αλλά δεν είχε τόσο άρωμα! Τώρα τα αποξλοιώνω και τα κόβω και γίνεται υπέροχο!
Για πιο σκούρο χρώμα, σαν του εμπορίου, βάζω κονιάκ. Με τσίπουρο, γίνεται κίτρινο, όχι πολύ έντονο. Το χρώμα του γίνεται πιο σκούρο λόγω της παλαίωσης.
Καλή επιτυχία στο λικέρ σου. Το πόσο σκούρο θα γίνει, εξαρτάται, λοιπόν, από το υγρό που θα χρησιμοποιήσεις.
Φιλάκια!
Σ'ευχαριστώ πολύ, Ελένη!!!! Θα ακολουθήσω λοιπόν την συνταγή σου !!!!!! Θα σπάσω τα κουκούτσια, θα βγάλω και την φλοίδα και θα κόψω τα αμυγδαλάκια!
ΔιαγραφήΚαλό σαββατοκύριακο!!!!!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ πολύ όλους τους επισκέπτες να μην γράφουν ανώνυμα σχόλια, διότι πηγαίνουν στα spam που τα διαγράφω, χωρίς να απαντώ σε αυτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν πάσει περιστώσει, ο/η ανώνυμος/η που με ρωτάει για το χρώμα, θα την/ον παρακαλέσω να διαβάσει την απάντηση που έγραψα στην Marie-Anne.
Ευχαριστώ
Καλημέρα σας, Ήθελα να σας ρωτήσω, όταν λέτε 300 gr κοκούτσια, εννοείται μόνο η ψύχα ή 300gr με το τσόφλι τους μαζί?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα. Ήθελα να μου πείτε τα 300γρ είναι καθαρά, χωρίς κουκούτσι και χωρίς φλούδα?Δεν θα γίνει πολύ πικρό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου μόλις τελείωσε το πρώτο στάδιο του υπέροχου λικέρ σου .Τώρα κάνω το δεύτερο στάδιο με το σιρόπι .Φαντάζομαι οτι θα έγινε όπως το δικό σου γιατί διάβασα τα σχόλια και το έκανα με πολύ καλό τσίπουρο.Να είσαι καλά και να δημιουργείς όμορφα πράγματα .Γειά στα χέρια σου φιλενάδα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου μόλις τελείωσα με το υπέροχο λικέρ σου .Εμένα δεν έχει τόσο έντονο χρώμα μιας και το έκανα με τσίπουρο .Έχει ένα πολύ απαλό κίτρινο σαν το λιμοντσέλο αλλά από γεύση είναι ό,τι καλύτερο έχουμε πιεί σε λικέρ μέχρι τώρα και φαντάσου οτι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το πικραμύγδαλο.Συγχαρητήρια για την υπέροχη ανάρτησή σου και ευχαριστούμε πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφή