Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Σούπα με Κοτόπουλο, Καλαμπόκι και Κρόκο Κοζάνης


Μια πολύ νόστιμη και χορταστική σούπα που θα γίνει η αγαπημένη της οικογένειας. Ένα υγιεινό, χειμωνιάτικο πιάτο, μεσημεριανό ή βραδινό, με ελαφρά κρεμώδη υφή, που θα μας ευχαριστήσει και θα μας ζεστάνει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να φτιάξουμε πανεύκολα το δικό μας σπιτικό ζωμό. Τότε η ποιότητα και η νοστιμιά της σούπας μας θα είναι απόλυτα εξασφαλισμένη!



Τα Υλικά
(Για 5-6 μερίδες)

Για το ζωμό κοτόπουλου
2 κομμάτια κοτόπουλου, ράχη, χωρίς την πέτσα
1 στήθος κοτόπουλου, χωρίς κόκκαλο
1 μέτριο κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλινο
1 κομματάκι φρέσκο τζίντζερ
Πιπέρι 

Για τη σούπα
6 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
300γραμ. καλαμπόκι, κονσέρβα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
1 κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
2 κουταλιές corn flour
2 ασπράδια αυγού
½ φακελάκι κρόκος Κοζάνης (ζαφορά ή σαφράν)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, το πράσινο μέρος μόνο

Οδηγίες

Προετοιμασία σπιτικού ζωμού



Πλένουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και τα καθαρίζουμε. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε τόσο νερό, όσο να τα σκεπάζει και τα βάζουμε να βράσουν, πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν όλα μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και κρατάμε το κοτόπουλο και το ζωμό χωριστά. 










Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει και μετά αφαιρούμε τα κόκκαλα και κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια.





Στραγγίζουμε το καλαμπόκι και με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβουμε περισσότερο από το μισό, πάνω σε ένα ξύλο κοπής. Αν θέλουμε η σούπα να γίνει περισσότερο κρεμώδης, το πολτοποιούμε. Αφήνουμε το καλαμπόκι να περιμένει.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί και σοτάρουμε το σκόρδο και το τζίντζερ, μέχρι να μοσχομυρίσουν. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, το καλαμπόκι και το ζωμό, ανακατεύουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Μετά προσθέτουμε το κοτόπουλο και αφήνουμε τη σούπα να βράσει ακόμα δέκα λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Διαλύουμε το corn flour σε 2-3 κουταλιές κρύο νερό και το ρίχνουμε στη σούπα. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια, μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν, και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στη σούπα, ανακατεύοντας συνεχώς.





Σερβίρουμε αμέσως. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγο καλαμπόκι.
Καλή όρεξη!

(Η βασική ιδέα από το κλασικό Κινέζικο πιάτο Sweet Corn Chicken Soup με μερικές αλλαγές).

38 σχόλια:

  1. Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή της κοτόσουπας.
    Ότι πρέπει για τις κρύες ημέρες που διανύουμε.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον ο καιρός στην Ελλάδα είναι με το μέρος μου, Σωσώ μου!
      Είναι ένα Κινέζικο πιάτο αλλά με Ελληνικό κρόκο που του ταίριασε πολύ.
      Να τη δοκιμάσεις, όταν μπορέσεις και να μου πεις.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  2. Ελενάκι υπέροχη η σουπίτσα σου, νόστιμη, χουχουλιάρικη, και με σπιτικό ζωμό θα είναι το κάτι άλλο!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, πολύ ευχαρίστως σου στέλνω όσα μπολάκια θέλεις! Το ιδιαίτερο είναι ο ζωμός, αυτός κάνει τη διαφορά και προσθέτει νοστιμιά.
      Ακούω ότι εκεί κάνει κρύο αλλά κι εδώ δρόσισε αρκετά!
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  3. Μα τι όμορφη και νόστιμη παραλλαγή κοτόσουπας!
    Η κλασική Κινέζικη, που λίγο απέχει από τη δική σου, είναι από τις λατρεμένες μου σούπες!

    Ελένη μου την έφτιαξες για εμάς, που έχουμε παγώσει κυριολεκτικά, με τα κρύα που δυστυχώς έφτασαν και εδώ!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τη λατρεύω! Δεν θέλω όμως να την τρώω έξω, γιατί δεν αφαιρούν τη πέτσα από το κοτόπουλο.
      Να φανταστείς ότι στο Ινδικό εστιατόριο, που πηγαίνουμ, τη φτιάχνουν κάθε weekend και είναι πιο νόστιμη από αυτή του Κινέζικου!
      Και βέβαια την έφτιαξα για σας με πολλή αγάπη! Το κρύο, ειδικά φέτος, φαντάζομαι, θα είναι άλλο πράγμα. Αφού κι εδώ το πωί κάνει αρκετό!
      Καλό σας βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  4. Το μυστικο ειναι στον ζωμο! Μου αρεσε η προσθκη του τζιντζερ Ελενη μου, το σημειωνω!
    Πως θα ηθελα να ειχα ενα αχνιστο πιατο τωρα! Ξεπαγιασαμε και σημερα! Μπρρρρ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως ο σπιτικός ζωμός κάνει τη διαφορά και το τζίντζερ απογειώνει τη γεύση.
      Να τη δοκιμάσεις, Μαρίνα μου, κι ανα την κάνεις αραιή, να προσθέσεις μερικά βρασμένα νούντλς. Της ταιριάζουν.
      Κι εγώ πώς θα μπορούσα να σου στείλω;
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Πολύ μου αρέσει η κοτόσουπα και ειδικά με αυτό το κρύο! Εξαιρετικό το χρώμα της αλλά και ο συνδυασμός των υλικών! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι εξαιρετική με το κρύο! Εγώ τη λατρεύω, αν και εδώ δεν κάνει πολύ κρύο.
      Το χρώμα της είναι από το καλαμπόκι αλλά περισσότερο τον κρόκο/ζαφορά.
      Αν αποφασίσεις να τη δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις.
      Καλό βράδυ. Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη σούπα!!
    Εγώ χτες έφτιαξα τραχανά με τζίτζερ και σαφράν, τελικά δίνουν στη σούπα μια άλλη γεύση.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες είναι, Ξανθή μου! Εκτός από εξαιρετική γεύση που δίνουν στο φαγητό, είναι και πολύ ωφέλιμα. Εύχομαι ένα χαρούμενο και ζεστό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Ελένη μου πάρα πολύ ωραία παραλλαγή της κοτόσουπας, πιο εμπλουτισμένη και πολύ πιο νόστιμη!Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    Οι φωτογραφίες σου είναι τέλειες!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ελένη μου! Είναι όντως πιο πλούσια από την απλή κοτόσουπα, νόστιμη και χορταστική. Ό τι πρέπει τώρα με το κρύο!
      Όσο για τις φωτογραφίες, προσπαθώ να τις βελτιώνω, όσο μπορώ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Η κοτόσουπα στο σπίτι μας είναι όπως ο καθημερινός καφές για όλα τα σπίτια.Την λατρεύουμε ,αλλά αγαπάμε γενικότερα τις σούπες οι οποίες είναι ένα ελαφρύ,δυναμωτικό,υγιεινό πιάτο.
    Και μένοντας στη δική σου πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική κοτόσουπα θα πω το εξής..αν χθές επιθυμούσα και ήμουν λαθρεπιβάτης στο ταξιδιάρικο φαγητό σου,σήμερα θα προτιμούσα να ήμουν επίσημη προσκεκλημένη!
    Να γευτώ τον χρυσοκίτρινο αρωματικό ζωμό με την αγαπημένη παχύρευστη υφή,να προσπαθώ να υποψιαστώ τα υλικά που ΄΄δένουν ΄΄αυτή τη θεσπέσια σούπα,να μαντέψω τα κρυφά μυρωδικά και να δικαιολογήσω τη νοστιμάδα της.Να ρουφήξω και την παραμικρή σταγόνα της ζεστής απόλαυσης και να παρακαλώ να μείνουμε πάντα-ή έστω αρκετά-στον χειμώνα που επιζητά τα ζεστά ροφήματα και τις καυτές πικάντικές σούπες!!
    Ελένη μου όταν σερβίρω σούπα, την μερίδα μου την βάζω σε βαθύ μπωλ..με λίγο μαυροπίπερο και να αχνίζει.Να το θυμάσαι!!!Φιλιά πολλά,νυχτερινά,χειμωνιάτικα και πολύ πολύ ζεστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
      Θα ήταν βέβαια ευχής έργο να ήσουν επίσημη προσκεκλημένη στο τραπέζι μου κι ας ήταν αυτή η σουπίτσα το πρώτο πιάτο! Καλή και νόστιμη αρχή μιας απολαυστικής συνέχειας! Και μην ανησυχείς, στο δικό μας τραπέζι οι σούπες προσφέρονται σε βαθιά μπωλ!
      Φιλάκια πολλά από τα ζεστά μέρη!

      Διαγραφή
  9. Η σούπα σου είναι απλά τέλεια. Μας ταξίδεψες πάλι, όπως το συνιθίζεις Ελένη μου.
    Εγώ μονάχα να προσθέσω ότι ο ζωμός ο σπιτικός είναι εγγύηση για όλων των ειδών τις παρασκευές που τον απαιτούν.

    Φιλιά πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ, Χρυσαυγή μου, που με ακολούθησες σ' αυτό το σύντομο γευστικό ταξίδι και το απήλαυσες!
      Οι σούπες, αν δεν έχουν σπιτικό ζωμό, δεν αξίζουν. Τα Αμερικάνικα food channels προτείνουν ζωμούς έτοιμους σε κονσέρβα για ευκολία! Τι να πω!
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Λίγο διαφορετική η κοτόσουπα σου σήμερα Ελένη αλλά πολύ επίκαιρη με τόσο κρύο που έχουμε αυτές τις μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κατερίνα!
      Είναι καταπληκτικές οι σούπες με το κρύο, μας χορταίνουν και μας ζεσταίνουν!
      Όταν έχεις χρόνο, δοκίμασε κι αυτή και πες μου.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  11. Μ' αρέσει πάρα πολύ η κινέζικη εκδοχή αυτής της σούπας, την έχω δοκιμάσει κι εδώ στη ΝΥ που έχει τόσα κινέζικα, αλλά η δικιά σου είναι πολύ πιο φίνα και εξευγενισμένη και μπράβο σου! Είναι τρέλλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να είμαστε ειλικρινείς, Μάρθα μου, η Κινέζικη σούπα έχει τα δικά της μυστικά, που δεν είναι δυνατόν να τα μάθουμε και να τα αντιγράψουμε. Εμείς προσπαθούμε στο σπίτι να φτιάξουμε όχι μόνο νόστιμες αλλά και υγιεινές. Και η δική μου μια τέτοια προσπάθεια ήταν!
      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  12. Από τις σούπες που εγώ η μη "λάτρης" τους θα έτρωγα με απόλυτα μεγάλη ευχαρίστηση, ειδικά αν επικρατεί στα πέριξ το κρύο των τελευταίων ημερών, Ελένη μου.

    Ειδικά με το καλομπόκι είναι από τις γεύσεις που αγαπώ πολύ, κι ας λέει ο καλός μου, ότι είναι τροφή μόνον για τις κότες :-(

    Πολλούς - Πολλούς χαιρετισμούς σου στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πολύ ευχαρίστως θα σε κερνούσα για να τη δοκιμάσεις!
      Όσο για το καλαμπόκι και τις κότες πες κι εσύ "αλλού τα κακαρίσματα!" μ¨ηπως και τα χόρτα δεν τα τρώνε οι αγελάδες, που έλεγε και η κινηματογραφική Πάστα Φλόρα;
      Ευχαριστούμε για τους χαιρετισμούς.
      Στέλνουμε κι εμείς τους δικούς μας!

      Διαγραφή
  13. Υπέροχη η παραλλαγμένη σου κοτόσουπα Ελένη μου!!! Ειδικά επειδή λατρεύω το καλαμπόκι... και δεν θέλω γέλια... δεν είμαι κότα χαχαχαχα Απλά, τώρα με το κρύο μου αρέσουν οι σούπες... είναι ζεστές και υγιεινές! :-))
    Γεια στα χέρια σου και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι, Κική μου, που σου άρεσε η Κινέζικη εκδοχή της κοτόσουπας! Οι σούπες τώρα με το κρύο επιβάλλονται. Πολύ περισσότερο, όταν είναι πολύ νόστιμες, όπως αυτή!
      Και σ' εμένα αρέσει το καλαμπόκι, στις σούπες και στις σαλάτες, στο ψωμί κλπ. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι αποκτήσαμε φτερά!
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  14. Ελένη μου, χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία και χαρά!
    Εύχομαι ότι καλύτερο σε σένα και την οικογένειά σου!
    Η σούπα σου είναι πραγματικά πολύ αξιόλογη και ιδανική για το κρύο που έχει κάνει έντονη την παρουσία του τις τελευταίες ημέρες!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την καλή μου Ερμιόνη!
      Καλή χρονιά, με υγεία, να χαίρεσαι την οικογένειά σου! Να είσαι χαρούμενη, δημιουργική και αξιαγάπητη!
      Ακόμα κι εδώ τρώγεται αυτή η σούπα που δεν έχει το κρύο της Ελλάδας. Είναι νόστιμη και πολύ χορταστική. Ιδανική για βραδινό, τώρα, που, όπως λες, κάνει αρκετό κρύο.
      Χάρηκα πολύ που είσαι πάλι κοντά μας.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  15. Φοβερή, λαχταριστή η σουπίτσα σου Ελένη μου, κάτι διαφορετικό και πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έρη!
      Η σούπα αυτή είναι μια εμπλουτισμένη κοτόσουπα, Ασιατικής προελεύσεως, ιδανική για το κρύο και τους λάτρεις του καλαμποκιού. Εσύ ίσως την έχεις δοκιμάσει στα Κινέζικα.
      Καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  16. Ελένη καλησπέρα! Η κινέζικη καλαμποκόσουπα είναι η αγαπημένη μου! Μ'αρέσει που είναι γλυκιά με το καλαμπόκι. Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι θα λατρέψω την κοτο-καλαμποκόσουπά σου, φαίνεται υπέροχη. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Ελεάννα!
      Χαίρομαι που κι εσύ τη λατρεύεις, όπως κι εγώ! Να τη δοκιμάσεις σε σπιτική εκδοχή και θα δεις τη διαφορά. Περιμένω εντυπώσεις!
      Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα.

      Διαγραφή
  17. Να είσαι καλά
    Καλή χρονιά
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά, με υγεία, Μανουσίνα!
      Χαρούμενη, ευτυχισμένη, δημιουργική!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  18. Σίγουρα ο σπιτικός ζωμός κάνει τη διαφορά.
    Πολύ νόστιμη σούπα με ωραία υλικά.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μάριον!
      Ο σπιτικός ζωμός είναι η βάση της Κινέζικης κουζίνας. Τον χρησιμοποιούν σε πολλά πιάτα και όχι μόνο στις σούπες. Καλό είναι να τον συνηθίσουμε κι εμείς, δεν είναι δύσκολος.
      Καλή και ήερεμη εβδομάδα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  19. Την έφτιαξα τη σούπα και μας άρεσε πολύ τόσο που λέω να την καθιερώσω
    και να την φτιάχνω εναλλάξ με την κλασική κοτόσουπα.
    Έβαλα καλαμπόκι κατεψυγμένο γιατί δεν είχα κονσέρβα. Το αποτέλεσμα
    δεν ήταν ακριβώς όπως το περιγράφεις, δηλαδή κρεμώδες, αλλά γευστικά
    πιστεύω ότι δεν διέφερε. Την επόμενη φορά κονσέρβα οπωσδήποτε!
    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας άρεσε! Εμείς ήδη την καθιερώσαμε!
      Δεν έχει διαφορά το κατεψυγμένο από της κονσέρβας. Η διαφορά είναι στο πόσο φρέσκο ήταν το καλαμπόκι, δηλαδή αν ακόμα περιέχει γάλα για να κάνει τη σούπα κρεμώδη. Αν σας αρέσει πιο πηχτή, να το αλέσεις στο μπλέντερ όλο.
      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή