Η Κυδωνιά κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου αλλά τη συναντάμε, σαν
αυτοφυές δένδρο, σε πολλές Μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συνδέσει το Κυδώνι με τη γονιμότητα και πρόσφεραν ένα στο νιόπαντρο ζευγάρι, να το φάνε μαζί για ευγονία.
Κι εμείς σήμερα τα αγαπάμε πολύ τα Κυδώνια και τα χρησιμοποιούμε στη Ζαχαροπλαστική και στη Μαγειρική. Η εποχή τους είναι το τέλος του φθινοπώρου, δηλαδή τώρα, οπότε μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε και να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού, αρωματικές μαρμελάδες ή να τα ψήσουμε στο φούρνο με μπαχαρικά και γλυκό κρασί.
Με αυτούς τους μυρωδάτους καρπούς μπορούμε επίσης να γεμίσουμε υπέροχες τάρτες και να φτιάξουμε ένα λαχταριστό επιδόρπιο.
Μια τέτοια τάρτα σας προτείνω κι εγώ με αφράτη, μπισκοτένια βάση ενισχυμένη γευστικά με τριμμένα αμύγδαλα και γεμισμένη με μυρωδάτα Κυδώνια, αρωματισμένα με φρέσκο τζίντζερ.
Δοκιμάστε τη!
Τα Υλικά
(Για ένα ταψάκι διαστάσεων 30Χ20εκ.- 8 κομμάτια)
¼ φλιτζανιού / 60γραμ. καλό ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
½ φλιτζάνι / γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
2 μικρά αυγά
2 φλιτζάνια /250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
½ φλιτζάνι μαλακή καστανή ζάχαρη ή και περισσότερη
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
3 κομματάκια φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένα
2 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1 κουταλιά βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
2 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ
1 κουταλάκι κανέλα
Αφήνουμε το βούτυρο για λίγο εκτός ψυγείου και, όταν μαλακώσει αρκετά, το κόβουμε μικρά κομμάτια και αναμειγνύουμε με τα δάχτυλά σας με το αλεύρι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα και τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και λεία ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
Πλένουμε, σκουπίζουμε και καθαρίζουμε εξωτερικά και εσωτερικά τα κυδώνια. Τα κόβουμε σε χονδρές φέτες.
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το νερό, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και τα κυδώνια να βράσουν, όχι όμως εντελώς, μόνο να μαλακώσουν (περίπου 10 λεπτά). Όταν είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τα αφήνουμε στην άκρη, να κατέβη η θερμοκρασία τους.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, κόβουμε τα ⅔ της και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα χονδρό φύλλο. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι και τγ καλύπτουμε με το φύλλο της ζύμης, φροντίζοντας να καλύψει και τα πλαϊνά.
Απλώνουμε σε σειρές τα καραμελωμένα φρούτα μαζί με ό τι σιρόπι υπάρχει στο τηγάνι. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Με το υπόλοιπο ⅓ της ζύμης φτιάχνουμε κορδονάκια και τα τοποθετούμε διαγωνίως πάνω από τα κυδώνια. Τα πιέζουμε λίγο για να «καθίσουν» καλά.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η ζύμη.
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Τότε τη βγάζουμε με προσοχή από τη φόρμα και την τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Την κόβουμε και την απολαμβάνουμε!
Αν θέλουμε μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια ή κρέμα σαντιγί.
Λίγα λόγια ακόμα
Τα Κυδώνια ή αλλιώς “χρυσά μήλα” έχουν μεγάλη διατροφική αξία.
(Για ένα ταψάκι διαστάσεων 30Χ20εκ.- 8 κομμάτια)
Για τη βάση
80γραμ. φρέσκο βούτυρο¼ φλιτζανιού / 60γραμ. καλό ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
½ φλιτζάνι / γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
2 μικρά αυγά
2 φλιτζάνια /250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
3 μεγάλα κυδώνια2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
½ φλιτζάνι μαλακή καστανή ζάχαρη ή και περισσότερη
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
3 κομματάκια φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένα
2 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1 κουταλιά βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Επιπλέον
2 κουταλιές βούτυρο2 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ
1 κουταλάκι κανέλα
Οδηγίες
Αφήνουμε το βούτυρο για λίγο εκτός ψυγείου και, όταν μαλακώσει αρκετά, το κόβουμε μικρά κομμάτια και αναμειγνύουμε με τα δάχτυλά σας με το αλεύρι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα και τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και λεία ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
Πλένουμε, σκουπίζουμε και καθαρίζουμε εξωτερικά και εσωτερικά τα κυδώνια. Τα κόβουμε σε χονδρές φέτες.
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το νερό, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και τα κυδώνια να βράσουν, όχι όμως εντελώς, μόνο να μαλακώσουν (περίπου 10 λεπτά). Όταν είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τα αφήνουμε στην άκρη, να κατέβη η θερμοκρασία τους.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, κόβουμε τα ⅔ της και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα χονδρό φύλλο. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι και τγ καλύπτουμε με το φύλλο της ζύμης, φροντίζοντας να καλύψει και τα πλαϊνά.
Απλώνουμε σε σειρές τα καραμελωμένα φρούτα μαζί με ό τι σιρόπι υπάρχει στο τηγάνι. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Με το υπόλοιπο ⅓ της ζύμης φτιάχνουμε κορδονάκια και τα τοποθετούμε διαγωνίως πάνω από τα κυδώνια. Τα πιέζουμε λίγο για να «καθίσουν» καλά.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η ζύμη.
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Τότε τη βγάζουμε με προσοχή από τη φόρμα και την τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Αν θέλουμε μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια ή κρέμα σαντιγί.
Λίγα λόγια ακόμα
Τα Κυδώνια ή αλλιώς “χρυσά μήλα” έχουν μεγάλη διατροφική αξία.
-
Είναι πλούσια σε νερό, κάλιο, βιταμίνες C, A και του συμπλέγματος Β, φώσφορο,
χαλκό και σίδηρο και περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαιτητικών ινών, τανίνη, που
έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, λιθώδη κύτταρα και πεκτίνη, διαλυτή, φυτική
ίνα, η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.
-
Η πεκτίνη τους είναι σημαντική για όσους πάσχουν από διαβήτη Τύπου 2, καθώς
επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων, ενώ μπορεί να βελτιώσει και τα επίπεδά
τους στο αίμα.
-
Ο χαλκός τους έχει πολλαπλή δράση στον οργανισμό μας. Μειώνει τις βλάβες
στους ιστούς, στηρίζει την υγεία των οστών και των νεύρων, ενώ υποστηρίζει και
τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένος, μειώνοντας την κούραση και την αδυναμία.
-
Έχουν επίσης και άλλες σημαντικές ιδιότητές: καταπραΰνουν το ερεθισμένο
στομάχι, βελτιώνουν την πεπτική λειτουργία και ο χυμός μαζί με την πούλπα ενός
ψητού ή βραστού Κυδωνιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιεμετική θεραπεία. Η
συχνή κατανάλωσή τους διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.
- Ακόμα και οι σπόροι τους έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες!
Ελένη μου λατρεύω τα κυδώνια! Πολύ ωραίες οι πληροφορίες που μας έδωσες αλλά και η συνταγή της τάρτας (σαν πάστα φλώρα)! Στείλε μου κανένα κομματάκι παρακαλώ, γιατί εδώ δεν είναι η εποχή των Κυδωνιών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την καλή μου την Αγγελική!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά για τη γιορτή σου, υγεία και χαρές πολλές εύχομαι, έστω κι από εδώ!
Και βέβαια να σου στείλω ολόκληρη τάρτα, όχι ένα κομματάκι. Έγινε υπέροχη, όχι πολύ γλυκιά και πολύ μυρωδάτη!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Καλημερα Ελενη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ωραια η ταρτα σου! Τα κυδωνια με το τζιντζερ και την κανελλα φανταζομαι τι αρωματικα εγιναν!
Καλο σ/κ!
Καλησπέρα, Μαρίνα!
ΔιαγραφήΤα κυδώνια ταιριάζουν πολύ με την κανέλα. Βάζω κανέλα και στο γλυκό κουταλιού, γιατί εδώ δεν έχω αρμπαρόριζα. Το τζίντζερ το χρησιμοποίησα πρώτη φορά με τα κυδώνια και μου άρεσε πολύ. Όταν έχεις ευκαιρία, δοκίμασε αυτόν το συνδυασμό μπαχαρικών.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Ελένη καλημέρα, μου έβαλες ιδέα τώρα τι να κάνω 3 κυδώνια που δεν έγιναν γλυκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Χαίρομαι, Ξανθή μου, που σου έβαλα ωραία ιδέα.
ΔιαγραφήΕλπίζω να την πραγματοποίησες!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Κυδώνια έχω φάει πολλές φορές ως μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού, αλλά ποτέ ως γέμιση σε τάρτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη μια διαφορετική πρόταση Ελενάκι!
Και όπως πάντα χάρηκα που διάβασα τον πρόλογο με τις αναλυτικές πληροφορίες!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη μου, προτείνω να τα δοκιμάσεις σε τάρτα, γίνονται εξαιρετικά νόστιμα και δένουν εκπληκτικά με το κέικ της βάσης.
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά. Κι εγώ χαίρομαι, όταν απολαμβάνετε τις πληροφορίες που δημοσιεύω.
Φιλάκια πολλά.
Η τάρτα φαίνεται τόσο νόστιμη, θυμίζει λίγο πάστα φλώρα, εσύ την έκανες ακόμα καλύτερη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κυδώνια σαν γλυκό μου αρέσουν πολύ, είμαι σίγουρη ότι θα κάνουν την τάρτα σου ακαταμάχητη!
Φιλιά πολλά Ελενάκι!
Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΣου θυμίζει Πάστα Φλώρα, διότι έβαλα μερικά κορδονάκια για διακόσμηση. Δεν χρησιμοποίησα όμως μαρμελάδα αλλά κομμάτια φρούτου, όπως βάζουμε στις τάρτες.
Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Φιλάκια πολλά.
Ελένη μου η τάρτα σου φαίνεται εξαιρετική, γεια στα χέρια σου!Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ το κυδώνι έτσι!!!Το τζίντζερ πρέπει να δίνει φοβερό άρωμα αλλά και γεύση!Μου άρεσε πάρα πολύ, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Ελένη μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΝα δοκιμάσεις την τάρτα με κυδώνια αλλά και με τα μπαχαρικά που προτείνω. Ο συνδυασμός είναι εξαιρετικός και θα σου αρέσει πολύ.
Να είσαι καλά!
Πολλά φιλάκια.
Ελένη, με γύρισες αρκετά χρόνια πίσω. Τότε που αγαπημένη μου θεία, μας έφτιαχνε ένα παρόμοιο γλυκό, με δικό της γλυκό του κουταλιού κυδώνι, αντί για φρέσκο. Σύντομα το ταψί της άδειαζε και αναρωτιόταν ποιος το είχε κάνει αυτό. Φυσικά εγώ...μιλιά!! Αν λοιπόν σου λείψει ποσότητα τάρτας από το ταψί σου και μάλιστα μπόλικη, ξέρεις ποιος θα το έχει φάει!!! Οι πληροφορίες που μας δίνεις για το κυδώνι, μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι από πολύ παλιά ήδη, είχαν αντιληθφεί την υψηλη διατροφική του αξία. Η τάρτα σου θα πρέπει να έχει εξαιρετικό άρωμα με την κανέλα και το τζίντζερ. Το ταψάκι που χρησιμοποίησες τι διαστάσεων είναι περίπου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Καλημέρα, Ειρήνη μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες μαζί μας τις όμορφες αναμνήσεις σου μέσω της σελίδας μου. Το εκτιμώ πολύ.
Ευχαριστώ επίσης κια για τα ευγενικά σου λόγια!
Το ταψάκι είχε διαστάσεις 20Χ30 εκ. Να είσαι καλά που το πρόσεξες και το συμπλήρωσα.
Καλή Κυριακή.
Φιλάκια.
Κάποια που μου ήρθαν ως καλό πεσκέσι, τα έκανε ψητά στον φούρνο, μιας και δεν είχα τον χρόνο να καταπιαστώ με γλυκό κουταλιού τούτες τις μέρες καλή μου Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈπρεπε να μας την είχες βάλει 2-3 μέρες νωρίτερα τούτη την όμορφη τάρτα :-)))
Τώρα θα την έχω κατά νου για την επόμενη φουρνιά κυδώνια...
Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Πού να το ήξερα, καλή μου Πηνελόπη, να τη δημοσιεύσω πριν 2-3 μέρες!
ΔιαγραφήΤην είχα κατά νου να τη δοκιμάσω και την έφτιαξα, μόλις βρήκα καλά κυδώνια.
Με τα επόμενα κυδώνια τη δοκιμάζεις.
Φιλάκια και καλό Σ/Κ!
Δεν έχω λόγια.......σαν πάστα φρόλα αλλά με φρέσκα φρούτα!!! Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Λίλα!
ΔιαγραφήΜετά τη δοκιμή, περιμένω εντυπώσεις.
Καλό βράδυ.
Δεν ξέρω αν σβήστηκε το σχόλιό μου, και θα το ξαναγράψω. Τρελλαίνομαι με την ιδέα της τάρτας, και μέχρι να πάρω κυδώνια, θα την κάνω με τον κολοκυθοπελτέ μου και μετά θα την κάνω και κυδωνάτη. Να'σαι καλά Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Μάρθα!
ΔιαγραφήΤα πήρα και τα δύο τα σχόλιά σου αλλά νομίζω ότι θα ήθελες ένα να δημοσιεύσω.
Πολύ με ενδιαφέρει να τη δοκιμάσεις με κολοκύθα. Έχω φτιάξει κι εγώ μία αλλά σκεπαστή και έγινε υπέροχη.
Σε ευχαριστώ πολύ.
καλό σου βράδυ!
Γεύσεις αρωματικές, γεύσεις απολαυστικές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου, το κυδώνι μου αρέσει πολύ και ο μόνος τρόπος να το απολαύσουμε είναι σε γλυκιά εκδοχή.
Η δική σου πρόταση είναι δελεαστικότατη.
Κάποτε τα κυδώνια τα έβαζαν σε κάποια σκοτεινή μεριά και αυτά ωριμάζοντας όλο το χειμώνα, μύριζαν τόσο όμορφα το χώρο!
Την καλημέρα σε εσάς!
Z.
Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΚαι σ΄εμάς αρέσει πολύ το κυδώνι αλλά το τρώμε και ωμό. Έχει λίγο παράξενη γεύση στην αρχή αλλά στη συνέχεια το συνηθίζεις.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα πάντοτε καλά σου λόγια!
Αυτά το κυδώνια που περιγράφεις τα θυμάμαι κι εγώ. Τα λέγαμε μοσχοκύδωνα και όντως ήταν πολύ μυρωδάτα. Η γιαγιά μου έλεγε ότι οι παλιές νοικοκυρές τα έβαζαν και μέσα στα μπαούλα!
Άλλες εποχές!
Πολλά πολλά φιλιά κι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
Αρωματική και απολαυστική τάρτα με το αγαπημένο κυδώνι!!! Τέλεια η πρότασή σου, Ελένη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά!
Καλή σου μέρα, Κική μου και καλή Κυριακή!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ! Μάλλον βιάστηκα να τη φτιάξω και σήμερα το πρωί την επιθυμήσαμε!
Θα την επαναλάβω σύντομα.
Φιλάκια!
Αγαπημένα τα κυδώνια και έτσι που μας τα παρουσίασες σήμερα πολύ μου άρεσε.Καλή εβδομάδα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Κατερίνα!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Να έχεις κι εσύ μια υπέροχη νέα εβδομάδα!
Τα ψητά κυδώνια είναι ούτως ή άλλως νόστιμο επιδόρπιο! Φαντάζομαι όταν θα μπουν πάνω στη πεντανόστιμη ζύμη σου θα απογειώνονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς όπως το λες, Βαγγελιώ μου, τα ψητά κυδώνια είναι νοστιμότατα.
ΔιαγραφήΣτην τάρτα ενισχύονται γευστικά από τα άλλα υλικά και είναι πιο ευπαρουσίαστα.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Καλημέρα και καλη χρόνια!!!ειχα ακριβώς τρία κώδωνα και δεν ήξερα τι να τα κανω...ώσπου βρήκα τη συνταγή σου!!!εξαιρετικη και μοιάζει με μηλοπιτα που τη λατρευω!!!φιλια πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Peggy!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά, με υγεία, αγάπη και χαρές. Καλοφάγωτη η τάρτα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
Να είσαι καλά που μου έστειλες τις εντυπώσεις σου, το εκτιμώ!
Θα χαρώ πολύ να τα ξαναπούμε.
Φιλάκια.
Πολύ ιδιαίτερη τάρτα!Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά η φωτογραφία με προκαλεί να την δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Λενάκι μου, έμαθα ένα σορό πράγματα για τα κυδώνια που δεν τα ήξερα να είσαι καλά!!!Αλλά η τάρτα σου σπέσιαλ πολύ ωραία,,,έχω ένα δέντρο γεμάτο κυδώνια,,,την κρατάω!!!Πολλά φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή