Νομίζετε ότι είναι δύσκολο να φτιάξουμε ένα
νόστιμο, σπιτικό Kofta (από το Περσικό koftah, δηλαδή κιμάς) Kebab, που τόσο αγαπούν τα
παιδιά αλλά και οι μεγάλοι; Θα δείτε ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο! Το πιάτο
μας θα ετοιμαστεί πολύ γρήγορα, θα είναι νοστιμότατο, μα προ πάντων εξαιρετικής
ποιότητας, αφού εμείς θα έχουμε διαλέξει τα υλικά.
Ακολουθώντας την παράδοση της Μέσης Ανατολής θα χρειαστούμε κιμά, αρνίσιο και μοσχαρίσιο, σε ίσες ποσότητες, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, αρκετά μπαχαρικά, σπιτική, απλή σάλτσα ντομάτας και μερικές λεπτές Αραβικές πίτες.
Τα Υλικά
(Για 4 μερίδες)
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 αυγό
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι από σταφύλι
1 κουταλάκι τριμμένοι σπόροι κύμινου
1 κουταλάκι ξηρή ρίγανη
½ κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
½ κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σάλτσα ντομάτας
Μερικά φυλλαράκια μαϊντανού
1 κουταλάκι πάστα ντομάτας
½ φλιτζάνι νερό
½ κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χωρίζουμε το μείγμα του κιμά σε 12-15 μέρη και πλάθουμε τα κεμπάπ στο χαρακτηριστικό μακρόστενο σχήμα τους. Τα τοποθετούμε σε δίσκο, στρωμένο με πλαστική μεμβράνη, τα σκεπάζουμε επίσης με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε μια απλή σάλτσα ντομάτας. Σε μια μικρή κατσαρόλα σιγοβράζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας για 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει αρκετά πηχτή.
Κόβουμε ένα μεγάλο ξηρό κρεμμύδι σε πολύ λεπτά φετάκια, το αλατίζουμε και το αναμειγνύουμε με μια κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να περιμένουν.
Βγάζουμε τα Κεμπάπ από το ψυγείο,τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου ή σε ψηστιέρα, πάνω σε καλά λαδωμένη πλάκα.
Αφήνουμε να ψηθούν καλά από τη μία πλευρά και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη.
Στο γκριλ ή στην ψηστιέρα θα ψήσουμε λίγο και τις πίτες. Τις καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να παραμείνουν ζεστές.
Μετά τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθός τους, και τις τοποθετούμε στο πιάτο. Πάνω σε κάθε κομμάτι απλώνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας, σκορπίζουμε φετάκια κρεμμυδιού.
Σερβίρουμε τρία Κεμπάπ ή και περισσότερα και τελειώνουμε με σάλτσα ντομάτας ή φετάκια κρεμμυδιού.
Καλή όρεξη!
Ακολουθώντας την παράδοση της Μέσης Ανατολής θα χρειαστούμε κιμά, αρνίσιο και μοσχαρίσιο, σε ίσες ποσότητες, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, αρκετά μπαχαρικά, σπιτική, απλή σάλτσα ντομάτας και μερικές λεπτές Αραβικές πίτες.
Σε όλες τις Αραβικές χώρες το Κεμπάπ σερβίρεται μέσα ή πάνω από πίτα και
συνοδεύεται από ψημένο κρεμμύδι, ντομάτα και καυτερή πιπεριά αλλά και από
λαχανικά τουρσί. Θα έχουμε ένα γεύμα νοστιμότατο, πλήρες, με γεύση και άρωμα Ανατολής!
(Για 4 μερίδες)
500γρ κιμάς, μοσχαρίσιος και αρνίσιος, ανάμικτος
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, πολύ λεπτοκομμένο2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 αυγό
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι από σταφύλι
1 κουταλάκι τριμμένοι σπόροι κύμινου
1 κουταλάκι ξηρή ρίγανη
½ κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
½ κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Φετάκια λεπτά κρεμμυδιούΣάλτσα ντομάτας
Μερικά φυλλαράκια μαϊντανού
Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας
1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας, ελαφρά συμπυκνωμένος1 κουταλάκι πάστα ντομάτας
½ φλιτζάνι νερό
½ κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά με τα μπαχαρικά, τα χορταρικά, τον πελτέ
ντομάτας και το αυγό, ελαφρά χτυπημένο.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και
προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τελευταία προσθέτουμε, το λάδι, το
ξύδι και τη φρυγανιά και ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά.
Χωρίζουμε το μείγμα του κιμά σε 12-15 μέρη και πλάθουμε τα κεμπάπ στο χαρακτηριστικό μακρόστενο σχήμα τους. Τα τοποθετούμε σε δίσκο, στρωμένο με πλαστική μεμβράνη, τα σκεπάζουμε επίσης με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε μια απλή σάλτσα ντομάτας. Σε μια μικρή κατσαρόλα σιγοβράζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας για 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει αρκετά πηχτή.
Κόβουμε ένα μεγάλο ξηρό κρεμμύδι σε πολύ λεπτά φετάκια, το αλατίζουμε και το αναμειγνύουμε με μια κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να περιμένουν.
Βγάζουμε τα Κεμπάπ από το ψυγείο,τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου ή σε ψηστιέρα, πάνω σε καλά λαδωμένη πλάκα.
Αφήνουμε να ψηθούν καλά από τη μία πλευρά και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη.
Στο γκριλ ή στην ψηστιέρα θα ψήσουμε λίγο και τις πίτες. Τις καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να παραμείνουν ζεστές.
Μετά τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθός τους, και τις τοποθετούμε στο πιάτο. Πάνω σε κάθε κομμάτι απλώνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας, σκορπίζουμε φετάκια κρεμμυδιού.
Σερβίρουμε τρία Κεμπάπ ή και περισσότερα και τελειώνουμε με σάλτσα ντομάτας ή φετάκια κρεμμυδιού.
Καλή όρεξη!
Καλημέρα Ελένη μου πολύ καλό το φαγάκι σου αλλά εγω επειδή έχω ένα θέμα με το αρνί γενικά μπορώ να βάλω χοιρινό με μοσχαρίσιο;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Καλημέρα, Ροδάνθη μου!
ΔιαγραφήΣτις Αραβικές χώρες αγαπούν πολύ το κρέας και ειδικά το αρνί, δε χρησιμοποιούν όμως χοιρινό, γιατί απαγορεύεται.
Μη στενοχωριέσαι για το αρνί. Το κεμπάπ χρειάζεται και λίγο λίπος για να ψηθεί και να γίνει νόστιμο, οπότε το χοιρινό, νομίζω, ότι ταιριάζει.
Φιλιά, καλή σου μέρα.
Καλημέρα κι από μένα Ελένη! Μου αρέσει πολύ η πρότασή σου γιατί αν φτιάχνουμε τέτοια φαγητά στο σπίτι, δεν χρειάζεται να τα παραγγέλνουμε απ' έξω (που δεν ξέρουμε και την ποιότητα των υλικών). Όσο για τις οδηγίες σου, πολύ κατατοπιστικές! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που συμφωνείς μαζί μου, Sunday!
ΔιαγραφήΚι εγώ έχω παραγγείλει απ' έξω, στην ανάγκη αλλά μετά από λίγη ώρα, όταν κρύωσαν δεν τρώγονταν. Μύριζαν και πολύ άσχημα.
Εδώ το κεμπάπ είναι καλοφτιαγμένο αλλά με αρνί, λιπαρό και κάποιες φορές μυρίζει. Έτσι η λύση ήταν το σπιτικό που το κατευχαριστηθήκαμε.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Καλή σου μέρα!
Entaxei.....m'epeises!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTha to ftiakso oposdipote....vasika tha mporousa na troo kathe mera kebab....alla de exo dokimasei pote na to ftiakso!
Kalimera!
Καλημέρα, Peps!
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σε έπεισα! Να το δοκιμάσεις, δεν είναι καθόλου δύσκολο.
Να πάρεις πολύ ψιλοκομμένο κιμά, να τον ζυμώσεις καλά και να τον αφήσεις μερικές ώρες στο ψυγείο να ωριμάσει! Αυτά είναι τα μυστικά.
Περιμένω εντυπώσεις!
Ελένη, μοσχομύρισε η μπλογκογειτονιά, αρωματικά μπαχάρια και ανατολίτικα κεμπάπ!!! Σε μαγειρικούς...μπελάδες θα με βάλεις σήμερα με τις νοστιμιές σου!!! Λαχταριστό το kofta-kebab!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Να είσαι καλά, Ειρήνη μου!
ΔιαγραφήΕίπα να νοστιμίσουμε σήμερα, γι' αυτό σας έστειλα από εδώ αρώματα.
Χαίρομαι που σου έδωσα ιδέα για σήμερα.
Ευχαριστώ και καλή σου μέρα.
Ελένη μου, θα σου φέρω ένα ταψί σπανακόπιτα και θα μου ετοιμάσεις ένα τέτοιο πεντανόστιμα κεμπάμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνήσαμε;
Πολύ ωραία αφράτα και ζουμερά φαίνονται τα κεμπάπ σου καλή μου φίλη!
Πολύ ευχαρίστως, φιλενάδα μου! Τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε. Τέτοια κεμπάπ θα σου φτιάξω με μεγάλη μου χαρά. Πράγματι, Πηνελόπη μου, έγιναν πολύ νόστιμο και δεν είχα το φόβο, μήπως μυρίζει το κρέας, ξέρεις! Το ευχαριστήθηκα, χωρίς υπερβολή.
ΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλάκια, καλή μου!
Ελένη καταπληκτικό το πιάτο σου! Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία που έχω στα κεμπάπ, μου φαίνεται πολύ δελεαστικό! Ομολογουμένως είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς αξιόλογο έτοιμο κεμπάπ, οπότε με τη σπιτική βερσιόν λύνονται τα προβλήματά μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλημέρα!
Καλημέρα, Ερμιόνη μου, να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΝα το τολμήσεις, δεν είναι καθόλου δύσκολο, όπως λέω πιο πάνω στην Peps.
Δεν θα το πιστεύεις πόσο νόστιμο θα γίνει. Θα σε βοηθήσει και το ήμισυ στο ψήσιμο - υποθέτω- και μετά θα το απολαύσετε!
Φιλάκια πολλά.
Αχχχχ Ελένη μου τί υπέροχα είναι αυτά τα κεμπάπ...η μοσχοβολιά τους έφτασε ως εδώ!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τα κεμπάπ και η συνταγή σου φαίνεται υπέροχηηηη!!!!!!!!!!!
Να είσαι καλά!
Καλό απόγευμα!
Να είσαι καλά, Κική μου, σε ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΕίναι πολύ εύκολο να το φτιάσεις στο σπίτι και γίνεται νοστιμότατο. Μπορείς να αλλάξεις κάποια τα μπαχαρικά για να γίνει, αν θέλεις, πιο πικάντικο.
Καλό σου βράδυ.
Ωραίο το κεμπάπ Ελένη μου. Μας ταξίδεψες ανατολικά με το ποιο αγαπημένο φαγητό!! Ο αρνίσιος κιμάς επιβάλεται!!! Η γεύση αυτού του πιάτου απλά ασυναγώνιστη!! Ωραίο και το σερβίρισμά σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόλο που έχω φάει μεσημεριανό, με κάνεις να λιγουρεύομαι!
Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου, και σ' ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΣας, πράγματι, παρέσυρα σε ανατολικό γευστικό ταξίδι, για να σας πείσω πόσο εύκολο είναι το σπιτικό κεμπάπ και πόσο νόστιμο.
Χαίρομαι, αν πέτυχα και δοκιμάσετε να το φτιάξετε. Είναι όλων αγαπημένο πιάτο.
Καλό σου βράδυ.
Ελενάκι μου είσαι πραγματικά μια χρυσοχέρα που πάντα μας εντυπωσιάζεις με τις νοστιμιές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σημερινό σου πιάτο είναι από τα πιο αγαπημένα μου, και το έφτιαξες άκρως λαχταριστό!!
Φιλάκια!
Σε ευχαριστώ πολύ για τους επαίνους και τα καλά σου λόγια, Έλενά μου. Το εκτιμώ.
ΔιαγραφήΤο πιάτο όντως είναι ένα από τα αγαπημένα. Αν πέτυχα στην παρουσίαση, χαίρομαι πολύ!
Φιλιά, καλό βράδυ.
Τι να σου πω Ελένη μου που έχει κολλήσει το σαγόνι μου στην οθόνη!!! Εχω πολύ μεγάλη αδυναμία στα κεμπαπ και οπωσδήποτε θα δοκιμάσω την συνταγή σου! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ποιος δεν έχεις αδυναμία στο κεμπάπ!!!
ΔιαγραφήΈρη μου, αφού έχεις περάσει από την περιοχή, το γνωρίζεις πολύ καλά. Η προετοιμασία έχει σημασία και το καλό ψήσιμο. Τα άλλα είναι θέμα γούστου, απλό ή πικάντικο, έως καυτερό.
Σε ευχαριστώ πολύ και σε φιλώ.
Ελένη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήτα κάνω κι εγώ και λατρευω το συνδυασμο με ντοματα κρεμμύδι πίτα(κι από πάνω βάζω και γιαούρτι με ολίγον από καυτερό κόκκινο πιπέρι!)
ΔιαγραφήΚαλώς την Cook!
Στις Αραβικές χώρες δεν το σερβίρουν με γιαούρτι, εκτός κι αν το ζητήσεις. Αυτό το στυλ είναι της γείτονος χώρας.
Ούτε καυτερό το φτιάχνουν αλλά το σερβίρουν με καυτερά πιπέρια και σάλτσες. Εσύ διαλέγεις, τι θα προσθέσεις. Και σ' εμάς αρέσει λίγο καυτερό και προσθέτουμε έξτρα πιπέρι, όπως κι εσύ.
Καλό σου βράδυ.
Τι ομορφιές βλέπω εδώ! Θα τα δοκιμάσω το γρηγορότερο! Ώστε αυτά είναι τα κολπάκια... Ψιλοκομμένος κιμάς και χρόνος ζύμωσης...Χμ... Καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια Ελένη μου!
Να είσαι καλά, Αγγελική μου, ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΝαι αυτά είναι τα μυστικά, απλά και εύκολα. Βέβαια παίζει ρόλο και ο κιμάς, να μην είναι εντελώς άπαχος.
Δοκίμασέ τα και θα τα ευχαριστηθείς.
Φιλάκια πολλά.
Ελένη μου απίθανο το πιάτο σου!Με χρώμα και άρωμας ανατολής!Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το φαγητό!Το σερβίρισμά σου είναι καταπληκτικό, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Καλημέρα, Ελένη μου!
ΔιαγραφήΕίπα να σας σερβίρω και κάτι ανατολίτικο, νόστιμο και αρωματικό!
Χαίρομαι που σας άρεσε.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Φιλάκια.
Δείχνει υπέροχο το κεμπάπ σου Ελένη! Τα αρώματα του έφτασαν μέχρι εδώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Vita!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ και να έχεις μια υπέροχη μέρα!
Χτύπησες αχίλλειο πτέρνα Ελένη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρέας τρώμε μόνο σε μορφή κιμά.
Φαίνονται τέλεια τα κεμπάπια σου και θα δοκιμαστούν!
Φιλιά.
Καλημέρα, Στέλλα μου!
ΔιαγραφήΛες να το ήξερα; Και σ' εμένα αρέσει περισσότερο ο κιμάς από το κρέας.
Να τα δοκιμάσεις και να μου πεις.
Φιλάκια πολλά.
Ελένη συμφωνώ πως το κεμπάπ δεν θέλει πολλά συνοδευτικά: πιτουλες, κρεμμύδι & ντομάτα είναι υπερ αρκετά για να καταλαβαίνουμε τη γεύση τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σπιτικά σίγουρα έχουν άλλη νοστιμιά απο τα έτοιμα.
Καιρός λοιπόν να το τολμήσω
Νασαι καλά
Φιλιά :)
Καλή σου μέρα, Marion!
ΔιαγραφήΠράγματι, λίγα τα συνοδευτικά του κεμπάπ αλλά η νοστιμιά του μεγάλη.
Αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων, πικάντικο ή απλό.
Να το τολμήσεις, είναι εύκολο και καλή επιτυχία!
Φιλάκια.