Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Κοτόπουλο με Ελιές και Πολύχρωμες Πιπεριές

Μου αρέσει να το ονομάζω “το κοτόπουλο της Lidia”, της Ιταλίδας φιλενάδας μου, που το μαγείρευε πάρα πολύ συχνά, όταν ήταν εδώ, γιατί άρεσε πολύ στο σύζυγό της. Θυμάμαι ότι πάντα διαφωνούσαν με τι θα το συνοδεύσουν, γιατί δεν είχαν τις ίδιες προτιμήσεις στα ζυμαρικά. Τότε ρωτούσε εμένα πώς θα μου άρεσε! Κάθε φορά προσπαθούσα να κάνω διαφορετική επιλογή από την προηγούμενη αλλά μου ήταν δύσκολο να θυμηθώ, τι είχα πει. Κι εκείνοι το καταλάβαιναν και γελούσαν! Βλέπετε, δεν ήθελα να δυσαρεστήσω κανέναν!
“Το κοτόπουλο της Lidia”, λοιπόν, με πράσινες ελιές και πολύχρωμες πιπεριές, peperoncino (καυτερή) και κρασί! Ένα πιάτο νόστιμο και πικάντικο, με χρώμα και άρωμα και μια υπέροχη σάλτσα! Μια πικάντικη νότα στο τραπέζι μας!

 


 
 
 
Τα Υλικά
(Για 4 μερίδες)

 1 μικρό κοτόπουλο ή 4 πόδια
 ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες λεπτά φετάκια
 3 φρέσκα κρεμμυδάκια χονδροκομμένα
 Από ½ πιπεριά πράσινη, κόκκινη και κίτρινη, κομμένες λωρίδες
 2 μικρές καυτερές πιπεριές, χονδροκομμένες
 ⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί
 1 κουτί ντοματάκια κονσέρβα με το χυμό τους, χονδροκομμένα
 1 φλιτζάνι πράσινες ελιές, χωρίς το κουκούτσι, κομμένες στα δύο
 Αλάτι και πιπέρι

 Οδηγίες

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το χωρίζουμε  σε τέσσερες μερίδες, το στραγγίζουμε  και το αλατοπιπερώνουμε. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κοτόπουλο.
 
 
 
 
 
 
 
Βγάζουμε το σοταρισμένο κοτόπουλο σε ένα πιάτο, ρίχνουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μόλις μοσχομυρίσουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζοντας για μερικά λεπτά το σοτάρισμα.
Μετά προσθέτουμε το σοταρισμένο κοτόπουλο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να ζεσταθούν όλα τα υλικά.
Σβήνουμε με το μισό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.




Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα και το υπόλοιπο κρασί και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται.





 


Όταν το κοτόπουλο έχει μαλακώσει - το ελέγχουμε τρυπώντας το με ένα πιρούνι - ρίχνουμε και τις ελιές και αφήνουμε το φαγητό να βράσει εντελώς και να μελώσει η σάλτσα του (Χρειάζεται περίπου 25-30 λεπτά).






Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με πάστα της αρεσκείας μας.



Buon appetito!

Tips

Αφού τσιγαρίσουμε το κοτόπουλο και προσθέσουμε όλα τα υλικά, το μεταφέρουμε σε πήλινο σκεύος και το ψήνουμε στο φούρνο. Γυρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μία φορά για να ροδίσουν και από την άλλη, προσέχοντας να μην τελειώσει η σάλτσα και στεγνώσει το φαγητό.
Το συνοδεύουμε με ρύζι, ζυμαρικό ή τηγανητές πατάτες.

 

26 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη, υπέροχο και λαχταριστό το πιάτο σου...ό,τι καλύτερο!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, κική μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  2. Για μένα το έφτιαξες Ελένη; Λατρεύω τις ελιές στο φαγητό. Θα το φτιάξω στα σίγουρα.
    ΚΑλημέρα, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες και το ήξερα, Σοφία μου, ότι σου αρέσει! οι ελιές δίνουν εξαιρετική γεύση στη σάλτσα και κάνουν το πιάτο πικάντικο. Και βέβαια να το φτιάξεις και να το ευχαριστηθείς.

      Φιλάκια, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Ελένη μου! Και αναρωτιόμουν πώς να κάνω σήμερα το προγραμματισμένο κοτόπουλο! Μου έλυσες την απορία!
    Οι πετυχημένες συνταγές φίλων μας, έχουν μια ιδιαίτερη νοστιμάδα! Βάζεις μια μπουκιά στο στόμα και "διακτινίζεσαι" σε χαλαρή φιλική ατμόσφαιρα, με αστεία της παρέας, γέλια, συντροφικότητα! Πολύ τις προτιμώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ, Αγγελική μου, που σου έδωσα ιδέα για το σημερινό πιάτο! Δεν είναι καθόλου δύσκολο και το αποτέλεσμα νοστιμότατο.
      Βλέπεις πώς ακόμα και συνταγές δουλεύουν συνειρμικά; Οι καλοί φίλοι είναι πάντα επιθυμητοί και οι στιγμές μαζί τους θησαυρός ανακτίμητος. Ούτε ο χρόνος ούτε η απόσταση μπορεί να τις ξεθωριάσει!
      Χαίρομαι που είσαι καλά. Να έχεις ένα υπέροχο βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Ελένη μου!
    Η σημερινή σου πρόταση έχει πάρα πολλά στοιχεία που μου αρέσουν: κοτόπουλο και πολύχρωμες πιπεριές, πολλά υποσχόμενη σάλτσα και απίστευτη ευκολία παρασκευής!
    Υπέροχη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, το πιάτο αυτό είναι πράγματι πανεύκολο αλλά και νοστιμότατο.Ένα κοτόπουλο όλο αρώματα και εξαιρετική γεύση. Όσο για τη σάλτσα, δεν σου λέω τίποτα. Καλύτερα να τη δοκιμάσεις και μετά μου λες!
      Φιλάκια, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  5. Αυτό το υπέροχο φαγητό Ελένη μου είναι ένα από τα πολυαγαπημένα του γυιού μου..όπως καταλαβαίνεις το κάνω αρκετά συχνά με τη διαφορά που αφαιρώ τις ελιές που δεν αγαπά.Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ,νόστιμο και ευκολομαγείρευτο φαγητό,που η γεύση του θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη γι΄αυτόν που ακόμα δεν το δοκίμασε! Οι φωτογραφίες σου και μόνο, δείχνουν την μαεστρία και το μεράκι που σε χαρακτηρίζουν!Ποικιλία χρωμάτων,αρωμάτων και γεύσεων πολλαπλών,ζωγραφίζουν ένα πιάτο απαράμιλλης εμφάνισης,νοστιμιάς και τέχνης!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε με το γυιό σου, Φωτεινή, ανα και σ΄εμάς αρέσουν πολύ οι ελιές στο φαγητό αυτό. Κάνουν τη σάλτσα υπέροχη και το κοτόπουλο περισσότερο εύγευστο.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  6. Φοβερό το πιάτο Ελένη μου, μου αρέσει πολύ και πιστεύω ότι θα είναι εξίσου ωραίο και με ψάρι. Εγώ ρυζάκι :)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Έρη μου!
      Τη δική σου μεριδούλα θα τη συνοδεύσω με ρυζάκι, όπως σου αρέσει!
      Όσο για την πρότασή σου με ψάρι, φαίνεται ενδιαφέρουσα. Λες να τη δοκιμάσω; Αν εσύ έχεις δοκιμάσει. τι ψάρι χρησιμοποίησες;

      Φιλάκια, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  7. Τι όμορφα που ταιριάζουν οι ελιές με το κοτοπουλάκι, είδες??
    Οταν φτιάχνω κοτόπουλο με ελιές, βάζω και κυβάκια τυρί, που λιώνουν ανάμεσα στα υλικά και ειναι θαύμα!!!
    Νοστιμότατη η συνταγή της φιλεναδίτσας σου και φυσικά άψογη η εκτέλεσή σου Ελενάκι!

    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έλενά μου, πάντα με τον καλό λόγο! Σε ευχαριστώ πολύ.

      Πολύ ωραία η πρότασή σου, πιστεύω ότι το τυράκι ταιριάζει με αυτή τη σάλτσα. Μόνο που εμείς έχουμε ένα θέμα με τα τυριά που λιώνουν!!!

      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  8. Γεια σου Ελένη μου φοβερό το φαγάκι σου βέβαια αν το φτιάξω θα παραλείψω την καυτερή πιπεριά γιατί έχω θέμα, αλλά κατά τ΄άλλα θα το ευχαριστηθώ.
    Να είσαι καλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ροδάνθη!
      Οι Ιταλοί αγαπούν πολύ την καυτερή πιπεριά αλλά εσύ μην βάλεις, αφού δεν σου αρέσει. Μπορείς όμως να βάλεις μία ολόκληρη για λίγο και μετά να την αφαιρέσεις. Απλά θα ενισχύσει τη γεύση, χωρίς να καίει η σάλτσα.
      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  9. Ελένη μου υπέροχο, μου αρέσει πάρα πολύ το συγκεκριμένο φαγητό!Φοβερή η εκτέλεση αλλά ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ελενάκι, πολύ σε ευχαριστώ.
      Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, προτείνω να βάλεις το φαγητό για λίγο στο φούρνο.
      Η γεύση του θα είναι τέλεια!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Πικάντικο και πεντανόστιμο!
    Οι πιπεριές χαρίζουν μοναδική γεύση και λαχταριστή σάλτσα...για "αμαρτίες" σ΄αυτό το τόσο καλοφτιαγμένο πιάτο σου Ελένη μου. Το φύσηξε και ο Ιταλικός αέρας και πήρε επιπλέον χροιά νοστιμιάς.

    Καλό σας βράδυ!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι όλες οι "αμαρτίες" έμειναν στη σάλτσα, Ζαμπία μου!
      Αν υπάρχει και φρέσκο ψωμάκι, τότε ο συνδυασμός είναι τέλειος! Το κοτόπουλο αυτό μου αρέσει πολύ, γιατί είναι πολύ νόστιμο αλλά εύκολο στην παρασκευή του.

      Φιλάκια πολλά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Καλά, φαίνεται πεντανόστιμο με τις ελιτσες γύρω γύρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραίο & πεντανόστιμο.
    Αυτή η σάλτσα φαίνεται υπέροχη. Για βουτιές.
    Μου άρεσε το tip του πηλινου και του φούρνου μετά. Θα είναι ακομα πιο ωραιο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελικά οι μεσογειακές μαγειρικές έχουν πολλά κοινά σημεία! Κι εμείς κάνουμε πολλά κρεατικά και ψαρικά με ελιές! Τέλειο δείχνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα αγόρια της οικογένειας έχουν λατρεία με τις ελιές. Κάθε χρόνο ξεπερνάμε σε κατανάλωση τα 3 βάζα κιλού (και βάλε) καλή μου Ελένη. Από την άλλη έτσι μαγειρεμένες δεν τις πολυχρησιμοποιώ.
    Περισσότερο το πατέ ελιάς, που βάζω μέσα στις κόκκκινες σάλτσες όπως ας πούμε στα σουτζουκάκια.
    Ήρθε η ώρα να δοκιμάσω λοιπόν την συνταγή της Λίντια και την δική σου.
    Πολλούς, πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελένη, τι ωραία που έδεσαν τα υλικά μεταξύ τους! Ωραίο πιάτο, ωραία χρώματα, εγγυημένη νοστιμιά!! Οι ελιές και οι πιπεριές, κάνουν τη διαφορά!! Να είναι καλά η φίλη Λίντια και εσύ που μας το κερνάς Ελένη.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή