Από καιρό ήθελα να σας μιλήσω για κάτι διαφορετικό από τις συνταγές, το συνήθιζα άλλωστε παλιότερα. Ώσπου ήρθε η ανάρτηση της φίλης Αγγελικής από το πολύ ενδιαφέρον blog Λεμόνι και Κανέλα για τα Βρώσιμα Λουλούδια!
Έτσι, νομίζω, ότι μετά Βρώσιμα/Εδώδιμα ταιριάζει να ακολουθήσουν τα Αποικιακά, δηλαδή εξωτικά για την Ελλάδα, για να σας θυμίζω το "Εδώδιμα και Αποικιακά" που έγραφαν οι ταμπέλες των παλιών Παντοπωλείων!
Έτσι, νομίζω, ότι μετά Βρώσιμα/Εδώδιμα ταιριάζει να ακολουθήσουν τα Αποικιακά, δηλαδή εξωτικά για την Ελλάδα, για να σας θυμίζω το "Εδώδιμα και Αποικιακά" που έγραφαν οι ταμπέλες των παλιών Παντοπωλείων!
Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε μια μικρή βόλτα και να επισκεφτούμε τον κήπο της φίλης μου της Odilia, που κατάγεται από το San Salvador και αγαπά πάρα πολύ τα βότανα και την υγιεινή διατροφή.
Εκεί θα γνωρίσουμε έναν άλλον Ιβίσκο, διαφορετικό από τους καλλωπιστικούς αλλά
εξίσου εντυπωσιακό, με τα υπέροχα κατακόκκινα μπουμπούκια! Θαυμάστε τα!
Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Hibiscus Sabdariffa και κατάγεται από την Α. Ασία. Η χρήση του, όπως θα δούμε πιο
κάτω, δεν είναι μόνο διακοσμητική αλλά και φαρμακευτική (τουλάχιστον στην
παραδοσιακή ιατρική).
Στη Λατινική Αμερική είναι γνωστό ως «Λουλούδι της Τζαμάικα» και στην
Αυστραλία ως Rosella.
Οι Άραβες το ονομάζουν Karkade -μ’ αυτό το όνομα το γνώρισα κι εγώ- μ’ αυτό το όνομα είναι γνωστό και σε πολλές χώρες της Αφρικής.
Οι Άραβες το ονομάζουν Karkade -μ’ αυτό το όνομα το γνώρισα κι εγώ- μ’ αυτό το όνομα είναι γνωστό και σε πολλές χώρες της Αφρικής.
Τα άνθη του έχουν ένα υπέροχο φωτεινό κόκκινο χρώμα. Μόλις ανοίξουν τα σέπαλά τους, τα συλλέγουν, τα αποξηραίνουν στη σκιά και τα πωλούν ως Hibiscus Tea.
Η Odilia μου είπε ότι το τσάι αυτό είναι
πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ και αρκετά ακριβό. Στην Ελλάδα γνωρίζω ότι υπάρχει στα καταστήματα υγιεινής διατροφής αλλά αγνοώ την ποιότητα και την τιμή του.
Εδώ υπάρχει στην αγορά, χύμα, όχι τυποποιημένο και προέρχεται από την Αίγυπτο και το Σουδάν.
Εδώ υπάρχει στην αγορά, χύμα, όχι τυποποιημένο και προέρχεται από την Αίγυπτο και το Σουδάν.
Άγνωστες είναι σε πολλούς οι ιδιότητες αυτού του τσαγιού που παράγεται
από αυτό το όμορφο λουλούδι. Οι Άραβες και οι Ασιάτες το εκτιμούν πάρα πολύ. Δείτε μερικές:
- Ο ιβίσκος συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.
- Έχει ήπιες καθαρτικές ιδιότητες και βοηθάει στη δυσκοιλιότητα.
- Σε πολλές χώρες μάλιστα, το θεωρούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα και στην τόνωση των μαλλιών.
- Θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση.
- Στα αντιοξειδωτικά του ιβίσκου θα μπορούσε κανείς να προσθέσει και τα καρδιαγγειακά οφέλη από την προστασία των αιμοφόρων αγγείων και των μυών της καρδιάς.
- Πιστεύεται ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθώντας στην καταπολέμηση του βήχα και του κρυολογήματος.
Ας μάθουμε να φτιάχνουμε αφέψημα Ιβίσκου
Σε μια μικρή ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-4 φλιτζάνια νερό και, αφού
βράσουν, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε στο νερό ½ φλιτζάνι τσάι ιβίσκου, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε
να σταθεί για δέκα λεπτά.
Στη συνέχεια το στραγγίζουμε μέσα σε μία κανάτα, πιέζοντας τα φύλλα, και το αφήνουμε να κρυώσει. Το διατηρούμε στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, γεμίζουμε ένα ποτήρι κατά το ⅓ με το αφέψημα, προσθέτουμε παγάκια και ζάχαρη, όση θέλουμε, γιατί είναι ελαφρά υπόξινο, και συμπληρώνουμε
με νερό.
Στην υγειά μας!
Καλημερα Ελενη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ μου αρεσει ο ιβισκος, αν και εχει λιγο υποξινη γευση, αλλα ιδιως το καλοκαιρι ειναι πολυ δροσιστικος! Προσφατα αγορασα ετοιμο και ενα μιγμα απο ιβισκο και αποξηραμενα φρουτα του δασους (βασικα μυρτιλλα), και ηταν καταπληκτικο!
Πολύ σωστά, η γεύση του είναι λίγο υπόξινη αλλά με λίγο τζίντζερ βελτιώνευαι. Μερικοί προσθέτουν και λίγη ζάχαρη.
ΔιαγραφήΕδώ δεν υπάρχει τυποποιημένο, μόνο χύμα στα μαγαζιά με μπαχαρικά.
Στην Ελλάδα θα αναζητήσει το μείγμα που αναφέριες και θα κάνω σύγκριση γεύσεων.
Σ' ευχαριστώ πολύ που με ενημερώνεις.
Καλό σου απόγευμα!
Εξίσου καταπληκτική ομορφιά παράλληλα με τις ιδιότητες, διακρίνω στο εύηχο λουλούδι Ελένη μου!μου!!!!!΄
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτυφλωτικό χρώμα,σαρωτική ωραιότητα,ισχυρή γεύση αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες..τι άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος από ένα αφέψημα?
Υπέροχο για το καλοκαίρι έτσι όπως μας το προτείνεις..το θέμα είναι θα μπορέσουμε να το βρούμε???Πιθανόν να βρίσκεται μέσα σε αρωματικά μείγματα τσαγιών όπως το βρήκες και αγόρασες εσύ!Θα το ψάξω οπωσδήποτε γιατί η δροσερή και υπόξινη γεύση του είναι απόλυτα θελκτική για τις μέρες που έρχονται!
Τη δροσιά του να έχεις Ελένη μου!Φιλάκια πολλά,πολλά.
Καλησπέρα, Φωτεινή μου.
ΔιαγραφήΑπ' ό τι μου λένε υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, οπότε θα το βρεις. Μόνο μου δεν είναι αρωματικό, οπότε το αρωματίζεις εσύ, όπως σου αρέσει.
Να είσαι καλά, καλή μου φίλη!
Φιλάκια
Διάβασασ το σχόλιό σας κι επειδή πίνω αυτό το τσάϊ κατακόρον ειδικά το καλοκαίρι σαν δροσιστικό μπορώ νασ ας πω να ψάξετε και σε αιγυπτιακά μαγαζιά αλλά ναι στην Αθήνα τό βρήκα και στο μπαχάρ και σε άλλα μαγαζιά με βότανα και μπαχαρικά. Κοστιζει γύρω στα 10 ευρώ το κιλό αλλά μισό κιλό ειναι ήδη μεγάλη ποσότητα γιατι είναι ελαφρύ!! Σίγουρα θα το βρειτε και στην Θεσσαλονίκη αν όπως είδα όντως μένετε εκει!
ΔιαγραφήΕίναι πράγματι πολύ ωραίο ρόφημα και με τέλειο χρώμα Ελένη μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τον αγόρασα από κατάστημα μπαχαρικών κι από τότε έχω πάντα στο ντουλάπι μου!
Να είσαι καλά Ελένη μου!
Χαίρομαι πολύ, Κική μου, που γνωρίζεις αυτόν τον ιβίσκω και σου αρέσει!
ΔιαγραφήΕίναι λίγο παράξενος για μας αλλά πολύ ωφέλιμος!
Σ' ευχαριστώ πολύ.
Φιλάκια
Ελενάκι μου εντυπωσιάστηκα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ψάξω μήηηηπως και το βρω εδώ, που χώμό πολύ το βλέπω.
Εχω δει στα μπαχαράδικα να πουλάνε άνθη ιβίσκου βρώσιμα, αλλά δεν ξέρω αν πρόκειται για την συγκεκριμμένη ποικιλία, θα το ψάξω όμως.
Και το τσάι, τι υπέροχο χρώμα!!!! Φοβερό!!!!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!!
Έλενά μου, μην ανησυχείς, θα τον βρεις εύκολα.
ΔιαγραφήΔεν γνωρίζω τι πουλάνε στην Ελλάδα ως ιβίσκο αλλά ο πραγματικός είναι αυτός που σας δείχνω στις φωτογραφίες.
Πράγματι, το χρώμα του είναι καταπληκτικό!
Καλό σου απόγευμα.
Φιλάκια
Έχει και εκπληκτικό χρώμα το τσάι Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες οι πληροφορίες που μας παρέθεσες, δεν γνώριζα τα περισσότερα ομολογώ!
Αν το πετύχω πουθενά θα το πάρω αυτό το τσαγάκι, μιας που μου κίνησες την περιέργεια!
Φιλιά!
Καλή μου Ερμιόνη, χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση!
ΔιαγραφήΤο τσάι αυτό θα το βρεις εύκολα στην αγορά της Αθήνας.
Όταν το βρεις και το δοκιμάσεις, πολύ θα ήθελα την άποψή σου!
Φιλάκια πολλά
Καλησπέρα Ελενάκι!!υπέροχη ανάρηση!το ήξερα ότι είναι ρόφημα,απλά δεν έχει τύχει να το δοκιμάσω!φιλάκια πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Kate!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά!
Φιλιά
Όμορφο φυτό και το χρώμα του, φρέσκο ή αποξηραμένο, είναι σαγηνευτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήZ.
* Ελένη μου, άφησα κι άλλο σχόλιο μα δεν ξέρω που πήγε...Αν το βρεις κατάργησε ετούτο εδώ! :(
Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΣκεφτόμουν ότι θα σου άρεσε, αν δεν το γνωρίζεις ήδη! Είναι καταπληκτικό φυτό και το αφέψημά του πολυ ωφέλιμο.
Θα φέρω σπόρους στην Ελλάδα.
Φιλάκια πολλά
ΥΓ.Άλλο σχόλιο δε βρήκα, δυστυχώς!
Μ' αρέσει πολύ ο ιβίσκος και στο λουλούδι του και στο τσάϊ του! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου σημαίνει, Μάρθα μου, ότι το γνωρίζεις!
ΔιαγραφήΧαίρομαι!
Καλό σου απόγευμα.
Φιλάκια
Εχω πιεί τσαι ιβυσκου,αλλα και σαν φυτο είναι πολυ όμορφο,μου άρεσε ιδιαιτερα,ευχαριστω που μας το εδειξες και μας ειπες τοσα πραγματα,πολλα φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Νέλη!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Γεια σου Ελένη μου! Εγώ για ιβίσκο ξέρω ένα άλλο λουλούδι! Προφανώς είναι κοντινοί συγγενείς! Έχω δει στα ράφια των μαγαζιών να πουλάνε τσάι ιβίσκου μα δεν το έχω δοκιμάσει!Οι φωτογραφίες σου, ιδιαίτερα αυτή με το δροσερό ρόφημα, είναι τόσο ωραίες που λαχταράω να το γευτώ! Με τζίντζερ! Και πόσο μου αρέσουν οι πληροφορίες που μας λες! Και ο τρόπος σου μου αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για την ευγενική αναφορά!
Πολλά φιλάκια
Αυτός ο ιβίσκος, που γνωρίζουμε και στην Ελλάδα, είναι ο καλλωπιστικός και δεν γίνεται τσάι.
ΔιαγραφήΑυτός που σας έδειξα είναι είναι που γίνεται ρόφημα. Θα φέρω μαζί μου σπόρους στην Ελλάδα και θα δοκιμάσω να δω, αν φυτρώσουν. Ενδιαφέρεσαι κι εσύ;
Φιλάκια πολλά, καλή μου Αγγελική!
Φιλάκια
εδω και δυο μερες αρχισα να πινω καρκαντε λογω υψηλης μικρης πιεσης και περιμενω να δω αποτελεσματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά κα΄νεις και δοκιμάζεις και βότανα αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι χρειάζονται χρόνο για να δούμε αποτελέσματα. Υπομονή!
ΔιαγραφήΠάντως, εύχομαι καλή επιτυχία
Καλημέρα, συγχαρητήρια για το υπέροχο ιστολόγιο ! ήθελα να ρωτήσω κάτι : είχα λίγους σπόρους αλλά απέτυχα να κρατήσω το φυτάριο (ξεκινούσε καλά, αλλά μαραινόταν). Σας έχω στείλει και μήνυα στο fb (δείτε αν θέλετε στα Άλλα μηνύματα, όπου μπορούμε να μιλήσουμε εκτενέστερα). Υπέροχο φυτό πάντως ! Ευχαριστούμε !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και με συγχωρείς για την αργοπορημένη απάντηση!
ΔιαγραφήΚι εγώ έχω αποτύχει στα φυτά, διότι αυτός ο ιβίσκος θέλει ζέστη και αμμώδες χώμα. Έχω ακόμα λίγα σποράκια αλλά μάλλον είναι πλέον παλαιά!
Έχω δύο δεντράκια ιβίσκο το ένα κόκκινο το άλλο ροζέ πως μπορώ να το κάνω τσάι; ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ/ή ανώνυμε, ο ιβίσκος που γίνεται τσάι είναι άλλο φυτό, δεν έχει σχέση τα φυτά που έχουμε στον κήπο μας! Δεν κάνουν για τσάι. Δες τις διαφορές από τις φωτογραφίες που δημοσιεύω!
Διαγραφή