Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κερασόπιτα - Κέικ - Cherry Pie-Cake


Ένα κέικ γεμισμένο με φρέσκα κεράσια, ξεχωριστό, πλούσιο σε υφή και γεύση, πολύ ευπαρουσίαστο που γίνεται ανάρπαστο. Ετοιμάζεται γρήγορα και πανεύκολα και είναι ιδανικό για όσους λατρεύουν αυτά τα υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα με το λαμπερό κόκκινο χρώμα.
Το τυρί κρέμα και το Αριάνι σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο το κάνουν αφράτο και μαλακό, ώστε μοιάζει φρέσκο και τις επόμενες ημέρες.
Όσο ακόμα υπάρχουν κεράσια, δοκιμάστε το!






Τα Υλικά


½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φρέσκο, αγελαδινό βούτυρο, μαλακό
1 φλιτζάνι ζάχαρη μαλακή, καστανή
3-4 μεγάλα αυγά
3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ½ κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι φυσική βανίλια σε σκόνη
3 κουταλιές τυρί Mascarpone, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ξινόγαλα (Αριάνι)
2 φλιτζάνια κεράσια, χωρίς κουκούτσια, κομμένα στη μέση
2 κουταλιές corn flour
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες

Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα κεράσια. Αφαιρούμε τα κοντάκια και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα αφήνουμε στην άκρη να περιμένουν.
Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και το  baking powder




Χτυπάμε μέσα στο μπολ του μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα, σαν κρέμα. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.







Κατόπιν προσθέτουμε το τυρί και μετά το ξινόγαλα και χτυπάμε το μείγμα για λίγα ακόμα λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη βανίλια και το αλεύρι, αναμεμειγμένο με το baking powder. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρις ότου ενωθούν όλα τα υλικά.


Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και την πασπαλίζουμε με λίγο corn flour.
Πασπαλίζουμε με το corn flour τα κεράσια και τα κινούμε ζωηρά να καλυφθούν.






Αδειάζουμε το μισό μείγμα του κέικ στη φόρμα και από πάνω απλώνουμε τα ⅔ των κομμένων κερασιών. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ και στην επιφάνειά του σκορπίζουμε τα υπόλοιπα κεράσια.






Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160º C στον αέρα, για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για πέντε λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε.








Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.






Το σερβίρουμε και το απολαμβάνουμε.



Καλή επιτυχία!

31 σχόλια:

  1. Πoλυ ωραίο, καλοφάγοτο!
    Καλη εβδομαδα εύχομαι :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα εύχομαι και σ' εσένα.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, Beauty!

      Καλό σου απόγευμα

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικό κέικ Ελένη !!
    Τόσο σε εικόνα όσο και σε γεύση. Αφράτο, τεράστιο και ζουμερό στο εσωτερικό του. Ενα τέτοιο θα ήθελα να φτιάξω και εγώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου, λέω ότι είναι από τα πιο νόστιμα κέικ που έχω φτιάξει.
      Μου άρεσε πολύ που ήταν μαλακό και φρουτένιο!
      Αν το φτιάξεις, εύχομαι καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  3. Θα το φτιάξω τώρα που τα κεράσια πληθαίνουν!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, θα σου αρέσει πολύ, γιατί δεν είναι πολύ γλυκό.
      Και τα κεράσια το κάνουν πολύ νόστιμο και ευπαρουσίαστο.
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. Όντως φαίνεται πολύ αφράτο!!!
    Σπέσιαλ τα υλικά σου......μασκαρπόνε, ξυνόγαλα, κεράσια......τέλειο κέικ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Peps, προτείνω να το δοκιμάσεις, αξίζει τον κόπο.
      Είναι πανεύκολο και με σίγουρη επιτυχία.
      Σ' εμάς άρεσε πάρα πολύ αλλά και στους φίλους που κεράστηκαν!

      Διαγραφή
  5. Ένα δακτυλίδι τέλειας κοπής με ρουμπινένιο διάκοσμο,πολύτιμο και υπέρκομψο.Ένα κόσμημα που αξίζει να μπει και να κοσμήσει τα πορσελάνινα πιάτα μας.Να προσκομίσει την χαρά ενός ανέλπιστου δώρου, να θαμπώσει τα μάτια μας με την ακριβή λάμψη των πορφυρών καρπών και να χαρίσει την απόλαυση που ξέρει να δίνει μία λεπτεπίλεπτη γεύση.
    Η εποχιακή αμβροσία αυτού του κέικ,δεν σταματά στον ουρανίσκο.Επεκτείνεται στα σώψυχά μας,λειτουργώντας ως ένας άμισθος και καλοκάγαθος επιστήμονας που επεξεργάζεται με προσοχή και αγάπη τα προβλήματά μας.Και δίνει λύσεις!
    Καλό βράδυ Ελένη μου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχοι και ποιητικοί οι χαρακτηρισμοί σου, όπως πάντα, που έγραψες για το κέικ μου, Φωτεινή μου, σ' ευχαριστώ θερμά! Νιώθω πολύ τυχερή πουσχολιάζεις τις αναρτήσεις μου.
      Θα αναδημοσιεύσω τη δεύτερη παράγραφό σου, το περιεχόμενο της οποίας θεωρώ ευρηματικό και ποιοτικό.
      Να είσαι καλά καλή μου φίλη!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  6. Τέλειο Ελενάκι,πολύ ωραίο κέικ γιαυτή την εποχή που υπάρχουν πολλα κεράσια!!!Δείχνει αφράτο και λαχταριστό!
    Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι, εδώ πραγματικά τα πολλά κεράσια πραγματοποίησαν ό τι υποσχέθηκαν!
      Έδωσαν στο κέικ γεύση υπέροχη και εμφάνιση εξαιρετική!
      Καλό σου απόγευμα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Ελένη μου είναι τόσο όμορφο που σε προκαλεί να το δοκιμάσεις!
    Καλή βδομάδα! Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι, Αγγελική μου, να ήσουν εδώ και να το δοκίμαζες!
      Είμαι βεβαία ότι θα σου άρεσε!

      Καλό απόγευμα και πολλά-πολλά κερασένια φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Τα κερασάκια έκαναν την εμφάνισή τους και μας προκαλούν να δοκιμάσουμε νοστιμιές σαν το σημερινό σου κέικ Ελένη μου!
    Υπέροχο δείχνει!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκαιο, Έλενα, ας τα χρησιμοποιήσουμε όσο και όπως μπορούμε.
      Είναι απίθανα φρούτα, νόστιμα και ευεργετικά.

      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Πολύ αφράτο και νόστιμο μου φαίνεται και με πολύ χρώμα,τα έχει όλα δηλαδή δεν του λείπει τίποτε,μπράβο,καλό βράδυ,φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτιμώ την άποψή σου, Νέλη, και σ' ευχαριστώ!
      Καλό σου απόγευμα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Μμμμμ... τι λαχταριστο! Μπραβο Ελενακι, τα κερασια πειθαρχησαν και εμειναν στο μερος που τα εβαλες με αποτελεσμα το αψογο αισθητικα αποτελεσμα! Για τα υλικα τι να πω, ολα πολυ αγαπημενα, ειμαι σιγουρη οτι η γευση του ειναι απιθανη οπως και η εμφανιση!
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Μαρίνα μου!
      Τα κερασάκια τα κράτησε η ζύμη, η οποία δεν είναι πολύ μαλακή αλλά και το corn flour που δεν τα άφησε να βγάλουν πολύ ζουμί!

      Καλό σου απόγευμα, φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Δεν ξέρεις πόση αδυναμία έχω στα κεράσια.........θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε....φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφολυ τους έχεις σδυναμία, Λίλα μου, πρέπει να δοκιμάσεις κι αυτό το κέικ!
      Θα σου αρέσει πολύ και θα το ξαναφτιάξεις! Θα το δεις!

      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Πολύ αφράτο κεικ.
    Το ξινόγαλα και το μασκαρπόνε κάνουν τη δουλειά τους.
    Και τα κεράσια το κρατάνε ζουμερό.

    Τέλειο!

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μάριον!
      Όντως αυτά τα δύο υλικά "συνεργάστηκαν άψογα" και έκαναν το κέικ μαλακό και αφράτο!
      Τα κερασάκια "κράτησαν χαρακτήρα" και δεν έλιωσαν!

      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  13. Πολύ αφράτο και λαχταριστό Ελένη μου...και κείνα τα κερασάκια δίνουν εκπληκτικό χρώμα... φαντάζονται τη νοστιμιά του!!!!!!!!!!!!!!
    Καλοφάγωτο!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχο έγινε, Κική μου, νόστιμο και λαχταριστό! Έγινε ανάρπαστο!
      Θα το ξαναφτιάξω αυτή την εβδομάδα, αφού ακόμα υπάρχουν φρέσκα κεράσια.
      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  14. Και όμορφο και νόστιμο!

    Φιλάκια Ελένη μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, καλή μου, Ζαμπία!
      Εκτός από νόστιμο είναι και πολύ εύκολο!

      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  15. Πράγματι πολύ ευπαρουσίαστο κέικ με πολύ ωραία υλικά!
    Μασκαρπόνε και ξινόγαλα συνδυάζονται άψογα με τη γεύση των κερασιών!
    Και με ένα ωραίο γλάσο θα ήταν φανταστικό νομίζω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι ωραίο κέικ Ελένη! Τι χρώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πολύ ωραίο κέικ να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή